Od tysięcy lat chleb jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradycji. Zapach świeżo pieczonego chleba zawsze gromadził wokół siebie rodziny, chlebem się dzielono, a także "za chlebem" wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym dziennym menu, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną.
Porcje: 24
Składniki
- 350 g mąki żytniej typ 2000
- 150 g mąki orkiszowej
- 290 ml wody
- 10 g drożdży świeżych
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
Przygotowanie
- Mąkę przesypujemy do dużej miski. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody. Mieszamy składniki w dołku, aby powstała gęsta masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło.
- Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nastawiamy temperaturę na 250'C. Kiedy woda będzie gorąca wstawiamy do piekarnika chleb i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Uwagi dodatkowe
- czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu
- żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika
- chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku
Do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Uwielbiam taki chleb ze sklepu, ale ręcznie robiony musi być jeszcze pyszniejszy.
jak dla mnie żurawina powinna być dodawana do wszystkiego, dlatego przepis jak najbardziej zapisuję i niebawem wypróbuję <3