Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta, Przepisy, Słodkie bułki, Wypieki  /  9 maja, 2015

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

Wędrówki po kuchni
Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą kruszonką jest jak dla mnie obłędny.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Rozczyn drożdżowy

  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 50 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie rabarbarowe

  • 450 g rabarbaru
  • 1 galaretka malinowa
  • 50 g cukru

Kruszonka

  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 60 g masła

Przygotowanie

    Rozczyn drożdżowy

    • Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto właściwe

    • Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, cukier, jajko, pastę z wanilii i rozczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Nadzienie rabarbarowe

    • Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Kruszonka

    • Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
    • Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę.
    • Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane.

    Uwagi dodatkowe

    • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.2 13 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta z owocami
    • Rabarbar
    • Słodkie bułki

    Nawigacja wpisu

    Klopsy drobiowe w sosie orzechowym
    Tagliatelle z tuńczykiem w sosie śmietanowym

    Podobne wpisy

    Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży
    ABC kuchni  /  31 października, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 65

    Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży

    Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne
    Kuchnia angielska, Okazje, Słodkie bułki, Wędrówki kulinarne, Wielkanoc, Wypieki  /  24 marca, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 51

    Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

    Scones z truskawkami
    Ciasta, Kuchnia angielska, Przepisy, Śniadania, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  22 maja, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

    Scones z truskawkami

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    31 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Eliza
    Eliza
    4 lata temu

    5 stars
    Super pyszne, puszyste, idealne…no i ten rabarbar ☺️ właśnie piekę drugi raz, rodzina oszalała z radości ☺️

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Eliza

    Cieszę się, że smakowały. Czekam na zdjęcie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    4 lata temu

    Akurat mamy na działce rabarbar, więc chętnie skorzystam z przepisu. Pycha.

    0
    Odpowiedz
    Patrycja
    Patrycja
    5 lata temu

    Mniam! Wygląda obłędnie 🙂 Muzę dorwać rabarbar i przetestować ten przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    5 lata temu

    5 stars
    Nigdy nawet nie myślałam, by dodawać rabarbar na dno. Ale to może być dość ciekawe urozmaicenie! A takie rwane bułeczki lubię najbardziej.

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 lata temu

    5 stars
    Zrobię, jak tylko dostanę rabarbar!

    0
    Odpowiedz
    Kwadrans dla Ciebie
    Kwadrans dla Ciebie
    5 lata temu

    Wyglądają pysznie 🙂 Już wiem, co będę robić w weekend – piec bułeczki :))))

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    5 lata temu

    5 stars
    ten przepis będzie widział u mnie na lodówce żeby zawsze był pod ręką <3

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Koralina

    Zapewniam, że warto 🙂

    0
    Odpowiedz
    Madka roku
    Madka roku
    5 lata temu

    Wyglądają pysznie, ale nie przepadam za smakiem rabarbaru. Jak dla mnie jest trochę zbyt kwaskowaty.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Madka roku

    W tym cieście tego nie czuć 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ewelina
    Ewelina
    5 lata temu

    Mam teraz ochotę na takie bułeczki. Będę pamiętała o tym przepisie 🙂

    1
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    5 lata temu

    Już się nie mogę doczekać sezonu na rabarbar 🙂 Upiekę takie bułeczki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    6 lata temu

    Proste i jak widać mega kuszące 😉

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    6 lata temu

    Uwielbiam kompot z rabarbaru dlatego bułeczki bym z chęcią zjadla

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    6 lata temu

    Kocham rabarbar! Zazwyczaj jadam w tradycyjnym cieście, ale takie bułeczki też muszą być pyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina z Poukładana
    Paulina z Poukładana
    6 lata temu

    Wygląda apetycznie, akurat czegoś takiego z kruszonką szukałam. Dziękuję za przepis <3

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Paulina z Poukładana

    A proszę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Justi
    Justi
    6 lata temu

    Idealne do herbatki na tarasie 😀

    0
    Odpowiedz
    K&K
    K&K
    7 lata temu

    O rany! Te bułeczki tak kusząco wyglądają, że koniecznie muszę je zrobić, zwłaszcza że mój narzeczony ostatnio wspominał, że chodzi za nim ciasto z rabarbarem 😉 Przepis zapisuję!
    Karina

    0
    Odpowiedz
    Gosia Blue
    Gosia Blue
    7 lata temu

    A jak zrobić paste waliliową?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Gosia Blue

    Pastę waniliową można kupić, bądź zastąpić ekstraktem waniliowym. https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/pasta-waniliowa-hansells/

    0
    Odpowiedz
    Aina
    Aina
    7 lata temu

    Moja siostra znalazla dzis ten przepis i stwierdzila, że musi to zrobic 🙂 jak zrobi to chetnie sprobuje xD

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Pycha , paluszki lizać 🙂 Piękne zdjęcia robisz 🙂

    0
    Odpowiedz
    kasia
    kasia
    7 lata temu

    wygląda nieziemsko 😮 chyba skorzystam z przepisu. pozdrawiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Klaudia J
    Klaudia J
    8 lata temu

    Smak dzieciństwa! Pamiętam jak babcia robiła ciasto z raarbarem! Mniam

    0
    Odpowiedz
    Magda Zielona Rewolucja
    Magda Zielona Rewolucja
    8 lata temu

    aaaaa chce zjesc to natychmiast <3

    0
    Odpowiedz
    Ewa z Mamuśkowego Świata
    Ewa z Mamuśkowego Świata
    8 lata temu

    Wyglądają przepysznie:-) uwielbiam ciasteczka z kruszonką ❤

    0
    Odpowiedz
    Save the Magic Moments
    Save the Magic Moments
    9 lata temu

    Wygląda totalnie obłędnie. Zastanawia mnie tylko ta pasta waniliowa? Gdzie takie cudo kupujesz? Można zastąpić ekstraktem z wanilii?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 lata temu
    Odpowiedź do  Save the Magic Moments

    Mieszkam w UK więc nie mam tu problemu z kupieniem pasty waniliowej. Ale oczywiście można zastąpić ekstraktem z wanilii – efekt ten sam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia z zamieszana.com
    Kasia z zamieszana.com
    9 lata temu

    Świetny przepis;-) koniecznie muszę wypróbować:-)

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    31
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz