Nie wiem czy Wy też odnosicie takie wrażenie, ale dla mnie już od dawna drożdżówki sprzedawane w sklepach i piekarniach nie są wypiekami, które zjada się z przyjemnością. Są raczej zapychaczami z bliżej niezidentyfikowanym nadzieniem i sztucznymi aromatami. A przecież dla tak wielu z Nas z drożdżówkami wiążą się cudne wspomnienia. Rabarbar - pierwsze moje skojarzenie z nim związane, to mój rodzinny dom. Odkąd pamiętam zawsze rósł w jednym miejscu koło płotu. Jadałam go w tamtych czasach chyba tak jak wszyscy - długie, kwaskowate łodygi moczyłam w cukrze. To była taka podwórkowa przekąska. Tych olfaktorycznych wspomnień nie warto zacierać, dlatego często do nich wracam, przygotowując różne wypieki z rabarbaru w domu. Własnoręcznie otulone ciepłem rąk ciasto ma zdecydowanie niepowtarzalny zapach i smak domowego ciepła.
Porcje: 10
Składniki
Rozczyn drożdżowy
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
- 450 g mąki pszennej
- 225 ml mleka
- 70 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
Nadzienie
- 300 g rabarbaru
- 75 g cukru
- 50 ml wody
- 2 łyżki galaretki truskawkowej
Kruszonka
- 80 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo
- 1 jajko
Przygotowanie
Nadzienie
- Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się niemalże całkowicie rozpaść. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rabarbaru i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję gęstej konfitury.
Rozczyn drożdżowy
- Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe
- Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i rozczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka
- Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe, z kubkiem zimnego mleka.
Uwagi dodatkowe
Do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
A ile czasu powinno wysrastac ciasto i bułeczki?
Nie podaję czasu wyrastania, bo jest to zależne od temperatury otoczenia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Pięknie wyglądają! Robisz smaka, skuszę się takie zrobić, akurat mam wszystkie produkty <3
Mieszkałam na wsi i też pożerałam rabarbar z cukrem.Ale Mama często w sezonie rabarbarowym robiła drożdżówki, ciasto z kruszonką i kompot.
Przepis super,ale ja antytalent do pieczenia, więc sobie popatrzę i pomarzę 🙂
A nie ma Pani przypadkiem przepisu na tzw Solanki (bułeczki z solą)?
Jeszcze nie, ale może wkrótce pojawią się na blogu 🙂
Mam na ogrodzie trochę rabarbaru do przerobienia 😜
Mam trochę inny przepis na bułeczki, ale myślę, że kiedyś i wypróbuje twój.
Polecam spróbować 🙂
Takich bułeczek z nadzieniem w środku raczej nigdy nie robiłyśmy. U nas zazwyczaj kładzie się na wierzch sam owoc.
O bogowie, oczy mówią TAK ale serce i cukrzycza NOOOOŁŁ 😉 boskie!
Dzięki za kolejną ciekawą inspirację kulinarną 😀 Ostatnio często robimy bułeczki i drożdżówki, więc chętnie przetestuję kolejny przepis. Ale może wykorzystam do niego truskawki.
Owoce oczywiście można dać takie, jakie się lubi 🙂 Polecam
Bułeczki wyglądają przepysznie.
A już myślałam, że z czosnkiem niedźwiedzim ;P.
Nie, tym razem nie. Sezon na czosnek niedźwiedzi niestety dobiegł końca
Niestety to prawda, drożdżówki w sklepach nie mają już wiele wspólnego z tymi, ktore jadłam jako dziecko. Może kiedyś spróbuję zrobić własne 🙂
Zachęcam i polecam 🙂
Masz rację. Te sklepowe bułeczki to jakaś pomyłka. Najlepsze są takie domowej roboty. Moja babcia dawniej piekła pyszne drożdżówki z sezonowymi owocami. Jednak takich z rabarbarem nie pamiętam. Jagody, truskawki, maliny owszem, ale rabarbar? Narobiłaś mi smaku ponieważ ogólnie ciasta z rabarbarem lubię. Chętnie skorzystam z przepisu. ?
Zdecydowanie polecam – rabarbar świetnie się sprawdza w wypiekach 🙂
Mam analogiczne wspomneinia z dzieciństwa odnośnie rabarbaru:)
Właśnie wczoraj pokłóciliśmy się z dziewczyną o to, że nie lubię rabarbaru…
Oj 🙂
Przepis wykorzystam ze smakiem, lubimy tego typu słodkie przekąski. 🙂
Świetnie 🙂
W końcu też muszę się gdzieś wybrać poszukać rabarbaru (uwielbiam!) 🙂
To prawda drożdżówki ze sklepów są bee.. najlepiej robić je samemu w domu 🙂 te wyglądają przepysznie! Prosty ten przepis, może siostra mi pomoże to razem coś upichcimy 🙂
Polecam 🙂
wow, ale cudnie wyglądają! uwielbiam Twoje przepisy 🙂
O matko jakie to musi być dobre, a ja takie beztalencie w kuchni :/
Ależ ja dawno nie jadłam rabarbaru! Chyba jutro skoczę na działkę do mojej babci, nazrywam trochę i przypomnę sobie czasy dzieciństwa 🙂
I przepis wylądował w moim e-przepiśniku. Kocham rabarbar, a moje dzieci jedzą go jak szalone.
Lubię Twoje przepisy:) Na pewno kilka z nich muszę wypróbować;)
Kocham takie bułeczki, moja babcia jest mistrzem w robieniu ich :]
Pieczenie nie jest moją mocna stroną niestety 😛 Ale chętnie bym spróbowała 🙂
Masz rację: drożdżowe sklepowe to nie to samo co domowe. Zapisuje sobie Twój przepis