Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.
Porcje: 24
Składniki
- 800 g mąki orkiszowej *
- 550 ml ciepłej wody
- 14 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki mielonych otrąb
- 4 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie
- Do miski przesypujemy mąkę. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy składniki w dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę, ciepłą wodę i sól. Pamiętajmy o tym, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki.
- Dwie formy o wymiarach 20x10 smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to od 1-1,5 godziny. Wyrośnięte chlebki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 40-50 minut. Chleb po upieczeniu powinien mieć brązową skórkę. Studzimy na kratce.
Odnośniki
- * można użyć typu mąki 650 bądź 1050
Uwagi dodatkowe
- czas wyrastania chleba jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu
- do posypania chleba można użyć innych nasion: czarnuszki, sezamu czy maku
- do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from „The Big Book of Bread” Anne Sheasby
Ciekawe czy w maszynie do pieczenia chleba dałoby się to zrobić…
Można oczywiście spróbować, ale ja osobiście nigdy nie robiłam
Nie ma to jak domowy chleb i od razu odkroiłabym jeszcze ciepłą piętkę do zjedzenia 😀
Uwielbuam robic chleby w domu, sa najpyszniejsze,wiec ten przepis tez wykorzyatam 🙂
Poczęstowałabym się kromką do śniadania, do towarzystwa własnoręcznie przygotowanego twarożku, idealne połączenie. 🙂
Wygląda przepysznie i tak pewnie smakuje! Na pewno skorzystam z przepisu bo uwielbiam pichcić 🙂
Zazwyczaj w chlebie mieszam różne zboża,z samego orkiszu jeszcze nie robiłam.
Chlebek wygląda znakomicie. Od dawna przymierzam się, żeby sama upiec chleb i wciąż to odkladsm. Muszę w końcu spróbować!
Polecam 🙂
Mam wrażenie, że nasz wypiekacz chleba właśnie najlepiej radził sobie z produkcją tego typu chlebów, szybko, zdrowo, smacznie. 🙂
Orkiszowe wypieki bardzo nam smakują, więc nie inaczej będzie z tym chlebem.
Nigdy nie robiłam, ale bułki orkiszowe zawsze bardzo mi smakowały.
U mnie orkiszowe pieczywo to podstawa, a ostatnio nawet niezbędny element w diecie. 🙂
Prosty w wykonaiu, zdrowy pyszny. Czego chcieć więcej od chleba?
ŚWIETNY 😉
Uwielbiam chleb robiony samemu. Absolutnie bez porównania z tymi ze sklepu
Ma specyficzny smak ale lubimy bardzo ? póki co jestem z tych, co po pracy kupują w pobliskiej piekarni ?
Eja mam wypiekacz który robi robote polecam tym bardzej zajętym.
Niestety, wypiekacz mnie nie przekonał 🙂
Chleb pieczemy sami od kilku miesięcy, jednak nie próbowaliśmy jeszcze zrobić go z orkiszem.
Zachęcam do wypróbowania 🙂
Mogłabym robić dla nas chleb domowy codziennie <3 Gdyby tylko nie musiał tyle stać do wyrośnięcia.. Na noc opada a wstawać o 4 żeby na śniadanie był świeży to tak średnio. Miło, że ten robi się jednak nieco krócej 😀
Uwielbiam domowe chleby, mało co da się z nimi porównać. Ten moment, kiedy wyciągasz go z piekarnika i chodzisz dookoła czekając aż troszkę przestygnie, a masło już przygotowane leży obok… Ale się rozmarzyłam 🙂 Wypróbujemy Twój przepis i damy znać 🙂
Dokładnie mam takie same odczucia :)… i to oczekujące obok masło <3
Jak to apetycznie brzmi , orkiszowy , rozmarzyłam się, a na zakwasie nie da rady ?
Nie wolno mi drożdży 🙁
Pewnie, że da radę 🙂
Kolejny zdrowy przepis do zapisania! Dziękuję za inspirację ? myślałam, że pieczenie chleba jest trudniejsze ? ale niedawno zrobiłam swój pierwszy chleb – bez zagniatania ?
Zawsze myślałam, że upieczenie samemu chleba jest trudne, ale chyba niedługo wykorzystam Twój przepis:)
Nigdy nie piekłam chleba, ale bardzo lubię ten orkiszowy i chyba czas powoli się zabierać do własnego, domowego :). Zapisuję przepis !
Wygląda bardzo smacznie 🙂
[…] Źródło: jakiś blog […]
Inspiracja jest podana 🙂
Widzę, że na Twoim blogu królują piękne zdjęcia! Będę tu zaglądać 🙂 A chleb wygląda wspaniale, tak smacznie i puszyście… marzenie 🙂
Dziękuję bardzo i zapraszam 🙂
Orkisz, zwłaszcza razowy bardzo często gości w mojej kuchni 🙂 A pieczenie chleba jest super i nie takie straszne jak się wydaje! Pozdrawiam!