Jak zapewne wiecie, mam ogromną słabość do czekoladowych ciast i wszelkich innych wypieków, zawierających czekoladę. Mogłabym zrezygnować ze wszystkich innych produktów, ale bez czekolady nie potrafię wręcz żyć. Poniższy przepis należy do jednych z moich ulubionych. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wilgotne, a zarazem delikatne i puszyste. Idealne na leniwe, niedzielne popołudnie z filiżanką dobrej kawy.
Porcje: 12
Składniki
- 225 g mąki tortowej
- 250 ml mleka
- 120 g masła solonego
- 180 g cukru pudru
- 30 g ciemnego kakao
- 75 g wiórków kokosowych
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki esencji kokosowej
Polewa
- 200 g gorzkiej czekolady
- 180 g masła
Przygotowanie
Ciasto
- W misce mieszamy mąkę, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło, dodajemy cukier puder i esencję kokosową.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian z mlekiem mieszankę mączną.
- Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180'C lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Następnie studzimy na kratce.
Polewa
- Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem na dwa blaty. Dolny blat smarujemy 1/3 polewy, układamy górną warstwę ciasta na wierzchu i smarujemy pozostałą polewą. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Książka ”Czekolada” Carla Bardi
Dlaczego masło solone, zwykłe nie może być?
Może być zwykłe, aczkolwiek sól podnosi smak słodkich wypieków, szczególnie czekoladowych 🙂
Aż ślinka cieknie na sam widok! Uwielbiam takie soczyste, miękkie, mokre, czekoladowe ciasta, mniam!
niestety mam w domu pzreciwników wiórków kokosowych, ale myślę, że bez tego składnika też będzie smakować obłędnie 😉
Wygląda bardzo kusząco 🙂
Kocham ciasta czekoladowe i jeszcze ten kokos, musi być obłędnie smacznie
Widać, że jest mocno czekoladowe i musi być obłędne w smaku <3
Jakoś nigdy nie byłem fanem ciast czekoladowych. Ogólnie do czekolada to tylko w postaci tabliczki i to najlepiej białej 🙂
Już na sam wygląd ślinianki mi pracują 😀 😀
Jestem przekonana, że to ciasto mi będzie smakowało, więc zapisuję przepis.
Natychmiast mam ochotę poczęstować się kawałkiem, tak do drugiej porannej kawy. 🙂
Ze szklanką ciepłego mleka musi być smaczne.
Smacznie to wygląda, aż ma się apetyt na takie ciasto.
Dziękuję 🙂
Esencja kokosowa? To to takiego?
Ekstrakt kokosowy 🙂
Pod tym względem zgadzamy się w 100%. Czekolada to podstawa żywienia.
Mmmmm.. czekolada i kokos uwielbiam to połączenie. Mama robiła taki murzynek z wiórkami…. miło wspominam.
Spróbowałabym jakby mi ktoś zrobił, bo ja sama niestety piec ciast i gotować nie lubię 🙂
Wygląda bosko- niczym ciasto o smaku Bounty 😀
Mnie najbardziej intrygują te kuleczki, zawsze mnie rajcują takie szczególiki na ciastach, tortach.
Super! U nas tez czekolada na piedestale 🙂
Każde ciasto czekoladowe mogłabym wchłaniać na śniadanie, obiad i kolację ;D
Wspaniale wygląda 🙂
Wygląda przepysznie a przepis jest bardzo prosty 🙂
Zachęca do zrobienia 🙂
Ciasto wygląda przepysznie, pewnie i tak smakuje. Niestety w obecnej chwili nie mogę wypróbować przepisu z powodu braku piekarnika 🙁
och wszyscy dziś mi wyskakują z ciastami, a ja nie mam czasu by je zrobic 😉
Smakowity przepis. Chętnie spróbuję.