Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta biszkoptowe, Przepisy, Wypieki  /  31 maja, 2015

Ciasto Latte Macchiato

Wędrówki po kuchni
Latte Macchiato to bardzo popularna, trójwarstwowa kawa. Ma spore grono wielbicieli, a wśród nich jestem oczywiście ja. Łączy w sobie idealną równowagę kompozycji intensywnego espresso i mleka z cudowną, puszystą pianką. Dokładnie takie same smaki znajdziecie w tym cieście. Delikatny, kakaowy biszkopt mocno naponczowany kawą, przełożony kremową masą. Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek pięknie pachnie. Zdecydowanie przypadnie do gustu osobą lubiącym zdecydowane smaki.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie35 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 18
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt czekoladowy

  • 6 dużych jajek
  • 230 g cukru
  • 127 g mąki tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g serka kremowego typu philadelphia
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Poncz

  • 350 ml kawy espresso
  • 100 ml likieru Baileys

Dodatkowo

  • 300 g biszkoptów okrągłych
  • ciemne kakao

Przygotowanie

    Biszkopt czekoladowy

    • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
    • Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty.

    Krem

    • Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.

    Poncz

    • W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.
    • Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.

    Uwagi dodatkowe

    •  ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
    • jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu
     

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from I love bake

    3.8 20 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta z kremem

    Nawigacja wpisu

    Surówka z kapusty kiszonej
    Mücver

    Podobne wpisy

    Kokosowo – malinowa fantazja
    Ciasta biszkoptowe, Przepisy, Wypieki  /  10 września, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

    Kokosowo – malinowa fantazja

    Ciasto Fiona
    Ciasta biszkoptowe, Kuchnia dla najmłodszych, Przepisy, Wypieki  /  1 marca, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Ciasto Fiona

    Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko
    Ciasta biszkoptowe, Ciasta z owocami, Przepisy, Wypieki  /  3 października, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 32

    Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    30 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    4 lata temu

    5 stars
    Kusisz mnie kobieto tym ciachem, a obiecałam sobie dietę….zrobię, bo zrobię na dniach!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

    Jestem pewna, że pokochasz to ciacho 🙂

    1
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    4 lata temu

    Zainspirowałaś mnie tym ciastem chyba zrobię na niedzielę

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

    Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Przepis już podchwyciłam, jestem pewna, że ciasto spotka się z naszym uznaniem. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    4 lata temu

    Nigdy takiego nie robiłam, a ciasta są u nas co tydzień. Wygląda pysznie.

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    5 lata temu

    Czy można dodać coś innego niż baileys?

    -1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Edyta

    Można dodać np likier kawowy 🙂

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    6 lata temu

    Damn, trochę skomplikowane, a wygląda tak pysznie!

    0
    Odpowiedz
    Sylwia R
    Sylwia R
    6 lata temu

    Ciasto w mojej ulubionej formie kawy? Bardzo mnie to zaciekawiło ? chyba się zainteresuje przepisem ? bardzo mi się spodobał ?

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    6 lata temu

    Tylko widzę to ciasto i już mam na nie ochotę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Donna
    Donna
    6 lata temu

    No i teraz mam ochotę na takie ciacho 🙂 kocham kawę! Wczoraj nawet moja siostra pisała do mnie, że na dzień kobiet zrobiła takie ciasto, szkoda że dzieli nas trochę dużo km, bo z chęcią bym do niej wpadła 😀

    0
    Odpowiedz
    Monika Monime.pl
    Monika Monime.pl
    6 lata temu

    Och, właśnie się ośliniłam na samą myśl o tym cieście. Muszę zrobić na niedzielę!

    0
    Odpowiedz
    immoral
    immoral
    6 lata temu

    Brzmi idealnie. Trochę jak luźna wariacja na temat tiramisu.

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    6 lata temu

    Latte nie lubię, ale takie ciasto to bardzo chętnie bym zjadła! 🙂 wygląda przepysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    6 lata temu

    Do tej pory nazwa kojarzyła mi się faktycznie tylko z kawą – ale właśnie poszerzyłaś moje kulinarne horyzonty 🙂

    0
    Odpowiedz
    Gypsy_Girl_Recenzuje
    Gypsy_Girl_Recenzuje
    6 lata temu

    Przepis wydaje się pyszny….chyba kiedyś zrobię. Bo kawę taką uwielbiam.

    0
    Odpowiedz
    AleLife.pl
    AleLife.pl
    6 lata temu

    Kocham kawę więc to ciasto będzie w sam raz Dla mnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aneta Jokisz
    Aneta Jokisz
    7 lata temu

    A jak wychodzi te ciasto, jest bardzo słodkie?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Aneta Jokisz

    Nie, nie jest bardzo słodkie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Julita
    Julita
    7 lata temu

    Kawę latte macchiato znam, ale ciasta jeszcze nie próbowałam. Wygląda naprawdę imponująco 🙂

    0
    Odpowiedz
    Spirulina
    Spirulina
    7 lata temu

    Kiedyś moja mama zrobiła podobne, było pyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    7 lata temu

    Świetny przepis i naprawdę pyszne ciasto 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wiola
    Wiola
    7 lata temu

    Uwielbiam kawę i wszystko w jej smaku! Ciasto wydaje się genialne! Już mi ślinka cieknie!

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Za samo takie zachęcające i apetyczne zdjęcie powinnaś dostać nagrodę … 🙂
    A ciasto pewnie też pyszne ech…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna R
    Katarzyna R
    7 lata temu

    Ktoś mnie kiedyś poczęstował bardzo podobnym i od tamtej pory smak tego ciasta krąży mi po głowie… Chętnie upiekę je w domu i sprawdzę, czy to właśnie to ciasto 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    8 lata temu

    Uwielbiam tiramisu, ale widzę, że będę miała swoje drugie ulubione ciasto. Super przepis!

    0
    Odpowiedz
    NaturalnieAndzia
    NaturalnieAndzia
    8 lata temu

    Za kawa nie przepadam, ale ciasto wygląda tak pysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Babownia
    Babownia
    8 lata temu

    To zdecydowanie ciasto dla mojego męża 🙂 kawa, kakao i biszkopt. Dla takiego ciasta, to chyba by się ze mną rozwiódł 😀 Pycha!!!

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    30
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz