Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Obiady, Przepisy, Szybkie dania  /  18 września, 2014

Bigos z cukinii

Wędrówki po kuchni
Choć mogłoby się wydawać, że cukinia jest typowo polskim warzywem, prawda jest inna. Pochodzi bowiem ze słonecznej i pięknej Italii. Z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, który szybko podbił serca Europejczyków. Za to bigos z cukinii podbił nasze serca. Jest zdrowy, lekki i całkiem fit. Z tradycyjnym bigosem oczywiście nie ma nic wspólnego, ale smakuje wyśmienicie. Jest to wspaniałe letnie danie, które z pewnością Wam posmakuje.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 kg młodej cukinii
  • 500 g kiełbasy cienkiej podwawelskiej
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • około 200 ml wody*
  • 3 łyżki oliwy
  • 4-5 łyżek słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na bok, aż cukinia puści sok. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę, mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut.
  • Cukinię odciskamy dłońmi z nadmiaru soku i dodajemy do smażących się warzyw. Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, kiełbasę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie ale wciąż chrupiące. Bigos powinien być lekko pikantny. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Niebieska pistacja

3 5 votes
Article Rating

Tagi

  • Cukinia
  • Dania jednogarnkowe

Nawigacja wpisu

Sałatka śledziowa
Sałatka makaronowa z porem

Podobne wpisy

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
blogierka
blogierka
3 lat temu

oo, takiej cukinii jeszcze nie robiłam 😀

0
Odpowiedz
English 4 work Magdalena
English 4 work Magdalena
5 lat temu

Tego typu pomysłów mi brakowało.Na co dzień sporo gotuję i już mnie nudzą niektóre moje potrawy. Dzięki za nowe inspiracje. Pewnie zmodyfikuję po swojemu, ale baza jest. Dobrze, że stworzyłaś tego bloga, bo można tu zaczerpnąć sporo ciekawych pomysłów.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  English 4 work Magdalena

Służę inspiracją, pozdrawiam!

0
Odpowiedz
trackback
5 mega szybkich i pysznych obiadów na lato - Magda M.
5 lat temu

[…] mnie to danie! Oryginalny przepis znalazłam na blogu Wędrówki po kuchni o TUTAJ, trochę go jednak zmodyfikowałam i powstało coś naprawdę […]

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
5 lat temu

Ależ to pysznie wygląda. Idealne właśnie na teraz. Lekkie i smaczne 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lat temu

Poezja smaku. Zdecydowanie przepis dla mnie.

0
Odpowiedz
Iga
Iga
5 lat temu

Kocham cukinię i kocham bigos! Przepis dla mnie 😀

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lat temu

Robię podobnie. A na zimę tylko cukina z pomidorami . Jeśli trze się malakserem wychodzą takie długie wióry.

0
Odpowiedz
Jolanta
Jolanta
5 lat temu

Bigos przepyszny robiłam już drugi raz i nie obierałam,bardzo dziekuje za przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Jolanta

Cieszę się, że smakował, pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
6 lat temu

Robię coś podobnego, ale nie nazywamy tego bigosem 🙂 Zamiast koncentratu używam pomidorów z puszki a na koniec dodaję jeszcze soczewicę.

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lat temu

Cukinia, kiełbasa, pomidorki… na pewno jest dobre 😉

0
Odpowiedz
Evelaa
Evelaa
6 lat temu

Nigdy jeszcze takiego bigosu nie jadłam ? muszę koniecznie spróbować u siebi, może to bedzie strzał w dziesiątkę ?

0
Odpowiedz
Monika Ch.
Monika Ch.
6 lat temu

Ostatnio chodzi za mną chęć na bigos. Takiego z cukinii jeszcze nie jadłam, ale z chęcią wypróbuję.

0
Odpowiedz
www.NaturalnieAndzia.pl
www.NaturalnieAndzia.pl
6 lat temu

Bardzo lubię cukinie więc chętnie wypróbuję ten przepis.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lat temu

Świetny jest ten przepis!

0
Odpowiedz
Olga
Olga
6 lat temu

Sezon na cukinia otwarty 🙂

0
Odpowiedz
Tomek
Tomek
6 lat temu

nigdy nie słyszałem o bigosie z cukinii, ale wygląda dobrze

0
Odpowiedz
Urodzianka.pl
Urodzianka.pl
6 lat temu

Ależ smaka mi narobiłaś ! Uwielbiam wszystkie składniki tej potrawy!!! 🙂 Koniecznie w przyszłym tygodniu ściągnę pomysł 😉

0
Odpowiedz
Maja
Maja
6 lat temu

O losie! Uwielbiam cukinię, a bigosu z cukinii jeszcze nie próbowałam! Trzeba się jutro zaopatrzyć! 😀

0
Odpowiedz
NewEnglandBlog
NewEnglandBlog
6 lat temu

Kolejny świetny przepis.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lat temu

Ja chyba nawet wole twoja wersje bigosu niż tradycyjna

-1
Odpowiedz
Przemek
Przemek
8 lat temu

Szk0da że nie napisała pani że cukinię trzeba obrać. skóra nie zmiękła w gotowaniu , jest twarda jak drewniane wióry … wszystko do wyrzucenia bo niejadalne. Zmarnowany czas i produkty.

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lat temu
Reply to  Przemek

Do bigosu cukinii się nie obiera, nigdy tego nie robię.Robiłam ten bigos wielokrotnie i nie tylko ja. Nie zdarzyło się, aby skóra była twarda. Zresztą wszystkie przepisy w internecie mówią o tym , aby cukinii nie obierać.

-1
Odpowiedz
Przemek
Przemek
8 lat temu
Reply to  admin

No akurat jak później szukałem to większość pisze żeby obierać. Danie było niejadalne bo skóra w ogóle nie zmiękła. Chyba ma pani jakieś cukinie z wyjątkowo miękką skórą

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lat temu
Reply to  Przemek

Na wszystkich zdjęciach w internecie bigosu z cukinią widoczna skórka, przepisy też o tym mówią. Zresztą młoda cukinia ma bardzo delikatną skórkę, można ją jeść na surowo, więc nie wiem jak może być twarda. No ale rozumiem, nie każdemu może pasować, o gustach się przecież nie dyskutuje. Pozdrawiam

-1
Odpowiedz
Agusiek
Agusiek
8 lat temu

Propozycja wygląda super, ale to na zdjęciu nie wygląda jak starte na tarce, tam są chyba większe kawałki…

2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lat temu
Reply to  Agusiek

Zapewniam, że cukinia jest starta na tarce o dużych oczkach. Zdjęcie jest w zbliżeniu, może dlatego tak wygląda 🙂

-1
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz