Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

Wędrówki po kuchni
Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 600 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 czerwone papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 75-80% *
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej**
  • 1 łyżka tabasco chipotle ***
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 szczypty cukru
  • oliwa
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 6 - 8 placków tortilli

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Papryczki chili kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy papryczki chili oraz czosnek i smażymy około 1 minuty. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając. Kiedy mięso straci swój surowy kolor, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 25-30 minut.
  • W tym czasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w niewielką kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą. Do mięsa dodajemy paprykę, fasolę i czekoladę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aby smaki się połączyły. Danie serwujemy ze świeżym pieczywem lub opiekanymi tortillami.
    Buen Provecho!!!

Odnośniki

  • * jeśli nie jesteście przekonani do czekolady, możecie ją pominąć. Jednak spróbujcie poeksperymentować, świetnie podnosi smak dania
    ** opcjonalnie (dodajecie, jeśli lubicie bardziej ostre smaki)
    *** tabasco chipotle to sos z wędzonych papryczek. Nadaje bardzo ciekawy posmak. Jest znacznie łagodniejszy od klasycznego sosu tabasco, więc można go dodać więcej. Jeśli nie macie tabasco chipotle użyjcie zwykłego tabasco, oczywiście w mniejszej ilości

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Zapiekane naleśniki po meksykańsku

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Dania jednogarnkowe
  • Kuchnia meksykańska
  • Mięso mielone
  • Wołowina

Nawigacja wpisu

Zebra
Sos chrzanowy

Podobne wpisy

Befsztyk tatarski
Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  15 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Befsztyk tatarski

Klopsiki w cukinii na grilla
Grill, Mięso mielone, Obiady, Okazje, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 sierpnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Klopsiki w cukinii na grilla

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
36 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
amazonka
amazonka
1 rok temu

Przepyszny przepis! Chili con carne to zawsze strzał w dziesiątkę. Artykuł zainspirował mnie do przygotowania go na najbliższy obiad. Dzięki za podzielenie się!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  amazonka

Fantastycznie 🙂

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
4 lata temu

5 stars
Nigdy nie miałam okazji jeść tego dania, ale może mi zasmakować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Paulina Kwiatkowska

Polecam, jest mega pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
4 lata temu

sporo składników ale wbrew pozorom wcale nie wydaje się takie trudne do przygotowania 😉

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
4 lata temu

Jakis czas temu słuchałam audycje w radiu na temat Meksyku i tej potrawy. Już wtedy bardzo mnie kusiła, a teraz nabrałam na nią jeszcze większej ochoty.

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lata temu

Próbowaliśmy już nieraz tego dania 😀 przepyszne

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Wygląda pysznie! Lubię takie dania. 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Nie do końca potrawa dla mnie, ale jest to propozycja dla mojego brata.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Przyznam, że do takich kombinacji nigdy nie dodawałam czekolady, nie wpadłabym na ten pomysł, ale skoro dadaję miód, to czemu nie czekoladę. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Koniecznie spróbuj, świetnie podbija smak dania

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Propozycja zdecydowanie dla mnie i syna, lubimy takie meksykańskie klimaty kulinarne. 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje
Atrakcyjne wakacje
6 lata temu

Jutro na obiad wykorzystamy ?

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 lata temu

Kocham to danie często me zamawiam

0
Odpowiedz
3xmama
3xmama
6 lata temu

Lubię tą potrawę 😉 narobiłaś mi smaku ?

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Babelkowo
Karolina / Nasze Babelkowo
6 lata temu

Zjadlabym sobie cos takiego rozgrzewajacego – zwlaszcza patrzac na przymrozek za okbem 🙂

0
Odpowiedz
Karoczyta
Karoczyta
6 lata temu

Uwielbiam zbierać i wypróbowywać nowe przepisy, na ten też przyjedzie czas.

0
Odpowiedz
Aleksandra R. K. Stupera
Aleksandra R. K. Stupera
6 lata temu

Nigdy jeszcze nie robiłam tego dania (i to z czekoladą). Będę musiała wypróbować 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra R. K. Stupera

Warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
www.bohemianyoungster.pl
www.bohemianyoungster.pl
6 lata temu

robilam kidys juz jedno podejscie pod chili con carne niestety nie udane, ale to zdjecie mnie przekonalo zeby sprobowac raz jeszczE:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  www.bohemianyoungster.pl

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Karolina Gie
Karolina Gie
6 lata temu

Wygląda przepysznie, aż slinka cieknie 🙂

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lata temu

Ostatnio robiłam właśnie. Jak mnie najdzie na takie to nie ma zmiłuj 😀

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
6 lata temu

Kocham!!!!! W szczególności zrobione przez moją mamę! 😉

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Wydaje mi się ze bardzo by mi posmakowało. Aż głodna się zrobiłam od samego czytania

0
Odpowiedz
Misskejtes
Misskejtes
7 lata temu

Ta potrawa kojarzy mi się tylko z Simsami 😀 Ostatnio często na nią wszędzie trafiam, może sama spróbuję zrobić 😉

0
Odpowiedz
Domi
Domi
7 lata temu

Ciekawe, jakby tak stworzyć wersję bez mięsa… 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Właśnie się zastanawiam nad dzisiejszym obiadem, a że pada i jesz szaro, to choć w ten sposób wprowadzę cieplejsze klimaty.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Od samego czytania zrobiło mi się ciepło 🙂
A ja tak lubię lato , a Meksyk kojarzy mi się z gorącem 😉

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Uwielbiam i często robię, ale nie przyszło mi do głowy, żeby dodać czekoladę.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Oj czuję, że by mi baaardzo posmakowało. 🙂
Dziękuję za ciekawy przepis i zdjęcia po których już mi ślinka kapie na klawiaturę. 😀

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Uwielbiam Chilli Con Carne u mnie to podstawowy posilek jesienna pora 😉

0
Odpowiedz
Monika Antoniak
Monika Antoniak
7 lata temu

Uwielbiam chili con carne 😀

0
Odpowiedz
jak muffinki
jak muffinki
8 lata temu

Wygląda ok. Ciężko je zrobić?
Świetnie wygląda! Długo się je robi?

0
Odpowiedz
Endżi
Endżi
8 lata temu

Uwielbiam chili,dziękuję za odświeżenie przepisu, dawno nie robiłam. Polecam też chili z czekoladą, robiłam wg przepisu Nigelli, jest pyssszne 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Endżi

Moje właśnie jest z czekoladą 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
36
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz