• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Klasyczne, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  7 sierpnia, 2015

Chłodnik ogórkowy

Wędrówki po kuchni
Chłodnik ogórkowy to jedna z zup, która świetnie sprawdza się w letnie, upalne dni. Jest błyskawiczny w przygotowaniu, wspaniale syci i przyjemnie smakuje, a jak orzeźwia! Najlepiej smakuje oczywiście podany w towarzystwie młodych ziemniaków. Najważniejsze, by dobrze go schłodzić przed podaniem. Smacznego!
Przygotowanie15 min., min.
Czas całkowity15 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 litr maślanki
  • 5 sztuk ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • ½ łyżeczki cukru
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Maślankę przelewamy do garnka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku przyprawami i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Chłodnik podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi świeżo posiekanym koperkiem.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3 6 votes
Article Rating

Tagi

  • Kuchnia polska
  • Ogórek
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Surówka z młodej kapusty
Fasolka po bretońsku

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 116

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Koralina
Koralina
2 lat temu

5 stars
już widzę siebie na tarasie, zajadająca się chłodnikiem <3 na pewno skorzystam z przepisu

1
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 lat temu

Chłodnik to idealna zupa na lato, ogórki są bardzo zdrowe warto je jeść. Ja świeżego ogórka unikam ale jak ktoś może to warto:)

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
2 lat temu

5 stars
Pyszny! Latem często sięgamy po chłodniki.

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
2 lat temu

Tylko raz jadłam chłodnik i smakował mi. Chętnie sama przygotuje i wykorzystam twój przepis

0
Odpowiedz
Para bloguje
Para bloguje
2 lat temu

Lubie chłodniki w upalne dni , twoj chłodnik wygląda pysznie .

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
3 lat temu

Uwielbiam chłodniki. Niestety ciągle jest za zimno.

1
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
3 lat temu

5 stars
Oj jak ja lubię takie zupki.
Chłodniczkami mogę się zajadać, zwłaszcza z botwinką.
Ten z ogórkami na maślance wygląda cudnie.
Mama robiła chłodniki.
Pora do tego wrócić,ale jak się ociepli, bo jak tu jeść chłodnik, jak zimno 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
3 lat temu

Tylko czekać na prawdziwe lato i można jeść 🙂

1
Odpowiedz
ada
ada
4 lat temu

Sto lat nie jadłam, chyba nie lubię 😉 choć Twoj wyglada smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  ada

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
4 lat temu

Uwielbiam! Moja babcia robiła taki w każde lato! Na pewno zrobię go i ja. Dzięki za przepis. ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Marlena H.

Proszę i życzę smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Travel Bug
Travel Bug
4 lat temu

Nigdy nie przepadałam za zupami, a tym bardziej chłodnikami, ale podczas ostatniej wizyty w restauracji podkradłam łyżkę chłodnika mojemu chłopakowi i byłam zachwycona, dlatego chętnie sięgnę po ten przepis i dam mu drugą szansę;)

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Travel Bug

Czasem jednak warto próbować 🙂 Polecam

0
Odpowiedz
Kamila Ka.
Kamila Ka.
4 lat temu

Bardzo lubię taki chłodnik 🙂 Idealny obiadek na takie upały 🙂

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
4 lat temu

Wygląda pysznie i z racje że uwielbiam ogórki w każdej postaci to i będzie smakować. Chłodnik ogórkowy faktycznie może byc świetną alternatywą zupy w upalne dni 🙂

1
Odpowiedz
Ania
Ania
4 lat temu

Z podobnym chłodnikiem spotkałam się w Bułgarii dwa lata temu. Tam latem 40 stopni to norma (przynajmniej tam, gdzie byłam), więc taki chłodni szedł w ruch przy każdej wizycie (to była wyprawa off-road’owa po górach). W Bułgarii robili go chyba na miejscowym jogurcie, ale muszę spróbować Twojej wersji na maślance! Przy tych temperaturach chłodnik jak znalazł 😉

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Ania

Można użyć i maślanki i jogurtu – jak kto woli 🙂

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
4 lat temu

Niestety nie lubię ogórkowej ale ta wygląda pysznie <3

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Angelika

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
4 lat temu

Na te nasze upały chodniki najlepiej się sprawdzaja

0
Odpowiedz
Toksycznakosmetyczka
Toksycznakosmetyczka
5 lat temu

Taki chłodnik to najlepsza zupa na lato.

0
Odpowiedz
Bookendorfina Izabela Pycio
Bookendorfina Izabela Pycio
5 lat temu

Wieki go nie robiłam, zapomniałam o nim, odkąd schładzamy się mrożoną miętą. Chętnie do niego powrócę wykorzystując Twój przepis. 🙂

0
Odpowiedz
rebellook
rebellook
5 lat temu

super, idealne dla mnie bo bez mięska!

0
Odpowiedz
O-czytane
O-czytane
5 lat temu

Nigdy nie jadłam chłodników. Jakoś nie gustuję w takich daniach. Może kiedyś się przełamię 🙂

0
Odpowiedz
Jake- mama Ewki
Jake- mama Ewki
5 lat temu

Po zimie taki dodatek do obiadu to danie iście królewskie 🙂

0
Odpowiedz
Wysmakowane
Wysmakowane
5 lat temu

W taka pogodę chłodnik to obiadek idealny!

0
Odpowiedz
Kociel
Kociel
5 lat temu

Nigdy w Życiu nie jadłam chłodnika! Zdjęcie kusi żeby jak najszybciej to zmienić 🙂

0
Odpowiedz
Beata
Beata
5 lat temu

Dziś wypróbuję!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lat temu

Proste i pyszne, jak będą u nas upały to zrobię taki 🙂

0
Odpowiedz
MAK
MAK
5 lat temu

Uwielbiam polaczenie ogorka z maslanka. Juz wiem co bede jutro gotowac 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra - Cooking Monster
Aleksandra - Cooking Monster
7 lat temu

Wygląda mega orzeźwiająco! Przyznam, że ogórkowego chłodnika jeszcze nie jadłam, a na ostatnie pogody, to musi być zupa idealna 🙂

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
7 lat temu

Chetnie zjadlabym taki chlodnik, ale u mnie pogody raczej nie zachecaja do jedzenia czegos zimnego 😉

0
Odpowiedz
Asia
Asia
7 lat temu

Bardzo lubię chłodnik ogórkowy. W sumie to chyba mój ulubiony. Czasami dodaję do niego także rzodkiewki – polecam spróbować następnym razem. 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Śledzie

Facebook

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz