• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  14 sierpnia, 2019

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej

Wędrówki po kuchni
Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe! Dzięki tak prostemu przygotowaniu stał się naszym chlebem codziennym, więc zawsze mamy świeżutki, pachnący i zdrowy chleb. Dodaję zawsze do niego ulubione nasiona czy pestki. Ostatnio jednak dodaję również wspaniałe nasiona konopi siewnej, które mają niesamowite właściwości. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie1 godz. 30 min.
Czas całkowity1 godz. 40 min.
Drukuj
Porcje: 15
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 400 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej *
  • 4 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 550-600 ml ciepłej wody **
  • 70 g niełuskanych nasion konopi siewnej
  • 30 pestek słonecznika
  • 2-3 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki. Dodajemy zakwas, ciepłą wodę, nasiona i sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej wody/mąki. Ciasto powinno być gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12, wysmarowanej masłem i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik i siemię lniane). Keksówkę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Chleb powinien urosnąć niemalże do brzegów formy.
  • Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220'C. Pieczemy przez 10 minut z funkcją góra-dół. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy jeszcze przez godzinę z funkcją dół. Po tym czasie chleb wyjmujemy z formy i wkładamy ponownie do piekarnika na 15-25 minut. Jeśli chcecie sprawdzić, czy chleb jest gotowy i odpowiednio wypieczony wystarczy postukać od spodu. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
  • Upieczony chleb ostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Chleba nie należy kroić ciepłego! - choć to bardzo kuszące. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej dnia następnego.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można zastąpić mąką orkiszową, mąką chlebową (typ 750)
    ** podana ilość wody jest orientacyjna. Należy pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę

Uwagi dodatkowe

  • podany wyżej czas wyrastania jest orientacyjny. Wszystko bowiem głównie zależy od temperatury w pomieszczeniu/pory roku
  • świeżo upieczony chleb jest wilgotny i kleisty w środku
  • jeśli chleb nie chce rosnąć z powodu niskiej temperatury w pomieszczeniu, można mu troszkę pomóc. Piekarnik nagrzewamy do 50'C, wyłączamy i wstawiamy formę z chlebem, owiniętą folią spożywczą. Pozostawiamy tam chleb do wyrośnięcia

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Pieczywo
  • Zdrowo i Fit

Zobacz wpisy

Ryby w puszce dają susa za ocean!
Torr Head

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
39 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
8 miesięcy temu

Muszę się kiedyś przekonać do zrobienia domowego chleba. póki co mistrzostwo w tym fachu ma moja siostra 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
9 miesięcy temu

Na chleb na zakwasie w domu jeszcze się nie decydowałem, ale te robione w odpowiedniej maszynce w różnych wersjach nie stanowią dla mnie problemu. Taki chleb bije na głowę te ze sklepowych półek 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Bielecki.es

Domowy o niebo lepszy 🙂

0
Odpowiedz
By Nature
By Nature
1 rok temu

Zbieram się już jakiś czas, żeby zrobić chleb, a ten wygląda super zdrowo, więc chyba się skuszę 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  By Nature

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Efkakonefka
Efkakonefka
1 rok temu

Kocham domowej roboty pieczywo. Twoje prezentuje się bardzo smakowicie

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Wygląda pysznie! Śniadanko z takim chlebem to sama przyjemność. 🙂

0
Odpowiedz
Lidia Sylwia
Lidia Sylwia
1 rok temu

swojskiej roboty pieczywo jest najsmaczniejsze. twój chlebek ślicznie wygląda!

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
1 rok temu

Jeszcze nie piekłam sama domowego chleba, może Twój przepis mnie w końcu zmotywuje. Gotowy chlebek prezentujesie znakomicie. ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Marlena H.

Dziękuję, polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
1 rok temu

Uwielbiam pieczywo w każdej postaci, więc zdecydowanie chętnie wypróbuję kiedyś Twój przepis 🙂 Poza tym chciałam dodać, że masz bardzo przyjemny dla oka blog, prosty, przejrzysty i swojski 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Joanna

Dziękuję ślicznie, staram się 🙂 Jeśli chodzi o chleb to gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
1 rok temu
Reply to  Joanna

Chyba w końcu wrócę do swojego chlebka. Mam podobny przepis, ale zdecydowanie więcej składników potrzeba. Twoj jest mniej wymagający- w sam raz dla leniwych ?
Dzięki, na pewno wypróbuję.

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
1 rok temu

Oryginalny przepis. Muszę kiedyś spróbować.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
1 rok temu

Jak ja się cieszę, że trafiłam na ten przepis!

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
1 rok temu

Uwielbiam domowy chleb na zakwasie, ale moim “dodatkowym” faworytem jest czarnuszka.

0
Odpowiedz
Lidka
Lidka
1 rok temu

Pięknie i apetycznie wygląda! Zrobię taki <3

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
1 rok temu

Uwielbiam domowe pieczywo. Właściwie odrobina masła lub oliwy i już nic więcej nie trzeba!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Kasia

Dokładnie tak! Wystarczy tylko dobre masło i można zajadać 🙂

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
1 rok temu

Mam obok biura piekarnię, w której robią tak pyszne pieczywo, że nadludzkim wysiłkiem muszę się powstrzymywać, przed chodzeniem tam. Nie wiem, czy jest zdrowe czy nie, ale w smaku doskonałe. Niestety mnie od każdego pieczywa – szybko przybywa

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
1 rok temu

z mojego bardzo wczesnego dzieciństwa pamiętam pieczenie chleba w piecu chlebowym, wielkie bochny rozkładane na liściach łopianu i rozdawanie chleba sąsiadom.
Nie wiem, czy czasownik “hodować” jest odpowiedni do zakwasu… 😉 może jest troszkę ożywiony, ale nie jest żywym zwierzem 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  SAWKA

Tak, zakwas się hoduje 🙂 To określenie piekarzy 🙂

0
Odpowiedz
Edi i Marco
Edi i Marco
1 rok temu

Domowy chlebek najsmaczniejszy na świecie. Pychotka.
Pozdrawiamy.

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
1 rok temu

Te konopie są ponoć bardzo zdrowe.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Świat Toli

Tak, bardzo 🙂

0
Odpowiedz
Anna Valetta
Anna Valetta
1 rok temu

Jak dobrze, że do Ciebie trafiłam. Bez chleba żyć nie mogę, a to co można kupić dla mnie do jedzenia się zbytnio nie nadaje. Nie ukrywam, że potraktuję to jak przepis bazowy i będę szaleć 😀
Dziękuję!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Anna Valetta

Tak, produkty w sklepie zwane chlebem pozostawiają wiele do życzenia 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Sprawdzony przepis na zakwas mozna prosic?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Sylwia

Już niebawem pojawi się na blogu 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

Też tak podgrzewam ciasto w okresach przejściowych,
na wiosnę albo jesienią,
świetnie rośnie, bardzo dobry sposób.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

Muszę wypróbować ten przepis,
interesują mnie takie zdrowe chlebki,
tym bardziej, że jem niewiele , ale jednak jem.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  krystynabozenna

Też jem niewiele, ale taki swój, zdrowy chlebek jest najlepszy 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu
Reply to  admin

Taki chleb na pewno jest najlepszy
i jest sycący , bo sklepowym trudno jest zaspokoić apetyt…

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
1 rok temu

Z chęcią bym spróbowała, a najbardziej przekonały mnie… borówki na zdjeciu ?

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
1 rok temu

Ja sobie wyobrażam dzień bez chleba, bo nie jadam-)
Ale na taki chlebek to się skuszę, z ziarenkami.
No i oczywiście, jeżeli Ty go upieczesz, bo ja się nie nadaję do pieczenia. Żadnego piekarnika i garów do mycia.Jeszcze robienie zakwasu? Kosmos!
Wygląda pysznie i wierzę,że wspaniale smakuje!
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Irena-Hooltayewpodrozy

Ja jem mało chleba, ale jednak jem 🙂

0
Odpowiedz
ania
ania
1 rok temu

od dawna myślimy aby piec samemu chleb, musimy w końcu się zdecydować

0
Odpowiedz
divanaurlopie
divanaurlopie
1 rok temu

Ciągle odkładam pieczenie chleba . Muszę się w końcu za to zabrać 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
1 rok temu

Gdyby mi ktoś upiekł taki chleb chętnie bym sprobowała

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
39
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply