Choć mogłoby się wydawać, że cukinia jest typowo polskim warzywem, prawda jest inna. Pochodzi bowiem ze słonecznej i pięknej Italii. Z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, który szybko podbił serca Europejczyków. Za to bigos z cukinii podbił nasze serca. Jest zdrowy, lekki i całkiem fit. Z tradycyjnym bigosem oczywiście nie ma nic wspólnego, ale smakuje wyśmienicie. Jest to wspaniałe letnie danie, które z pewnością Wam posmakuje.
Porcje: 4
Składniki
- 2 kg młodej cukinii
- 500 g kiełbasy cienkiej podwawelskiej
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 200 g koncentratu pomidorowego
- około 200 ml wody*
- 3 łyżki oliwy
- 4-5 łyżek słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na bok, aż cukinia puści sok. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę, mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut.
- Cukinię odciskamy dłońmi z nadmiaru soku i dodajemy do smażących się warzyw. Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, kiełbasę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie ale wciąż chrupiące. Bigos powinien być lekko pikantny. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Niebieska pistacja
oo, takiej cukinii jeszcze nie robiłam 😀
Tego typu pomysłów mi brakowało.Na co dzień sporo gotuję i już mnie nudzą niektóre moje potrawy. Dzięki za nowe inspiracje. Pewnie zmodyfikuję po swojemu, ale baza jest. Dobrze, że stworzyłaś tego bloga, bo można tu zaczerpnąć sporo ciekawych pomysłów.
Służę inspiracją, pozdrawiam!
[…] mnie to danie! Oryginalny przepis znalazłam na blogu Wędrówki po kuchni o TUTAJ, trochę go jednak zmodyfikowałam i powstało coś naprawdę […]
Ależ to pysznie wygląda. Idealne właśnie na teraz. Lekkie i smaczne 🙂
Poezja smaku. Zdecydowanie przepis dla mnie.
Kocham cukinię i kocham bigos! Przepis dla mnie 😀
Robię podobnie. A na zimę tylko cukina z pomidorami . Jeśli trze się malakserem wychodzą takie długie wióry.
Bigos przepyszny robiłam już drugi raz i nie obierałam,bardzo dziekuje za przepis 🙂
Cieszę się, że smakował, pozdrawiam 🙂
Robię coś podobnego, ale nie nazywamy tego bigosem 🙂 Zamiast koncentratu używam pomidorów z puszki a na koniec dodaję jeszcze soczewicę.
Cukinia, kiełbasa, pomidorki… na pewno jest dobre 😉
Nigdy jeszcze takiego bigosu nie jadłam ? muszę koniecznie spróbować u siebi, może to bedzie strzał w dziesiątkę ?
Ostatnio chodzi za mną chęć na bigos. Takiego z cukinii jeszcze nie jadłam, ale z chęcią wypróbuję.
Bardzo lubię cukinie więc chętnie wypróbuję ten przepis.
Świetny jest ten przepis!
Sezon na cukinia otwarty 🙂
nigdy nie słyszałem o bigosie z cukinii, ale wygląda dobrze
Ależ smaka mi narobiłaś ! Uwielbiam wszystkie składniki tej potrawy!!! 🙂 Koniecznie w przyszłym tygodniu ściągnę pomysł 😉
O losie! Uwielbiam cukinię, a bigosu z cukinii jeszcze nie próbowałam! Trzeba się jutro zaopatrzyć! 😀
Kolejny świetny przepis.
Ja chyba nawet wole twoja wersje bigosu niż tradycyjna
Szk0da że nie napisała pani że cukinię trzeba obrać. skóra nie zmiękła w gotowaniu , jest twarda jak drewniane wióry … wszystko do wyrzucenia bo niejadalne. Zmarnowany czas i produkty.
Do bigosu cukinii się nie obiera, nigdy tego nie robię.Robiłam ten bigos wielokrotnie i nie tylko ja. Nie zdarzyło się, aby skóra była twarda. Zresztą wszystkie przepisy w internecie mówią o tym , aby cukinii nie obierać.
No akurat jak później szukałem to większość pisze żeby obierać. Danie było niejadalne bo skóra w ogóle nie zmiękła. Chyba ma pani jakieś cukinie z wyjątkowo miękką skórą
Na wszystkich zdjęciach w internecie bigosu z cukinią widoczna skórka, przepisy też o tym mówią. Zresztą młoda cukinia ma bardzo delikatną skórkę, można ją jeść na surowo, więc nie wiem jak może być twarda. No ale rozumiem, nie każdemu może pasować, o gustach się przecież nie dyskutuje. Pozdrawiam
Propozycja wygląda super, ale to na zdjęciu nie wygląda jak starte na tarce, tam są chyba większe kawałki…
Zapewniam, że cukinia jest starta na tarce o dużych oczkach. Zdjęcie jest w zbliżeniu, może dlatego tak wygląda 🙂