Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych momentów Świąt Wielkiej Nocy. W rodzinnym gronie siadamy do stołu zastawionego pysznymi potrawami, by wspólnie celebrować ten podniosły moment. Każdy ma swoje ulubione, świąteczne potrawy. Moją zdecydowanie jest właśnie biała kiełbasa, podana na karmelizowanej czerwonej cebuli. Bardzo proste i aromatyczne danie zapewne zachwyci wszystkich gości.
Porcje: 6
Składniki
- 700 g białej kiełbasy parzonej
- 6 dużych czerwonych cebul
- 50 ml czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki kremu balsamicznego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka syropu klonowego *
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól morska
Przygotowanie
- Każdą kiełbasę smarujemy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′C i pieczemy 20-30 minut. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy cebulka zmięknie dodajemy wino, cukier, syrop klonowy i krem balsamiczny. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodajemy otarty majeranek, pieprz i sól. Dusimy wszystko razem do momentu aż sos odparuje, a cebula będzie miękka. Na cebulę wykładamy upieczoną kiełbasę.Smacznego!
Odnośniki
- * można zastąpić miodem
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!