Uwielbiam stare zapiski z przepisami. Nadszarpnięte przez ząb czasu kartki, często noszą ślady odcisków palców i zapach kaflowej kuchni. Są namacalnym dowodem istnienia pewnych ludzi i ich potraw, których sława z pewnością trwała przez wiele pokoleń. Jedne są wyjątkowe, inne zupełnie zwyczajne, ale wszystkie mają to coś. Mają duszę! Takie przepisy to prawdziwy skarb! Chciałabym ich ocalić od zapomnienia jak najwięcej, przekazać kolejnym pokoleniom. Ciasto orzechowe takim przepisem właśnie jest. W moim rodzinnym domu towarzyszyło nam przeważnie w okresie świąt. Na wielkanocnym stole świetnie odgrywało rolę klasycznego mazurka. Dzięki orzechom, które są jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia, wpisywało się również i w te święta. Mówię Wam, to ciasto jest obłędnie pyszne! Kruchy, maślany spód i mnóstwo chrupiących orzechów włoskich. Poezja!
Porcje: 24
Składniki
Kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła 82%
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
Masa orzechowa
- 300 g orzechów włoskich
- 150 g masła 82%
- 130 g cukru
- 15 łyżek mleka
- 2 łyżki miodu prawdziwego
Przygotowanie
Kruche ciasto
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier oraz jajka. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. Orzechy siekamy.
- Formę do pieczenia o wymiarach 24x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykładamy spód formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 15 minut. Ciasto powinno lekko się podpiec. W tym czasie możemy zacząć przygotować masę orzechową.
Masa orzechowa
- Do rondelka przekładamy masło, dodajemy miód, cukier oraz mleko. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Następnie dodajemy orzechy, mieszamy i odstawiamy na bok.
- Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy podpieczone ciasto, wylewamy na wierzch masę orzechową i równomiernie ją rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180'C przez 15-20 minut. Uwaga! Należy trzymać się podanego czasu pieczenia. W przeciwnym razie ciasto się bardzo wysuszy i będzie twarde. Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Uwielbiam eksplorować różne kuchnie, więc ten artykuł to dla mnie strzał w dziesiątkę! Inspirujące pomysły na kulinarne podróże po świecie. Dzięki za ciekawe sugestie!
Zrobiłam to ciasto na Nowy Rok. Przyznam, że nie spodziewałam się, że jest az tak dobre! Dziękuje za przepis 🙂
Miło mi, że ciasto posmakowało 🙂
Dawno nie jadłam ciasta orzechowego. Będę miała na uwadze ten przepis.
Od razu zrobiłam się głodna. Kocham takie słodkości 🙂
Wspaniale!
Też uwielbiam takie przepisy! Mają duszę, niosą za sobą wiele wspomnień ❤️ To ciasto na pewno by mi smakowało, lubię orzechowca
To tym bardziej polecam, skoro lubisz orzechy 🙂
Idealne do podania w weekend i świetnie smakuja na świeżym powietrzu.
Moja Koleżanka robi podobne. Na wierzchu polewa je solonym karmelem.
Idealne na przedświąteczny weekend. Mam orzechy więc chętnie upiekę
Świetnie 🙂
Uwielbiam ciasta orzechowe, z chęcią zabiorę się więc za pieczenie tego ciasta.
Bardzo polecam
Zainspirowałaś mnie. Właśnie szukałam pomysłu na ciasto z orzechami.
Upiekłam! Zrobiło furorę na kiermaszu!
Dziekuje za przepis, chetnie sprobuje, ciasto orzechowe kojarzy mi sie ze Swietami 🙂
A proszę 🙂
kocham orzechy pod każdą postacią i czuję silną pokusę, aby wypróbować ten przepis 🙂
Gorąco polecam, jest mega pyszne!
Wygląda pysznie! Zapiszę sobie przepis. 🙂 Idealny na święta.
Nie wiem czy orzechy kojarzą mi sie ze świętami…. co do ciasta wygląda smakowicie
Orzechy, to symbol świąt 🙂
Może dla innych mi nie kojarzy sie ze świętami. Pozdrawiam
Takie ciasto kojarzy mi się wypiekami świątecznymi. Warto wypróbować na tę właśnie nadchodzącą bliską okazję,