Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z ryżem, Drób, Kuchnia indyjska, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2015

Butter chicken

Wędrówki po kuchni
Przystanek - Indie! Jest to miejsce na ziemi, które skradło moje serce - a w szczególności wspaniała kuchnia tego kraju. Jest to kraj tak różnorodny, nie dający się opisać jednym słowem – mieszanina wszechobecnych dźwięków, kolorów, zapachów i smaków. Kuchnia indyjska jest wyjątkowa - uwielbiam ją za prostotę i bogactwo aromatycznych przypraw. Butter Chicken, zwany w Indiach murgh makhani, to delikatne kawałki kurczaka zanurzone w aromatycznym, kremowym i lekkim sosie. Cała gama przypraw tworzy na prawdę niezwykłe i pyszne danie, które na długo zapada w naszej pamięci.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 10 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Marynata

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki soku z limonki

Sos

  • 2 czubate łyżki masła ghee
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 180 g passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • ½ łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 2 całe strączki zielonego kardamonu
  • ½ szklanki zmielonych orzechów nerkowca
  • 1 mała laska cynamonu
  • 120 ml śmietany kremówki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 40 g masła

Dodatkowo

  • świeża kolendra

Przygotowanie

    Marynata

    • Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 10-15 minut.

    Sos

    • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy czosnek, imbir i mieszając podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy: garam masalę, kmin rzymski, kozieradkę, kolendrę i paprykę chili. Wszystko podsmażamy około 2-3 minut, mieszając. Następnie dodajemy pomidory, orzechy, cukier, całe ziarna kardamonu i laskę cynamonu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
    • Dodajemy kurczaka, mleko i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a sos stanie się jednolity. Wyjmujemy laskę cynamonu i kardamon. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Butter Chicken Masala zazwyczaj serwuje się w towarzystwie chleba naan lub gotowanego ryżu i czarnej soczewicy zwanej kaali daal. Ja podałam z ryżem basmanti. Przepis na chlebki naan znajdziecie blogu
      बॉन एपेतीत !

    Uwagi dodatkowe

    • kurczaka można również podsmażyć na patelni
    • nie przerażajcie się długą listą składników. To przede wszystkim gama przypraw, które w połączeniu tworzą genialne danie

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.5 4 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Dania z ryżem
    • Drób
    • Kuchnia azjatycka

    Nawigacja wpisu

    Słodki sos chili
    Koktajl mango – banan

    Podobne wpisy

    Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
    Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

    Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

    Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
    Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

    Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

    Paella z chorizo i kurczakiem
    Dania jednogarnkowe, Dania z ryżem, Drób, Kuchnia hiszpańska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  25 lipca, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Paella z chorizo i kurczakiem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    17 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    5 lata temu

    Chyba się nie powstrzymam i spróbuję coś podobnego zrobić w domu 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Bielecki.es

    Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    5 lata temu

    Takiego kurczaka bym zjadła pięknie się prezentuje

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    5 lata temu

    Ten kurczak wygląda naprawdę smakowicie! Będę musiała podrzucić ten przepis ojcu 😉

    0
    Odpowiedz
    Paulina Wu
    Paulina Wu
    5 lata temu

    5 stars
    Zawsze chciałam spróbować, ale jakoś zapomniałam, dzięki za inspirację!

    0
    Odpowiedz
    Zołza z kitką
    Zołza z kitką
    5 lata temu

    Butter Chicken jadłam chyba tylko raz – podczas wakacyjnego wyjazd 😉 Mąż do tej pory jest zachwycony 😉

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    7 lata temu

    Nigdy nie miałam okazji próbować kuchni indyjskiej i jest mi zupełnie obca. Ale wygląda pysznie i zachęca do kosztowania.

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    7 lata temu

    Nie przepadam za kuchnią indyjską, ale to danie wygląda przepysznie! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agata
    Agata
    7 lata temu

    Ok 🙂 Co to ten punkt trzeci? 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Agata

    W tłumaczeniu po prostu ”smacznego”

    0
    Odpowiedz
    Magda M. blog
    Magda M. blog
    7 lata temu

    UWIELBIAM takie przepisy. Z podobnych robiłam tylko kurczaka tikka masala. Muszę wypróbować i ten!

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    7 lata temu

    Biegnę po kurczaka! To będzie obiad roku!!

    0
    Odpowiedz
    girlintravel
    girlintravel
    7 lata temu

    Fajny przepis, wygląda smacznie. Zrobię w weekend ?

    0
    Odpowiedz
    Wiola
    Wiola
    7 lata temu

    Dziękuję za ten przepis. Indyjskie jedzenie jest wyśmienite. A ten butter chicken trafia na listę „zrobię”!:)

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    7 lata temu

    Coś pysznego. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Inspirujaca XL-ka
    Inspirujaca XL-ka
    7 lata temu

    Wygląda smakowicie, muszę wypróbować przepis

    0
    Odpowiedz
    Izabela Sarna Coach
    Izabela Sarna Coach
    7 lata temu

    Może w końcu zacznę porządnie gotować??? 😛

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    17
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz