Na sylwestra, na karnawał, na imprezę! Przekąska, która rozpieści podniebienia gości i przeniesie ich w kulinarną podróż poza granice tradycyjnych przysmaków. Wspaniała kula serowa, która niezwykle efektownie się prezentuje, ale i jak smakuje! Ma cudownie kremową konsystencję i jest pełna serowego smaku. Fantastycznie komponuje się z orzechami, które zapewniają kontrastową chrupkość. Wystarczy butelka dobrego wina, krakersy i voilà, przystawka gotowa!
Porcje: 10
Składniki
- 350 g gęstego serka kremowego *
- 150 miękkiego sera koziego
- 40 g sera cheddar red
- 50 g orzechów **
- 5 cienkich plastrów boczku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo
- krakersy solone
Przygotowanie
- Boczek kroimy w paseczki, a następnie w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek i smażymy do momentu, aż będzie złoty i chrupiący. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Orzechy drobno siekamy.
- Do miseczki przekładamy serek kremowy, ser kozi oraz starty ser cheddar. Dodajemy połowę boczku, połowę orzechów oraz połowę natki pietruszki. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Jeśli zachodzi taka potrzeba, masę serową możemy doprawić do smaku solą. Należy pamiętać, że boczek, serek, jak i krakersy są słone, więc nie należy przesadzać z jej ilością.
- Tak przygotowany ser przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Pozostałe orzechy, bekon i natkę pietruszki łączymy ze sobą. Masę wyjmujemy z lodówki, formujemy kulę i obtaczamy w mieszance bekonu, orzechów i natki. Podajemy z krakersami. Smacznego! Enjoy your meal!
Odnośniki
- * użyłam serka philadelphia** użyłam orzechów laskowych i pecan
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Taka serową przekąskę można urozmaicać różnymi dodatkami.
Genialny przepis! Zawsze szukałam pomysłów na imprezowe przekąski, a ta kula serowa brzmi obłędnie.
Dziękuję. Bardzo poecam tą serową przystawkę 🙂
Rewelacyjny przepis na cheese ball! Na pewno wypróbuję go na najbliższej imprezie. Dzięki za inspirację kulinarną!
Bardzo proszę 🙂
Fajne połączenie smaków. Dla mnie tylko orzechy do odrzucenia.
Orzechy można zastąpić migdałami crunchem itp 🙂
Serowe połączenie smaków to świetny plan.
Oryginalna propozycja na domówkę. Przy najbliższej okazji wypróbuję
Fantastycznie 🙂
Chetnie sprobuje, nie znam takich kul serowych, w dodatku swietnie sie prezentuje 🙂
Polecam, to świetna przekąska 🙂
ależ to musi być pyszne uwielbiam boczuś a w połączeniu z tą mieszanką serową…. no trzeba będzie spróbować. Pozdrawiam
Koniecznie spróbuj, smakuje wyśmienicie!
Fajna propozycja w sam raz na noworoczne spotkanie ze znajomymi albo przekąska na domowy seans filmowy.
Dokładnie tak 🙂
Skoro warto to tym bardziej jestem zainteresowana.
Miłośnicy serów na pewno zachwycą się ich podaniem.
Ser w Polsce raczej większość populacji lubi 🙂
Ciekawa propozycja, jeszcze z taką się zetknęłam, ale jak nowe, to warto wypróbować.
Oj zapewniam, że warto 🙂
Też jestem tego zdania 🙂
Nigdy nie miałabym na uwadze czegoś podobnego, ponownie mnie zaskakujesz.
Brzmi jak niesamowicie pyszna i efektowna przekąska na każdą imprezę!