Jak zapewne wiecie, mam ogromną słabość do czekoladowych ciast i wszelkich innych wypieków, zawierających czekoladę. Mogłabym zrezygnować ze wszystkich innych produktów, ale bez czekolady nie potrafię wręcz żyć. Poniższy przepis należy do jednych z moich ulubionych. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wilgotne, a zarazem delikatne i puszyste. Idealne na leniwe, niedzielne popołudnie z filiżanką dobrej kawy.
Porcje: 12
Składniki
- 225 g mąki tortowej
- 250 ml mleka
- 120 g masła solonego
- 180 g cukru pudru
- 30 g ciemnego kakao
- 75 g wiórków kokosowych
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki esencji kokosowej
Polewa
- 200 g gorzkiej czekolady
- 180 g masła
Przygotowanie
Ciasto
- W misce mieszamy mąkę, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło, dodajemy cukier puder i esencję kokosową.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian z mlekiem mieszankę mączną.
- Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180'C lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Następnie studzimy na kratce.
Polewa
- Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem na dwa blaty. Dolny blat smarujemy 1/3 polewy, układamy górną warstwę ciasta na wierzchu i smarujemy pozostałą polewą. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach
Adapted from Książka ”Czekolada” Carla Bardi
Smacznie to wygląda, aż ma się apetyt na takie ciasto.
Dziękuję 🙂
Esencja kokosowa? To to takiego?
Ekstrakt kokosowy 🙂
Pod tym względem zgadzamy się w 100%. Czekolada to podstawa żywienia.
Mmmmm.. czekolada i kokos uwielbiam to połączenie. Mama robiła taki murzynek z wiórkami…. miło wspominam.
Spróbowałabym jakby mi ktoś zrobił, bo ja sama niestety piec ciast i gotować nie lubię 🙂
Wygląda bosko- niczym ciasto o smaku Bounty 😀
Mnie najbardziej intrygują te kuleczki, zawsze mnie rajcują takie szczególiki na ciastach, tortach.
Super! U nas tez czekolada na piedestale 🙂
Każde ciasto czekoladowe mogłabym wchłaniać na śniadanie, obiad i kolację ;D
Wspaniale wygląda 🙂
Wygląda przepysznie a przepis jest bardzo prosty 🙂
Zachęca do zrobienia 🙂
Ciasto wygląda przepysznie, pewnie i tak smakuje. Niestety w obecnej chwili nie mogę wypróbować przepisu z powodu braku piekarnika 🙁
och wszyscy dziś mi wyskakują z ciastami, a ja nie mam czasu by je zrobic 😉
Smakowity przepis. Chętnie spróbuję.