Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Alkohole, Domowa spiżarnia, Napoje i alkohole, Przepisy  /  11 marca, 2023

Cytynówka hybryda

Wędrówki po kuchni
Ten orzeźwiający trunek sporządzony na bazie naturalnych składników to propozycja dla miłośników cytrynowego smaku. Prawdziwie mętny, intryguje smakiem, kolorem i aromatem świeżych cytryn. Cudownie smakuje, a jak rozgrzewa! Cytrynówka na miodzie ma niesamowite właściwości lecznicze, o ile oczywiście pita jest z umiarem. Wzmacnia odporność i zwalcza infekcje. Posiada właściwości oczyszczające i stanowi bardzo dobry dodatek do ciężkich posiłków. Ma piękny, słoneczny kolor i głęboki, cytrynowy smak, który z pewnością ociepli chłodne, zimowe wieczory.
Drukuj
5 from 3 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 14-16 cytryn bio *
  • 2 limonki bio *
  • 900 g miodu wielokwiatowego
  • 1,5 litra spirytusu 96%
  • 700 ml wody żródlanej
  • 2-3 liście świeżego kafiru **

Przygotowanie

  • Cytryny dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża obieramy skórki tak, aby maksymalnie oddzielić żółtą skórkę od albedo. Musimy pozyskać tylko żółtą skórkę, bez białego. Skórki zalewamy spirytusem w takiej ilości, aby w całości je zakrywał. Odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 3-4 dni. Skórek z limonek nie używamy!
  • Z cytryn i limonek wyciskamy sok do większego naczynia. Partiami dodajemy miód i mieszając, rozpuszczamy go w soku. Nie dodajemy od razu całego miodu! Trzeba mieć na uwadze fakt, że każdy miód jest inny. Jeden słodszy, drugi mniej słodki. To samo dotyczy się cytryn. Jedne są mniej kwaśne, inne bardziej. Dlatego musimy uzyskać idealny balans między słodkim, a kwaśnym smakiem więc co jakiś czas próbujemy.
  • Mieszankę soku i miodu przelewamy do słoja, dodajemy resztę wodę, pozostały spirytus oraz 2-3 listki kafiru. Po 3-4 dniach odcedzamy skórki cytryn, które moczyły się w spirytusie. Skórki wyrzucamy, a alkohol, w którym moczyły się skórki, dodajemy do słoja z owocami.

Maceracja

  • Tak przygotowaną cytrynówkę odstawiamy na miesiąc. Warto co parę dni zamieszać, gdyż pyłki z miodu i cząstki cytryn osiadają na dnie.

Filtracja

  • Jeśli chcecie otrzymać całkowicie czysty, klarowny wyrób cytrynówkę należy przefiltrować 3-4 razy. Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
  • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.
  • W przypadku tego trunku preferuję tylko wstępną filtrację, aby to, co najlepsze i najbardziej wartościowe, czyli pyłki zachować w cytrynówce. Stosuję metodę filtracji przez sito, aby pozbyć się cząstek cytryn. Alkohol na miodzie i tak nigdy nie będzie w 100% klarowny, gdyż przy dłuższym leżakowaniu będzie pojawiać się osad z miodu.

Maturacja

  • Gotową cytrynówkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesięcy, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu. Cyrtynówka z początku była dla mnie bardzo mocna, jednak czas działał na jej korzyść. Po roku była rewelacyjna, więc zdecydowanie warto poczekać.

Serwowanie

  • Cytrynówki raczej nie pijamy w temperaturze pokojowej. Przed podaniem warto ją schłodzić lub zmrozić.

Odnośniki

  • * owoce powinny być dojrzałe, bez skaz
    ** mrożone liście kafiru można dostać w sklepach azjatyckich

Właściwości cytrynówki

  • Połączenie cytryny i miodu to bomba witamin i mikroelementów, które są pomocne w walce z infekcjami. Cytryna to m.in. źródło witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy występujących w naturze. Wspomaga odporność, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru, działa antynowotworowo. Miód z kolei zadziała antybakteryjnie i wspomaga leczenie objawów przeziębienia. Złagodzi ból gardła i kaszel.

Uwaga!

  • Zamieszczone powyżej informacje o działaniu cytrynówki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.

Uwagi dodatkowe

  • cytryny warto dokładnie wymasować przed wyciśnięciem, dadzą nam 10% więcej soku
  • miód do cytrynówki warto nabyć u pszelarza, a nie w markecie
 
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Insiracja: Jacek

5 2 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Tort Harry Potter
Restauracje w Toruniu – gdzie dobrze zjeść?
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Aga. C
Aga. C
2 lata temu

5 stars
Cytrynówka, kolor jak drink z pomarańczą. Ciekawa jestem smaku, na weekend wstawię.

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
2 lata temu

Bardzo intersujące połączenie. Myślę, że idealnie się sprawdzi na cieplejsze dni takie schłodzone.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Ale ekstra połączenie! Przyznaję, zdarzyło mi się robić kilka różnych nalewek i były całkiem dobre, ale z cytrynówką nigdy nie kombinowałam. Dzięki za inspirację!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Bardzo polecam ten zacny trunek!

0
Odpowiedz
MonimePL
MonimePL
2 lata temu

Choć ogólnie mało alkoholu pijam, to zainteresował mnie ten nieco azjatycki smak. Może być pychota!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  MonimePL

I zapewniam, że jest pychota 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lata temu

To może być dobra propozycja na wiosenno-letnie wieczory 😋

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Schłodzona smakuje bajecznie 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
2 lata temu

Ale narobiłaś mi samka. Chętnie wypróbuję przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Bardzo polecam

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lata temu

Nooo takiego alkoholu bym nie odmówiła 🥰 chociaż nie przepadam

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Dobrze, że wyjaśniłaś, gdzie można nabyć kafir bo kompletnie nie wiedziałam.

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 lata temu

Ja prawie w ogóle nie pijam alkoholu, taka cytrynowa naleweczka z pewnością poopawi nastrój nei jednej osobie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Rozumiem, ale czasem warto się skusić na kieliszeczek zdrowej nalewki 🙂

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
2 lata temu

Genialnym rozwiązaniem jest to, że już od razu można korzystać z gotowego przepisu. Dzięki.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Recenzje Kiti

Bardzo proszę 🙂

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
2 lata temu

Z cytryn jeszcze nic nie robiłyśmy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by można było to zmienić.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  P. Kwiatkowska

Tym bardziej polecam wypróbować

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lata temu

5 stars
Dziękuję za ten sprawdzony przepis, chętnie przekażę go rodzicom.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
2 lata temu

5 stars
Na taką naleweczkę bym się skusiła! Dla zdrowotności oczywiście;)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Akacja

Oczywiście, ze tylko dla zdrowotności 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
2 lata temu

Choć na co dzień nie piję takich mocnych trunków, przepis zachowuje. Jestem pewna, że go wykorzystam dla kogoś innego.

1
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
2 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Pewnie, warto inspirować się również w tym zakresie.

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
2 lata temu

Takie przepisy chętnie zbieram i wykorzystuję. Więc dziękuję za ciekawy przepis i podejrzewam, że jest to bardzo smaczny trunek.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Żyć nie umierać

Jest bajecznie smaczny i polecam

0
Odpowiedz
Kasia Hartung -Łebek
Kasia Hartung -Łebek
2 lata temu

Ja ostatnio robiłam cytrynowké, ale troszkę inaczej.Pyszna, choć smak nieco zaskakuje 🙂

0
Odpowiedz
Angela
Angela
2 lata temu

Bardzo ciekawy pomysł na cytrynówkę. Osobiście nie przepadam za miodem, dlatego takie pytanie: Czy miód Cytrynowy byłby dobry? Chodzi mi o miód z dodatkiem lifizowanych cytryn. Ten miód jako jedyny jest dla mnie do przyjęcia, dlatego stąd moje pytanie. Była bym wdzięczna za odpowiedź.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Angela

Myślę, że nie ma co kombinować. Ta cytrynówka jest idealnie opracowana i nic bym tu nie zmieniała. Jeśli chcesz zrobić cytrynówkę bez miody, napisz do mnie na priv, a podam Ci świetny przepis

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz