Kuchnia angielska często określana jest mianem najgorszej i zazwyczaj kojarzona jest wyłącznie z angielskimi śniadaniami składającymi się niemal z samych smażonych i tłustych produktów. Jednak to właśnie z kuchni angielskiej wywodzi się jeden z prostszych, a zarazem pyszniejszych owocowych deserów – crumble. Wydawać by się mogło, że nic w tym niezwykłego – ot, warstwa owoców przykrytych kruszonką. Jednak to proste połączenie okazuje się zaskakująco efektowne i pyszne.
Porcje: 3
Składniki
- 500 g truskawek
- 250 g rabarbaru
- 50 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Na crumble
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
Przygotowanie
- Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, a truskawki na ćwiartki. Dodajemy cukier, pastę waniliową i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy, aby składniki się połączył. Tak przygotowanymi owocami napełniamy kokilki, dociskając owoce do dna.
Crumble
- Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier i rozcieramy między palcami do uzyskania kruszonki. Jeżeli jest zbyt rzadkie można dodać odrobinę mąki. Gotową kruszonką obficie posypujemy owoce. Wypełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25-30 minut.Enjoy your meal!
Uwagi dodatkowe
- deser świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno
- do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów
- deser możemy przygotować wcześniej, jednak kruszonką posypujemy owoce dopiero, gdy chcemy całość zapiec. W przeciwnym razie kruszonka nasiąknie i nie będzie chrupiąca.
Uwielbiam crumble w każdej wersji!