Znana chyba większości z nas. Można ją spotkać niemalże w każdym sklepie, restauracji czy też budce serwującej fast foody. Przygotowanie tej surówki w domu jest niezwykle proste. Dzięki temu mamy pewność, że nie pochłoniemy sporej ilości chemii, które zawierają surówki dostępne w sklepach. Do przygotowania surówki świetnie nadaje się kapusta stożkowa, która wyróżnia się spośród innych kapust delikatnym, słodkim smakiem. Jej liście są kruche i bardzo soczyste.
Porcje: 6
Składniki
- 700 g białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 pęczek koperku
Sos
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno siekamy. Warzywa łączymy ze sobą i mieszamy. Do majonezu dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą. Mieszamy i dodajemy do warzyw. Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy, Surówkę chłodzimy w lodówce.
Odnośniki
- * użyłam kapusty stożkowej
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!