Przystanek - Indie! Jest to miejsce na ziemi, które skradło moje serce - a w szczególności wspaniała kuchnia tego kraju. Jest to kraj tak różnorodny, nie dający się opisać jednym słowem – mieszanina wszechobecnych dźwięków, kolorów, zapachów i smaków. Kuchnia indyjska jest wyjątkowa - uwielbiam ją za prostotę i bogactwo aromatycznych przypraw. Butter Chicken, zwany w Indiach murgh makhani, to delikatne kawałki kurczaka zanurzone w aromatycznym, kremowym i lekkim sosie. Cała gama przypraw tworzy na prawdę niezwykłe i pyszne danie, które na długo zapada w naszej pamięci.
Porcje: 4
Składniki
Marynata
- 500 g filetów z kurczaka
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki garam masala
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki soku z limonki
Sos
- 2 czubate łyżki masła ghee
- 2 średniej wielkości cebule
- 180 g passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka chili w proszku
- ½ łyżeczki mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 2 całe strączki zielonego kardamonu
- ½ szklanki zmielonych orzechów nerkowca
- 1 mała laska cynamonu
- 120 ml śmietany kremówki
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 40 g masła
Dodatkowo
- świeża kolendra
Przygotowanie
Marynata
- Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 10-15 minut.
Sos
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy czosnek, imbir i mieszając podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy: garam masalę, kmin rzymski, kozieradkę, kolendrę i paprykę chili. Wszystko podsmażamy około 2-3 minut, mieszając. Następnie dodajemy pomidory, orzechy, cukier, całe ziarna kardamonu i laskę cynamonu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy kurczaka, mleko i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a sos stanie się jednolity. Wyjmujemy laskę cynamonu i kardamon. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Butter Chicken Masala zazwyczaj serwuje się w towarzystwie chleba naan lub gotowanego ryżu i czarnej soczewicy zwanej kaali daal. Ja podałam z ryżem basmanti. Przepis na chlebki naan znajdziecie blogu बॉन एपेतीत !
Uwagi dodatkowe
- kurczaka można również podsmażyć na patelni
- nie przerażajcie się długą listą składników. To przede wszystkim gama przypraw, które w połączeniu tworzą genialne danie
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Chyba się nie powstrzymam i spróbuję coś podobnego zrobić w domu 😉
Polecam 🙂
Takiego kurczaka bym zjadła pięknie się prezentuje
Ten kurczak wygląda naprawdę smakowicie! Będę musiała podrzucić ten przepis ojcu 😉
Zawsze chciałam spróbować, ale jakoś zapomniałam, dzięki za inspirację!
Butter Chicken jadłam chyba tylko raz – podczas wakacyjnego wyjazd 😉 Mąż do tej pory jest zachwycony 😉
Nigdy nie miałam okazji próbować kuchni indyjskiej i jest mi zupełnie obca. Ale wygląda pysznie i zachęca do kosztowania.
Nie przepadam za kuchnią indyjską, ale to danie wygląda przepysznie! 🙂
Ok 🙂 Co to ten punkt trzeci? 🙂
W tłumaczeniu po prostu ”smacznego”
UWIELBIAM takie przepisy. Z podobnych robiłam tylko kurczaka tikka masala. Muszę wypróbować i ten!
Biegnę po kurczaka! To będzie obiad roku!!
Fajny przepis, wygląda smacznie. Zrobię w weekend ?
Dziękuję za ten przepis. Indyjskie jedzenie jest wyśmienite. A ten butter chicken trafia na listę „zrobię”!:)
Coś pysznego. 🙂
Wygląda smakowicie, muszę wypróbować przepis
Może w końcu zacznę porządnie gotować??? 😛