• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami, Przepisy, Słodkie bułki  /  9 maja, 2015

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

Wędrówki po kuchni
Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą kruszonką jest jak dla mnie obłędny.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity50 min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Rozczyn drożdżowy

    • 10 g świeżych drożdży
    • 2 łyżki mąki
    • 3 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka cukru

    Ciasto właściwe

    • 500 g mąki pszennej
    • 250 ml mleka
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej
    • 50 g cukru
    • 60 g masła
    • 1 jajko

    Nadzienie rabarbarowe

    • 450 g rabarbaru
    • 1 galaretka malinowa
    • 50 g cukru

    Kruszonka

    • 80 g mąki pszennej
    • 50 g masła
    • 4 łyżki cukru

    Dodatkowo

    • 60 g masła

    Przygotowanie

      Rozczyn drożdżowy

      • Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

      Ciasto właściwe

      • Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, cukier, jajko, pastę z wanilii i rozczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Nadzienie rabarbarowe

      • Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

      Kruszonka

      • Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
      • Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę.
      • Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane.

      Uwagi dodatkowe

      • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      4.6 5 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z owocami
      • Rabarbar
      • Słodkie bułki

      Nawigacja wpisu

      Klopsy drobiowe w sosie orzechowym
      Tagliatelle z tuńczykiem w sosie śmietanowym

      Podobne wpisy

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

      Tort Rafaello

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      31 komentarzy
      najnowszy
      najstarszy oceniany
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Eliza
      Eliza
      11 miesięcy temu

      5 stars
      Super pyszne, puszyste, idealne…no i ten rabarbar ☺️ właśnie piekę drugi raz, rodzina oszalała z radości ☺️

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      11 miesięcy temu
      Reply to  Eliza

      Cieszę się, że smakowały. Czekam na zdjęcie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Paulina
      Paulina
      1 rok temu

      Akurat mamy na działce rabarbar, więc chętnie skorzystam z przepisu. Pycha.

      0
      Odpowiedz
      Patrycja
      Patrycja
      2 lat temu

      Mniam! Wygląda obłędnie 🙂 Muzę dorwać rabarbar i przetestować ten przepis 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      2 lat temu

      5 stars
      Nigdy nawet nie myślałam, by dodawać rabarbar na dno. Ale to może być dość ciekawe urozmaicenie! A takie rwane bułeczki lubię najbardziej.

      0
      Odpowiedz
      Akacja
      Akacja
      2 lat temu

      5 stars
      Zrobię, jak tylko dostanę rabarbar!

      0
      Odpowiedz
      Kwadrans dla Ciebie
      Kwadrans dla Ciebie
      2 lat temu

      Wyglądają pysznie 🙂 Już wiem, co będę robić w weekend – piec bułeczki :))))

      0
      Odpowiedz
      Koralina
      Koralina
      2 lat temu

      5 stars
      ten przepis będzie widział u mnie na lodówce żeby zawsze był pod ręką <3

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      2 lat temu
      Reply to  Koralina

      Zapewniam, że warto 🙂

      0
      Odpowiedz
      Madka roku
      Madka roku
      2 lat temu

      Wyglądają pysznie, ale nie przepadam za smakiem rabarbaru. Jak dla mnie jest trochę zbyt kwaskowaty.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      2 lat temu
      Reply to  Madka roku

      W tym cieście tego nie czuć 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ewelina
      Ewelina
      2 lat temu

      Mam teraz ochotę na takie bułeczki. Będę pamiętała o tym przepisie 🙂

      1
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      2 lat temu

      Już się nie mogę doczekać sezonu na rabarbar 🙂 Upiekę takie bułeczki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      3 lat temu

      Proste i jak widać mega kuszące 😉

      0
      Odpowiedz
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      3 lat temu

      Uwielbiam kompot z rabarbaru dlatego bułeczki bym z chęcią zjadla

      0
      Odpowiedz
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      3 lat temu

      Kocham rabarbar! Zazwyczaj jadam w tradycyjnym cieście, ale takie bułeczki też muszą być pyszne 🙂

      0
      Odpowiedz
      Paulina z Poukładana
      Paulina z Poukładana
      3 lat temu

      Wygląda apetycznie, akurat czegoś takiego z kruszonką szukałam. Dziękuję za przepis <3

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Paulina z Poukładana

      A proszę 🙂

      0
      Odpowiedz
      Justi
      Justi
      3 lat temu

      Idealne do herbatki na tarasie 😀

      0
      Odpowiedz
      K&K
      K&K
      4 lat temu

      O rany! Te bułeczki tak kusząco wyglądają, że koniecznie muszę je zrobić, zwłaszcza że mój narzeczony ostatnio wspominał, że chodzi za nim ciasto z rabarbarem 😉 Przepis zapisuję!
      Karina

      0
      Odpowiedz
      Gosia Blue
      Gosia Blue
      4 lat temu

      A jak zrobić paste waliliową?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      4 lat temu
      Reply to  Gosia Blue

      Pastę waniliową można kupić, bądź zastąpić ekstraktem waniliowym. https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/pasta-waniliowa-hansells/

      0
      Odpowiedz
      Aina
      Aina
      4 lat temu

      Moja siostra znalazla dzis ten przepis i stwierdzila, że musi to zrobic 🙂 jak zrobi to chetnie sprobuje xD

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      4 lat temu

      Pycha , paluszki lizać 🙂 Piękne zdjęcia robisz 🙂

      0
      Odpowiedz
      kasia
      kasia
      4 lat temu

      wygląda nieziemsko 😮 chyba skorzystam z przepisu. pozdrawiam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Klaudia J
      Klaudia J
      5 lat temu

      Smak dzieciństwa! Pamiętam jak babcia robiła ciasto z raarbarem! Mniam

      0
      Odpowiedz
      Magda Zielona Rewolucja
      Magda Zielona Rewolucja
      5 lat temu

      aaaaa chce zjesc to natychmiast <3

      0
      Odpowiedz
      Ewa z Mamuśkowego Świata
      Ewa z Mamuśkowego Świata
      5 lat temu

      Wyglądają przepysznie:-) uwielbiam ciasteczka z kruszonką ❤

      0
      Odpowiedz
      Save the Magic Moments
      Save the Magic Moments
      6 lat temu

      Wygląda totalnie obłędnie. Zastanawia mnie tylko ta pasta waniliowa? Gdzie takie cudo kupujesz? Można zastąpić ekstraktem z wanilii?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      6 lat temu
      Reply to  Save the Magic Moments

      Mieszkam w UK więc nie mam tu problemu z kupieniem pasty waniliowej. Ale oczywiście można zastąpić ekstraktem z wanilii – efekt ten sam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kasia z zamieszana.com
      Kasia z zamieszana.com
      6 lat temu

      Świetny przepis;-) koniecznie muszę wypróbować:-)

      0
      Odpowiedz

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Chorizo
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Grzyby
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Facebook

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
      Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
      Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
      Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Archiwum

      • Lifestyle
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      31
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply