Te bułeczki nie należą do tego rodzaju pieczywa, gdzie skórka jest spieczona i mocno chrupiąca. Bułeczki są bardzo mięciutkie w środku, jak i z wierzchu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z odrobiną dobrego masła, które idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Jedyną wadą tych bułeczek jest to, że zbyt szybko znikają.
Porcje: 12
Składniki
Zaczyn
- 8 g drożdży świeżych
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
- 380 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 ml mleka
- 30 g masła
- 1½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 60 g masła
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki pietruszki
Dodatkowo
- 1 jajko
Przygotowanie
Zaczyn
- Do kubeczka dodajemy mąkę, ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto właściwe
- Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, roztopione, masło i sól. Zwróćmy uwagę na to, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, bo zaburzą ich pracę. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy i formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Nadzienie
- Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko do połączenia się składników. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrym nożem na bułeczkach robimy ukośne nacięcia. Nacięcia wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Moje słodkie impresje
Czasami kupujemy gotowce, ale te domowe na pewno są pyszniejsze.
Chętnie skusiłabym się na zjedzenie takich bułeczek, mniam.
już czuję ich zapach, a dodatkowo wyglądają bardzo kusząco, zapisują przepis <3
Na pewno je zrobię 😊 wyglądają mega
Uwielbiam wszelkiego rodzaju bagietki, tosty, grzanki. A jak dodatkiem jest czosnek to już wogole 100% zachwytu.
Ależ piękne bułeczki i na bogato, nic tylko szybko je zjeść 🙂
Wyglądają tak pięknie, że gdybyśmy nie byli najedzeni po śniadaniu, chyba od razu chciałabym je zrobic.
Dziękuję 🙂
Może być zwykła mąka pszenna ?
Bułki wyjdą, ale będą się znacznie różnić w smaku i nie tylko. Należy w tym wypadku pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę, więc proporcje płynów mogą być inne