Od tysięcy lat chleb jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradycji. Zapach świeżo pieczonego chleba zawsze gromadził wokół siebie rodziny, chlebem się dzielono, a także "za chlebem" wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym dziennym menu, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną.
Porcje: 24
Składniki
- 350 g mąki żytniej typ 2000
- 150 g mąki orkiszowej
- 290 ml wody
- 10 g drożdży świeżych
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
Przygotowanie
- Mąkę przesypujemy do dużej miski. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody. Mieszamy składniki w dołku, aby powstała gęsta masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło.
- Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nastawiamy temperaturę na 250'C. Kiedy woda będzie gorąca wstawiamy do piekarnika chleb i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
- Do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Uwagi dodatkowe
- czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu
- żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika
- chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Uwielbiam taki chleb ze sklepu, ale ręcznie robiony musi być jeszcze pyszniejszy.
jak dla mnie żurawina powinna być dodawana do wszystkiego, dlatego przepis jak najbardziej zapisuję i niebawem wypróbuję <3