Cukinia ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej, gdzie również zyskał swoją popularność.
Porcje: 3
Składniki
- 3 cukinie
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 150 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki fasoli czerwonej
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki przyprawy tacos
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 2 łyżki natki pietruszki
- 100 g sera żółtego
- 100 ml wody
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy przyprawami. Farsz powinien być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
A dla wege co zaproponujesz? Fasolę zamiast mięsa np? 🙂
Zaproponuję jakoś kaszę do tego i też będzie pysznie 🙂
Cukinie faszerowane jemy dość często, bo bardzo je lubimy. Zazwyczaj nadziewamy kuskusem z pesto i warzywami, ale na Waszą wersję pewnie też się skusimy. Tym bardziej, że ostre rzeczy często goszczą na naszych talerzach 😀
Bardzo polecam 🙂
Bardzo lubię cukinię, bo można wyczarować z niej pyszne dania. Twoja faszerowana podoba mi sie ze względu na ostry farsz.
Też bardzo lubię to warzywo 🙂
Bardzo lubię takie smaczne warzywa. Mniam!
Takiej jeszcze nie próbowaliśmy, czas to zmienić 🙂
Uwielbiam faszerowaną cukinię! Dziś robiłam gofry i do ciasta wtarłam małą cukinię – pycha!!!!
Super danie. Uwielbiam Meksykańska kuchnię 😍
Smakowicie, koniecznie muszę spróbować. Niedawno wpadłam na pomysł, żeby cukinię pokroić w plastry i zrobic cos na kształt cukiniowej lasanii. Kroję cukinie w plastry, układam na spodzie, przekładam farszem miesno-pomidorowym, wzbogaconym o to, co znajdę w lodówce. Przykrywam , sypię ser, pyszne!
Z meksykańskim farszem jeszcze nie próbowałam. W tym roku zapewne mi się uda!
Smakowity przepis.
Bardzo lubię pikantne dania, więc farsz dla mnie idealny.
Troszkę przy tym pracy, ale jak widac efekt znamomity.
Koniecznie wypróbuję-)
Troszkę pracy jest, ale zapewniam że warto 🙂
Cukinię uwielbiam i w sezonie jem tak często, jak tylko mogę. Najczęściej jako szybka potrawka lub w leczo, trochę rzadziej zapiekam w ten sposób, ale może się skuszę na taką faszerowaną w stylu meksykańskim 🙂
Świetnie wygląda i musi być przepyszna 🙂
Córka kocha cukinie wiec chętnie wypróbuje
Ale apetyczna potrawa. Zrobiłam się ogromnie głodna
Bardzo ciekawy przepis. Zapisuje na poźniej.
Uwielbiam cukinie i zjem ja w kazdej postaci ?
Świetne danie. Faszerowane cukinie to coś co uwielbiam, można nadziewać tym, na co akurat mamy ochotę, zawsze wychodzi i pysznie smakuje 🙂
Wygląda super 😉
Przepysznie nadziane 🙂 Zdecydowanie wolimy cukinię od np. bakłażana 🙂
Uwielbiam cukinię ale też bakłażana w podobny sposób! Pycha
Najlepsza alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek! Wyglądają obłędnie 🙂
W jednym wpisie połączyła się o co lubię czyli cukiernia i kuchnia meksykanska. Pycha
Przez moment myślałam ,że to zapiekanki 🙂
A to coś pysznego 🙂
Czesto goszcza w mojej kuchni, ale bez miesa 🙂
Wow, ja nie wiem skąd wiedziałaś, że dziś kupiłam cukinie 🙂 więc trafione z przepisem. Dziękuję
Wygląda smacznie chociaż nigdy nie przepadałam za cukinią.
Robię podobne i bardzo lubię! Wygląda świetnie.
Mmmm wygląda pysznie 🙂
Uwielbiam cukinię. Robię z nią zapiekanki, brownie, jajecznicę Twoja propozycja też jest kusząca! 🙂