Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia hiszpańska, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  11 maja, 2016

Caldo Verde

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was do Portugalii kraju, którego ogromnym atutem są warunki pogodowe, krajobrazy, plaże i zabytki. Nie każdy jednak wie, jak wspaniałe smaki oferuje kuchnia tego kraju. Jedną z najpopularniejszych zup jest caldo verde - gęsta zupa z jarmużu, skropiona oliwą z oliwek, podawana w glinianych miseczkach. Spożywana jest na wszystkich ważnych uroczystościach. Cały sekret jej smaku opiera się na świeżych liściach kapusty galicyjskiej, couve galega lub jarmużu. Dodatkowo jednym z głównych składników jest tradycyjna, lekko pikantna, portugalska kiełbasa chorizo. Na portugalskich stronach próbowałam odszukać kanoniczną wersję tej zupy, jednak taka nie istnieje. Dominują dwie podstawowe wersje: z czosnkiem, ziemniakami i oliwą dodaną pod koniec bądź też z czosnkiem, cebulą, pomidorami i chorizo podsmażonym na wstępie, zalanym bulionem. Wybrałam tę drugą wersję. Zupa jest bardzo pożywna, konkretna i smaczna.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g kiełbaski chorizo
  • 250 g jarmużu
  • 3 litry bulionu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz cayenne *
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • oliwa z oliwek
  • 1/2 pęczka koperku

Przygotowanie

  • Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając.
  • Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki liście jarmużu. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą. Pamiętajmy jednak, że chorizo jest kiełbaską mocno przyprawioną, szczególnie dominuje w niej ostra papryka, więc należy uważać z przyprawami. Gotujemy przez 4-5 minuty, aż jarmuż zmięknie, a smaki się połączą. Zupę podajemy skropioną oliwą z oliwek.
    Buen Provecho !

Odnośniki

  • * można dodać jeśli lubicie ostrzejsze potrawy

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Chorizo
  • Kuchnia hiszpańska
  • Wieprzowina
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Tort motocyklisty
Kurczak Balti

Podobne wpisy

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  30 czerwca, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 41

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
10 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

Pycha… chętnie bym zjadła taką zupę,
a Portugalię chętnie bym odwiedziła.

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
5 lata temu

5 stars
Na samą myśl, że to przepis z Portugalii od razu robi się cieplej. Zupa pożywnie wygląda. Jeszcze nie miałam okazji spróbować chorizo.

0
Odpowiedz
Holly
Holly
7 lata temu

Tylko skąd wziąć to chorizo?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Holly

Dostępne w każdym większym markecie 😉

0
Odpowiedz
Irena
Irena
7 lata temu

Myślę, że taka portugalska zupka bardzo sprawdzi się na imieninach mojego męża 🙂
Chociaż dla mnie ciekawiej wygląda ta druga wersja zupy?

0
Odpowiedz
Jess
Jess
7 lata temu

uwielbiam przepisy przywiezione z podrózy! Nie jestem wielka fanka jarmużu, ale też nie miałam okazji spróbowac go w ciekawych daniach, zrobie próbę z Twoim przepisem, szukam aktualnie przepisów na szybkie zdrowe zupy:)

0
Odpowiedz
Ania
Ania
8 lata temu

Przepadam za hiszpańską kuchnią. Smacznie wygląda ta zupa!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Dziekuję

0
Odpowiedz
AGNIESZKA WILK
AGNIESZKA WILK
9 lata temu

Ta zupka bardzo mnie zaciekawiła, wygląda i brzmi wspaniale 🙂

0
Odpowiedz
Emaliowany Czajnik
Emaliowany Czajnik
9 lata temu

Brzmi jak przepis dla mnie. Uwielbiam dania z chorizo. Zawsze mam tę kiełbasę w lodówce i dodaję do wielu dań, w których normalnie nie ma dla niej miejsca.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
10
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz