• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Na ciepło, Przepisy, Wypieki wytrawne  /  4 maja, 2018

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Wędrówki po kuchni
Jak zapewne wielu z Was, tradycji jedzenia szparagów nie wyniosłam z domu, bowiem u nas znane są stosunkowo od niedawna. Ale pokochałam je od pierwszego kęsa... Niektórym wydają się dość kłopotliwe, bo brakuje im koncepcji na to, jak je przyrządzić. Wielu znawców kuchni podkreśla jednak fakt, że im prościej przyrządzimy szparagi, tym lepiej wyeksponujemy ich niepowtarzalny smak. Zatem nie trzeba tu wielu kombinacji. Dlatego dziś będzie prosto, ale jakże wykwintnie. Mam dla Was bukiet wiosennych, zielonych szparagów otulony wybornym prosciutto i delikatnym ciastem francuskim z odrobiną aromatycznego parmezanu. Jest tak pyszna, że trudno uwierzyć, iż została przygotowana w 20 minut.
Przygotowanie5 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity20 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 225 g szparagów zielonych
  • 30 g parmezanu
  • 60 g prosciutto
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • pieprz czarny
  • sól morska

Przygotowanie

  • Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Szparagi obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm.
  • Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło, choć na zimno smakują równie doskonale.

Uwagi dodatkowe

  • do przystawki świetnie sprawdzi się wytrawny Muscat. Lekki styl tego wina świetnie łączy się z delikatnymi, gotowanymi lub pieczonymi szparagami.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku– każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Ciasto francuskie
  • Szparagi

Zobacz wpisy

Glenariff Forest Park
Gosford Forest Park

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annastylefashion
Annastylefashion
8 miesięcy temu

Przepius podkradam 🙂 Wygląda bardzo apetycznie 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Annastylefashion

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
8 miesięcy temu

5 stars
Bardzo możliwe, że kiedyś wypróbujemy ten przepis.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
8 miesięcy temu

Raz jadłam szparagi i mi nie smakowały 🤭

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
8 miesięcy temu

Choć do szparagów nie jestem przekonana, to muszę napisać, że to danie prezentuje się naprawdę zachęcająco.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Marlena H.

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
1 rok temu

Tylko 15 minut i gotowe? Rewelacja!

0
Odpowiedz
Patrycja Czubak
Patrycja Czubak
1 rok temu

Nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam szparagi. Chyba pora to zmienić. 🙂

0
Odpowiedz
BlondeKitsune
BlondeKitsune
1 rok temu

Oooo, wygląda bardzo apetycznie, zapisałam, spróbuję zrobić, zobaczymy jak mi zasmakują!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  BlondeKitsune

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 rok temu

Kocham szparagi, więc wykorzystam ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
michał
michał
1 rok temu

Przepyszny przepis! :))

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
1 rok temu

Ciekawy przepis na szparagi, ja je dopiero odkrywam, bo tak jak Ty nie wyniosłam tradycji jedzenia szparagów z domu 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Tak jak i ja. Kiedyś szparagi nie były tak popularne jak dziś 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
2 lat temu

Zawsze chciałam spróbować szparagów, więc chętnie wypróbuję przepis 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
2 lat temu

Tak jak za szparagami nie przepadamy tak tutaj mogłybyśmy się do nich przekonać 😀

0
Odpowiedz
Magda
Magda
2 lat temu

Rewelacyjny przepis! 🙂 Zamierzam przetestować 🙂

0
Odpowiedz
Sara
Sara
2 lat temu

Ale wyglądają!! Dzisiaj robię, tylko bez szybki 😛

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
2 lat temu

Ależ to cudownie, smakowicie wygląda ! Zapisuję przepis i jutro z samego rana pędzę po składniki 🙂

0
Odpowiedz
Potrawy z różnych stron świata
Potrawy z różnych stron świata
2 lat temu

Też przygotowałam kilka dni temu szparagi w cieście francuskim,

0
Odpowiedz
MusicMonsterls
MusicMonsterls
2 lat temu

Drukuję przepis i lecę do kuchni! Dzięki 😀

0
Odpowiedz
NewEnglandBlog
NewEnglandBlog
2 lat temu

Sezon na szparagi w pełni, więc wykorzystam Twój przepis.

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Świetna przekąska na majówke,kiedy w pobliżu nie ma grilla :DDD Łatwe i smaczne.
PS masz bardzo ładne tło

0
Odpowiedz
Instytut Designu
Instytut Designu
2 lat temu

Świetne połączenie, szybki i łatwy sposób na wow dla gości.

0
Odpowiedz
Holly
Holly
2 lat temu

Oryginalnie to wygląda, w sam raz na przyjęcie.

0
Odpowiedz
Justi
Justi
2 lat temu

Ciekawa propozycja – warta wykonania. Pozdrawiam cieplutko

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
2 lat temu

Widziałam dziś podobny przepis i bardzo mnie kusi. Wygląda smacznie!

0
Odpowiedz
Ta ane
Ta ane
2 lat temu

Bardzo ciekawy przepis. Prezentuje się bardzo apetycznie.

0
Odpowiedz
Bookendorfina Izabela Pycio
Bookendorfina Izabela Pycio
2 lat temu

Ślicznie się prezentuje, a smakuje też pewnie wyśmienicie, pomysł podłapuję. 🙂

0
Odpowiedz
Aneta (upiecz sobie babeczkę)
Aneta (upiecz sobie babeczkę)
2 lat temu

Jakoś nie mogę przekonać się do szparagów, ale może źle je zawsze przyrządzałam, spróbuję z Twojego przepisu.

0
Odpowiedz
Pomysłowa
Pomysłowa
2 lat temu

Jakie to musi być dobre… Zapisuję przepis, bo szparagi polubiłam tak jak Ty, od pierwszego spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Karola Buszujwkuchni
Karola Buszujwkuchni
2 lat temu

Przepis idealny dla mnie! Szparagi właśnie czekają w kuchni na przyrządzenie! Zapisuję resztę składników, idę do sklepu, wracam i robię!! 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply