Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta drożdżowe, Przepisy, Słodkie bułki, Wypieki  /  22 kwietnia, 2015

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Wędrówki po kuchni

 

Są takie zapachy, które potrafią przenieść nas w czasie — do dziecięcej kuchni pachnącej wanilią, świeżym ciastem i kwaśną nutą rabarbaru. Własnoręcznie otulone ciepłem rąk ciasto drożdżowe ma w sobie coś więcej niż tylko smak i strukturę. To zapach bezpieczeństwa, czułości i chwil, które chcielibyśmy zatrzymać na dłużej. Gdy w piekarniku rumienią się bułeczki z rabarbarem, cały dom wypełnia się aromatem słodkiego ciasta przełamanego lekko kwaskowatym, soczystym zapachem owocu — niczym obietnica prostego, domowego szczęścia. Bo czasem wystarczy kilka składników, ciepło dłoni i odrobina cierpliwości, by stworzyć coś, co pachnie domem!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
Porcje: 10
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Rozczyn drożdżowy

  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe

  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml mleka
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 300 g rabarbaru
  • 75 g cukru
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki galaretki truskawkowej

Kruszonka

  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 1 jajko

Przygotowanie

    Nadzienie

    • Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się niemalże całkowicie rozpaść. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rabarbaru i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję gęstej konfitury.

    Rozczyn drożdżowy

    • Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto właściwe

    • Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i rozczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Kruszonka

    • Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
    • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    • Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe, z kubkiem zimnego mleka.

    Uwagi dodatkowe

    Do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.6 7 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Rabarbar
    • Słodkie bułki

    Nawigacja wpisu

    Surówka z białej rzodkwi
    Zupa ze słodkiej kapusty

    Podobne wpisy

    Scones z truskawkami
    Kuchnia angielska, Przepisy, Słodkie bułki, Śniadania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 maja, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Scones z truskawkami

    Sernik waniliowy z musem rabarbarowym
    Ciasta bez pieczenia, Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  26 maja, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

    Drożdżówki z truskawkami
    Ciasta drożdżowe, Przepisy, Słodkie bułki, Wypieki  /  23 lipca, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Drożdżówki z truskawkami

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    36 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Paulina
    Paulina
    4 lata temu

    A ile czasu powinno wysrastac ciasto i bułeczki?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Paulina

    Nie podaję czasu wyrastania, bo jest to zależne od temperatury otoczenia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość

    0
    Odpowiedz
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    4 lata temu

    Pięknie wyglądają! Robisz smaka, skuszę się takie zrobić, akurat mam wszystkie produkty <3

    0
    Odpowiedz
    Irena -Hooltaye w podróży
    Irena -Hooltaye w podróży
    4 lata temu

    Mieszkałam na wsi i też pożerałam rabarbar z cukrem.Ale Mama często w sezonie rabarbarowym robiła drożdżówki, ciasto z kruszonką i kompot.
    Przepis super,ale ja antytalent do pieczenia, więc sobie popatrzę i pomarzę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kamila
    Kamila
    4 lata temu

    A nie ma Pani przypadkiem przepisu na tzw Solanki (bułeczki z solą)?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Kamila

    Jeszcze nie, ale może wkrótce pojawią się na blogu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia Balbierz
    Kasia Balbierz
    4 lata temu

    Mam na ogrodzie trochę rabarbaru do przerobienia 😜

    0
    Odpowiedz
    Radosna
    Radosna
    4 lata temu

    Mam trochę inny przepis na bułeczki, ale myślę, że kiedyś i wypróbuje twój.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Radosna

    Polecam spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    4 lata temu

    Takich bułeczek z nadzieniem w środku raczej nigdy nie robiłyśmy. U nas zazwyczaj kładzie się na wierzch sam owoc.

    1
    Odpowiedz
    Bukku-recenzje
    Bukku-recenzje
    4 lata temu

    O bogowie, oczy mówią TAK ale serce i cukrzycza NOOOOŁŁ 😉 boskie!

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    4 lata temu

    Dzięki za kolejną ciekawą inspirację kulinarną 😀 Ostatnio często robimy bułeczki i drożdżówki, więc chętnie przetestuję kolejny przepis. Ale może wykorzystam do niego truskawki.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra

    Owoce oczywiście można dać takie, jakie się lubi 🙂 Polecam

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    6 lata temu

    Bułeczki wyglądają przepysznie.

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    6 lata temu

    A już myślałam, że z czosnkiem niedźwiedzim ;P.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Świat Toli

    Nie, tym razem nie. Sezon na czosnek niedźwiedzi niestety dobiegł końca

    0
    Odpowiedz
    Speckled Fawn
    Speckled Fawn
    6 lata temu

    Niestety to prawda, drożdżówki w sklepach nie mają już wiele wspólnego z tymi, ktore jadłam jako dziecko. Może kiedyś spróbuję zrobić własne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Speckled Fawn

    Zachęcam i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marlena H
    Marlena H
    6 lata temu

    Masz rację. Te sklepowe bułeczki to jakaś pomyłka. Najlepsze są takie domowej roboty. Moja babcia dawniej piekła pyszne drożdżówki z sezonowymi owocami. Jednak takich z rabarbarem nie pamiętam. Jagody, truskawki, maliny owszem, ale rabarbar? Narobiłaś mi smaku ponieważ ogólnie ciasta z rabarbarem lubię. Chętnie skorzystam z przepisu. ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Marlena H

    Zdecydowanie polecam – rabarbar świetnie się sprawdza w wypiekach 🙂

    0
    Odpowiedz
    Mokka
    Mokka
    6 lata temu

    Mam analogiczne wspomneinia z dzieciństwa odnośnie rabarbaru:)

    0
    Odpowiedz
    Tomek
    Tomek
    6 lata temu

    Właśnie wczoraj pokłóciliśmy się z dziewczyną o to, że nie lubię rabarbaru…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Tomek

    Oj 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    6 lata temu

    Przepis wykorzystam ze smakiem, lubimy tego typu słodkie przekąski. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    Świetnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye's Imaginations
    Miye's Imaginations
    6 lata temu

    W końcu też muszę się gdzieś wybrać poszukać rabarbaru (uwielbiam!) 🙂

    0
    Odpowiedz
    Donna
    Donna
    6 lata temu

    To prawda drożdżówki ze sklepów są bee.. najlepiej robić je samemu w domu 🙂 te wyglądają przepysznie! Prosty ten przepis, może siostra mi pomoże to razem coś upichcimy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Donna

    Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania W
    Ania W
    6 lata temu

    wow, ale cudnie wyglądają! uwielbiam Twoje przepisy 🙂

    0
    Odpowiedz
    swiat karinki
    swiat karinki
    7 lata temu

    O matko jakie to musi być dobre, a ja takie beztalencie w kuchni :/

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    7 lata temu

    Ależ ja dawno nie jadłam rabarbaru! Chyba jutro skoczę na działkę do mojej babci, nazrywam trochę i przypomnę sobie czasy dzieciństwa 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anka / Zalotka.pl
    Anka / Zalotka.pl
    7 lata temu

    I przepis wylądował w moim e-przepiśniku. Kocham rabarbar, a moje dzieci jedzą go jak szalone.

    0
    Odpowiedz
    Andzia
    Andzia
    7 lata temu

    Lubię Twoje przepisy:) Na pewno kilka z nich muszę wypróbować;)

    0
    Odpowiedz
    Martyna
    Martyna
    7 lata temu

    Kocham takie bułeczki, moja babcia jest mistrzem w robieniu ich :]

    0
    Odpowiedz
    MamaKarolina
    MamaKarolina
    8 lata temu

    Pieczenie nie jest moją mocna stroną niestety 😛 Ale chętnie bym spróbowała 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pau Elegancka
    Pau Elegancka
    8 lata temu

    Masz rację: drożdżowe sklepowe to nie to samo co domowe. Zapisuje sobie Twój przepis

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    36
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz