Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta ucierane, Ciasta z warzywami, Przepisy, Wypieki  /  4 października, 2015

Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym

Wędrówki po kuchni
Ten anglosaski, warzywny deser w postaci wypieku to wciąż jeszcze nowość na polskich stołach. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem, aby wzbogacić swoją kuchnię i nadać jej odrobinę oryginalnego smaku. Dziś proponuję Wam proste i wilgotne ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej z nutą aromatycznych przypraw, które świetnie komponują się ze słodyczą marchewki. Dodatkowo wzbogacone o syrop cytrusowy, który niesamowicie podnosi smak ciasta. Idealny, jesienny deser który z pewnością pokochacie.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 20 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 35 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru
  • 225 g marchewki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 2 średnie jajka
  • 110 g rodzynek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 szczypty mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka z 1 pomarańczy

Syrop

  • 75 g brązowego cukru
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  • Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir, goździki oraz otręby, które pozostały na sicie po przesianiu mąki. Mieszamy i odstawiamy na bok. Pomarańcz sparzamy wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Do miski dodajemy olej, cukier, skórkę z pomarańczy i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku i ucieramy do momentu, aż powstanie puszysta masa.
  • Następnie dodajemy mąkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i marchew startą na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy najlepiej szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 1 godziny i 20 minut.

Syrop

  • W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki do momentu, aż cukier się rozpuści.
  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie. Nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziurki wlewamy syrop. Ciasto zostawiamy tak chwilę, aby wchłonęło syrop. Następnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.

Uwagi dodatkowe

  • syrop po wystudzeniu zaczyna gęstnieć, więc należy go wylać zanim zgęstnieje
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Gordon Ramsay

3 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z warzywami

Nawigacja wpisu

Czekoladowe ciastka z różowym pieprzem
Sałatka z buraczków na zimę

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Czekoladowe ciasto z cukinią
Ciasta ucierane, Ciasta z warzywami, Przepisy, Wypieki  /  7 czerwca, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Czekoladowe ciasto z cukinią

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
36 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
English 4 work Magdalena
English 4 work Magdalena
4 lata temu

Cynamon, imbir, kardamon – brzmi dobrze. Zatrzymam sobie ten przepis. Na pewno 2 kawałki tego chleba same w sobie już stanowią pożywne śniadanie:)

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
W tak niskiej temperaturze je się piecze? Chętnie bym takie marchewkowe zrobiła 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
4 lata temu

ciasto jak ciasto, ale ten syrop – to dobry pomysł

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
4 lata temu

Moja wersja zawsze jest tortowa,ale wypróbuję rowniwz Twoja 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

Jeszcze tego rodzaju ciasta nie robiłam. Zapewne jest pyszne. Chętnie zjadłabym choć kawałek.

1
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

Bogactwo składników. To musi być pyszne. 🙂

1
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
5 lata temu

Syrop cytrusowy 0 wcześniej nie spotkałam sie z tym, marchewkowe ciasto kiedyś jadłam smakowało mi. Zaciekawiło mnie o połączenie cytrusowego syropu z marchewkowym smakiem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Warto spróbować tego połączenia 🙂

0
Odpowiedz
Aga cieminska
Aga cieminska
5 lata temu

Ciasto z marchewką? Nigdy nie robiłam, a zawsze chcę. Zawsze coś innego, tu z cytrusami, same rewelacje kuchennego.

0
Odpowiedz
PAULA
PAULA
5 lata temu

Przepis zapisuje. Myślę że dzieci będą zachwycone.

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
6 lata temu

Wygląda smakowicie i zdrowo 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Bardzo lubię tradycyjne ciasto marchewkowe. Chętnie przetestuje twoja wersje.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
BEATA REDZIMSKA
BEATA REDZIMSKA
6 lata temu

Uwilebiam ciasto marchewkowe – dla mnie to jest metoda na przemycenie jakis tam warzyw do diety moich dzieci. Ja dodaje jeszcze pomarancze (tzn sok z pomaranczy) i generalnie przygotowuje je w wersji bezglutenowej z maki ryzowej. Pozdrawiam serdecznie Beata

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  BEATA REDZIMSKA

Brzmi też pysznie 🙂

0
Odpowiedz
English 4 work Magdalena
English 4 work Magdalena
4 lata temu
Odpowiedź do  BEATA REDZIMSKA

Mąka ryżowa mówisz, ciekawa jestem jak mi to wyjdzie gdy zamiast mąki razowej dodam żytnią.

0
Odpowiedz
Babownia
Babownia
6 lata temu

Mam bardzo dużo ciemnej mąki, którą chciałabym wykorzystać w rozsądny sposób i oprócz chlebka ten przepis wydaje się być idealny dla mnie. Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Ptyś
Ptyś
6 lata temu

Nie przepadam za marchewką, ale takie ciasto.. pewnie bym się skusiła 😉

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
6 lata temu

Gordon ma fajne przepisy, ale często zbyt skomplikowane. To akurat myślę, że potrafił bym zrobić 😉 Kiedyś dziwiłem się ciastu z marchewki, ale gdy raz spróbowałem, to uważam ciasto marchewkowe za jedno z lepszych!

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
6 lata temu

W życiu nie jadłam ciasta marchewkowego. Muszę kiedyś spróbować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Świat Toli

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Holly
Holly
6 lata temu

Podoba mi sie tutaj uzycie ciemnej mąki. Na pewno spróbuję.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Holly

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
6 lata temu

mmmm… coś w sam raz na teraz:) Szkoda że nie mam piekarnika ;/

0
Odpowiedz
Anna
Anna
6 lata temu

wygląda pysznie! z chęcią bym spróbowała 🙂

0
Odpowiedz
Trendy Mama
Trendy Mama
7 lata temu

Ciasto marchewkowe uwielbiam, niestety nie potrafię piec, ale przepis zapiszę 🙂 Fantastyczny blog!

0
Odpowiedz
Katarzyna R
Katarzyna R
7 lata temu

Uwielbiam tego rodzaju ciasta 😀 A już tym bardziej cytrusowe <3 Chętnie wykorzystam Twój przepis

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
7 lata temu

Ciekawią mnie takie warzywne ciasta. Chyba będę musiała sprobowac.

0
Odpowiedz
Agnieszka Wi
Agnieszka Wi
7 lata temu

Dla mnie za duzo cukru, ale po wprowadzeniu redukcji jego ilosci chetnie sprobuje 🙂

0
Odpowiedz
Jagoda
Jagoda
7 lata temu

Piękne, zdrowe ciasto! Nie wiem dlaczego nie mam do nich zaufania. W moim mózguzawsze tkwi przekonanie, że to jednak marchewka!

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
7 lata temu

Tylko raz w życiu jadłam ciasto marchewkowe, chyba czas na drugi raz 😀

0
Odpowiedz
Konceptualnik
Konceptualnik
7 lata temu

Uwielbiam ciasta! Marchewkowe moze jadlam raz w zyciu, czas to zmienić. 😉 Dzięki za przepis.

0
Odpowiedz
Nihil Novi
Nihil Novi
7 lata temu

Wygląda zdecydowanie przepysznie! Świetny pomysł na przygotowywanie przepisów w formie do druku 🙂

0
Odpowiedz
Americas On A Stroller
Americas On A Stroller
7 lata temu

Uwielbiam! Przpis zachowany!

0
Odpowiedz
Asia
Asia
7 lata temu

Mimo, że bardzo lubię piec, nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, po tym wpisie to chyba się zmieni;)

0
Odpowiedz
English 4 work Angielski biznesowy
English 4 work Angielski biznesowy
4 lata temu
Odpowiedź do  Asia

Tym bardziej, że taki chleb to zdrowa przekąska w pracy, tak w międzyczasie:)

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
36
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz