Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Kuchnia indyjska, Okazje, Przepisy, Przetwory z warzyw, Wędrówki kulinarne, Wielkanoc  /  31 sierpnia, 2021

Chutney z czerwonej cebuli i dzikich jeżyn

Wędrówki po kuchni
Chutney (czatni) to gęsty, cudowny sos serwowany jako dodatek do różnych dań. Jego korzenie pochodzą prosto z Indii, kraju orientalnych smaków i pięknych krajobrazów. Na przestrzeni lat z Indii zawędrował do Wielkiej Brytanii. Brytyjczycy go pokochali! Później rozkochał w sobie innych mieszkańców naszego kontynentu i w sumie nie ma się co dziwić, bo jest przepyszny. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na chutney. W każdym regionie Indii przygotowuje się go inaczej, jednak w dobrym chutney'u jest pewna harmonia. Przeplatają się w nim słodkie, kwaśne i słone smaki z nutą ostrości, a czasem szczyptą korzennych smaków. Do jego przygotowania wykorzystuje się najróżniejsze sezonowe owoce i warzywa. Moja wersja chutney'u to połączenie delikatnej, czerwonej cebuli oraz słodkich, pachnących dzikich jeżyn. Powiadam Wam - w tym chuntney'u można się zakochać! Fantastycznie komponuje się z wędlinami, pieczonymi mięsami i domowym pasztetem. Jest wspaniałym uzupełnieniem deski serów, choć podkręci również smak zwykłych kanapek czy burgerów. Dzięki niemu nawet najprostsze potrawy zyskują niepowtarzalny smak!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 25 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 40 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 500 g jeżyn
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina *
  • 80 ml czerwonego octu winnego
  • 100 g ciemnego cukru brązowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków chili * *
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Słoiczki oraz zakrętki myjemy i wyparzamy. Zakrętki dokładnie wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Gotową konfiturę przekładamy do słoików i mocno zakręcamy.
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy cukier i dusimy tak długo, aż cebula zmięknie i uzyska delikatnie słodko - karmelowy posmak. Trwa to około 30 minut. Warto jest od czasu do czasu przemieszać cebulę.
  • Następnie dodajemy jeżyny, wino, ocet winny oraz przyprawy. Nie przykrywając pokrywką, dusimy na małym ogniu tak długo, aż płyn prawie w całości odparuje, a cebula wyraźnie zgęstnieje. U mnie trwało to około 40 minut. Na koniec została niewielka ilość płynu na dnie garnka. Pamiętajmy, aby na tym etapie gotować powoli!

Pasteryzacja

  • Dno garnka wkładamy ściereczką. Układamy słoiki z konfiturą tak, aby się nie stykały ze sobą. Garnek uzupełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy około 5-8 minut.
  • Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. To najlepszy sposób na sprawdzenie, czy słoiki są szczelnie zamknięte. Pozostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia. Konfiturę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Odnośniki

  • * użyłam wina cabernet sauvignon
    ** płatki chili można dodać w takiej ilości, jaka Wam odpowiada lub całkowicie je pominąć

Uwagi dodatkowe

  • z podanej ilości składników otrzymujemy około 5 małych słoiczków o pojemności 180 ml
  • chutney po wystudzeniu nadaje się od razu do spożycia
  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.2 6 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Jeżyny

Nawigacja wpisu

Sałatka z panierowanym serem kozim i dressingiem jeżynowym
Marynowane rydze

Podobne wpisy

Tort jeżynowy w stylu Drip Cake
Przepisy, Torty, Wypieki  /  20 lutego, 2017
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 51

Tort jeżynowy w stylu Drip Cake

Sałatka z panierowanym serem kozim i dressingiem jeżynowym
Przekąski i przystawki, Sałatki, Zdrowo i Fit  /  25 sierpnia, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Sałatka z panierowanym serem kozim i dressingiem jeżynowym

Dżem jabłkowo – jeżynowy
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  30 lipca, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Dżem jabłkowo – jeżynowy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
35 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Candy Pandas
Candy Pandas
4 lata temu

Intrygujące połączenie z jeżynami 😉 Musi smakować bardzo ciekawie 😉

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Candy Pandas

Jest pysznie!

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
4 lata temu

Chutney z jezyn? Chetnie sprobuje, mam wrazenie, ze jest pyszny 🙂

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Anna z Bilingual kid

I to bardzo 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
4 lata temu

Bardzo dobrze, że chutney po wystudzeniu nadaje się od razu do spożycia.

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
4 lata temu

Nie wpadłabym na takie połączenie! Brzmi bardzo apetycznie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Joanna

Dziękuję

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Nie próbowałam takiego połączenia, ale to mogą być ciekawe smaki.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Anna

Polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Pyszne połączenie. Pasuje do wszystkiego. Chętnie zrobię, jeżeli zdążę…

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
4 lata temu

Połączenie cebuli i jeżyn jest dla mnie zaskakujące, ale dobrze, że się sprawdza.

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu

5 stars
Ja kocham ten sos, ale nigdy go sama nie robiłam.
Zawsze dostaję od koleżanki i zachwycam się jego smakiem.
Wielką miłością darzę czerwoną cebulę i chyba ona mnie.
Świetny przepis i skuszę się na zrobienie chutney.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Super 🙂

0
Odpowiedz
Agata
Agata
4 lata temu

Mniam zaraz bede próbować go zrobic!

1
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
4 lata temu

Świetny przepis, często robię takie chutneye, są doskonałym dodatkiem do wielu dań

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  CzteryFajery.pl - blog kulinarny

Dziękuję

0
Odpowiedz
Donna
Donna
4 lata temu

Nie jadłam jeszcze tego dania/sosu. Ciekawy przepis, na pewno kiedyś będę chciała go zrobić 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Donna

Bardzo polecam

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
4 lata temu

Człowiek uczy sie przez całe życie. Po raz pierwszy tutaj dowiedziałam sue ze jest taki sos😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Joanna

🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

OO, takie połączenie smaków musi być bardzo ciekawe!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  blogierka

I pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Irek
Irek
4 lata temu

Uwielbiam, ale robię bez owoców za to z dużą ilością przypraw korzennych

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
4 lata temu

Nie słyszałam wcześniej o czymś podobnym, polecę mamie ten przepis.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
4 lata temu

Jadlam z samej cebuli,ale w tym roku zrobie z jezynami 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Agaman

Super

0
Odpowiedz
Aga
Aga
4 lata temu

Od dawna czaję się na przygotowanie chutneya, ale jakoś nie miałam śmiałości. Ten przepis wygląda bardzo fajnie, chętnie spróbuję. Jestem też ciekawa połączenia cebuli i jeżyn.

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Aga

Smakuje wyśmienicie, więc polecam 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

5 stars
oh tak! Tak do pasztetu! Ostatnio mogłabym jeść tylko pasztet, także koniecznie muszę zrobić chutney

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Koralina

Do pasztety ten chutney jest idealny!

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Przepis bardzo chętnie wykorzystam, to będzie coś innego, co zaproponuję mojej rodzince, ciekawa jestem ich wrażeń na ten smak. 🙂

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Mam nadzieję że wszystkim posmakuje 🙂

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
4 lata temu

Wyglada bardzo ciekawie , na pewno spróbuje zrobić u siebie

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

To połączenie bardzo mi się podoba i chętnie bym zrobiła taki chutney. Tylko nie wiem czy zdążę przed końcem jeżyn.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
23 dni temu
Odpowiedź do  Anna

Przepis przyda się i na przyszły rok 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
35
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz