Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy  /  9 kwietnia, 2024

Chrupiące kotlety z kapusty z sosem koperkowym

Wędrówki po kuchni
Chrupiący schabowy, soczysty mielony czy klasyczny de volaille - trudno wyobrazić sobie polski obiad bez kotleta! Wariacji na temat kotletów jest mnóstwo, bo tak naprawdę można je przygotować niemalże ze wszystkiego. I wcale nie potrzebne jest do tego mięso. Kotlety z warzyw odpowiednio doprawione mogą smakować zaskakująco. Mówię serio! Nawet jeśli wydaje Ci się, że nie przepadasz za warzywnymi kotlecikami, to jestem pewna, że ten przepis Cię przekona! Chrupiąca panierka i cudowne, mięciutkie wnętrze. Do tego kremowy i aromatyczny sos pachnący świeżym koperkiem. Oj, coś wspaniałego!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
3 from 2 votes
Porcje: 8
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 800 g białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 jajka M
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ płatków chili
  • sól

Panierka

  • 70 g płatków gryczanych
  • 30g otrębów mielonych

Sos koperkowy

  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 40 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • świeży koperek
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej razem z masłem. Dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Następnie dodajemy kapustę i odrobinę soli. Całość mieszamy i smażymy na średniej mocy, aż kapusta zmięknie. Trwa to około 8-10 minut. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Do wystudzonej kapusty dodajemy całe jajka, mąkę pszenną oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
  • W miseczce mieszamy płatki gryczane z otrębami. W dłoniach wstępnie formujemy kotleta i panierujemy jedną, wierzchnią stronę jeszcze w dłoniach. Następnie przekładamy opanierowaną stroną kotlecika na drugą dłoń i obtaczam w panierce drugą stronę. Teraz nadajemy ostateczny kształt okrągłego kotleta i gotowe.
  • Tak przygotowane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, aż będą złociste i chrupiące.
    Smacznego!

Uwagi dodatkowe

  • kotleciki świetnie będą także smakować w towarzystwie sosu grzybowego czy pieczarkowego
  • wyjątkowo chrupiącą panierkę zawdzięczamy płatkom gryczanym

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kapusta

Nawigacja wpisu

Czy produkty bezglutenowe są zdrowsze?
Dlaczego warto wybrać catering dietetyczny zamiast gotowania w domu?

Podobne wpisy

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Krem z czerwonej kapusty
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Zupy  /  28 lutego, 2013
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Krem z czerwonej kapusty

Młoda kapusta
Dania jednogarnkowe, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  22 sierpnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 34

Młoda kapusta

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
19 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
slinkacieknie
slinkacieknie
17 dni temu

Dobra, zrobiłem. I co? I teraz mam nowy ulubiony sposób na kapustę – kotlety tak chrupiące, że sąsiad z góry przyszedł zapytać, co tak trzaska! 🥬🔥 A ten sos koperkowy… ludzie, ślinka cieknie jak Niagara, serio. To nie jest przepis, to jest genialna konspiracja smaków – kapusta, cebulka, panierka i koperkowy szał, który sprawia, że człowiek czuje się jak na wiejskim weselu, ale bez kaca. Hit absolutny, będę robił na zmianę z mielonymi.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  slinkacieknie

Bardzo dziękuję za komentarz i niezmiernie cieszę się, że kotlety smakowały. Pozdrawiam serdecznie 🙂

0
Odpowiedz
slinkacieknie
slinkacieknie
15 dni temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Smakowały dla całej ekipy Ślinka Cieknie pozdrawiamy:D

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
1 rok temu

Zaciekawił mnie ten przepis i zrobiłam. Nie sądziłam, że są takie pyszne! Dziękuję za przepis

0
Odpowiedz
Monika Zawadzka
Monika Zawadzka
1 rok temu

Witam. Dziś zrobiłam te kotlety. Mąż był zachwycony, choć na początku kręcił nosem jak mu powiedziałam, że są z kapusty. Dziękuję za przepis!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Monika Zawadzka

Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
1 rok temu

Na kotlety w takiej warzywnej wersji mogłabym się skusić.

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

1 star
Zaburzone proporcje, kotlety nie wychodza

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Robię te kotlety od 2 lat i zawsze wychodzą, co widać na zdjęciu

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Taki chrupiący warzywny posiłek jest jak najbardziej pysznym urozmaiceniem . Ostatnio smażyłam boczniaki w panko . Uczta.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 rok temu

Świetny pomysł, a sos koperkowy to oryginalny dodatek

0
Odpowiedz
MonimePL
MonimePL
1 rok temu

Brzmi bardzo pysznie. Mam nadzieję, że mojej rodzince spodoba się taki rodzaj kotleta. Szczególnie córce, wegetariance.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Brzmi wspaniale, chętnie wypróbuję Twój przepis!

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 rok temu

To cos dla mnie, na pewno sprobuje, dziekuje za inspiracje, wspaniale!

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
1 rok temu

Mnie przepis przekonuje od razu. Ciekawe co z moim mężem, ale z sosem grzybowym, czy pieczarkowym pewnie też by się skusił.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  Aneta

Mój mąż też nie jadł „takich wynalazków” aż kiedyś nie trafiłam w restauracji na kotlet z kalafiora. Od razu się przekonał 🙂

0
Odpowiedz
zaczytanamarzycielka8
zaczytanamarzycielka8
1 rok temu

Zwykłe kotlety w mojej kuchni mało kiedy się pojawiają, jednak na taką wersję był nie wpadła. Wygląda przepysznie 😉

0
Odpowiedz
Adriana
Adriana
1 rok temu

5 stars
Rewelacyjny przepis! Smakuje wyśmienicie. Miła odmiana dla tradycji.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  Adriana

Fajnie, że mamy w Polsce coraz więcej kuchni warzywnej, to dobry trend.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
19
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz