Uwielbiają je przeważnie dzieci ale uwierzcie mi, że nie tylko. Znalazły również spore grono nie co starszych wielbicieli. Te pyszne bułeczki to fantastyczny pomysł na pożywne śniadanie, lunch, kinder bal lub nietuzinkową kolację. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na piknik lub w podróż. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrej jakości parówki otulone delikatnym i miękkim drożdżowym ciastem smakują wyśmienicie. Do bułeczek świetnie pasuje zarówno ketchup, musztarda lub sos czosnkowy - co kto lubi.
Porcje: 15
Składniki
Zaczyn drożdżowy
- 2 łyżki mąki
- 15 g drożdży świeżych *
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 50 ml mleka
Ciasto właściwe
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 15 sztuk parówek
- 3 łyżki maku
- 1 jajko
Przygotowanie
Zaczyn drożdżowy
- Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto właściwe
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, rozpuszczone, ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy. Z ciasta formujemy długie, wąskie, kilkunasto centrymetrowe wałeczki i owijamy każdą parówkę ciastem. Podczas formowania najlepiej nie używać mąki, gdyż lepiej się formują. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane.
Odnośniki
- * można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Uwagi dodatkowe
- bułeczki można podgrzewać w mikrofali
- świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
- bułeczki można podać z ketchupem lub ulubionym sosem
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Uwielbiam ten przepis 😍 bardzo często bułeczki hot dogi goszczą w moim domu
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Przepysznie wyglądają te bułeczki i jestem pewna, że jeszcze lepiej smakują. Mniam.
Jak coś Ci zostało to przyjeżdżam 😍
Wpadaj kochana 🙂
Świetna przekąska czy kolacja dla dzieciaków dorosłych 🙂
Ojej ale pyszności na stole
Wygląda smacznie. Najważniejsze że to domowe jedzenie – grunt to wiedzieć co się je;)
Dokładnie tak 🙂
Fajny przepis. Ja do tej pory robiłem parowki w cieście francuskim i różne wariacje na ten temat…
Muszę spróbować Twojego przepisu. Ciekawe czy kuchnia to przeżyje…
Myślę, że przeżyje 🙂 Przepis nie jest zbyt skomplikowany 🙂
Pychota, coś mi mówi, ze gdybym zrobiła je na imprezę dla dzieciaków to rozeszłyby się w mgnieniu oka 🙂 Musze przetestować <3
Koniecznie spróbuj!
Chyba mam pomysł na szybką sylwestrową kolację dla synka 😀
Wyglądają ciekawie tak nietypowo z rym rumieńcem i makiem na górze:)
Myślę, że taki przepis bardzo spodobałby się mojej drugiej połówce.
Przepis spisany, jutro zrobię, zasmakuje nam do szampana we dwoje.
Zrobię moim dzieciom na kolację z sojowym parówkami, bo my bezmięsni 🙂
Myślę, że z wege-parówką smakowałyby równie dobrze!
Nie lubię się bawić w pieczenie, ale chyba spróbuję, bo coś czuję, że mojej córce zaskakują:)
W życiu nie widziałam ładniejszych paluchów!! Pięknie się trzyma mak. Muszę takie upiec na weekend :):)
Ale śliczne i apetyczne, jak Ty to robisz ? 🙂
Jak człowiek sobie wyobrazi , to ślinka cieknie :-)))
Baaardzo nie lubię przygotowywać ciasta drożdżowego, ale dla takich pyszności chyba jednak się przełamię. Wyglądają pysznie ♥
Małgosiu u ciebie jak zawsze pięknie i inspirująco. Jestem pewna ze moja mała pokocha te hot dogi 🙂
Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam 🙂
Jestem wegetarianką, więc hot dogów bym nie zjadła, ale te borówki z góry bardzo chętnie 😀 Za to może kiedyś będę takie szykować dla córki, jeśli pokocha parówki jak każde dziecko 😉
Ale bym taką teraz wsunęła 🙂 Wyglądają super. Na pewno skorzystam z przepisu!
Pozdrawiam
Wyglądają nieziemsko dobrze! Jestem fanką hot-dogów, więc te bułeczki naprawdę kuszą 🙂
Cudnie zaplecione! Dużo lepsze niż sklepowe „nadmuchane” bułki do hot-dogów.
Chętnie spróbuję 🙂
Polecam, bo są pyszne. Mój syn je uwielbia 🙂