Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Porcje: 8
Składniki
- 600 g mięsa wołowego mielonego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 duża czerwona papryka
- 3 czerwone papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady 75-80% *
- 2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej**
- 1 łyżka tabasco chipotle ***
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 szczypty cukru
- oliwa
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 6 - 8 placków tortilli
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Papryczki chili kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy papryczki chili i smażymy około 1 minuty. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając. Kiedy mięso straci swój surowy kolor, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 25-30 minut.
- W tym czasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w niewielką kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą. Do mięsa dodajemy paprykę, fasolę i czekoladę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aby smaki się połączyły. Danie serwujemy ze świeżym pieczywem lub opiekanymi tortillami.Buen Provecho!!!
Odnośniki
- * jeśli nie jesteście przekonani do czekolady, możecie ją pominąć. Jednak spróbujcie poeksperymentować, świetnie podnosi smak dania** opcjonalnie (dodajecie, jeśli lubicie bardziej ostre smaki)*** tabasco chipotle to sos z wędzonych papryczek. Nadaje bardzo ciekawy posmak. Jest znacznie łagodniejszy od klasycznego sosu tabasco, więc można go dodać więcej. Jeśli nie macie tabasco chipotle użyjcie zwykłego tabasco, oczywiście w mniejszej ilości
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Zapiekane naleśniki po meksykańsku
Propozycja zdecydowanie dla mnie i syna, lubimy takie meksykańskie klimaty kulinarne. 🙂
Jutro na obiad wykorzystamy ?
Kocham to danie często me zamawiam
Lubię tą potrawę 😉 narobiłaś mi smaku ?
Zjadlabym sobie cos takiego rozgrzewajacego – zwlaszcza patrzac na przymrozek za okbem 🙂
Uwielbiam zbierać i wypróbowywać nowe przepisy, na ten też przyjedzie czas.
Nigdy jeszcze nie robiłam tego dania (i to z czekoladą). Będę musiała wypróbować 😀
Warto spróbować 🙂
robilam kidys juz jedno podejscie pod chili con carne niestety nie udane, ale to zdjecie mnie przekonalo zeby sprobowac raz jeszczE:)
Polecam 🙂
Wygląda przepysznie, aż slinka cieknie 🙂
Ostatnio robiłam właśnie. Jak mnie najdzie na takie to nie ma zmiłuj 😀
Kocham!!!!! W szczególności zrobione przez moją mamę! 😉
Wydaje mi się ze bardzo by mi posmakowało. Aż głodna się zrobiłam od samego czytania
Ta potrawa kojarzy mi się tylko z Simsami 😀 Ostatnio często na nią wszędzie trafiam, może sama spróbuję zrobić 😉
Ciekawe, jakby tak stworzyć wersję bez mięsa… 🙂
Właśnie się zastanawiam nad dzisiejszym obiadem, a że pada i jesz szaro, to choć w ten sposób wprowadzę cieplejsze klimaty.
Od samego czytania zrobiło mi się ciepło 🙂
A ja tak lubię lato , a Meksyk kojarzy mi się z gorącem 😉
Uwielbiam i często robię, ale nie przyszło mi do głowy, żeby dodać czekoladę.
Oj czuję, że by mi baaardzo posmakowało. 🙂
Dziękuję za ciekawy przepis i zdjęcia po których już mi ślinka kapie na klawiaturę. 😀
Uwielbiam Chilli Con Carne u mnie to podstawowy posilek jesienna pora 😉
Uwielbiam chili con carne 😀
Wygląda ok. Ciężko je zrobić?
Świetnie wygląda! Długo się je robi?
Uwielbiam chili,dziękuję za odświeżenie przepisu, dawno nie robiłam. Polecam też chili z czekoladą, robiłam wg przepisu Nigelli, jest pyssszne 🙂
Moje właśnie jest z czekoladą 🙂