Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bułki, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  21 kwietnia, 2012

Bułeczki czosnkowe

Wędrówki po kuchni
Te bułeczki nie należą do tego rodzaju pieczywa, gdzie skórka jest spieczona i mocno chrupiąca. Bułeczki są bardzo mięciutkie w środku, jak i z wierzchu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z odrobiną dobrego masła, które idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Jedyną wadą tych bułeczek jest to, że zbyt szybko znikają.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Zaczyn

  • 8 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe

  • 380 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 60 g masła
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki pietruszki

Dodatkowo

  • 1 jajko

Przygotowanie

    Zaczyn

    • Do kubeczka dodajemy mąkę, ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

    Ciasto właściwe

    • Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, roztopione, masło i sól. Zwróćmy uwagę na to, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, bo zaburzą ich pracę. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy i formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

    Nadzienie

    • Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko do połączenia się składników. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrym nożem na bułeczkach robimy ukośne nacięcia. Nacięcia wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut.
      Smacznego!

    Uwagi dodatkowe

    • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Moje słodkie impresje

    3.7 23 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Pieczywo
    • Śniadania

    Nawigacja wpisu

    Zakwas za barszcz biały z wysiewek
    Waniliowa Panna Cotta

    Podobne wpisy

    Szybki chleb bez wyrastania
    Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  28 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 67

    Szybki chleb bez wyrastania

    Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem
    Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 lipca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

    Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem

    Zakwas żytni
    Bułki, Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  6 maja, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

    Zakwas żytni

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    10 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Martyna
    Martyna
    3 lata temu

    Czasami kupujemy gotowce, ale te domowe na pewno są pyszniejsze.

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    4 lata temu

    Chętnie skusiłabym się na zjedzenie takich bułeczek, mniam.

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    4 lata temu

    5 stars
    już czuję ich zapach, a dodatkowo wyglądają bardzo kusząco, zapisują przepis <3

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    4 lata temu

    Na pewno je zrobię 😊 wyglądają mega

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    7 lata temu

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju bagietki, tosty, grzanki. A jak dodatkiem jest czosnek to już wogole 100% zachwytu.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Ależ piękne bułeczki i na bogato, nic tylko szybko je zjeść 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lata temu

    Wyglądają tak pięknie, że gdybyśmy nie byli najedzeni po śniadaniu, chyba od razu chciałabym je zrobic.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Monika

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Maja
    Maja
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Może być zwykła mąka pszenna ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Maja

    Bułki wyjdą, ale będą się znacznie różnić w smaku i nie tylko. Należy w tym wypadku pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę, więc proporcje płynów mogą być inne

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    10
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz