Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia włoska, Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  10 listopada, 2022

Carpaccio z buraka

Wędrówki po kuchni
Kuchnia włoska to przede wszystkim prostota i kwintesencja smaków. Doskonałej jakości składniki, niepowtarzalny smak włoskiej kuchni podkreślają jej wyjątkowość. Trudno jest przejść obojętnie obok wspaniałych, aromatycznie pachnących włoskich dań. Klasyczne carpaccio to fantastyczne danie, które jest rodzajem antipasti. Serwuje się je dla zaostrzenia apetytu przed głównym posiłkiem. Tradycyjne, włoskie carpaccio przygotowuje się z surowej polędwicy wołowej z rukolą oraz parmezanem. To wykwintne danie zainspirowało wielu kucharzy do przygotowania carpaccio w różnych wersjach, w tym z buraka. Ot niby zwykły burak, ale w jakim wydaniu! Towarzystwo pysznego sosu i kilku wartościowych dodatków wydobywa ich smak. Prosta, nieprzekombinowana i niezwykle estetyczna potrawa, która rozbudza zmysły.
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 10 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 2
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 średnie buraki
  • 2 garście rukoli
  • 100 g miękkiego sera koziego
  • 40 g orzechów włoskich

Dressing

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny

Dodatkowo

  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Buraki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy burak osobno zawijamy w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez około 60-90 minut. Czas pieczenia buraków uzależniony jest od ich wielkości. Upieczone buraki odstawiamy do wystudzenia.
  • Na suchą, rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy. Dodaj tylko tyle, ile jest w stanie zmieścić się w jednej warstwie. Prażymy orzechy na średniej mocy palnika, obserwując i często mieszając, aż orzechy włoskie zaczną brązowieć i pachnieć. Zazwyczaj prażenie trwa około 5 minut. Tak przygotowane orzechy studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Do tego świetnie nadaje się gilotyna do warzyw. Plasterki buraków rozkładamy na dwóch talerzach. Na buraczki wykładamy garść rukoli, posypujemy porcją koziego sera i posypujemy orzechami.

Dressing

  • Do oliwy dodajemy sok z cytryny, sól i mieszamy, do połączenia się składników. Tak przygotowanym dressingiem polewamy carpaccio i solidnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
    Buon appetito !

Uwagi dodatkowe

  • gotowe carpaccio z buraków polecam przed podaniem schłodzić w lodówce
  • można także użyć gotowanych buraków, jednak zapewniam, że zdecydowanie lepiej smakują pieczone
  • sok z cytryny można zastąpić octem balsamicznym

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

4.5 4 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Ser kozi

Nawigacja wpisu

Jak urozmaicić kawę? Poznaj najciekawsze dodatki
Wyposażenie sklepu – gdzie szukać i jak wybrać najlepsze rozwiązania?
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
24 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Martyna
Martyna
2 lata temu

Taka propozycja to już Klasyka, a ta zawsze jest super.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
2 lata temu

Przyznaję, że buraki lubię tylko pieczone i kiszone. To danie idealnie pasuje do moich upodobań smakowych.

0
Odpowiedz
Joanna - Pisane z uśmiechem
Joanna - Pisane z uśmiechem
2 lata temu

Kiedyś buraki kojarzyły mi się tylko z surówką albo barszczem, ale później poznałam je w takim wydaniu, jak tutaj u Ciebie, i bardzo polubiłam

0
Odpowiedz
Irena
Irena
2 lata temu

Niestety nie przepadam za burakami, ale bracia by nie odmówili tego jedzonka. 😉

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu
Odpowiedź do  Irena

Nawet nie masz pojęcia ile tracisz 😉

0
Odpowiedz
Aga
Aga
2 lata temu

To jedno z dań, które od dawna chciałam wypróbować, ale nie miałam śmiałości, by je zrobić. Twój przepis wygląda fantastycznie. Skuszę się na rodzinny obiad chyba. W formie przystawki będzie idealny.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Aga

Zapewniam, że warto się skusić, bo jest przepyszne!

0
Odpowiedz
Martyna K
Martyna K
2 lata temu

Buraczana propozycja w takiej odsłonie na pewno jest przepyszna.

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
2 lata temu

Uwielbiam takie danie, bardzo często gości na moim stole 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

To fantastycznie 🙂

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
2 lata temu

Nigdy nie probowałam ale na pewno w przyszłości skorzystam z Twojego przepisu!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Patrycja

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Ostatnio zakupiłam sporo buraków i wymyślam różne jego podania, skorzystam z tego przepisu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Mangomania

Bardzo się cieszę 🙂 Daj znać jak smakowało

0
Odpowiedz
Paula
Paula
2 lata temu

Na pewno warto jest się skusić na tę pyszną buraczaną propozycję.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu

Przyznam, że bardzo lubię ogólnie taką formę podania. Najczęściej spotykałam się z carpaccio z łososia.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Miye

To z łososia też jest wspaniałe 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Oj tak, zdecydowanie! A ostatnio odkryłam jeszcze pstrąga tęczowego. Cudo!

0
Odpowiedz
Anna - kobietyprzykawie.pl
Anna - kobietyprzykawie.pl
2 lata temu

Właśnie wczoraj jadłam tę sałatkę! Jest naprawdę pyszna. 🙂

1
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna - kobietyprzykawie.pl

Również muszę sobie w najbliższym czasie przygotować 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna - kobietyprzykawie.pl

To fakt, za każdym razem smakuje tak samo dobrze, co jest jej zaletą.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lata temu

5 stars
Ogólnie kojarzę tę buraczaną propozycję, ale nie przypominam sobie, bym ją jadła.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

A szkoda, bo to fantastyczna przekąska 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
2 lata temu

5 stars
Uwielbiam! Jest doskonałe na przyjęcia z rodziną czy przyjaciółmi:)

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
24
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz