Latte Macchiato to bardzo popularna, trójwarstwowa kawa. Ma spore grono wielbicieli, a wśród nich jestem oczywiście ja. Łączy w sobie idealną równowagę kompozycji intensywnego espresso i mleka z cudowną, puszystą pianką. Dokładnie takie same smaki znajdziecie w tym cieście. Delikatny, kakaowy biszkopt mocno naponczowany kawą, przełożony kremową masą. Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek pięknie pachnie. Zdecydowanie przypadnie do gustu osobą lubiącym zdecydowane smaki.
Porcje: 18
Składniki
Biszkopt czekoladowy
- 6 dużych jajek
- 230 g cukru
- 127 g mąki tortowej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 250 g serka kremowego typu philadelphia
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
Poncz
- 350 ml kawy espresso
- 100 ml likieru Baileys
Dodatkowo
- 300 g biszkoptów okrągłych
- ciemne kakao
Przygotowanie
Biszkopt czekoladowy
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
- Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty.
Krem
- Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.
Poncz
- W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.
- Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.
Uwagi dodatkowe
- ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
- jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from I love bake
Kusisz mnie kobieto tym ciachem, a obiecałam sobie dietę….zrobię, bo zrobię na dniach!
Jestem pewna, że pokochasz to ciacho 🙂
Zainspirowałaś mnie tym ciastem chyba zrobię na niedzielę
Polecam 🙂
Przepis już podchwyciłam, jestem pewna, że ciasto spotka się z naszym uznaniem. 🙂
Nigdy takiego nie robiłam, a ciasta są u nas co tydzień. Wygląda pysznie.
Czy można dodać coś innego niż baileys?
Można dodać np likier kawowy 🙂
Damn, trochę skomplikowane, a wygląda tak pysznie!
Ciasto w mojej ulubionej formie kawy? Bardzo mnie to zaciekawiło ? chyba się zainteresuje przepisem ? bardzo mi się spodobał ?
Tylko widzę to ciasto i już mam na nie ochotę 🙂
No i teraz mam ochotę na takie ciacho 🙂 kocham kawę! Wczoraj nawet moja siostra pisała do mnie, że na dzień kobiet zrobiła takie ciasto, szkoda że dzieli nas trochę dużo km, bo z chęcią bym do niej wpadła 😀
Och, właśnie się ośliniłam na samą myśl o tym cieście. Muszę zrobić na niedzielę!
Brzmi idealnie. Trochę jak luźna wariacja na temat tiramisu.
Latte nie lubię, ale takie ciasto to bardzo chętnie bym zjadła! 🙂 wygląda przepysznie 🙂
Do tej pory nazwa kojarzyła mi się faktycznie tylko z kawą – ale właśnie poszerzyłaś moje kulinarne horyzonty 🙂
Przepis wydaje się pyszny….chyba kiedyś zrobię. Bo kawę taką uwielbiam.
Kocham kawę więc to ciasto będzie w sam raz Dla mnie 🙂
A jak wychodzi te ciasto, jest bardzo słodkie?
Nie, nie jest bardzo słodkie 🙂
Kawę latte macchiato znam, ale ciasta jeszcze nie próbowałam. Wygląda naprawdę imponująco 🙂
Kiedyś moja mama zrobiła podobne, było pyszne 🙂
Świetny przepis i naprawdę pyszne ciasto 🙂
Uwielbiam kawę i wszystko w jej smaku! Ciasto wydaje się genialne! Już mi ślinka cieknie!
Za samo takie zachęcające i apetyczne zdjęcie powinnaś dostać nagrodę … 🙂
A ciasto pewnie też pyszne ech…
Dziękuję 🙂
Ktoś mnie kiedyś poczęstował bardzo podobnym i od tamtej pory smak tego ciasta krąży mi po głowie… Chętnie upiekę je w domu i sprawdzę, czy to właśnie to ciasto 🙂
Uwielbiam tiramisu, ale widzę, że będę miała swoje drugie ulubione ciasto. Super przepis!
Za kawa nie przepadam, ale ciasto wygląda tak pysznie 🙂
To zdecydowanie ciasto dla mojego męża 🙂 kawa, kakao i biszkopt. Dla takiego ciasta, to chyba by się ze mną rozwiódł 😀 Pycha!!!