• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Słodkie bułki  /  22 kwietnia, 2015

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Wędrówki po kuchni
Nie wiem czy Wy też odnosicie takie wrażenie, ale dla mnie już od dawna drożdżówki sprzedawane w sklepach i piekarniach nie są wypiekami, które zjada się z przyjemnością. Są raczej zapychaczami z bliżej niezidentyfikowanym nadzieniem i sztucznymi aromatami. A przecież dla tak wielu z Nas z drożdżówkami wiążą się cudne wspomnienia. Rabarbar - pierwsze moje skojarzenie z nim związane, to mój rodzinny dom. Odkąd pamiętam zawsze rósł w jednym miejscu koło płotu. Jadałam go w tamtych czasach chyba tak jak wszyscy - długie, kwaskowate łodygi moczyłam w cukrze. To była taka podwórkowa przekąska. Tych olfaktorycznych wspomnień nie warto zacierać, dlatego często do nich wracam, przygotowując różne wypieki z rabarbaru w domu. Własnoręcznie otulone ciepłem rąk ciasto ma zdecydowanie niepowtarzalny zapach i smak domowego ciepła.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
Porcje: 10
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Rozczyn drożdżowy

    • 2 łyżki mąki
    • 3 łyżki mleka
    • 25 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru

    Ciasto właściwe

    • 450 g mąki pszennej
    • 225 ml mleka
    • 70 g masła
    • 80 g cukru
    • 1 jajko

    Nadzienie

    • 300 g rabarbaru
    • 75 g cukru
    • 50 ml wody
    • 2 łyżki galaretki truskawkowej

    Kruszonka

    • 80 g mąki pszennej
    • 50 g masła
    • 4 łyżki cukru

    Dodatkowo

    • 1 jajko

    Przygotowanie

      Nadzienie

      • Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się niemalże całkowicie rozpaść. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rabarbaru i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję gęstej konfitury.

      Rozczyn drożdżowy

      • Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

      Ciasto właściwe

      • Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i rozczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Kruszonka

      • Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
      • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
      • Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe, z kubkiem zimnego mleka.

      Uwagi dodatkowe

      Do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      5 2 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Rabarbar
      • Słodkie bułki

      Nawigacja wpisu

      Surówka z białej rzodkwi
      Zupa ze słodkiej kapusty

      Podobne wpisy

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

      Tort Rafaello

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      36 komentarzy
      najnowszy
      najstarszy oceniany
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Paulina
      Paulina
      1 rok temu

      A ile czasu powinno wysrastac ciasto i bułeczki?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 rok temu
      Reply to  Paulina

      Nie podaję czasu wyrastania, bo jest to zależne od temperatury otoczenia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość

      0
      Odpowiedz
      Pieprzyć z Fantazją
      Pieprzyć z Fantazją
      1 rok temu

      Pięknie wyglądają! Robisz smaka, skuszę się takie zrobić, akurat mam wszystkie produkty <3

      0
      Odpowiedz
      Irena -Hooltaye w podróży
      Irena -Hooltaye w podróży
      1 rok temu

      Mieszkałam na wsi i też pożerałam rabarbar z cukrem.Ale Mama często w sezonie rabarbarowym robiła drożdżówki, ciasto z kruszonką i kompot.
      Przepis super,ale ja antytalent do pieczenia, więc sobie popatrzę i pomarzę 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kamila
      Kamila
      1 rok temu

      A nie ma Pani przypadkiem przepisu na tzw Solanki (bułeczki z solą)?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 rok temu
      Reply to  Kamila

      Jeszcze nie, ale może wkrótce pojawią się na blogu 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kasia Balbierz
      Kasia Balbierz
      1 rok temu

      Mam na ogrodzie trochę rabarbaru do przerobienia 😜

      0
      Odpowiedz
      Radosna
      Radosna
      1 rok temu

      Mam trochę inny przepis na bułeczki, ale myślę, że kiedyś i wypróbuje twój.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 rok temu
      Reply to  Radosna

      Polecam spróbować 🙂

      0
      Odpowiedz
      pojedztam.pl
      pojedztam.pl
      1 rok temu

      Takich bułeczek z nadzieniem w środku raczej nigdy nie robiłyśmy. U nas zazwyczaj kładzie się na wierzch sam owoc.

      0
      Odpowiedz
      Bukku-recenzje
      Bukku-recenzje
      1 rok temu

      O bogowie, oczy mówią TAK ale serce i cukrzycza NOOOOŁŁ 😉 boskie!

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra
      Aleksandra
      1 rok temu

      Dzięki za kolejną ciekawą inspirację kulinarną 😀 Ostatnio często robimy bułeczki i drożdżówki, więc chętnie przetestuję kolejny przepis. Ale może wykorzystam do niego truskawki.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 rok temu
      Reply to  Aleksandra

      Owoce oczywiście można dać takie, jakie się lubi 🙂 Polecam

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      3 lat temu

      Bułeczki wyglądają przepysznie.

      0
      Odpowiedz
      Świat Toli
      Świat Toli
      3 lat temu

      A już myślałam, że z czosnkiem niedźwiedzim ;P.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Świat Toli

      Nie, tym razem nie. Sezon na czosnek niedźwiedzi niestety dobiegł końca

      0
      Odpowiedz
      Speckled Fawn
      Speckled Fawn
      3 lat temu

      Niestety to prawda, drożdżówki w sklepach nie mają już wiele wspólnego z tymi, ktore jadłam jako dziecko. Może kiedyś spróbuję zrobić własne 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Speckled Fawn

      Zachęcam i polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marlena H
      Marlena H
      3 lat temu

      Masz rację. Te sklepowe bułeczki to jakaś pomyłka. Najlepsze są takie domowej roboty. Moja babcia dawniej piekła pyszne drożdżówki z sezonowymi owocami. Jednak takich z rabarbarem nie pamiętam. Jagody, truskawki, maliny owszem, ale rabarbar? Narobiłaś mi smaku ponieważ ogólnie ciasta z rabarbarem lubię. Chętnie skorzystam z przepisu. ?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Marlena H

      Zdecydowanie polecam – rabarbar świetnie się sprawdza w wypiekach 🙂

      0
      Odpowiedz
      Mokka
      Mokka
      3 lat temu

      Mam analogiczne wspomneinia z dzieciństwa odnośnie rabarbaru:)

      0
      Odpowiedz
      Tomek
      Tomek
      3 lat temu

      Właśnie wczoraj pokłóciliśmy się z dziewczyną o to, że nie lubię rabarbaru…

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Tomek

      Oj 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      3 lat temu

      Przepis wykorzystam ze smakiem, lubimy tego typu słodkie przekąski. 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Bookendorfina

      Świetnie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Miye's Imaginations
      Miye's Imaginations
      3 lat temu

      W końcu też muszę się gdzieś wybrać poszukać rabarbaru (uwielbiam!) 🙂

      0
      Odpowiedz
      Donna
      Donna
      3 lat temu

      To prawda drożdżówki ze sklepów są bee.. najlepiej robić je samemu w domu 🙂 te wyglądają przepysznie! Prosty ten przepis, może siostra mi pomoże to razem coś upichcimy 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Donna

      Polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania W
      Ania W
      3 lat temu

      wow, ale cudnie wyglądają! uwielbiam Twoje przepisy 🙂

      0
      Odpowiedz
      swiat karinki
      swiat karinki
      4 lat temu

      O matko jakie to musi być dobre, a ja takie beztalencie w kuchni :/

      0
      Odpowiedz
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      4 lat temu

      Ależ ja dawno nie jadłam rabarbaru! Chyba jutro skoczę na działkę do mojej babci, nazrywam trochę i przypomnę sobie czasy dzieciństwa 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anka / Zalotka.pl
      Anka / Zalotka.pl
      5 lat temu

      I przepis wylądował w moim e-przepiśniku. Kocham rabarbar, a moje dzieci jedzą go jak szalone.

      0
      Odpowiedz
      Andzia
      Andzia
      5 lat temu

      Lubię Twoje przepisy:) Na pewno kilka z nich muszę wypróbować;)

      0
      Odpowiedz
      Martyna
      Martyna
      5 lat temu

      Kocham takie bułeczki, moja babcia jest mistrzem w robieniu ich :]

      0
      Odpowiedz
      MamaKarolina
      MamaKarolina
      5 lat temu

      Pieczenie nie jest moją mocna stroną niestety 😛 Ale chętnie bym spróbowała 🙂

      0
      Odpowiedz
      Pau Elegancka
      Pau Elegancka
      5 lat temu

      Masz rację: drożdżowe sklepowe to nie to samo co domowe. Zapisuje sobie Twój przepis

      0
      Odpowiedz

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Chorizo
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Grzyby
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Facebook

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
      Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
      Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
      Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Archiwum

      • Lifestyle
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      36
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply