Kuchnia włoska to przede wszystkim prostota i kwintesencja smaków. Doskonałej jakości składniki, niepowtarzalny smak włoskiej kuchni podkreślają jej wyjątkowość. Trudno jest przejść obojętnie obok wspaniałych, aromatycznie pachnących włoskich dań. Klasyczne carpaccio to fantastyczne danie, które jest rodzajem antipasti. Serwuje się je dla zaostrzenia apetytu przed głównym posiłkiem. Tradycyjne, włoskie carpaccio przygotowuje się z surowej polędwicy wołowej z rukolą oraz parmezanem. To wykwintne danie zainspirowało wielu kucharzy do przygotowania carpaccio w różnych wersjach, w tym z buraka. Ot niby zwykły burak, ale w jakim wydaniu! Towarzystwo pysznego sosu i kilku wartościowych dodatków wydobywa ich smak. Prosta, nieprzekombinowana i niezwykle estetyczna potrawa, która rozbudza zmysły.
Porcje: 2
Składniki
- 2 średnie buraki
- 2 garście rukoli
- 100 g miękkiego sera koziego
- 40 g orzechów włoskich
Dressing
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
Dodatkowo
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Buraki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy burak osobno zawijamy w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez około 60-90 minut. Czas pieczenia buraków uzależniony jest od ich wielkości. Upieczone buraki odstawiamy do wystudzenia.
- Na suchą, rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy. Dodaj tylko tyle, ile jest w stanie zmieścić się w jednej warstwie. Prażymy orzechy na średniej mocy palnika, obserwując i często mieszając, aż orzechy włoskie zaczną brązowieć i pachnieć. Zazwyczaj prażenie trwa około 5 minut. Tak przygotowane orzechy studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Do tego świetnie nadaje się gilotyna do warzyw. Plasterki buraków rozkładamy na dwóch talerzach. Na buraczki wykładamy garść rukoli, posypujemy porcją koziego sera i posypujemy orzechami.
Dressing
- Do oliwy dodajemy sok z cytryny, sól i mieszamy, do połączenia się składników. Tak przygotowanym dressingiem polewamy carpaccio i solidnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.Buon appetito !
Uwagi dodatkowe
- gotowe carpaccio z buraków polecam przed podaniem schłodzić w lodówce
- można także użyć gotowanych buraków, jednak zapewniam, że zdecydowanie lepiej smakują pieczone
- sok z cytryny można zastąpić octem balsamicznym
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Taka propozycja to już Klasyka, a ta zawsze jest super.
Przyznaję, że buraki lubię tylko pieczone i kiszone. To danie idealnie pasuje do moich upodobań smakowych.
Kiedyś buraki kojarzyły mi się tylko z surówką albo barszczem, ale później poznałam je w takim wydaniu, jak tutaj u Ciebie, i bardzo polubiłam
Niestety nie przepadam za burakami, ale bracia by nie odmówili tego jedzonka. 😉
Nawet nie masz pojęcia ile tracisz 😉
To jedno z dań, które od dawna chciałam wypróbować, ale nie miałam śmiałości, by je zrobić. Twój przepis wygląda fantastycznie. Skuszę się na rodzinny obiad chyba. W formie przystawki będzie idealny.
Zapewniam, że warto się skusić, bo jest przepyszne!
Buraczana propozycja w takiej odsłonie na pewno jest przepyszna.
Uwielbiam takie danie, bardzo często gości na moim stole 🙂
To fantastycznie 🙂
Nigdy nie probowałam ale na pewno w przyszłości skorzystam z Twojego przepisu!
Bardzo polecam 🙂
Ostatnio zakupiłam sporo buraków i wymyślam różne jego podania, skorzystam z tego przepisu.
Bardzo się cieszę 🙂 Daj znać jak smakowało
Na pewno warto jest się skusić na tę pyszną buraczaną propozycję.
Przyznam, że bardzo lubię ogólnie taką formę podania. Najczęściej spotykałam się z carpaccio z łososia.
To z łososia też jest wspaniałe 🙂
Oj tak, zdecydowanie! A ostatnio odkryłam jeszcze pstrąga tęczowego. Cudo!
Właśnie wczoraj jadłam tę sałatkę! Jest naprawdę pyszna. 🙂
Również muszę sobie w najbliższym czasie przygotować 🙂
To fakt, za każdym razem smakuje tak samo dobrze, co jest jej zaletą.
Ogólnie kojarzę tę buraczaną propozycję, ale nie przypominam sobie, bym ją jadła.
A szkoda, bo to fantastyczna przekąska 🙂
Uwielbiam! Jest doskonałe na przyjęcia z rodziną czy przyjaciółmi:)