Drzewa owocowe o tej porze roku uginają cię od różnokolorowych owoców. To ostatni moment, na wykorzystanie świeżych owoców. Ciasto ze śliwkami - kojarzy się z późnym latem, będące już jednak przedsmakiem jesieni. Cisto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, z mnóstwem soczystych śliwek i chrupiących migdałów. Jest wilgotne i pyszne, idealne do popołudniowej kawy.
Porcje: 6
Składniki
- 250 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 5 łyżek mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 10 śliwek
- 3 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie
- Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemian z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników.
- Tortownicę o wymiarach 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, posypujemy brązowym cukrem i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!