Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Ciasta, Okazje, Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Wielkanoc, Wypieki  /  8 grudnia, 2023

Ciasto orzechowe

Wędrówki po kuchni
Uwielbiam stare zapiski z przepisami. Nadszarpnięte przez ząb czasu kartki, często noszą ślady odcisków palców i zapach kaflowej kuchni. Są namacalnym dowodem istnienia pewnych ludzi i ich potraw, których sława z pewnością trwała przez wiele pokoleń. Jedne są wyjątkowe, inne zupełnie zwyczajne, ale wszystkie mają to coś. Mają duszę! Takie przepisy to prawdziwy skarb! Chciałabym ich ocalić od zapomnienia jak najwięcej, przekazać kolejnym pokoleniom. Ciasto orzechowe takim przepisem właśnie jest. W moim rodzinnym domu towarzyszyło nam przeważnie w okresie świąt. Na wielkanocnym stole świetnie odgrywało rolę klasycznego mazurka. Dzięki orzechom, które są jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia, wpisywało się również i w te święta. Mówię Wam, to ciasto jest obłędnie pyszne! Kruchy, maślany spód i mnóstwo chrupiących orzechów włoskich. Poezja!
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie35 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 24
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła 82%
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Masa orzechowa

  • 300 g orzechów włoskich
  • 150 g masła 82%
  • 130 g cukru
  • 15 łyżek mleka
  • 2 łyżki miodu prawdziwego

Przygotowanie

    Kruche ciasto

    • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier oraz jajka. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. Orzechy siekamy.
    • Formę do pieczenia o wymiarach 24x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykładamy spód formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 15 minut. Ciasto powinno lekko się podpiec. W tym czasie możemy zacząć przygotować masę orzechową.

    Masa orzechowa

    • Do rondelka przekładamy masło, dodajemy miód, cukier oraz mleko. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Następnie dodajemy orzechy, mieszamy i odstawiamy na bok.
    • Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy podpieczone ciasto, wylewamy na wierzch masę orzechową i równomiernie ją rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180'C przez 15-20 minut. Uwaga! Należy trzymać się podanego czasu pieczenia. W przeciwnym razie ciasto się bardzo wysuszy i będzie twarde.
      Smacznego!

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 3 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Orzechy

    Nawigacja wpisu

    Piernik marchewkowy
    Przepis na idealnego kurczaka

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Fit ciasto dyniowe
    Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

    Fit ciasto dyniowe

    Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową
    Torty, Wypieki  /  15 marca, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 50

    Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    28 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    diabetyk
    diabetyk
    1 rok temu

    Uwielbiam eksplorować różne kuchnie, więc ten artykuł to dla mnie strzał w dziesiątkę! Inspirujące pomysły na kulinarne podróże po świecie. Dzięki za ciekawe sugestie!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  diabetyk

    Proszę i polecam przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Milena Starska
    Milena Starska
    1 rok temu

    Zrobiłam to ciasto na Nowy Rok. Przyznam, że nie spodziewałam się, że jest az tak dobre! Dziękuje za przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Milena Starska

    Miło mi, że ciasto posmakowało 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam
    Pojedztam
    1 rok temu

    5 stars
    Dawno nie jadłam ciasta orzechowego. Będę miała na uwadze ten przepis.

    0
    Odpowiedz
    toksyczna kosmetyczka
    toksyczna kosmetyczka
    1 rok temu

    Od razu zrobiłam się głodna. Kocham takie słodkości 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  toksyczna kosmetyczka

    Wspaniale!

    0
    Odpowiedz
    Joanna - Pisane z uśmiechem
    Joanna - Pisane z uśmiechem
    1 rok temu

    Też uwielbiam takie przepisy! Mają duszę, niosą za sobą wiele wspomnień ❤️ To ciasto na pewno by mi smakowało, lubię orzechowca

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Joanna - Pisane z uśmiechem

    To tym bardziej polecam, skoro lubisz orzechy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kapsuła na pickup
    Kapsuła na pickup
    1 rok temu

    Idealne do podania w weekend i świetnie smakuja na świeżym powietrzu.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Moja Koleżanka robi podobne. Na wierzchu polewa je solonym karmelem.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Anna

    Obiawiałabym się, że karmel rozmiękczy orzechy i nie będzie efektu chrupania

    0
    Odpowiedz
    Marysia K
    Marysia K
    1 rok temu

    5 stars
    Idealne na przedświąteczny weekend. Mam orzechy więc chętnie upiekę

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Marysia K

    Świetnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    1 rok temu

    Uwielbiam ciasta orzechowe, z chęcią zabiorę się więc za pieczenie tego ciasta.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Angela

    Bardzo polecam

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    1 rok temu

    5 stars
    Zainspirowałaś mnie. Właśnie szukałam pomysłu na ciasto z orzechami.

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Akacja

    5 stars
    Upiekłam! Zrobiło furorę na kiermaszu!

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    1 rok temu

    Dziekuje za przepis, chetnie sprobuje, ciasto orzechowe kojarzy mi sie ze Swietami 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Ania

    A proszę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    kocham orzechy pod każdą postacią i czuję silną pokusę, aby wypróbować ten przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Anna

    Gorąco polecam, jest mega pyszne!

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Wygląda pysznie! Zapiszę sobie przepis. 🙂 Idealny na święta.

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    1 rok temu

    Nie wiem czy orzechy kojarzą mi sie ze świętami…. co do ciasta wygląda smakowicie

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    Orzechy, to symbol świąt 🙂

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Może dla innych mi nie kojarzy sie ze świętami. Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Małgosia B
    Małgosia B
    1 rok temu

    Takie ciasto kojarzy mi się wypiekami świątecznymi. Warto wypróbować na tę właśnie nadchodzącą bliską okazję,

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    24 dni temu
    Odpowiedź do  Małgosia B

    Warto, oj warto 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    28
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz