Ciasto nawiązuje do znanej i lubianej bajki: Shrek. Jednak nie chodzi tu o samego Shreka, a o jego uroczą damę Fionę. Wielowarstwowe ciasto, cudownie pachnące latem i malinami. Delikatna, malinowa pianka rozpływająca się w ustach, delicje i galaretka.Wszystko w bardzo dziewczęcym, różowym stylu. Koniecznie musicie spróbować.
Porcje: 12
Składniki
Biszkopt
- 4 duże jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1½ łyżki budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
Masa budyniowa
- 900 ml soku Kubuś marchew-malina
- 3 budynie malinowe
Malinowa pianka
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 galaretki malinowe
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 2 opakowania Delicji malinowych
- 2 galaretki malinowe
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka wybijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo biały cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana będzie błyszcząca,a cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodajemy żółtko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy łyżki lub szpatułki do całkowitego połączenia się składników.
- Tak przygotowany biszkopt przekładamy do blachy o wymiarach 20 x 28, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Masa budyniowa
- Do rondelka przelewamy 750 ml soku i podgrzewamy. Resztę soku przelewamy do kubeczka dodajemy budynie malinowe i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Gorący budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętym wierzchu układamy delicje.
Malinowa pianka
- Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy pomalutku zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i odstawiamy do lodówki do momentu, aż pianka zastygnie.
- Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze zastygły.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Pomysłowo z tymi delicjami. Gratuluję.
Nazwa ciasta fajna :). Jako łasuch jestem głodna od samego patrzenia na zdjęcie ;).
Na prawdę pyszne ciasto, ja akurat próbowałam shreka ale fione z checia zrobie 🙂
Ten Kubuś szalenie mnie zaintrygował, pierwszy raz widzę takie wykorzystanie soku marchwiowego
mam mnóstwo malin zamrożonych oraz zawekowanych – jakoś spróbuję je wykorzystać
Wygląda przepysznie 🙂 Mistrzem wypieków nie jestem, ale może kiedyś się skuszę 🙂
Ale ładne 🙂 Nie jem glutenu ani cukru, ale miło popatrzeć na takie dzieła.
Uwielbiam takie ciasta, wygląda on apetycznie. Pozdrawiam
Doskonale wygląda ten przepis! Zawsze mnie frapowały te placki z masą z Kubusia, no bo jak to się nie rozwali? Nie wychodzi za rzadkie? Kubuś nie dominuje smakiem? Wszak jest dość specyficzny… No i troszkę się boję upiec biszkopt, jeszcze mi nigdy nie wyszedł 🙁
Jak widać, nie jest rzadkie, a smak bombowy 🙂
Cebula ma warstwy i ogry mają warstwy 😀 Ciasto, które ma warstwy też jest porównane do shreka, chociaż jak dla mnie mało zielone i nie skojarzyłabym go z Fioną, aczkolwiek chętnie bym takie zjadła!
Często mam ochotę na takie wielowarstwowe piankowe ciasta, dlatego przepis przygarniam. 🙂
Nic tylko wcinać takie pyszne ciacho
O mniam 😀 na samą myśl czuję, że jest pyszne 🙂
mam lekkie obawy, że będzie niesamowicie słodkie, ale na pewno spróbuję, na przyjęcie dla dzieciaków jak znalazł <3
Zapewniam, że nie jest zbyt słodkie 🙂
Akurat nie moje smaki, ale wizualnie – cudo! 🙂
Wydaje sie nie być skomplikowae i wygląda świetnie !
Tak, ciasto jest proste i pyszne 🙂
Piękne są te kolory w tym ciachu 🙂 lubię takie malinkowe smaki!
Ale kolorowo!
Nie miałam pomysłu co upiec na weekend, a teraz już mam 😉
Dziękuję!
Ale kolorowo! Nie miałam pomysłu co upiec na weekend, a tu taka pychotka! Dziękuję 🙂
Nie wydaje się zbytnio skomplikowane w przygotowaniu 🙂 Muszę spróbować zrobić, już wiem komu takie ciasto sprawiłoby radość 🙂 Mojej bratowej 🙂
Tak, jest nieskomplikowane. Polecam 🙂
Ale super. A co myslisz o podmianie biszkptu na ciacho czekoladowe? bedzie pasować?
Moim zdanie straci na wyglądzie 🙂
Wygląda ślicznie i pewnie jest przepyszne!
Wygląda przepysznie i wydaje się być bardzo proste w zrobieniu
Wygląda pysznie 🙂
Wielowarstwowa rozkosz dla podniebienia ?
ooo mniam! super to wygląda!
o! no to mam „zadanie” na niedziele;)
Ciekawe ciasto, ale dlaczego Fiona?
Najpierw powstało zielone ciasto – Shrek. Jego odpowiednikiem jest różowa Fiona
W sumie Fiona też mi się z zielonym kojarzy 😀 Ale i tak wygląda pysznie!
Pyszne ciasto Gosiu 🙂