Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Porcje: 8
Składniki
- 600 g mięsa wołowego mielonego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 duża czerwona papryka
- 3 czerwone papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady 75-80% *
- 2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej**
- 1 łyżka tabasco chipotle ***
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 szczypty cukru
- oliwa
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 6 - 8 placków tortilli
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Papryczki chili kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy papryczki chili oraz czosnek i smażymy około 1 minuty. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając. Kiedy mięso straci swój surowy kolor, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 25-30 minut.
- W tym czasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w niewielką kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą. Do mięsa dodajemy paprykę, fasolę i czekoladę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aby smaki się połączyły. Danie serwujemy ze świeżym pieczywem lub opiekanymi tortillami.Buen Provecho!!!
Odnośniki
- * jeśli nie jesteście przekonani do czekolady, możecie ją pominąć. Jednak spróbujcie poeksperymentować, świetnie podnosi smak dania** opcjonalnie (dodajecie, jeśli lubicie bardziej ostre smaki)*** tabasco chipotle to sos z wędzonych papryczek. Nadaje bardzo ciekawy posmak. Jest znacznie łagodniejszy od klasycznego sosu tabasco, więc można go dodać więcej. Jeśli nie macie tabasco chipotle użyjcie zwykłego tabasco, oczywiście w mniejszej ilości
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Zapiekane naleśniki po meksykańsku
Przepyszny przepis! Chili con carne to zawsze strzał w dziesiątkę. Artykuł zainspirował mnie do przygotowania go na najbliższy obiad. Dzięki za podzielenie się!
Fantastycznie 🙂
Nigdy nie miałam okazji jeść tego dania, ale może mi zasmakować.
Polecam, jest mega pyszne 🙂
sporo składników ale wbrew pozorom wcale nie wydaje się takie trudne do przygotowania 😉
Jakis czas temu słuchałam audycje w radiu na temat Meksyku i tej potrawy. Już wtedy bardzo mnie kusiła, a teraz nabrałam na nią jeszcze większej ochoty.
Próbowaliśmy już nieraz tego dania 😀 przepyszne
Wygląda pysznie! Lubię takie dania. 🙂
Nie do końca potrawa dla mnie, ale jest to propozycja dla mojego brata.
Przyznam, że do takich kombinacji nigdy nie dodawałam czekolady, nie wpadłabym na ten pomysł, ale skoro dadaję miód, to czemu nie czekoladę. 🙂
Koniecznie spróbuj, świetnie podbija smak dania
Propozycja zdecydowanie dla mnie i syna, lubimy takie meksykańskie klimaty kulinarne. 🙂
Jutro na obiad wykorzystamy ?
Kocham to danie często me zamawiam
Lubię tą potrawę 😉 narobiłaś mi smaku ?
Zjadlabym sobie cos takiego rozgrzewajacego – zwlaszcza patrzac na przymrozek za okbem 🙂
Uwielbiam zbierać i wypróbowywać nowe przepisy, na ten też przyjedzie czas.
Nigdy jeszcze nie robiłam tego dania (i to z czekoladą). Będę musiała wypróbować 😀
Warto spróbować 🙂
robilam kidys juz jedno podejscie pod chili con carne niestety nie udane, ale to zdjecie mnie przekonalo zeby sprobowac raz jeszczE:)
Polecam 🙂
Wygląda przepysznie, aż slinka cieknie 🙂
Ostatnio robiłam właśnie. Jak mnie najdzie na takie to nie ma zmiłuj 😀
Kocham!!!!! W szczególności zrobione przez moją mamę! 😉
Wydaje mi się ze bardzo by mi posmakowało. Aż głodna się zrobiłam od samego czytania
Ta potrawa kojarzy mi się tylko z Simsami 😀 Ostatnio często na nią wszędzie trafiam, może sama spróbuję zrobić 😉
Ciekawe, jakby tak stworzyć wersję bez mięsa… 🙂
Właśnie się zastanawiam nad dzisiejszym obiadem, a że pada i jesz szaro, to choć w ten sposób wprowadzę cieplejsze klimaty.
Od samego czytania zrobiło mi się ciepło 🙂
A ja tak lubię lato , a Meksyk kojarzy mi się z gorącem 😉
Uwielbiam i często robię, ale nie przyszło mi do głowy, żeby dodać czekoladę.
Oj czuję, że by mi baaardzo posmakowało. 🙂
Dziękuję za ciekawy przepis i zdjęcia po których już mi ślinka kapie na klawiaturę. 😀
Uwielbiam Chilli Con Carne u mnie to podstawowy posilek jesienna pora 😉
Uwielbiam chili con carne 😀
Wygląda ok. Ciężko je zrobić?
Świetnie wygląda! Długo się je robi?
Uwielbiam chili,dziękuję za odświeżenie przepisu, dawno nie robiłam. Polecam też chili z czekoladą, robiłam wg przepisu Nigelli, jest pyssszne 🙂
Moje właśnie jest z czekoladą 🙂