Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  15 lipca, 2020

Befsztyk tatarski

Wędrówki po kuchni
Befsztyk tatarski. Klasyk nad klasykami! Rozpływają się nad nim koneserzy sztuki kulinarnej. I choć nie jest potrawą pochodzenia polskiego, to ta tradycyjna, polska przekąska jest kwintesencją wystawnych bankietów, przyjęć i kolacji. Przepis na tatar wydaje się prosty, w praktyce jednak głębia smaku zależy od wyboru odpowiedniego mięsa i techniki przygotowania. Najlepszy tatar to tatar przygotowany z najdelikatniejszej i najświeższej polędwicy wołowej. Mięso musi być dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła. Do przygotowania tej wspaniałej przystawki użyłam wołowiny Wagyū. Mięso to pochodzi z rozpieszczanych krów rasy Kobe, które żyją w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wołowina Wagyū uważana jest za najlepszą i najzdrowszą wołowinę na świecie. Charakteryzuje się wyjątkową jakością i smakiem, co za tym idzie bardzo wysoką ceną, która waha się pomiędzy 300 a 800 dolarów za kilogram. Jednak ten gatunek mięsa wynosi potrawę w inny wymiar smaku. Warto przynajmniej raz w życiu spróbować tego gatunku mięsa, które zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Zaś same dodatki to już kwestia upodobań. Klasyczny tatar to żółtko, ogórki i cebulka. Można wzbogacić jego smak musztardą, kaparami, anchois czy grzybkami. Bez względu na to, na jakie dodatki się zdecydujemy, powinny znaleźć się na talerzu obok mięsa-nie łączymy ich z mięsem podczas przygotowania potrawy. Tatar jest potrawą, którą każdy na talerzu komponuje i doprawia według własnego smaku.
Przygotowanie15 min., min.
Czas całkowity15 min., min.
Drukuj
4.80 from 5 votes
Porcje: 1
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 2 łyżki oliwy extra vergine lub olej słonecznikowy tłoczony na zimno
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 1 cebula biała
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 4 ogórki konserwowe

Przygotowanie

  • Schłodzone mięso zdecydowanie lepiej się kroi, więc przed przystąpieniem do przygotowania tatara dobrze jest mięso schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Schłodzoną wołowinę kroimy ostrym nożem w poprzek włókien na cienkie plasterki. Każdy plasterek kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Delikatnie możemy mięso posiekać, jednak należy uważać, aby z mięsa nie zrobić papki. Powinno zachować swoją strukturę. Jeśli używacie do tatara ligawy bądź innego, twardszego kawałka mięsa, należy go dokładniej i dłużej posiekać. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy oliwę, wodę oraz pozostałe przyprawy i dokładnie wyrabiamy.
  • Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mięso formujemy (ja użyłam do tego ring) i układamy na talerzu. Na górze robimy wgłębienie, w które wybijamy żółtko. Pamiętajmy, aby przed rozbiciem jajka dobrze wyparzyć skorupkę! Wierzch posypujemy świeżo, grubo mielonym pieprzem czarnym. Cebulkę, ogórki oraz musztardę układamy na talerzu obok mięsa, aby każdy mógł doprawić i skomponować tatar według swojego smaku. Tatar podajemy ze świeżym pieczywem.

Porady

    Jakość mięsa

    • Aby przygotować tatar musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości, świeżą wołowinę. Dobrym wyborem będzie polędwica wołowa, najlepiej sezonowa. Jest najdelikatniejsza w smaku i strukturze, co ma spore znaczenie, jeśli surowe mięso wzbudza w Was mieszane uczucia. Minusem polędwicy jest niestety cena. W tej sytuacji można użyć ligawy, która jest również chuda, choć twardsza. Trzeba ją bardzo dobrze posiekać. To mięso jednak ma swoje zalety. Podczas zapamiętałego siekania nie przerobimy go na papkę, mięso zachowa resztkę swojej struktury, a poza tym ma więcej smaku. Pamiętajmy, że schłodzone mięso lepiej się kroi i sieka!

    Przygotowanie mięsa

    • Podobno mielony tatar to nie przestępstwo, szczególnie jeśli przygotowujemy go w warunkach domowych, a nie restauracyjnych. Jednakże warto pamiętać, że siekane mięso wołowe zachowuje wyczuwalne struktury włókien mięsnych, przez co nie jest jedną, wielką papką no i zachowuje więcej smaku. Jednym z kucharskich trików pozwalających dłużej zachować przyrządzonemu tatarowi odpowiednią barwę jest dodanie niewielkiej ilości wody gazowanej. Zawarty dwutlenek węgla nie pozwoli ulatniać się mięsu i tym samym nasz tatar nie ściemnieje.
    • Surowa wołowina ma tendencję do utleniania się. Nie jest to proces psujący mięso, ale powoduje, że karminowa czerwień wołowiny ustępuje miejsca bardziej burgundowym odcieniom, co nie wygląda apetycznie. Jeżeli zdecydujecie się na mieloną wołowinę, to pamiętajcie, że mięso mielone -zależnie od gatunku- psuje się najszybciej. Z tego powodu tatar należy przygotować jak najszybciej po zmieleniu mięsa.

    Dodatki do tatara

    • Dodatki do tatara to temat rzeka. Jego smak można podkreślić wieloma dodatkami. Obok posiekanego mięsa bezsprzecznie powinna znaleźć się posiekana bardzo drobno biała cebula, równie drobno posiekany ogórek konserwowy oraz żółtko jajka. Coraz częściej jednak spotyka się również dodatki w postaci drobno posiekanych grzybków marynowanych, kaparów, anchois, oliwek, tabasco, sosu sojowego czy natki pietruszki. Mordowanie tak wspaniałego mięsa przyprawą Maggi jest niedopuszczalne. Lepiej użyć posiekanych, świeżych liści lubczyku. Musztardę zawsze podajemy osobno! Dodana do mięsa bezpośrednio podczas przygotowania sprawia, iż mięso zaczyna się marynować, co zmienia jego strukturę, jak i smak. Doskonale sprawdzą się tu jajka przepiórcze zamiast kurzych. Dobrze, aby pochodziły ze sprawdzonego źródła. Jeśli macie obawy przed surowym jakiem, można użyć żółtka z jajka ugotowanego na miękko.
    • Wiele osób miesza mięso z dodatkami i podaje tatar w doprawionej formie. Tatar jest jednak potrawą, którą należy skomponować i doprawić według własnego smaku. Dlatego jestem zwolennikiem tatara przygotowanego do samodzielnego doprawienia i zmieszania, bowiem delikatne i drobno posiekane mięso błyskawicznie się marynuje.

    Dobór alkoholu

    • Zaproponowanie jednego wina dla wszystkich konsumujących przy stole befsztyk po tatarsku może być dużym wyzwaniem. W przeciwieństwie do innych potraw, których smak narzuca nam kucharz, befsztyk po tatarsku to danie tworzone bardzo indywidualne. Każdy przyprawia go na własną rękę. Jedni wolą więcej marynowanych grzybków czy kiszonego ogórka, drudzy obficie dodają oliwę, kapary czy anchois. Klasycznym zestawieniem do tatara jest oczywiście zimna, czysta wódka. Możemy jednak zaserwować czerwone wytrawne wino Pinot Noir.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    3.2 5 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Wołowina

    Nawigacja wpisu

    Gdzie kupić prawdziwe wędliny?
    Czym ozdobić tort dla dziecka: 3 fajne sposoby

    Podobne wpisy

    Zupa lasagne
    Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Zupa lasagne

    Chili con carne
    Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wołownina  /  4 września, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Chili con carne

    Tripoline al ragù z wołowiną
    Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wołownina  /  24 lutego, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

    Tripoline al ragù z wołowiną

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    48 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Daniel
    Daniel
    3 lat temu

    5 stars
    Przepis wygląda na warty spróbowania, powinno pasować do jakiegoś dobrego alkoholu.

    0
    Odpowiedz
    Daniel
    Daniel
    3 lat temu

    4 stars
    Fajny przepis spróbuje zrobic

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lat temu

    Od czasu do czasu chętnie się skuszę, zwłaszcza w towarzystwie ostrych papryczek. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    3 lat temu

    Nigdy nie dawalam sosu worcester, musze wyprobowac z jego dodatkiem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja Reszko
    Patrycja Reszko
    3 lat temu

    Bardzo ładnie podany!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  Patrycja Reszko

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bernadeta
    Bernadeta
    4 lat temu

    Klasyk nad klasykami , Polska kuchnia bez tego nie istnieje.

    0
    Odpowiedz
    Aldona
    Aldona
    4 lat temu

    Uwielbiam! Ale jadam rzadko ze strachu przed surowym mięsem i tym, co może w sobie skrywać. Niestety, nie mam zaufanego źródła świeżej wołowinki 🙁

    Last edited 4 lat temu by Aldona
    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    4 lat temu

    Tym razem nie moje smaki, ale wygląda naprawdę dobrze. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aldona
    Aldona
    4 lat temu

    Uwielbiam tatar, ale boję się go robić, gdyż nie mam zaufania do jakości mięsa. Gdzie je kupujesz?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Aldona

    Ja mieszkam w Irlandii Półn. i mam dostęp do sprawdzonego mięsa 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aldona
    Aldona
    4 lat temu

    Zawsze marzyłam o tym, żeby zrobić tatar… I zawsze mam wątpliwości co do świeżości mięsa 🙁 Nie chcę struć innych domowników. Ale może przesadzam? Gdzie kupujesz mięso?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Aldona

    Ja mieszkam w Irlandii Półn. Mam sprawdzone źródło, bo też się boję

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    4 lat temu

    Taki przepis mógłby się spodobać moim rodzicom. Będę musiała im go podrzucić

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    4 lat temu

    Nigdy nie przygotowywałam tatara bo zwyczajnie nie przepadamy za nim, nawet mąż, który jest mięsożercą.

    0
    Odpowiedz
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    4 lat temu

    Od czasu do czasu próbuje i na tym się kończy. Nie mogę się przekonać.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    4 lat temu
    Reply to  Atrakcyjne wakacje z dzieckiem

    Współczesne mięso to nie to co kiedyś było,
    a szczególnie te z marketu…

    1
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    4 lat temu

    Za tatarami jak na razie nie przepadam 😉 Ale chętnie skorzystam z przepisu, gdy najdzie mnie ochota

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    4 lat temu

    5 stars
    Kiedyś jadłam tatara, ale gusta mi się zmieniły,
    ale faktem jest, że o jego smaku decyduje wołowina…

    0
    Odpowiedz
    Joanna | Organiczni
    Joanna | Organiczni
    4 lat temu

    Jako wegetarianka mogę tylko powiedzieć, że jedzenie mięsa to wg mnie duży luksus. Oby pochodziło z etycznej hodowli bydła…

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    4 lat temu

    Coś dla mojego męża, który uwielbia surowe mięso. Prezentacja pierwsza klasa, aż zachęca do spróbowania.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Ewa

    Dziękuję i pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Izabela
    Izabela
    4 lat temu

    Podano do stołu🙂  nigdy nie jadłam takiego surowego mięsa, chyba by mi niesmakowało

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    4 lat temu

    lubię i to bardzo ale pod warunkiem że wiem skąd pochodziło mięsko 🙂

    0
    Odpowiedz
    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    4 lat temu

    Jak zawsze danie piękne podane 🙂 Mój teść bardzo lubi, ale w jego wydaniu to słabo wygląda 😉 my nie jemy surowego mięsa, ciężko mi się przełamać, ale nie mówię, że bym nie spróbowała. Jak wiadomo jemy oczami, jakby mi ktoś podał tak pięknie podany tatar jak Twój to zapewne bym się skusiła.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Słodko Słodka

    Szczerze Ci powiem, że ja też jakoś nie byłam przekonana do surowego mięsa. Kiedy dojrzałam już do skosztowania tej potrawy okazało się, że nie mogę jeść surowego mięsa 🙁

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    4 lat temu

    Przyprawa maggi to dalekie od ekologicznej żywności, również nie stosuję.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lat temu

    Kiedyś chętnie decydowałam się na taką potrawę, teraz już nie mam odwagi, nie dowierzam jakości surowego mięsa.

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    4 lat temu

    U mnie nazywają to po prostu tatar,uwielbiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    4 lat temu

    Przyznam,że nigdy nie jadłam takiego surowego mięsa, nawet zanim zostałam wegę.

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    4 lat temu

    5 stars
    Nie jadłyśmy nigdy tatara i to się raczej szybko nie zmieni.

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    4 lat temu

    Akurat mięso to nie nasze klimaty a już na pewno nie surowe 😀

    0
    Odpowiedz
    Radosna
    Radosna
    4 lat temu

    Od lat chcę spróbować tatara.

    0
    Odpowiedz
    Sikorkowe Pasje
    Sikorkowe Pasje
    4 lat temu

    Tatar jest dla mnie bardzo obcy. Jeszcze nie jadłam go nigdy. Nie wiem jak smakuje.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Sikorkowe Pasje

    Zachęcam do spróbowania 🙂

    0
    Odpowiedz
    Skucinskaart
    Skucinskaart
    4 lat temu

    Uwielbiam tatar , mogłabym ciągle jeść.

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    4 lat temu

    Dodatek cebulki i ogórka skutecznie wzbogaca potrawę, muszę wypróbować.

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    4 lat temu

    Jako producent m wołowego rasy limousine mogłabym dyskutować które lepsze. Potrawę tatar jadłam w dzieciństwie.

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    4 lat temu

    Przyznam się że nigdy nie jadłam. Ale mój tata uwielbial

    0
    Odpowiedz
    Irek Wis
    Irek Wis
    4 lat temu

    Ja jeszcze dodaje magi!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Irek Wis

    Jak dla mnie psuć takie mięso maggi jest niedopuszczalne. Lubczyk posiekany już rozumiem

    0
    Odpowiedz
    Irek Wis
    Irek Wis
    4 lat temu
    Reply to  Wędrówki po kuchni

    OK, to zgodzimy sie na kieliszek wódeczki!

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    4 lat temu

    5 stars
    Oj, to nie do końca moje smaki, jednak myślę, że mojemu mężowi z pewnością by po smakowało. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angelika
    Angelika
    4 lat temu

    Jakoś nie umiem się przemóc to zjedzenia surowego mięsa 🙈

    0
    Odpowiedz
    Martynosia
    Martynosia
    4 lat temu

    Och tatar – wiem, że ludzie się nim zajadają (nawet mój tata i siostra), ale ja jakoś nie mogę się przekonać do surowego mięsa 🙁

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    4 lat temu

    Smak dla smakoszy, ta potrawa kojarzy mu się. PRL-em. Mięsko w tej postaci plus jajo to zdrowie samo w sobie.

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    4 lat temu

    Przyznam szczerze, że za befsztykiem tatarskim nie przepadam, ale za to mój mąż bardzo lubi, muszę w końcu mu przyrządzić 🙂

    0
    Odpowiedz
    alexxia_pe
    alexxia_pe
    4 lat temu

    Kocham i wielbię tatar! jednak nigdy nie próbowałam zrobić sama 😉

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    48
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz