Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak.
Porcje: 3
Składniki
- 3 średniej wielkości bataty
- 250 g filetów z kurczaka
- 120 g sera cheddar
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka żółta
- 1 mała papryczka chili
- ½ szklanki czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki kuminu
- 3-4 łyżki przyprawy fajita
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ limonki
- sól
Dodatkowo
- świeża kolendra
Przygotowanie
- Bataty dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie solimy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy bataty są dość miękkie i wyjmujemy z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek batatów, pozostawiając około 1 cm brzegu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki i podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili razem z pestkami. Mieszamy, doprawiamy do smaku kuminem, słodką papryką i przyprawą do fajity. Na końcu dodajemy fasolę i sok z limonki. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy każdą połówkę batata. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekamy przez 15 minut. Przed podaniem danie posypujemy świeżą kolendrą.
Uwagi dodatkowe
- do dania świetnie pasuje guacamole
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
a co z wydrążynami z batatów? Chyba nie do kosza?
Można oczywiście dodać do farszu, choć ja wykorzystałam je w zupełnie inny sposób 🙂
Wyglądają niezwykle smakowicie! Ostatnio, odkąd zaczęłam uczyć się języków i gry na gitarze coraz poważniej myślę o jakimś kursie gotowania – jesteś prawdziwą inspiracją! 🙂
Miło mi 🙂 Kurs gotowania – świetna sprawa 🙂
Przepysznie to wygląda, z chęcią bym zrobiła bez kurczaka.
Wygląda przepięknie i super smacznie! Muszę koniecznie spróbować, zwłaszcza, że przepis jest bardzo przyjemnie napisany. Lubię jak wszystko jest tak ładnie poukładane i wyjaśnione, od razu wiadomo co i jak!
Dziękuje i polecam 🙂
Zawsze się zastanawiałam, w jaki sposób można przygotować bataty ….:)* Looks good!/Wygląda naprawdę dobrze! P.S. Tak się czasem zastanawiam skąd Ty bierzesz pomysły na te przepisy:)
Łap przepis – będzie pysznie 🙂 Czasem coś uda mi się wymyślić 🙂
Mam ochotę to dzisiaj zjeść ?
Córka nie jest fanka batatów frytki z piekarnika z sosem jakoś ujdą, zapiekanka nie ale może bataty faszerowane kurczakiem fajitas to jest to muszę wypróbować.
Jeszcze w takiej postaci batatów nie jadłam 🙂 Muszę koniecznie zrobić i zaskoczyć gości w weekend 🙂
Polecam 🙂
ostatnio robiłam fajitas ale o batatach nie pomyślałam
Ty znowu wstrzeliłaś się w centrum moich kulinarnych preferencji! Extra! Biorę!
Wyobrażam sobie już ten smak 🙂
Faszerowane bataty? Brzmi pysznie. Ja do tej pory bataty tylko smażyłam na tłuszczu, w formie frytek. Lada dzień na pewno przetestują Twój przepis, bo danie na zdjęciu wygląda wręcz obłędnie.
Polecam, danie jest wspaniałe 🙂
Wygląda apetycznie!
Nie raz fajitas robiłem w klasycznej formie z tortillą. Uwielbiam to danie! Batat wydaje się ciekawą opcją i może nieźle smakowo wpasować się. Na pewno wypróbuję przepis 🙂 aaaa no i koniecznie zimne pisko Corona z limonką do tego 🙂
Zawsze żałuję, że przy faszerowanych tyle pracy 😉
Palce lizać ☺ znam,gotuje i uwielbiam. Czasem lubię zaskoczyć innych i tym daniem czesto mi się udaje.
Ale pysznie wygląda.
Nigdy wcześniej nie jadłam fajitas, ale chyba przy najbliższej okazji wypróbuję tego przepisu, bo wygląda to bardzo smacznie 🙂
Z batatem to można cuda wyczyniać 🙂 Uwielbiam go i z chęcią wypróbuję w takiej postaci, bo danie wygląda apetycznie 🙂
Od samego rana pyszności :-)))
Określona kuchnia , wymaga okreslonych dodatków,
zastanawiam się jak to skopmletować ,
by się nie zmarnowało…
Uwielbiam fajitas, więc w takiej wersji też zapewne smakuje wybornie 🙂 Z chęcią bym skosztowała 🙂
Przepis bardzo by mi się podobał, gdyby nie bataty, których nie lubię (podobnie jak bakłażana). Czy można je czymś zastąpić? 🙂
Pewnie. zwykły ziemniak, cukinia
Świetny przepis. Danie wygląda znakomicie i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Dodam do ulubionych przepisów.
Ale to musi być pyszne. Już nie mogę się doczekać!
Uwielbiam faszerowane cukinie, więc coś czuję, że ten przepis mi podejdzie! 😉
Ale musi super smakować 🙂
Oh, wspaniały, przepis. Uwielbiam takie połączenia smakowe. Nie mogę się doczekać kiedy spróbuję.