Zabieram Was dziś na króciutką wyprawę do Indii- kraju niepowtarzalnych smaków i zapachów. Chlebki Naan są tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej. Pod tą nazwą, znane od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. To płaski chleb drożdżowy wypiekany z białej mąki, w kształcie dużej kropli, pieczony na gorącym blacie specjalnego pieca tandoor. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.
Porcje: 12
Składniki
Zaczyn drożdżowy
- 15 g drożdży świeżych *
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
- 500 g mąki
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo
- 4 łyżeczki czarnuszki
- 4 łyżki masła ghee
Przygotowanie
Zaczyn drożdżowy
- Do kubeczka dodajemy mąkę, cukier, ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Ciasto właściwe
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jogurt, oliwę, proszek do pieczenia, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż może zaburzyć pracę drożdży. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik razem z blacha na której będziemy piec chlebki nagrzewamy do 220'C. Na dnie piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność. Dzięki temu chlebek nie będzie wysychał.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy na owalny placek, delikatnie podsypując mąką. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy czarnuszką. Na rozgrzaną blachę zsuwamy papier z chlebkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na najwyższej półce piekarnika 7 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Chlebki powinny być rumiane z wierzchu i mięciutkie w środku. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.बोन अप्पेतित!
Odnośniki
- * do tego przepisu można użyć drożdży instant lub suszonych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
Uwagi dodatkowe
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- czarnuszkę można również dodać do ciasta w trakcie zagniatania
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!