Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta, Przepisy, Wypieki  /  19 września, 2015

Ciasto ze śliwkami i bezą

Wędrówki po kuchni
Śliwki od dzieciństwa kojarzą mi się z wielkim, starym drzewem stojącym w naszym ogrodzie, tuż koło wejścia. Jego gałęzie uginały się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Nie byliśmy w stanie ich zjeść. Mama wykorzystywała je na wiele sposobów - robiła kompoty, ciasta, przeróżne desery i ogromne ilości powideł ... najlepszych na świecie powideł. Powracając do przepisu - kruche ciasto i owoce to idealne połączenie, pasujące do siebie niemalże jak rosół do niedzieli. Maślany spód, lekko kwaskowate śliwki i chrupiąca beza. To wszystko zwieńczone delikatną nutą cynamonu i wanilii.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie55 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 10 min., min.
Drukuj
Porcje: 18
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto

  • 420 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 20 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza

  • 6 białek
  • 180 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 800 g śliwek
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

    Ciasto

    • Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dłonią zagniatamy kruszonkę. Garść kruszonki odkładamy do miseczki, posłuży nam do dekoracji. Pozostałą kruszonkę przekładamy do formy o wymiarach 34x42, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni i dociskamy lekko dłonią. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na całej powierzchni ciasta. Śliwki posypujemy mieszanką cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią.

    Beza

    • Do zimnych białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta, tworząc kratkę. Całość dekorujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' C. Pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 35 minut.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Kuchnia Lidla

    3.4 8 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta kruche
    • Ciasta z owocami
    • Śliwki

    Nawigacja wpisu

    Kawior z bakłażana
    Toskański dżem z marchewki

    Podobne wpisy

    Kruche babeczki
    Ciasta, Ciasteczka, Desery, Karnawał, Okazje, Ponadczasowe przepisy, Przepisy  /  16 lutego, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Kruche babeczki

    Kokosowe ciasto ucierane z morelami
    Ciasta, Przepisy, Wypieki  /  24 sierpnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Kokosowe ciasto ucierane z morelami

    Kopiec skrzata
    Ciasta, Przepisy, Wypieki  /  9 czerwca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Kopiec skrzata

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    28 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Marlena H.
    Marlena H.
    5 lata temu

    5 stars
    Uwielbiam ciasta owocowe. Kojarzą mi się z kuchnią mojej babci. ☺ Bezsensowne i śliwki to dla mnie nieznane połączenie. Jestem go bardzo ciekawa. ☺

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    5 lata temu

    Moja mama robi podobne ciasto, tylko bez bezy.

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    5 lata temu

    Ciasto plus śliwki i beza musi być pycha

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    5 lata temu

    U mnie mamusia byłaby zachwycona… Uwielbia śliweczki 😀 Wygląda super 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina z Zapowiedz
    Karolina z Zapowiedz
    5 lata temu

    5 stars
    Ciasto ze śliwkami, czyli babcia! I jeszcze beza do tego!! 😍 My zawsze mamy problem z bezą, bo wychodzi taka ciągnąca, albo za wodnista 😂 ale będziemy próbować! Mniam!

    0
    Odpowiedz
    Kamila
    Kamila
    5 lata temu

    Jakby zamienić śliwkę na np. truskawkę, byłabym w niebie.

    0
    Odpowiedz
    Kwadrans dla Ciebie
    Kwadrans dla Ciebie
    5 lata temu

    Cudownie to ciasto wygląda 🙂
    Ja, co prawda nie przepadam za ciastami z owocami, ale to z chęcią bym spróbowała 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bożena
    Bożena
    5 lata temu

    5 stars
    I śliwki uwielbiam i bezy też, to ciasto jest akurat dla mnie, zmawiam w całości 🙂

    0
    Odpowiedz
    Irena-Hooltayewpodrozy
    Irena-Hooltayewpodrozy
    6 lata temu

    Ciasto ze śliwkami kojarzy mi się z kruszonką ,a z bezą jeszcze nie jadłam.
    Bardzo ciekawy pomysł.
    Śliwki uwielbiam, więc pozwolisz,że się poczęstuję-) Bo ja piec nie umiem.
    Super,że u Ciebie można drukowac przepisy.Drukuję i zatrudnię kucharkę-)))
    Znakomity przepis!
    Pozdrawiam-)))

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Irena-Hooltayewpodrozy

    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anszpi
    Anszpi
    6 lata temu

    Pamiętam że kilka lat temu takie ciasta to była codzienność w okresie śliwek

    0
    Odpowiedz
    paulina
    paulina
    6 lata temu

    uwielbiam śliwki w ciastach! Muszę kupić jakieś i wypróbować

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    7 lata temu

    Uwielbiam takie ciasta, bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuje

    0
    Odpowiedz
    Agata
    Agata
    7 lata temu

    :O Jakie soczyste!

    0
    Odpowiedz
    Kinga Ł
    Kinga Ł
    7 lata temu

    Pięknie wygląda.

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    7 lata temu

    sporo dajesz żółtek do ciasta kruchego. Ja proporcjonalnie sporo mniej. Spróbuje następnym razem zwiększyć

    0
    Odpowiedz
    Literatka Kawy.
    Literatka Kawy.
    7 lata temu

    Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a mój partner bezę – połączenie idealne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    7 lata temu

    Śliwki uwielbiam, tylko kurcze ta beza. Od zawsze dla mnie za słodka

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    7 lata temu

    Ja akurat za śliwkowymi ciastami nie przepadam, a z bezą raczej się nie lubimy 😉

    0
    Odpowiedz
    NewEnglandBlog
    NewEnglandBlog
    7 lata temu

    Dawno nie jadłam ciasta ze śliwkami. Muszę nadrobić zaległości.

    0
    Odpowiedz
    Daria
    Daria
    7 lata temu

    Ostatnio przeżywam istną manię na punkcie ciast owocowych. To chyba będzie kolejne, które pożrę!

    0
    Odpowiedz
    cours de theatre
    cours de theatre
    8 lata temu

    Really enjoyed this article.Really thank you!

    0
    Odpowiedz
    Recenzje Beaty
    Recenzje Beaty
    8 lata temu

    Uwielbiam ciasta ze śliwkami na pewno spróbuje upiec 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ilona Popławska
    Ilona Popławska
    8 lata temu

    Pysznie! Tak domowa, owocowo i pachnąco

    1
    Odpowiedz
    kasia
    kasia
    8 lata temu

    Jeszcze w tym roku nie robiłam. Koniecznie muszę nadrobić zaległości 🙂

    0
    Odpowiedz
    momandlilgirl.pl
    momandlilgirl.pl
    8 lata temu

    Ale nabrałam na to ochoty! Swoją drogą chciałabym kiedyś piec takie rzeczy z córką. Fajnie, jak we wspomnieniach z dzieciństwa dom pachnie pieczonym wspólnie ciastem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bożena Łysakowska
    Bożena Łysakowska
    9 lata temu

    Wygląda zacnie! Zdecydowanie to ten rodzaj ciasta, jaki uwielbiam. ?

    0
    Odpowiedz
    Wypieki Beaty
    Wypieki Beaty
    9 lata temu

    Uwielbiam śliwki i ciasta ze śliwkami, a do tego jak jest jeszcze z bezą to już rozkosz 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    28
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz