Śliwki od dzieciństwa kojarzą mi się z wielkim, starym drzewem stojącym w naszym ogrodzie, tuż koło wejścia. Jego gałęzie uginały się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Nie byliśmy w stanie ich zjeść. Mama wykorzystywała je na wiele sposobów - robiła kompoty, ciasta, przeróżne desery i ogromne ilości powideł ... najlepszych na świecie powideł. Powracając do przepisu - kruche ciasto i owoce to idealne połączenie, pasujące do siebie niemalże jak rosół do niedzieli. Maślany spód, lekko kwaskowate śliwki i chrupiąca beza. To wszystko zwieńczone delikatną nutą cynamonu i wanilii.
Porcje: 18
Składniki
Ciasto
- 420 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 20 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza
- 6 białek
- 180 g drobnego cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 800 g śliwek
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Ciasto
- Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dłonią zagniatamy kruszonkę. Garść kruszonki odkładamy do miseczki, posłuży nam do dekoracji. Pozostałą kruszonkę przekładamy do formy o wymiarach 34x42, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni i dociskamy lekko dłonią. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na całej powierzchni ciasta. Śliwki posypujemy mieszanką cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią.
Beza
- Do zimnych białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta, tworząc kratkę. Całość dekorujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' C. Pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 35 minut.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Kuchnia Lidla
Uwielbiam ciasta owocowe. Kojarzą mi się z kuchnią mojej babci. ☺ Bezsensowne i śliwki to dla mnie nieznane połączenie. Jestem go bardzo ciekawa. ☺
Moja mama robi podobne ciasto, tylko bez bezy.
Ciasto plus śliwki i beza musi być pycha
U mnie mamusia byłaby zachwycona… Uwielbia śliweczki 😀 Wygląda super 🙂
Ciasto ze śliwkami, czyli babcia! I jeszcze beza do tego!! 😍 My zawsze mamy problem z bezą, bo wychodzi taka ciągnąca, albo za wodnista 😂 ale będziemy próbować! Mniam!
Jakby zamienić śliwkę na np. truskawkę, byłabym w niebie.
Cudownie to ciasto wygląda 🙂
Ja, co prawda nie przepadam za ciastami z owocami, ale to z chęcią bym spróbowała 🙂
I śliwki uwielbiam i bezy też, to ciasto jest akurat dla mnie, zmawiam w całości 🙂
Ciasto ze śliwkami kojarzy mi się z kruszonką ,a z bezą jeszcze nie jadłam.
Bardzo ciekawy pomysł.
Śliwki uwielbiam, więc pozwolisz,że się poczęstuję-) Bo ja piec nie umiem.
Super,że u Ciebie można drukowac przepisy.Drukuję i zatrudnię kucharkę-)))
Znakomity przepis!
Pozdrawiam-)))
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Pamiętam że kilka lat temu takie ciasta to była codzienność w okresie śliwek
uwielbiam śliwki w ciastach! Muszę kupić jakieś i wypróbować
Uwielbiam takie ciasta, bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuje
:O Jakie soczyste!
Pięknie wygląda.
sporo dajesz żółtek do ciasta kruchego. Ja proporcjonalnie sporo mniej. Spróbuje następnym razem zwiększyć
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a mój partner bezę – połączenie idealne 🙂
Śliwki uwielbiam, tylko kurcze ta beza. Od zawsze dla mnie za słodka
Ja akurat za śliwkowymi ciastami nie przepadam, a z bezą raczej się nie lubimy 😉
Dawno nie jadłam ciasta ze śliwkami. Muszę nadrobić zaległości.
Ostatnio przeżywam istną manię na punkcie ciast owocowych. To chyba będzie kolejne, które pożrę!
Really enjoyed this article.Really thank you!
Uwielbiam ciasta ze śliwkami na pewno spróbuje upiec 🙂
Pysznie! Tak domowa, owocowo i pachnąco
Jeszcze w tym roku nie robiłam. Koniecznie muszę nadrobić zaległości 🙂
Ale nabrałam na to ochoty! Swoją drogą chciałabym kiedyś piec takie rzeczy z córką. Fajnie, jak we wspomnieniach z dzieciństwa dom pachnie pieczonym wspólnie ciastem 🙂
Wygląda zacnie! Zdecydowanie to ten rodzaj ciasta, jaki uwielbiam. ?
Uwielbiam śliwki i ciasta ze śliwkami, a do tego jak jest jeszcze z bezą to już rozkosz 🙂