Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Kuchnia dla najmłodszych, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Śniadania, Szybkie dania  /  21 kwietnia, 2022

Cytrynowe placuszki z ricotty

Wędrówki po kuchni
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda?
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie5 min., min.
Czas całkowity15 min., min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 12
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 500 g sera ricotta
  • 180-200 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru *
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny * *
  • sok z 1 cytryny
  • ½ proszku do pieczenia
  • ekstrakt cytrynowy ***

Dodatkowo

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej rzepakowy do smażenia
  • ulubione owoce

Przygotowanie

  • Cytrynę należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy pamiętać, aby zetrzeć samą skórkę bez albedo. Następnie wyciskamy sok z cytryny.
  • Do ricotty dodajemy jajko, cukier puder, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostałe składniki. Całość mieszamy do połączenia się składników. Masa jest dość luźna, ale nie polecam dodawania większej ilości mąki.
  • Dłonie obtaczamy w mące. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i formujemy małe placuszki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, aż będą lekko rumiane.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * jeżeli zamierzacie podać placuszki z konfiturą, można wtedy dodać mniej cukru
    ** polecam użyć cytryn ekologicznych
    *** można pominąć

Uwagi dodatkowe

  • placuszki można podać z jogurtem, owocami, syropem klonowym czy domową konfiturą
  • z tej porcji uzyskałam 12 placuszków

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Ricotta

Nawigacja wpisu

Zaburzenia odżywiania – jak sobie z nimi radzić?
Bio zakupy – dlaczego warto i co można kupić?

Podobne wpisy

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  18 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wypieki wytrawne  /  12 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
1 rok temu

Takie placki to idealne sniadanie. Mysle, ze to takze fajny pomysl na podwieczorek.

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
3 lata temu

5 stars
mnie kusi już samo zdjęcie, a jak pomyślę o smaku i aromacie takich placuszków to ślinka cieknie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Karolina

Tak, są wyjątkowo smaczne i pachnące 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
3 lata temu

Takie cytrynowe placuszki są napewno pyszne. Może dostałabym więcej smakowego dodatku coby sprawić by jedzonko było bardziej orzeźwiające.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

Na placki z owocami z dodatkiem serka zawsze jestem chętna. To pyszne urozmaicenie codziennego menu.

0
Odpowiedz
Łędina
Łędina
3 lata temu

Wygląda to naprawdę smacznie, a ja jeszcze dzisiaj nic nie jadłam, więc ślinka cieknie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Łędina

Dziękuję

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
3 lata temu

Wspaniały przepis! Przy kolejnych zakupach kupuję ricottę i będę robić. Mąkę pszenną wymienię na kokosowo-migdałową i nie będę dodawać cukru (żeby trzymać się naszej diety), ale reszta brzmi mega smacznie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

Super. Czekam na zdjęcie 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
3 lata temu

Lubię ricottę, od czasu do czasu coś z niej robię, a Twoje placuszki są na pewno pycha …

0
Odpowiedz
Koza domowa
Koza domowa
3 lata temu

5 stars
Nie jestem fanką słodkich śniadań, ale muszę przyznać, że Twój przepis mnie zaintrygował! Może to kwestia tego, że można dodać swoje ulubione owoce i zrobić milion różnych wariacji tych placków? Brzmi zachęcająco! Kasia

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Koza domowa

Idealnie sprawdzą się również na podwieczorek, więc polecam 🙂

0
Odpowiedz
Bożena
Bożena
3 lata temu

Takie placuszki to lubię jeść na kolację, pięknie wyglądają i na pewno są pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
3 lata temu

Placuszki na śniadanie fajna sprawa, kiedy ty znajdujesz czas na to wszystko i takie piękne 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Krystyna

Dziękuję 🙂 Czasu mam mało, ale coś tam się zawsze uda wyczarować w kuchni 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 lata temu

Chętnie wypróbuję ten przepis, brzmi jak coś idealnego dla mnie.

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
3 lata temu

Ciekawa propozycja, myślę, że przyjmie się w naszym domu 🙂 Dzięki za podpowiedź

0
Odpowiedz
Paula
Paula
3 lata temu

Na placuszki z ulubionymi owocami chętnie się skuszę, poczekam aż ponownie pojawią się jeżyny.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Paula

Owoce możesz użyć dowolne 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 lata temu
Odpowiedź do  Paula

Oj tak, kocham jeżyny i wszystko z nimi smakuje lepiej!

0
Odpowiedz
Krzysiek
Krzysiek
3 lata temu

O ciekawy pomysł, chyba nie moje smaki, ale może zaryzykuję.

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
3 lata temu

Jestem otwarta na placuszkowe nowości, więc to coś dla mnie.

0
Odpowiedz
Paula
Paula
3 lata temu

Taka propozycja placuszków zawsze wyjątkowo mnie przekonuje.

0
Odpowiedz
Irena
Irena
3 lata temu

O rany, ale mi narobiłaś teraz ochoty na takie placuszki. 😀

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 lata temu
Odpowiedź do  Irena

Trzeba kiedyś przygotować 🙂 Wyglądają super!

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
3 lata temu

5 stars
Kuszące 🙂 przepis nie wygląda na trudny więc z pewnością wypróbuję w weekend.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Marysia K

Jest prosty, więc polecam 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
3 lata temu

Chętnie skorzystam z tego przepisu, bo placuszki bardzo smacznie wyglądają 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Donna

dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lata temu

5 stars
Aż mi zapachniało takim cytrynowymi placuszkami, a lubię je bardzo oj lubię, wszystkie…

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
3 lata temu

Na razie smaki zawsze jestem bardzo chętna. Dziękuję za przepis.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz