Ten anglosaski, warzywny deser w postaci wypieku to wciąż jeszcze nowość na polskich stołach. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem, aby wzbogacić swoją kuchnię i nadać jej odrobinę oryginalnego smaku. Dziś proponuję Wam proste i wilgotne ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej z nutą aromatycznych przypraw, które świetnie komponują się ze słodyczą marchewki. Dodatkowo wzbogacone o syrop cytrusowy, który niesamowicie podnosi smak ciasta. Idealny, jesienny deser który z pewnością pokochacie.
Porcje: 12
Składniki
- 200 g mąki pszennej razowej
- 175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru
- 225 g marchewki
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 średnie jajka
- 110 g rodzynek
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 2 szczypty mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka z 1 pomarańczy
Syrop
- 75 g brązowego cukru
- sok z połowy dużej pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir, goździki oraz otręby, które pozostały na sicie po przesianiu mąki. Mieszamy i odstawiamy na bok. Pomarańcz sparzamy wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Do miski dodajemy olej, cukier, skórkę z pomarańczy i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku i ucieramy do momentu, aż powstanie puszysta masa.
- Następnie dodajemy mąkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i marchew startą na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy najlepiej szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 1 godziny i 20 minut.
Syrop
- W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie. Nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziurki wlewamy syrop. Ciasto zostawiamy tak chwilę, aby wchłonęło syrop. Następnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.
Uwagi dodatkowe
- syrop po wystudzeniu zaczyna gęstnieć, więc należy go wylać zanim zgęstnieje
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Gordon Ramsay
Cynamon, imbir, kardamon – brzmi dobrze. Zatrzymam sobie ten przepis. Na pewno 2 kawałki tego chleba same w sobie już stanowią pożywne śniadanie:)
W tak niskiej temperaturze je się piecze? Chętnie bym takie marchewkowe zrobiła 🙂
ciasto jak ciasto, ale ten syrop – to dobry pomysł
Moja wersja zawsze jest tortowa,ale wypróbuję rowniwz Twoja 🙂
Jeszcze tego rodzaju ciasta nie robiłam. Zapewne jest pyszne. Chętnie zjadłabym choć kawałek.
Bogactwo składników. To musi być pyszne. 🙂
Syrop cytrusowy 0 wcześniej nie spotkałam sie z tym, marchewkowe ciasto kiedyś jadłam smakowało mi. Zaciekawiło mnie o połączenie cytrusowego syropu z marchewkowym smakiem.
Warto spróbować tego połączenia 🙂
Ciasto z marchewką? Nigdy nie robiłam, a zawsze chcę. Zawsze coś innego, tu z cytrusami, same rewelacje kuchennego.
Przepis zapisuje. Myślę że dzieci będą zachwycone.
Wygląda smakowicie i zdrowo 🙂
Bardzo lubię tradycyjne ciasto marchewkowe. Chętnie przetestuje twoja wersje.
Polecam 🙂
Uwilebiam ciasto marchewkowe – dla mnie to jest metoda na przemycenie jakis tam warzyw do diety moich dzieci. Ja dodaje jeszcze pomarancze (tzn sok z pomaranczy) i generalnie przygotowuje je w wersji bezglutenowej z maki ryzowej. Pozdrawiam serdecznie Beata
Brzmi też pysznie 🙂
Mąka ryżowa mówisz, ciekawa jestem jak mi to wyjdzie gdy zamiast mąki razowej dodam żytnią.
Mam bardzo dużo ciemnej mąki, którą chciałabym wykorzystać w rozsądny sposób i oprócz chlebka ten przepis wydaje się być idealny dla mnie. Dziękuję 🙂
Nie przepadam za marchewką, ale takie ciasto.. pewnie bym się skusiła 😉
Gordon ma fajne przepisy, ale często zbyt skomplikowane. To akurat myślę, że potrafił bym zrobić 😉 Kiedyś dziwiłem się ciastu z marchewki, ale gdy raz spróbowałem, to uważam ciasto marchewkowe za jedno z lepszych!
W życiu nie jadłam ciasta marchewkowego. Muszę kiedyś spróbować.
Polecam 🙂
Podoba mi sie tutaj uzycie ciemnej mąki. Na pewno spróbuję.
Polecam 🙂
mmmm… coś w sam raz na teraz:) Szkoda że nie mam piekarnika ;/
wygląda pysznie! z chęcią bym spróbowała 🙂
Ciasto marchewkowe uwielbiam, niestety nie potrafię piec, ale przepis zapiszę 🙂 Fantastyczny blog!
Uwielbiam tego rodzaju ciasta 😀 A już tym bardziej cytrusowe <3 Chętnie wykorzystam Twój przepis
Ciekawią mnie takie warzywne ciasta. Chyba będę musiała sprobowac.
Dla mnie za duzo cukru, ale po wprowadzeniu redukcji jego ilosci chetnie sprobuje 🙂
Piękne, zdrowe ciasto! Nie wiem dlaczego nie mam do nich zaufania. W moim mózguzawsze tkwi przekonanie, że to jednak marchewka!
Tylko raz w życiu jadłam ciasto marchewkowe, chyba czas na drugi raz 😀
Uwielbiam ciasta! Marchewkowe moze jadlam raz w zyciu, czas to zmienić. 😉 Dzięki za przepis.
Wygląda zdecydowanie przepysznie! Świetny pomysł na przygotowywanie przepisów w formie do druku 🙂
Uwielbiam! Przpis zachowany!
Mimo, że bardzo lubię piec, nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, po tym wpisie to chyba się zmieni;)
Tym bardziej, że taki chleb to zdrowa przekąska w pracy, tak w międzyczasie:)