Łagodna, neutralna w smaku cukinia to wyśmienity dodatek do rozmaitych warzywnych kompozycji. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Ale dziś zapraszam na aromatyczne danie. Jest dobre. I zdrowe. I całkiem fit. Trochę chudego mięsa z indyka, całkiem sporo ultra zdrowej kaszy jaglanej, wspaniała cukinia oraz cała masa smaku i aromatu. Smak słonej fety doskonale kontrastuje ze słodkim smakiem mięsa w sosie pomidorowym. Świetny zestaw na ciepłe, letnie dni.
Porcje: 4
Składniki
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 4 średniej wielkości cukinie
- 100 g kaszy jaglanej
- 85 ml wody
- 1 cebula średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 4 czubate łyżki rodzynek
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- pieprz biały
- sól
Sos
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml wody
- ½ łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 50 g sera feta
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy ze środka cukinii miąższ. W ten sposób otrzymamy zgrabne łódeczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki a papryczkę chili drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy całość jeszcze przez około pół minuty. Do cebuli dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, rodzynki, chili i wszystkie przyprawy. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-10 minut, sos powinien być gęsty.
- Kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy 2/3 szklanki wody, szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy obficie cukinie i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy wodę tak, aby dno naczynia było przykryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20-25 minut. Gotowe cukinie przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki.
Sos
- Do patelni po przygotowaniu sosu dodajemy 2 łyżki koncentratu, wodę i przyprawy. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go około 5-10 minut. Piana powinna zniknąć z sosu, co oznacza, że pomidory są ugotowane. Sos powinien być delikatnie słodki.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Mniam mniam
ostatnio chodziła za mną cukinia, ale nie miałam na nią pomysłu, dziękuję 🙂
Taki wariant smakowy cukinii bardzo mi odpowiada, chętnie wykorzystam przepis. 🙂
Przepis, aż kusi by go wykorzystać. Uwielbiam cukinie, jak mam okazję to jem smażoną. Parę razy jadłam nawet pasztet z cukinii. coś pysznego. 🙂
Przepis akurat dla mnie , lubię latem robić coś smacznego z cukini
a wszystkie składniki akurat mi odpowiadają…
Kaszę jaglaną to jem często, bo lubię 🙂
Wow! Wyglada fantastycznie! Zapisuje post w ulubionych! Na pewno go wykorzystam 🙂
Świetnie, polecam 🙂
Wszystko mi się podoba oprócz mięsa z indyka… Bardzo nie lubię 🙁
Jaglanka to dobry wypełniacz. Pewnie wypróbuję.
Cukinia w sklepach, pełnia sezonu.
Lubię kaszę i chude mięso, a takowe indyk posiada.
Pożywne,apetycznie wyglądające danie.
Nie wymaga za wiele pracy, a są chwile,że nie chce się przesiadywac w kuchni.
Przepis do wykorzystania.
Pozdrawiam-)
Polecam, jest pyszna 🙂
Heh… ;D Ostatnio też robiłam! ;p Tyle, że bez kaszy 🙂 Poszła w „5” minut! ;D
Wiem, że cukinia jest zdrowa, ale mimo tego… jakoś za nią nie przepadam :/ z drugiej strony – może smak mielonego zmieszany z tym warzywkiem w końcu mnie do niego przekona… Koniec końców – brzmi to wszystko apetycznie 😉 Muszę tego spróbować – choćby dla zmieszania chili, czosnku i cynamonu w jednym daniu 😀
Pozdrawiam!
Polecam, jest na prawdę pysznie 🙂
Wygląda bardzo smakowicie!
Ohhh, nie osłabiaj mnie, jestem w raju 😀 Kocham cukinię, kaszę jaglaną i indyka. Muszę spróbować 😀
Mniam! Wygląda smakowicie!
Uwielbiam cukinię. Przepis na pewno przetestuję! 🙂
O, coś dla mnie 🙂 Uwielbiam kaszę jaglaną, więc przepis już mi się podoba 🙂
Pysznie się zapowiada 🙂
Od tygodnia się zbieram do zrobienia cukinii faszerowanej i ciągle się zebrać nie mogę. Może skorzystam z Twojego przepisu. Muszę się pospieszyć pół i cukiernie są nie drogie.
Piękna, przejrzysta strona. Świetne zdjęcia. Chyba się nawet skuszę na ten przepis 😉
Dziękuję 🙂
super ! , ostatnio spróbowałam cukini faszerwanej z mięsem mielonym i było pycha , teraz kolejną rzeczą jest ten oto przepis !
Moje uznanie za przygotowanie wersji do druku. Większości miejsc tego brakuje przez c nawet najlepszy przepis znika w odmętach internetu. I mojej słabej pamięci.
Dzięki 🙂
Smakowite!
Niestety nie przepadam za kaszą jaglana, ale wydaje mi się, że w tej potrawie mogłabym ją zaakceptować ☺
Zapisuję przepis, w przyszłości na pewno go wykorzystam ☺