Crumble jabłkowe to prosty deser, łączący w sobie kultowe smaki jesieni. Brytyjczycy go pokochali - stał się jednym ze sztandarowych deserów Wyspiarzy. Dla mnie jest to deser z kategorii comfort food, który pozytywnie wpływa na samopoczucie, skutecznie wprowadza w dobry nastrój i potrafi odmienić nawet najgorszy dzień! Zachwyca prostotą i domowym smakiem. Zwykłe, niepozorne jabłka muśnięte letnim słońcem, zapieczone pod maślaną kruszonką nabierają wyjątkowości. Pyszna słodkość, która najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych i cieplutkiego koca!
Porcje: 6
Składniki
- 1,2 kg jabłek *
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
- 120 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 6 łyżek cukru
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
Przygotowanie
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w większą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
- Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, cynamon oraz cukier. Smażymy około 10 minut, aż jabłka zmiękną. Od czasu do czasu należy zamieszać jabłka.
Kruszonka
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier oraz pastę z waniliową. Zagniatamy kruszonkę i odstawiamy na bok.
- Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach 22x15. Przy pomocy łyżki dociskamy jabłka i wyrównujemy. Deser można także przygotować w kokilkach. Na jabłka wykładamy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 30-40 minut.Enjoy!
Odnośniki
- * najlepiej sprawdzą się kwaśniejsze jabłka, szarlotkowe
Uwagi dodatkowe
- jabłka można wzbogacić suszoną żurawiną, rodzynkami, orzechami czy skórką z cytryny
- deser można podawać na ciepło lub na zimno
- deser można podać z gałką waniliowych lodów lub bitą śmietaną
- ostudzony deser można posypać cukrem pudrem
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Taki deser to każdego złamie nawet tego co unika słodkości.
Myślę, że tak 🙂
jabłka i kruszonka = to nie może smakować źle 🙂 Idealny deser na jesienno-zimowe dni
O tak, kruszonka jest pyszna, a w połączeniu z jabłkami to już bajka 🙂
Uwielbiam ciasta z kruszonką, na pewno wypróbuję Twój przepis
Bardzo polecam
A swoją drogą to wszelkie ciasta z jabłkami kojarzą mi z babcią❤️
Fajny pomysł na deser podawany na ciepło z lodami waniliowymi, napewno pyszne!
Oj tak, nawet bardzo 🙂
Kilka razy jadłam w lokalu, ale nigdy nie robiłam w domu.
A to takie proste 🙂
Bardzo pyszna zapiekanka. Szybki i efektowny deser. Chętnie go przygotowuję.
Świetnie 🙂 U mnie jest dość często
Jesień to idealny czas na deser z jabłkami.
Myślę, że wolna sobota jest do tego idealnym pretekstem!😁
O tak 🙂
Świetna propozycja na jesienny deser, poczęstunek dla gości.
Przyznam, że zarówno brzmi, jak i wygląda wspaniale!
Bardzo ciekawy przepis. Z chęcią sprawdzę ten deser bo wydaje się być fajny.
Koniecznie spróbuj, jest prosty, szybki ale jakże smaczny 🙂
Pysznie. Bardzo lubimy i często piekę. Mam nawet zamrożoną kruszonkę na zapas.