Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia dla najmłodszych, Przepisy, Wypieki wytrawne  /  2 grudnia, 2014

Bułeczki Hot Dogi

Wędrówki po kuchni
Uwielbiają je przeważnie dzieci ale uwierzcie mi, że nie tylko. Znalazły również spore grono nie co starszych wielbicieli. Te pyszne bułeczki to fantastyczny pomysł na pożywne śniadanie, lunch, kinder bal lub nietuzinkową kolację. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na piknik lub w podróż. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrej jakości parówki otulone delikatnym i miękkim drożdżowym ciastem smakują wyśmienicie. Do bułeczek świetnie pasuje zarówno ketchup, musztarda lub sos czosnkowy - co kto lubi.
Przygotowanie1 hour godz. 20 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 35 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 15
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Zaczyn drożdżowy

  • 2 łyżki mąki
  • 15 g drożdży świeżych *
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 50 ml mleka

Ciasto właściwe

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 15 sztuk parówek
  • 3 łyżki maku
  • 1 jajko

Przygotowanie

    Zaczyn drożdżowy

    • Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

    Ciasto właściwe

    • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, rozpuszczone, ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy. Z ciasta formujemy długie, wąskie, kilkunasto centrymetrowe wałeczki i owijamy każdą parówkę ciastem. Podczas formowania najlepiej nie używać mąki, gdyż lepiej się formują. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane.

    Odnośniki

    • * można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

    Uwagi dodatkowe

    1. bułeczki można podgrzewać w mikrofali
    2. świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
    3. bułeczki można podać z ketchupem lub ulubionym sosem

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.2 5 głosy
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Karkówka w sosie słodko-pikantnym
    Czekoladowe pierniki
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    30 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Monika
    Monika
    2 lata temu

    5 stars
    Uwielbiam ten przepis 😍 bardzo często bułeczki hot dogi goszczą w moim domu

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Monika

    Bardzo się cieszę, że smakują 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    4 lata temu

    Przepysznie wyglądają te bułeczki i jestem pewna, że jeszcze lepiej smakują. Mniam.

    0
    Odpowiedz
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    5 lata temu

    Jak coś Ci zostało to przyjeżdżam 😍

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

    Wpadaj kochana 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    5 lata temu

    Świetna przekąska czy kolacja dla dzieciaków dorosłych 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    5 lata temu

    Ojej ale pyszności na stole

    0
    Odpowiedz
    Miłość mamy
    Miłość mamy
    5 lata temu

    Wygląda smacznie. Najważniejsze że to domowe jedzenie – grunt to wiedzieć co się je;)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Miłość mamy

    Dokładnie tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Dominik
    Dominik
    5 lata temu

    Fajny przepis. Ja do tej pory robiłem parowki w cieście francuskim i różne wariacje na ten temat…
    Muszę spróbować Twojego przepisu. Ciekawe czy kuchnia to przeżyje…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Dominik

    Myślę, że przeżyje 🙂 Przepis nie jest zbyt skomplikowany 🙂

    0
    Odpowiedz
    AgataMan
    AgataMan
    5 lata temu

    Pychota, coś mi mówi, ze gdybym zrobiła je na imprezę dla dzieciaków to rozeszłyby się w mgnieniu oka 🙂 Musze przetestować <3

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  AgataMan

    Koniecznie spróbuj!

    0
    Odpowiedz
    Ewka - Poligon Domowy
    Ewka - Poligon Domowy
    5 lata temu

    Chyba mam pomysł na szybką sylwestrową kolację dla synka 😀

    0
    Odpowiedz
    czerwona filiżanka
    czerwona filiżanka
    5 lata temu

    Wyglądają ciekawie tak nietypowo z rym rumieńcem i makiem na górze:)

    0
    Odpowiedz
    Miye's Imaginations
    Miye's Imaginations
    5 lata temu

    Myślę, że taki przepis bardzo spodobałby się mojej drugiej połówce.

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Ciemińska
    Agnieszka Ciemińska
    5 lata temu

    Przepis spisany, jutro zrobię, zasmakuje nam do szampana we dwoje.

    0
    Odpowiedz
    Anika
    Anika
    7 lata temu

    Zrobię moim dzieciom na kolację z sojowym parówkami, bo my bezmięsni 🙂

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    7 lata temu

    Myślę, że z wege-parówką smakowałyby równie dobrze!

    0
    Odpowiedz
    Aina
    Aina
    7 lata temu

    Nie lubię się bawić w pieczenie, ale chyba spróbuję, bo coś czuję, że mojej córce zaskakują:)

    0
    Odpowiedz
    Takeyourtrip
    Takeyourtrip
    7 lata temu

    W życiu nie widziałam ładniejszych paluchów!! Pięknie się trzyma mak. Muszę takie upiec na weekend :):)

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Ale śliczne i apetyczne, jak Ty to robisz ? 🙂
    Jak człowiek sobie wyobrazi , to ślinka cieknie :-)))

    0
    Odpowiedz
    Nihil Novi
    Nihil Novi
    7 lata temu

    Baaardzo nie lubię przygotowywać ciasta drożdżowego, ale dla takich pyszności chyba jednak się przełamię. Wyglądają pysznie ♥

    0
    Odpowiedz
    Kasia / wysmakowane.pl
    Kasia / wysmakowane.pl
    8 lata temu

    Małgosiu u ciebie jak zawsze pięknie i inspirująco. Jestem pewna ze moja mała pokocha te hot dogi 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Kasia / wysmakowane.pl

    Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    momandlilgirl.pl
    momandlilgirl.pl
    8 lata temu

    Jestem wegetarianką, więc hot dogów bym nie zjadła, ale te borówki z góry bardzo chętnie 😀 Za to może kiedyś będę takie szykować dla córki, jeśli pokocha parówki jak każde dziecko 😉

    0
    Odpowiedz
    kukułeczki
    kukułeczki
    9 lata temu

    Ale bym taką teraz wsunęła 🙂 Wyglądają super. Na pewno skorzystam z przepisu!

    Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra - Cooking Monster
    Aleksandra - Cooking Monster
    9 lata temu

    Wyglądają nieziemsko dobrze! Jestem fanką hot-dogów, więc te bułeczki naprawdę kuszą 🙂

    0
    Odpowiedz
    Evi
    Evi
    9 lata temu

    Cudnie zaplecione! Dużo lepsze niż sklepowe „nadmuchane” bułki do hot-dogów.
    Chętnie spróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 lata temu
    Odpowiedź do  Evi

    Polecam, bo są pyszne. Mój syn je uwielbia 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    30
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz