Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni, Zupy  /  13 października, 2021

Bulion warzywny bio – wygoda w każdej kuchni

Materiał zewnętrzny

Bulion warzywny czyli wywar na bazie warzyw, grzybów, ziół i przypraw to baza dań zarówno w kuchni tradycyjnej jak i typowo roślinnej. Bulion warzywny bio powstały z ekologicznych składników występuje w różnych, wygodnych do przyrządzenia postaciach.

Różne formy bulionu warzywnego bio

Market oferuje duży wybór pomocny w przyrządzaniu bulionu warzywnego. Jest gotowy bulion w płynie, bulion z kostki czy bulion wegetariański w proszku. Bulion warzywny bio może występować pod nazwą bulion wegański. Może to być także bulion bezglutenowy. Wspólną cechą wszystkich postaci bulionu warzywnego bio jest łatwość i wygoda przygotowania ciepłego, krzepiącego posiłku ze składników z certyfikatem ekologicznym.

Bulion kostka

Bulion z kostki to popularna forma bulionu warzywnego. Kostkę wystarczy zalać wrzącą wodą, roztwór dobrze wymieszać i otrzymuje się gotowy, klarowny napój. Można go pić samodzielnie jako rozgrzewający bulion warzywny, a także wykorzystać jako bazę do wielu potraw. Do bulionu warzywnego można dodać ugotowany ryż, kaszę gryczaną czy makaron i powstanie pożywna zupa. Po wymieszaniu z passatą stanie się zupą pomidorową.

Gotowy bulion warzywny bio w płynie

Sklep ekologiczny organic24.pl oferuje gotowe buliony. Jest też bulion warzywny bio – zarówno bulion wegetariański jak i bulion wegański. Taki bulion warzywny ma bardzo ciekawy skład. Znajdują się tam warzywa z certyfikatem ekologicznym. Popularne takie jak: marchew, cebula, kapusta, seler  czy por, ale i spotykane rzadziej jak:  brukiew i pasternak. Wśród użytych przypraw wyróżnia się dodatek szlachetnego borowika, który dodany do nawet w małej ilości do bulionu warzywnego, nadaje mu intrygującego smaku umami.

Jak stosować bulion warzywny bio w płynie?

Bulion warzywny bio powstał przez gotowanie warzyw, przypraw i ziół przynajmniej 12 godzin. Taki gotowy bulion można nazwać prawdziwą zupą mocy! Jest idealną aromatyczną zupą do picia. Wystarczy zawartość opakowania z bulionem wlać do garnka i zagotować. Można go też podać z ugotowanym makaronem, ale też w sposób mniej oczywisty – z ryżem, kaszą krakowską czy jaglaną. Są też smakosze łączący taki bulion warzywny bio z ugotowanymi ziemniakami. Gotowy bulion warzywny bio może być bazą do dań jednogarnkowych, do leczo czy risotto. Dobrze komponuje się na sposób azjatycki z napojem kokosowym.  Jest to bulion wegetariański ale oczywiście pasuje też do dań mięsnych na przykład z kurczakiem i warzywami.

Bulion wegetariański w proszku

Inną formą bulionu warzywnego bio jest proszek czy granulat. Jest to wygodna forma przygotowania gotowego bulionu, wystarczy rozpuścić 10 g proszku w 0,5 litra wrzącej wody. Bulion wegetariański w proszku jest też stosowany jako przyprawa sypana bezpośrednio na potrawę. Taka forma bulionu warzywnego bio nie zawiera dodatku oleju palmowego i jest to bulion bezglutenowy.

Z czego bierze się smak bulionu warzywnego bio w proszku?

Taki bulion warzywny bio zawiera w składzie suszone warzywa w różnych proporcjach. Są to: marchew, seler, pietruszka, pomidor, cebula czy por. Ważne dla nadania smaku są umiejętnie dobrane przyprawy. Oprócz soli i pieprzu wyróżnia się kurkuma, bazylia, gałka muszkatołowa. Za wyrazisty, rosołowy smak bulionu warzywnego odpowiada dodatek ekstraktu drożdżowego i pasty miso.

Bulion bezglutenowy

Bulion bezglutenowy to bulion warzywny bio, który ma na opakowaniu odpowiednie oznakowanie. Może to być znak przekreślonego kłosa, napis produkt bezglutenowy czy gluten free. Kupujący ma wtedy pewność, że producent gwarantuje bezglutenowość produktu i posiada na to wymagane dokumenty. Sklep ekologiczny organic24.pl ma w swojej ofercie szeroki wybór bulionów bezglutenowych w różnych formach. Jest to gotowy bulion drobiowy bio, bulion warzywny bio, bulion azjatycki bio i bulion wołowy bio. Bulion bezglutenowy występuje też w formie wymagających zalania wrzątkiem: bulionu kostka i bulionu wegetariańskiego w proszku.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Konfitura z jarzębiny do mięs
Tort słodka trufla z czarną porzeczką, delikatną nutą wanilii i chrupką migdałową
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
blogierka
blogierka
3 lata temu

Ja najczesciej korzystam z kostki właśnie 🙂

0
Odpowiedz
Irena
Irena
3 lata temu

O rany, ile teraz możliwości jest do wyboru. U nas robi się swój bulion, ale to zawsze dobra opcja, gdy nie ma czasu na jego przygotowanie

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
3 lata temu

Nawet nie wiedziałam, że jest teraz tyle możliwości. Póki co my raczej gotowaliśmy sami, aby było jak najbardziej naturalnie.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lata temu

Zawsze robie świeży wywar, ale myslalam,zeby zrobic paste bulionowa, oczywiscie sama 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

Na ogół używam organicznych bilionów w kostce, sprawdzają się

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
3 lata temu

Bardzo fajny przydatny post. Ja staram się aby biulion był jak najbardziej naturalny.

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
3 lata temu

Co roku robimy solidną porcję domowej pasty bulionowej, tak jest najlepsza

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lata temu

Nigdy nie używałam bulionu w kostce czy gotowy w płynie 😀 Zawsze robię sama 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Candy Pandas

Ja również się staram, ale nie zawsze jest na to czas, więc dobrze że są takie opcje

0
Odpowiedz
Agata
Agata
3 lata temu

Spoko, że dostępne są formy instant bulionu, za to bez chemii.

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
3 lata temu

Ja buliony przygotowuję sama. Gotuję różne warianty: mięsny, grzybowy i warzywny. Używam je samodzielnie lub jako dodatki. Są przepyszne.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu

Głownie sama przygotowuję bulion warzywny, zamrażam w formie kostek, a później na bieżąco wykorzystuję do różnych potraw.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Ja również, ale nie zawsze jest czas na gotowanie, więc warto mieć pod ręką coś w zastępstwie 🙂

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
3 lata temu

Bardzo lubie gotowac 🙂 najbardziej mi smakuje jak samemu, na naturalnych skladnikach sie robi 🙂

0
Odpowiedz
Irek
Irek
3 lata temu

Nie ma dobrego sosu bez bulionu. A nie zawsze da sie zrobić wywar w domu ( to trwa). Często korzystam z kostek, past, proszków. DO tego mam wrażenie, ze ostatnio są lepsze niż kiedyś były

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Irek

Pojawiło się kilka propozycji bez obciążenia chemią, a to bardzo cieszy, inwestycja w zdrowie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Irek

Ja staram się gotować w domu bazę do zup i sosów, ale czasem nie ma czasu, więc pod ręką dobrze mieć wtedy dobre zastępstwo 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
3 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

fajną opcją jest też ugotowanie większej ilości i zamrożenie 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
3 lata temu

nie wiedziałam, że jest tyle rodzajów bulionów, ja najbardziej lubię te w kostce, ale zawsze też dodaję warzywa

0
Odpowiedz
Magdalena English4work
Magdalena English4work
3 lata temu

Bulion warzywny: przygotowanie dobrego zajmuje sporo czasu. Hmmm …. może warto byłoby się zastanowić nad kupnym? Jeśli polecasz, wezmę pod uwagę ten produkt.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Magdalena English4work

Pewnie, że polecam 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
3 lata temu

Bardzo podoba mi się to, że jest też bulion bezglutenowy.

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
3 lata temu
Odpowiedź do  Pojedztam.pl

to teraz bardzo ważne, kto by się spodziewał, ze gluten może tak negatywnie wpływać na nasze zdrowie

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

Nie używam bulionów w proszku. Gotuję własne – warzywny i mięsny. Zawsze bio.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Również gotuję sama, ale czasem brakuje czasu, więc dobrze mieć w zanadrzu zastępstwo

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
3 lata temu

Jak mam czas robię taki bulion w większej ilości i zamrażam w małych porcjach. Potem jest idelany 🙂 ale przyznaję się, że i jak na szybko potrzebuję to kupię gotowca.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Zainteresował mnie bulion warzywny bio, może się na niego skuszę.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

Jak najbardziej warto, chętnie włączyliśmy go do naszej kuchni. 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
3 lata temu

U nas w domu to Pan Mąż zajmuje się gotowaniem – i tak naprawdę bardzo lubi robić przeróżne buliony!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Zołza z kitką

No to masz fajnie 🙂

0
Odpowiedz
Artur M
Artur M
3 lata temu

Przyznam, że skłam mają całkiem ciekawy, więc z pewnością wypróbuje

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Ja staram się maksymalnie ograniczać wszelkie dodatki chemiczne w swojej kuchni. Muszę wypróbować te buliony i dam znać jak się sprawdziły

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

Zdrowa alternatywa zawsze słusznym wyborem. 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
3 lata temu

Z biegiem lat przestałam używać w kuchni sztucznych dodatków smakowych z marketu. Jednak po przeczytaniu tego, co tu jest napisane z samej ciekawości wypróbuję. Nie wydam opinii dopóki nie spróbuję.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz