Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  14 sierpnia, 2019

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej

Wędrówki po kuchni
Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe! Dzięki tak prostemu przygotowaniu stał się naszym chlebem codziennym, więc zawsze mamy świeżutki, pachnący i zdrowy chleb. Dodaję zawsze do niego ulubione nasiona czy pestki. Ostatnio jednak dodaję również wspaniałe nasiona konopi siewnej, które mają niesamowite właściwości. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 30 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 40 min., min.
Drukuj
Porcje: 15
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 400 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej *
  • 4 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 550-600 ml ciepłej wody **
  • 70 g niełuskanych nasion konopi siewnej
  • 30 pestek słonecznika
  • 2-3 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki. Dodajemy zakwas, ciepłą wodę, nasiona i sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej wody/mąki. Ciasto powinno być gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12, wysmarowanej masłem i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik i siemię lniane). Keksówkę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Chleb powinien urosnąć niemalże do brzegów formy.
  • Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220'C. Pieczemy przez 10 minut z funkcją góra-dół. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy jeszcze przez godzinę z funkcją dół. Po tym czasie chleb wyjmujemy z formy i wkładamy ponownie do piekarnika na 15-25 minut. Jeśli chcecie sprawdzić, czy chleb jest gotowy i odpowiednio wypieczony wystarczy postukać od spodu. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
  • Upieczony chleb ostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Chleba nie należy kroić ciepłego! - choć to bardzo kuszące. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej dnia następnego.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można zastąpić mąką orkiszową, mąką chlebową (typ 750)
    ** podana ilość wody jest orientacyjna. Należy pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę

Uwagi dodatkowe

  • podany wyżej czas wyrastania jest orientacyjny. Wszystko bowiem głównie zależy od temperatury w pomieszczeniu/pory roku
  • świeżo upieczony chleb jest wilgotny i kleisty w środku
  • jeśli chleb nie chce rosnąć z powodu niskiej temperatury w pomieszczeniu, można mu troszkę pomóc. Piekarnik nagrzewamy do 50'C, wyłączamy i wstawiamy formę z chlebem, owiniętą folią spożywczą. Pozostawiamy tam chleb do wyrośnięcia

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Pieczywo
  • Zdrowo i Fit

Nawigacja wpisu

Ryby w puszce dają susa za ocean!
Torr Head

Podobne wpisy

Szybki chleb bez wyrastania
Chleby, Przepisy, Weekendowa piekarnia  /  28 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 67

Szybki chleb bez wyrastania

Fit ciasto dyniowe
Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
39 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
Marta
5 lata temu

Muszę się kiedyś przekonać do zrobienia domowego chleba. póki co mistrzostwo w tym fachu ma moja siostra 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lata temu

Na chleb na zakwasie w domu jeszcze się nie decydowałem, ale te robione w odpowiedniej maszynce w różnych wersjach nie stanowią dla mnie problemu. Taki chleb bije na głowę te ze sklepowych półek 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Bielecki.es

Domowy o niebo lepszy 🙂

0
Odpowiedz
By Nature
By Nature
6 lata temu

Zbieram się już jakiś czas, żeby zrobić chleb, a ten wygląda super zdrowo, więc chyba się skuszę 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  By Nature

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Efkakonefka
Efkakonefka
6 lata temu

Kocham domowej roboty pieczywo. Twoje prezentuje się bardzo smakowicie

0
Odpowiedz
Anna
Anna
6 lata temu

Wygląda pysznie! Śniadanko z takim chlebem to sama przyjemność. 🙂

0
Odpowiedz
Lidia Sylwia
Lidia Sylwia
6 lata temu

swojskiej roboty pieczywo jest najsmaczniejsze. twój chlebek ślicznie wygląda!

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
6 lata temu

Jeszcze nie piekłam sama domowego chleba, może Twój przepis mnie w końcu zmotywuje. Gotowy chlebek prezentujesie znakomicie. ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Marlena H.

Dziękuję, polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
6 lata temu

Uwielbiam pieczywo w każdej postaci, więc zdecydowanie chętnie wypróbuję kiedyś Twój przepis 🙂 Poza tym chciałam dodać, że masz bardzo przyjemny dla oka blog, prosty, przejrzysty i swojski 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

Dziękuję ślicznie, staram się 🙂 Jeśli chodzi o chleb to gorąco polecam 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

Chyba w końcu wrócę do swojego chlebka. Mam podobny przepis, ale zdecydowanie więcej składników potrzeba. Twoj jest mniej wymagający- w sam raz dla leniwych ?
Dzięki, na pewno wypróbuję.

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
6 lata temu

Oryginalny przepis. Muszę kiedyś spróbować.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
6 lata temu

Jak ja się cieszę, że trafiłam na ten przepis!

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
6 lata temu

Uwielbiam domowy chleb na zakwasie, ale moim „dodatkowym” faworytem jest czarnuszka.

0
Odpowiedz
Lidka
Lidka
6 lata temu

Pięknie i apetycznie wygląda! Zrobię taki <3

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Uwielbiam domowe pieczywo. Właściwie odrobina masła lub oliwy i już nic więcej nie trzeba!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Dokładnie tak! Wystarczy tylko dobre masło i można zajadać 🙂

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
6 lata temu

Mam obok biura piekarnię, w której robią tak pyszne pieczywo, że nadludzkim wysiłkiem muszę się powstrzymywać, przed chodzeniem tam. Nie wiem, czy jest zdrowe czy nie, ale w smaku doskonałe. Niestety mnie od każdego pieczywa – szybko przybywa

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
6 lata temu

z mojego bardzo wczesnego dzieciństwa pamiętam pieczenie chleba w piecu chlebowym, wielkie bochny rozkładane na liściach łopianu i rozdawanie chleba sąsiadom.
Nie wiem, czy czasownik „hodować” jest odpowiedni do zakwasu… 😉 może jest troszkę ożywiony, ale nie jest żywym zwierzem 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  SAWKA

Tak, zakwas się hoduje 🙂 To określenie piekarzy 🙂

0
Odpowiedz
Edi i Marco
Edi i Marco
6 lata temu

Domowy chlebek najsmaczniejszy na świecie. Pychotka.
Pozdrawiamy.

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
6 lata temu

Te konopie są ponoć bardzo zdrowe.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Świat Toli

Tak, bardzo 🙂

0
Odpowiedz
Anna Valetta
Anna Valetta
6 lata temu

Jak dobrze, że do Ciebie trafiłam. Bez chleba żyć nie mogę, a to co można kupić dla mnie do jedzenia się zbytnio nie nadaje. Nie ukrywam, że potraktuję to jak przepis bazowy i będę szaleć 😀
Dziękuję!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Anna Valetta

Tak, produkty w sklepie zwane chlebem pozostawiają wiele do życzenia 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
6 lata temu

Sprawdzony przepis na zakwas mozna prosic?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Sylwia

Już niebawem pojawi się na blogu 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Też tak podgrzewam ciasto w okresach przejściowych,
na wiosnę albo jesienią,
świetnie rośnie, bardzo dobry sposób.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Muszę wypróbować ten przepis,
interesują mnie takie zdrowe chlebki,
tym bardziej, że jem niewiele , ale jednak jem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Też jem niewiele, ale taki swój, zdrowy chlebek jest najlepszy 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Taki chleb na pewno jest najlepszy
i jest sycący , bo sklepowym trudno jest zaspokoić apetyt…

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
6 lata temu

Z chęcią bym spróbowała, a najbardziej przekonały mnie… borówki na zdjeciu ?

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
6 lata temu

Ja sobie wyobrażam dzień bez chleba, bo nie jadam-)
Ale na taki chlebek to się skuszę, z ziarenkami.
No i oczywiście, jeżeli Ty go upieczesz, bo ja się nie nadaję do pieczenia. Żadnego piekarnika i garów do mycia.Jeszcze robienie zakwasu? Kosmos!
Wygląda pysznie i wierzę,że wspaniale smakuje!
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Irena-Hooltayewpodrozy

Ja jem mało chleba, ale jednak jem 🙂

0
Odpowiedz
ania
ania
6 lata temu

od dawna myślimy aby piec samemu chleb, musimy w końcu się zdecydować

0
Odpowiedz
divanaurlopie
divanaurlopie
6 lata temu

Ciągle odkładam pieczenie chleba . Muszę się w końcu za to zabrać 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Gdyby mi ktoś upiekł taki chleb chętnie bym sprobowała

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
39
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz