Wiosna w pełni, a z nią początek nowego świata. Budzi się przyroda – zielenią, świeżością i obietnicą nadziei. Małe, kremowe kwiatuszki jabłoni, połaskotane ciepłymi promieniami słońca, nieśmiało wyłaniają się z pąków – jak co roku, nieodmiennie.Wielkanoc, obchodzona u progu tej kwitnącej pory roku, czyni to święto jeszcze bardziej magicznym. Nieważne, czy wypada wcześnie w marcu, czy dopiero w kwietniu – ta kiełbasa smakuje obłędnie o każdej porze!Delikatna słodycz jabłek i lekko kwaskowaty cydr tworzą idealne tło dla intensywnego smaku kiełbasy, nadając jej kruchość i głębię aromatu. To danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie i pełne wielkanocnych smaków. Gorąco polecam!
Porcje: 4
Składniki
- 600 g kiełbasy białej surowej
- 4-5 średnich cebul cukrowych *
- 60 ml cydru jabłkowego, naturalnego **
- 1½ łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka smalcu
- 1 średnie jabłko
- 1 płaska łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy grubszed plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez około 2–3 minuty. Następnie dodajemy połowę musztardy francuskiej, majeranek, słodką paprykę, pieprz czarny i sól. Mieszamy i podsmażamy dalej przez około 2 minuty.
- Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej lekko wysmarowanego smalcem. Na wierzchu układamy białą kiełbasę i nakłuwamy ją w kilku miejscach widelcem. Całość zalewamy cydrem i przykrywamy pokrywką. Jeśli nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, można je przykryć folią aluminiową.
- Tak przygotowaną kiełbasę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię aluminiową. Między kiełbaski wciskamy plasterki jabłka, a wierzch każdej kiełbaski smarujemy pozostałą musztardą francuską. Ponownie wstawiamy do piekarnika bez przykrycia na 15-20 minut. Kiełbaski powinny się lekko zarumienić. Danie jest gotowe do podania. Smacznego!
Odnośniki
- * można użyć zwykłej cebuli żółtej** użyłam naturalnego cydru Rockshore - bez dodatku cukru i siarczyn
To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz-podaj źródło!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Świetny pomysł na przygotowanie białej kiełbasy, na pewno spróbuję
Robię dla rodziny na Wielkanoc białą kiełbasę, ale nigdy nie robiłam jej w cydrze.
Dla smakoszy białej kiełbasy to ciekawy przepis. Na pewno będzie smakowała.
To pyszny sposób na białą kiełbasę. Pomijam musztardę.
Ciekawy i oryginalny przepis na zbliżającą się Wielkanoc.
Ciekawy pomysł. Przepis na czasie dobry pomysł by zaskoczyć biesiadników przy świątecznym stole
Bardzo interesujące połączenie. Nie słyszałam jeszcze o takim pomyślę na kiełbasę.
Warto spróbować tej wersji 🙂
Świetny pomysł na coś tradycyjnego, ale z ciekawym twistem.
Bardzo lubię białą kiełbasę z jabłkowymi dodatkami.
Prezentuje się bardzo apetycznie, w sam raz na wiosnę.
Dziękuję
Nie przepadam za białą kiełbasą, ale taka zapiekana w cydrze mogłaby mnie do siebie przekonać.
Może spróbujesz?