Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 225 g szparagów zielonych
- 30 g parmezanu
- 60 g prosciutto
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- pieprz czarny
- sól morska
Przygotowanie
- Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Szparagi obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm.
- Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło, choć na zimno smakują równie doskonale.
Uwagi dodatkowe
- do przystawki świetnie sprawdzi się wytrawny Muscat. Lekki styl tego wina świetnie łączy się z delikatnymi, gotowanymi lub pieczonymi szparagami.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku– każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Przepius podkradam 🙂 Wygląda bardzo apetycznie 😀
Dziękuję i polecam 🙂
Bardzo możliwe, że kiedyś wypróbujemy ten przepis.
Raz jadłam szparagi i mi nie smakowały 🤭
Choć do szparagów nie jestem przekonana, to muszę napisać, że to danie prezentuje się naprawdę zachęcająco.
Dziękuję 🙂
Tylko 15 minut i gotowe? Rewelacja!
Nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam szparagi. Chyba pora to zmienić. 🙂
Oooo, wygląda bardzo apetycznie, zapisałam, spróbuję zrobić, zobaczymy jak mi zasmakują!
Polecam 🙂
Kocham szparagi, więc wykorzystam ten przepis 🙂
Przepyszny przepis! :))
Ciekawy przepis na szparagi, ja je dopiero odkrywam, bo tak jak Ty nie wyniosłam tradycji jedzenia szparagów z domu 🙂
Tak jak i ja. Kiedyś szparagi nie były tak popularne jak dziś 🙂
Zawsze chciałam spróbować szparagów, więc chętnie wypróbuję przepis 🙂
Tak jak za szparagami nie przepadamy tak tutaj mogłybyśmy się do nich przekonać 😀
Rewelacyjny przepis! 🙂 Zamierzam przetestować 🙂
Ale wyglądają!! Dzisiaj robię, tylko bez szybki 😛
Ależ to cudownie, smakowicie wygląda ! Zapisuję przepis i jutro z samego rana pędzę po składniki 🙂
Też przygotowałam kilka dni temu szparagi w cieście francuskim,
Drukuję przepis i lecę do kuchni! Dzięki 😀
Sezon na szparagi w pełni, więc wykorzystam Twój przepis.
Świetna przekąska na majówke,kiedy w pobliżu nie ma grilla :DDD Łatwe i smaczne.
PS masz bardzo ładne tło
Świetne połączenie, szybki i łatwy sposób na wow dla gości.
Oryginalnie to wygląda, w sam raz na przyjęcie.
Ciekawa propozycja – warta wykonania. Pozdrawiam cieplutko
Widziałam dziś podobny przepis i bardzo mnie kusi. Wygląda smacznie!
Bardzo ciekawy przepis. Prezentuje się bardzo apetycznie.
Ślicznie się prezentuje, a smakuje też pewnie wyśmienicie, pomysł podłapuję. 🙂
Jakoś nie mogę przekonać się do szparagów, ale może źle je zawsze przyrządzałam, spróbuję z Twojego przepisu.
Jakie to musi być dobre… Zapisuję przepis, bo szparagi polubiłam tak jak Ty, od pierwszego spróbowania 🙂
Przepis idealny dla mnie! Szparagi właśnie czekają w kuchni na przyrządzenie! Zapisuję resztę składników, idę do sklepu, wracam i robię!! 🙂