Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Obiady, Okazje, Przepisy, Wielkanoc, Wieprzowina  /  4 kwietnia, 2025

Biała kiełbasa pieczona w cydrze

Wędrówki po kuchni

 

Wiosna w pełni, a z nią początek nowego świata. Budzi się przyroda – zielenią, świeżością i obietnicą nadziei. Małe, kremowe kwiatuszki jabłoni, połaskotane ciepłymi promieniami słońca, nieśmiało wyłaniają się z pąków – jak co roku, nieodmiennie.
Wielkanoc, obchodzona u progu tej kwitnącej pory roku, czyni to święto jeszcze bardziej magicznym. Nieważne, czy wypada wcześnie w marcu, czy dopiero w kwietniu – ta kiełbasa smakuje obłędnie o każdej porze!
Delikatna słodycz jabłek i lekko kwaskowaty cydr tworzą idealne tło dla intensywnego smaku kiełbasy, nadając jej kruchość i głębię aromatu. To danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie i pełne wielkanocnych smaków. Gorąco polecam!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity55 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 600 g kiełbasy białej surowej
  • 4-5 średnich cebul cukrowych *
  • 60 ml cydru jabłkowego, naturalnego **
  • 1½ łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 średnie jabłko
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy grubszed plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez około 2–3 minuty. Następnie dodajemy połowę musztardy francuskiej, majeranek, słodką paprykę, pieprz czarny i sól. Mieszamy i podsmażamy dalej przez około 2 minuty.
  • Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej lekko wysmarowanego smalcem. Na wierzchu układamy białą kiełbasę i nakłuwamy ją w kilku miejscach widelcem. Całość zalewamy cydrem i przykrywamy pokrywką. Jeśli nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, można je przykryć folią aluminiową.
  • Tak przygotowaną kiełbasę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię aluminiową. Między kiełbaski wciskamy plasterki jabłka, a wierzch każdej kiełbaski smarujemy pozostałą musztardą francuską. Ponownie wstawiamy do piekarnika bez przykrycia na 15-20 minut. Kiełbaski powinny się lekko zarumienić. Danie jest gotowe do podania. Smacznego!

Odnośniki

  • * można użyć zwykłej cebuli żółtej
    ** użyłam naturalnego cydru Rockshore - bez dodatku cukru i siarczyn

To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz-podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

5 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Jabłka

Nawigacja wpisu

Kotlety rybne
Zdrowe odżywiania bez wyrzeczeń? Zobacz, co oferuje catering dietetyczny od Wygodnej Diety!

Podobne wpisy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Nalewka jabłkowa
Domowa spiżarnia, Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  5 października, 2022
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 33

Nalewka jabłkowa

Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką
Desery, Kuchnia dla najmłodszych, Przepisy, Wypieki  /  26 października, 2013
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 33

Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
23 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marysia K
Marysia K
2 miesiące temu

5 stars
Wygląda apetycznie, a że kiełbasę białą mam z najlepszego źródła to chętnie go wypróbuję

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesiące temu
Odpowiedź do  Marysia K

Wspaniale. Daj znać jak smakowala 🙂

0
Odpowiedz
Artur Hert
Artur Hert
2 miesiące temu

Danie było genialne!

0
Odpowiedz
Katarzyna Bąk
Katarzyna Bąk
2 miesiące temu

Szkoda, że dopiero po świętach znalazłam ten przepis, ale cóż zrobię tak poprostu bez okazji, a za rok zaskoczę gości 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesiące temu
Odpowiedź do  Katarzyna Bąk

Można przygotować i bez okazji 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 miesiące temu

Biała kiełbasa jest nieodłączna na wielkanocnym stole. Dzięki za insprację

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesiące temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Zdecydowanie 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
2 miesiące temu

Danie wygląda pięknie, te kolory sprawiają że ślinka cieknie na myśl o smaku

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesiące temu
Odpowiedź do  Anszpi

Dziękuję

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 miesiące temu

Świetny pomysł na przygotowanie białej kiełbasy, na pewno spróbuję

0
Odpowiedz
mangomania
mangomania
3 miesiące temu

Robię dla rodziny na Wielkanoc białą kiełbasę, ale nigdy nie robiłam jej w cydrze.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesiące temu

Dla smakoszy białej kiełbasy to ciekawy przepis. Na pewno będzie smakowała.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesiące temu

To pyszny sposób na białą kiełbasę. Pomijam musztardę.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 miesiące temu

Ciekawy i oryginalny przepis na zbliżającą się Wielkanoc.

0
Odpowiedz
Czerwona Filizanka
Czerwona Filizanka
3 miesiące temu

Ciekawy pomysł. Przepis na czasie dobry pomysł by zaskoczyć biesiadników przy świątecznym stole

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
3 miesiące temu

Bardzo interesujące połączenie. Nie słyszałam jeszcze o takim pomyślę na kiełbasę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Malwina

Warto spróbować tej wersji 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 miesiące temu
Odpowiedź do  Malwina

Świetny pomysł na coś tradycyjnego, ale z ciekawym twistem.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesiące temu

Bardzo lubię białą kiełbasę z jabłkowymi dodatkami.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
3 miesiące temu

Prezentuje się bardzo apetycznie, w sam raz na wiosnę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Ania

Dziękuję

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
3 miesiące temu

Nie przepadam za białą kiełbasą, ale taka zapiekana w cydrze mogłaby mnie do siebie przekonać.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Karolina/Nasze Bąbelkowo

Może spróbujesz?

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
23
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz