Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta biszkoptowe, Kuchnia dla najmłodszych, Przepisy, Wypieki  /  1 marca, 2015

Ciasto Fiona

Wędrówki po kuchni
Ciasto nawiązuje do znanej i lubianej bajki: Shrek. Jednak nie chodzi tu o samego Shreka, a o jego uroczą damę Fionę. Wielowarstwowe ciasto, cudownie pachnące latem i malinami. Delikatna, malinowa pianka rozpływająca się w ustach, delicje i galaretka.Wszystko w bardzo dziewczęcym, różowym stylu. Koniecznie musicie spróbować.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity55 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt

  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1½ łyżki budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli

Masa budyniowa

  • 900 ml soku Kubuś marchew-malina
  • 3 budynie malinowe

Malinowa pianka

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 opakowania Delicji malinowych
  • 2 galaretki malinowe

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka wybijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo biały cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana będzie błyszcząca,a cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodajemy żółtko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy łyżki lub szpatułki do całkowitego połączenia się składników.
    • Tak przygotowany biszkopt przekładamy do blachy o wymiarach 20 x 28, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

    Masa budyniowa

    • Do rondelka przelewamy 750 ml soku i podgrzewamy. Resztę soku przelewamy do kubeczka dodajemy budynie malinowe i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Gorący budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętym wierzchu układamy delicje.

    Malinowa pianka

    • Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy pomalutku zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i odstawiamy do lodówki do momentu, aż pianka zastygnie.
    • Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze zastygły.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.4 9 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta biszkoptowe

    Nawigacja wpisu

    Papryka faszerowana po włosku
    Kotlety mielone

    Podobne wpisy

    Kokosowo – malinowa fantazja
    Ciasta biszkoptowe, Przepisy, Wypieki  /  10 września, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

    Kokosowo – malinowa fantazja

    Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko
    Ciasta biszkoptowe, Ciasta z owocami, Przepisy, Wypieki  /  3 października, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 32

    Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko

    Ciasto Latte Macchiato
    Ciasta biszkoptowe, Przepisy, Wypieki  /  31 maja, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 30

    Ciasto Latte Macchiato

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    36 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Magdalena
    Magdalena
    3 lata temu

    Pomysłowo z tymi delicjami. Gratuluję.

    1
    Odpowiedz
    Kudłata
    Kudłata
    4 lata temu

    Nazwa ciasta fajna :). Jako łasuch jestem głodna od samego patrzenia na zdjęcie ;).

    1
    Odpowiedz
    Patrycja
    Patrycja
    4 lata temu

    Na prawdę pyszne ciasto, ja akurat próbowałam shreka ale fione z checia zrobie 🙂

    1
    Odpowiedz
    Irek
    Irek
    4 lata temu

    Ten Kubuś szalenie mnie zaintrygował, pierwszy raz widzę takie wykorzystanie soku marchwiowego

    0
    Odpowiedz
    Sawka
    Sawka
    4 lata temu

    mam mnóstwo malin zamrożonych oraz zawekowanych – jakoś spróbuję je wykorzystać

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    4 lata temu

    Wygląda przepysznie 🙂 Mistrzem wypieków nie jestem, ale może kiedyś się skuszę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia | Coachella.pl
    Kasia | Coachella.pl
    4 lata temu

    Ale ładne 🙂 Nie jem glutenu ani cukru, ale miło popatrzeć na takie dzieła.

    0
    Odpowiedz
    Skucinskaart
    Skucinskaart
    4 lata temu

    Uwielbiam takie ciasta, wygląda on apetycznie. Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Kasika
    Kasika
    4 lata temu

    5 stars
    Doskonale wygląda ten przepis! Zawsze mnie frapowały te placki z masą z Kubusia, no bo jak to się nie rozwali? Nie wychodzi za rzadkie? Kubuś nie dominuje smakiem? Wszak jest dość specyficzny… No i troszkę się boję upiec biszkopt, jeszcze mi nigdy nie wyszedł 🙁

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Kasika

    Jak widać, nie jest rzadkie, a smak bombowy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Honorata
    Honorata
    4 lata temu

    Cebula ma warstwy i ogry mają warstwy 😀 Ciasto, które ma warstwy też jest porównane do shreka, chociaż jak dla mnie mało zielone i nie skojarzyłabym go z Fioną, aczkolwiek chętnie bym takie zjadła!

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Często mam ochotę na takie wielowarstwowe piankowe ciasta, dlatego przepis przygarniam. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    5 lata temu

    Nic tylko wcinać takie pyszne ciacho

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    5 lata temu

    O mniam 😀 na samą myśl czuję, że jest pyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    AgaMan
    AgaMan
    5 lata temu

    mam lekkie obawy, że będzie niesamowicie słodkie, ale na pewno spróbuję, na przyjęcie dla dzieciaków jak znalazł <3

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  AgaMan

    Zapewniam, że nie jest zbyt słodkie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wredotek
    Wredotek
    5 lata temu

    Akurat nie moje smaki, ale wizualnie – cudo! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    5 lata temu

    Wydaje sie nie być skomplikowae i wygląda świetnie !

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Marta

    Tak, ciasto jest proste i pyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    donna
    donna
    5 lata temu

    Piękne są te kolory w tym ciachu 🙂 lubię takie malinkowe smaki!

    0
    Odpowiedz
    Angelika
    Angelika
    5 lata temu

    Ale kolorowo!
    Nie miałam pomysłu co upiec na weekend, a teraz już mam 😉
    Dziękuję!

    0
    Odpowiedz
    Angelika
    Angelika
    5 lata temu

    Ale kolorowo! Nie miałam pomysłu co upiec na weekend, a tu taka pychotka! Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    5 lata temu

    Nie wydaje się zbytnio skomplikowane w przygotowaniu 🙂 Muszę spróbować zrobić, już wiem komu takie ciasto sprawiłoby radość 🙂 Mojej bratowej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

    Tak, jest nieskomplikowane. Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    5 lata temu

    Ale super. A co myslisz o podmianie biszkptu na ciacho czekoladowe? bedzie pasować?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Kasia

    Moim zdanie straci na wyglądzie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 lata temu

    5 stars
    Wygląda ślicznie i pewnie jest przepyszne!

    0
    Odpowiedz
    rosewhiff
    rosewhiff
    7 lata temu

    Wygląda przepysznie i wydaje się być bardzo proste w zrobieniu

    0
    Odpowiedz
    Lidia
    Lidia
    7 lata temu

    Wygląda pysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Gosia
    Gosia
    7 lata temu

    Wielowarstwowa rozkosz dla podniebienia ?

    0
    Odpowiedz
    Zosia
    Zosia
    7 lata temu

    ooo mniam! super to wygląda!

    0
    Odpowiedz
    Malwina
    Malwina
    7 lata temu

    o! no to mam „zadanie” na niedziele;)

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    7 lata temu

    Ciekawe ciasto, ale dlaczego Fiona?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Monika Kilijańska

    Najpierw powstało zielone ciasto – Shrek. Jego odpowiednikiem jest różowa Fiona

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    5 lata temu
    Odpowiedź do  admin

    W sumie Fiona też mi się z zielonym kojarzy 😀 Ale i tak wygląda pysznie!

    0
    Odpowiedz
    Smakołyki Asi
    Smakołyki Asi
    9 lata temu

    Pyszne ciasto Gosiu 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    36
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz