Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą kruszonką jest jak dla mnie obłędny.
Porcje: 8
Składniki
Zaczyn drożdżowy
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 50 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
Nadzienie rabarbarowe
- 450 g rabarbaru
- 1 galaretka malinowa
- 50 g cukru
Kruszonka
- 80 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo
- 60 g masła
Przygotowanie
Zaczyn drożdżowy
- Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe
- Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, cukier, jajko, pastę z wanilii i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie rabarbarowe
- Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kruszonka
- Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
- Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane.
Uwagi dodatkowe
- do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami
Mniam! Wygląda obłędnie 🙂 Muzę dorwać rabarbar i przetestować ten przepis 🙂
Nigdy nawet nie myślałam, by dodawać rabarbar na dno. Ale to może być dość ciekawe urozmaicenie! A takie rwane bułeczki lubię najbardziej.
Zrobię, jak tylko dostanę rabarbar!
Wyglądają pysznie 🙂 Już wiem, co będę robić w weekend – piec bułeczki :))))
ten przepis będzie widział u mnie na lodówce żeby zawsze był pod ręką <3
Zapewniam, że warto 🙂
Wyglądają pysznie, ale nie przepadam za smakiem rabarbaru. Jak dla mnie jest trochę zbyt kwaskowaty.
W tym cieście tego nie czuć 🙂
Mam teraz ochotę na takie bułeczki. Będę pamiętała o tym przepisie 🙂
Już się nie mogę doczekać sezonu na rabarbar 🙂 Upiekę takie bułeczki 🙂
Proste i jak widać mega kuszące 😉
Uwielbiam kompot z rabarbaru dlatego bułeczki bym z chęcią zjadla
Kocham rabarbar! Zazwyczaj jadam w tradycyjnym cieście, ale takie bułeczki też muszą być pyszne 🙂
Wygląda apetycznie, akurat czegoś takiego z kruszonką szukałam. Dziękuję za przepis <3
A proszę 🙂
Idealne do herbatki na tarasie 😀
O rany! Te bułeczki tak kusząco wyglądają, że koniecznie muszę je zrobić, zwłaszcza że mój narzeczony ostatnio wspominał, że chodzi za nim ciasto z rabarbarem 😉 Przepis zapisuję!
Karina
A jak zrobić paste waliliową?
Pastę waniliową można kupić, bądź zastąpić ekstraktem waniliowym. https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/pasta-waniliowa-hansells/
Moja siostra znalazla dzis ten przepis i stwierdzila, że musi to zrobic 🙂 jak zrobi to chetnie sprobuje xD
Pycha , paluszki lizać 🙂 Piękne zdjęcia robisz 🙂
wygląda nieziemsko 😮 chyba skorzystam z przepisu. pozdrawiam 🙂
Smak dzieciństwa! Pamiętam jak babcia robiła ciasto z raarbarem! Mniam
aaaaa chce zjesc to natychmiast <3
Wyglądają przepysznie:-) uwielbiam ciasteczka z kruszonką ❤
Wygląda totalnie obłędnie. Zastanawia mnie tylko ta pasta waniliowa? Gdzie takie cudo kupujesz? Można zastąpić ekstraktem z wanilii?
Mieszkam w UK więc nie mam tu problemu z kupieniem pasty waniliowej. Ale oczywiście można zastąpić ekstraktem z wanilii – efekt ten sam 🙂
Świetny przepis;-) koniecznie muszę wypróbować:-)