Dziś zabieram Was do Portugalii kraju, którego ogromnym atutem są warunki pogodowe, krajobrazy, plaże i zabytki. Nie każdy jednak wie, jak wspaniałe smaki oferuje kuchnia tego kraju. Jedną z najpopularniejszych zup jest caldo verde - gęsta zupa z jarmużu, skropiona oliwą z oliwek, podawana w glinianych miseczkach. Spożywana jest na wszystkich ważnych uroczystościach. Cały sekret jej smaku opiera się na świeżych liściach kapusty galicyjskiej, couve galega lub jarmużu. Dodatkowo jednym z głównych składników jest tradycyjna, lekko pikantna, portugalska kiełbasa chorizo. Na portugalskich stronach próbowałam odszukać kanoniczną wersję tej zupy, jednak taka nie istnieje. Dominują dwie podstawowe wersje: z czosnkiem, ziemniakami i oliwą dodaną pod koniec bądź też z czosnkiem, cebulą, pomidorami i chorizo podsmażonym na wstępie, zalanym bulionem. Wybrałam tę drugą wersję. Zupa jest bardzo pożywna, konkretna i smaczna.
Porcje: 6
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g kiełbaski chorizo
- 250 g jarmużu
- 3 litry bulionu
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 mały por
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz cayenne *
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- oliwa z oliwek
- 1/2 pęczka koperku
Przygotowanie
- Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając.
- Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki liście jarmużu. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą. Pamiętajmy jednak, że chorizo jest kiełbaską mocno przyprawioną, szczególnie dominuje w niej ostra papryka, więc należy uważać z przyprawami. Gotujemy przez 4-5 minuty, aż jarmuż zmięknie, a smaki się połączą. Zupę podajemy skropioną oliwą z oliwek.Buen Provecho !
Odnośniki
- * można dodać jeśli lubicie ostrzejsze potrawy
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Pycha… chętnie bym zjadła taką zupę,
a Portugalię chętnie bym odwiedziła.
Na samą myśl, że to przepis z Portugalii od razu robi się cieplej. Zupa pożywnie wygląda. Jeszcze nie miałam okazji spróbować chorizo.
Tylko skąd wziąć to chorizo?
Dostępne w każdym większym markecie 😉
Myślę, że taka portugalska zupka bardzo sprawdzi się na imieninach mojego męża 🙂
Chociaż dla mnie ciekawiej wygląda ta druga wersja zupy?
uwielbiam przepisy przywiezione z podrózy! Nie jestem wielka fanka jarmużu, ale też nie miałam okazji spróbowac go w ciekawych daniach, zrobie próbę z Twoim przepisem, szukam aktualnie przepisów na szybkie zdrowe zupy:)
Przepadam za hiszpańską kuchnią. Smacznie wygląda ta zupa!
Dziekuję
Ta zupka bardzo mnie zaciekawiła, wygląda i brzmi wspaniale 🙂
Brzmi jak przepis dla mnie. Uwielbiam dania z chorizo. Zawsze mam tę kiełbasę w lodówce i dodaję do wielu dań, w których normalnie nie ma dla niej miejsca.