Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają...
Porcje: 8
Składniki
Zaczyn drożdżowy
- 40 g drożdży świeżych
- 85 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto właściwe
- 350 g mąki pszennej
- 180 ml wody *
- 50 g sera cheddara
- 2 szczypty soli
Dodatkowo
- 50 g sera cheddara
- 1 łyżka mleka
- 1 żółtko
Przygotowanie
Zaczyn drożdżowy
- Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe
- Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ciepłą wodę i ser starty na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 8 równych kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy serem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25 minut. Bułeczki po upieczeniu powinny być rumiane. Studzimy na kratce.Smacznego!
Odnośniki
- * podaję orientacyjną ilość wody, ponieważ każda mąka inaczej chłonie wodę
Uwagi dodatkowe
- czas garowania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
- do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Na zrobienie takich bułeczek chętnie się skuszę. Muszą być pyszne.
Akurat coś dla moich dzieci, uwielbiają buły z serem 😀
Wyglądają przepysznie 🙂
Dziękuję
W życiu nie zrobiłam sama pieczywa, ale nigdy nie jest za późno, prawda? 🙂 Łapię przepis i będę robić, a do tego cheddar, więc będzie pysznie!
No pewnie, że nie jest za późno 🙂
U nas też króluje domowe pieczywo, a ten przepis chyba wypróbuję.
Świetny przepis 🙂 Zrobię bułeczki w weekend 🙂
ja już tyle czasu rzymierzam się do zrobienia bułeczek i ciągle przekładam.. muszę wypróować!
Pyszny przepis. Nic tylko przygotowywać takie bułeczki 🙂
Co własne bułki to własne. Twój przepis akurat na moje kulinarne umiejętności. Też mam w domu łakomczucha :). Może wypróbuję twój przepis, lub męża zagonię do roboty.
Te twoje buleczki wyglądają bardzo kusząco, na pewno są o wiele lepsze od tych marketowych 🙂
Omnomnom wyglądają apetycznie! <3
Dzisiaj się za nie zabieram !!!!
Uwielbiam takie bułeczki <3 Pychota.
Ogólnie uwielbiam wszystko, co z serem ;D
Moje smaki 🙂 Wypróbuję!!
Szczerze mówiąc myślałam, że to bardziej skomplikowane. Od dziś koniec z kupowaniem serowych bułek 🙂 Dziękuję <3
Wyglądają pięknie! Też uwielbiam domowe pieczywo, najbardziej lubię bułeczki cebulowe, ale cheddar to jeden z moich ulubionych serów, więc Twoje wypieki też bardzo mnie kuszą 🙂
Dziekuję, cheddar również uwielbiam 🙂