Jak zapewne wielu z Was, tradycji jedzenia szparagów nie wyniosłam z domu, bowiem u nas znane są stosunkowo od niedawna. Ale pokochałam je od pierwszego kęsa... Niektórym wydają się dość kłopotliwe, bo brakuje im koncepcji na to, jak je przyrządzić. Wielu znawców kuchni podkreśla jednak fakt, że im prościej przyrządzimy szparagi, tym lepiej wyeksponujemy ich niepowtarzalny smak. Zatem nie trzeba tu wielu kombinacji. Dlatego dziś będzie prosto, ale jakże wykwintnie. Mam dla Was bukiet wiosennych, zielonych szparagów otulony wybornym prosciutto i delikatnym ciastem francuskim z odrobiną aromatycznego parmezanu. Przekąska jest tak pyszna, że trudno uwierzyć, iż została przygotowana w 20 minut.
Porcje: 8
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 225 g szparagów zielonych
- 30 g parmezanu
- 60 g prosciutto
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- pieprz czarny
- sól morska
Przygotowanie
- Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Szparagi obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm.
- Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło, choć na zimno smakują równie doskonale.
Uwagi dodatkowe
- do przystawki świetnie sprawdzi się wytrawny Muscat. Lekki styl tego wina świetnie łączy się z delikatnymi, gotowanymi lub pieczonymi szparagami.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku– każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Przepius podkradam 🙂 Wygląda bardzo apetycznie 😀
Dziękuję i polecam 🙂
Bardzo możliwe, że kiedyś wypróbujemy ten przepis.
Raz jadłam szparagi i mi nie smakowały 🤭
Choć do szparagów nie jestem przekonana, to muszę napisać, że to danie prezentuje się naprawdę zachęcająco.
Dziękuję 🙂
Tylko 15 minut i gotowe? Rewelacja!
Nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam szparagi. Chyba pora to zmienić. 🙂
Oooo, wygląda bardzo apetycznie, zapisałam, spróbuję zrobić, zobaczymy jak mi zasmakują!
Polecam 🙂
Kocham szparagi, więc wykorzystam ten przepis 🙂
Przepyszny przepis! :))
Ciekawy przepis na szparagi, ja je dopiero odkrywam, bo tak jak Ty nie wyniosłam tradycji jedzenia szparagów z domu 🙂
Tak jak i ja. Kiedyś szparagi nie były tak popularne jak dziś 🙂
Zawsze chciałam spróbować szparagów, więc chętnie wypróbuję przepis 🙂
Tak jak za szparagami nie przepadamy tak tutaj mogłybyśmy się do nich przekonać 😀
Rewelacyjny przepis! 🙂 Zamierzam przetestować 🙂
Ale wyglądają!! Dzisiaj robię, tylko bez szybki 😛
Ależ to cudownie, smakowicie wygląda ! Zapisuję przepis i jutro z samego rana pędzę po składniki 🙂
Też przygotowałam kilka dni temu szparagi w cieście francuskim,
Drukuję przepis i lecę do kuchni! Dzięki 😀
Sezon na szparagi w pełni, więc wykorzystam Twój przepis.
Świetna przekąska na majówke,kiedy w pobliżu nie ma grilla :DDD Łatwe i smaczne.
PS masz bardzo ładne tło
Świetne połączenie, szybki i łatwy sposób na wow dla gości.
Oryginalnie to wygląda, w sam raz na przyjęcie.
Ciekawa propozycja – warta wykonania. Pozdrawiam cieplutko
Widziałam dziś podobny przepis i bardzo mnie kusi. Wygląda smacznie!
Bardzo ciekawy przepis. Prezentuje się bardzo apetycznie.
Ślicznie się prezentuje, a smakuje też pewnie wyśmienicie, pomysł podłapuję. 🙂
Jakoś nie mogę przekonać się do szparagów, ale może źle je zawsze przyrządzałam, spróbuję z Twojego przepisu.
Jakie to musi być dobre… Zapisuję przepis, bo szparagi polubiłam tak jak Ty, od pierwszego spróbowania 🙂
Przepis idealny dla mnie! Szparagi właśnie czekają w kuchni na przyrządzenie! Zapisuję resztę składników, idę do sklepu, wracam i robię!! 🙂