Ten orzeźwiający trunek sporządzony na bazie naturalnych składników to propozycja dla miłośników cytrynowego smaku. Prawdziwie mętny, intryguje smakiem, kolorem i aromatem świeżych cytryn. Cudownie smakuje, a jak rozgrzewa! Cytrynówka na miodzie ma niesamowite właściwości lecznicze, o ile oczywiście pita jest z umiarem. Wzmacnia odporność i zwalcza infekcje. Posiada właściwości oczyszczające i stanowi bardzo dobry dodatek do ciężkich posiłków. Ma piękny, słoneczny kolor i głęboki, cytrynowy smak, który z pewnością ociepli chłodne, zimowe wieczory.
Składniki
- 14-16 cytryn bio *
- 2 limonki bio *
- 900 g miodu wielokwiatowego
- 1,5 litra spirytusu 96%
- 700 ml wody żródlanej
- 2-3 liście świeżego kafiru **
Przygotowanie
- Cytryny dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża obieramy skórki tak, aby maksymalnie oddzielić żółtą skórkę od albedo. Musimy pozyskać tylko żółtą skórkę, bez białego. Skórki zalewamy spirytusem w takiej ilości, aby w całości je zakrywał. Odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 3-4 dni. Skórek z limonek nie używamy!
- Z cytryn i limonek wyciskamy sok do większego naczynia. Partiami dodajemy miód i mieszając, rozpuszczamy go w soku. Nie dodajemy od razu całego miodu! Trzeba mieć na uwadze fakt, że każdy miód jest inny. Jeden słodszy, drugi mniej słodki. To samo dotyczy się cytryn. Jedne są mniej kwaśne, inne bardziej. Dlatego musimy uzyskać idealny balans między słodkim, a kwaśnym smakiem więc co jakiś czas próbujemy.
- Mieszankę soku i miodu przelewamy do słoja, dodajemy resztę wodę, pozostały spirytus oraz 2-3 listki kafiru. Po 3-4 dniach odcedzamy skórki cytryn, które moczyły się w spirytusie. Skórki wyrzucamy, a alkohol, w którym moczyły się skórki, dodajemy do słoja z owocami.
Maceracja
- Tak przygotowaną cytrynówkę odstawiamy na miesiąc. Warto co parę dni zamieszać, gdyż pyłki z miodu i cząstki cytryn osiadają na dnie.
Filtracja
- Jeśli chcecie otrzymać całkowicie czysty, klarowny wyrób cytrynówkę należy przefiltrować 3-4 razy. Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
- Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.
- W przypadku tego trunku preferuję tylko wstępną filtrację, aby to, co najlepsze i najbardziej wartościowe, czyli pyłki zachować w cytrynówce. Stosuję metodę filtracji przez sito, aby pozbyć się cząstek cytryn. Alkohol na miodzie i tak nigdy nie będzie w 100% klarowny, gdyż przy dłuższym leżakowaniu będzie pojawiać się osad z miodu.
Maturacja
- Gotową cytrynówkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesięcy, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu. Cyrtynówka z początku była dla mnie bardzo mocna, jednak czas działał na jej korzyść. Po roku była rewelacyjna, więc zdecydowanie warto poczekać.
Serwowanie
- Cytrynówki raczej nie pijamy w temperaturze pokojowej. Przed podaniem warto ją schłodzić lub zmrozić.
Odnośniki
- * owoce powinny być dojrzałe, bez skaz** mrożone liście kafiru można dostać w sklepach azjatyckich
Właściwości cytrynówki
- Połączenie cytryny i miodu to bomba witamin i mikroelementów, które są pomocne w walce z infekcjami. Cytryna to m.in. źródło witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy występujących w naturze. Wspomaga odporność, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru, działa antynowotworowo. Miód z kolei zadziała antybakteryjnie i wspomaga leczenie objawów przeziębienia. Złagodzi ból gardła i kaszel.
Uwaga!
- Zamieszczone powyżej informacje o działaniu cytrynówki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.
Uwagi dodatkowe
- cytryny warto dokładnie wymasować przed wyciśnięciem, dadzą nam 10% więcej soku
- miód do cytrynówki warto nabyć u pszelarza, a nie w markecie
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Insiracja: Jacek
Cytrynówka, kolor jak drink z pomarańczą. Ciekawa jestem smaku, na weekend wstawię.
Bardzo intersujące połączenie. Myślę, że idealnie się sprawdzi na cieplejsze dni takie schłodzone.
Ale ekstra połączenie! Przyznaję, zdarzyło mi się robić kilka różnych nalewek i były całkiem dobre, ale z cytrynówką nigdy nie kombinowałam. Dzięki za inspirację!
Bardzo polecam ten zacny trunek!
Choć ogólnie mało alkoholu pijam, to zainteresował mnie ten nieco azjatycki smak. Może być pychota!
I zapewniam, że jest pychota 🙂
To może być dobra propozycja na wiosenno-letnie wieczory 😋
Schłodzona smakuje bajecznie 🙂
Ale narobiłaś mi samka. Chętnie wypróbuję przepis.
Bardzo polecam
Nooo takiego alkoholu bym nie odmówiła 🥰 chociaż nie przepadam
Dobrze, że wyjaśniłaś, gdzie można nabyć kafir bo kompletnie nie wiedziałam.
Ja prawie w ogóle nie pijam alkoholu, taka cytrynowa naleweczka z pewnością poopawi nastrój nei jednej osobie.
Rozumiem, ale czasem warto się skusić na kieliszeczek zdrowej nalewki 🙂
Genialnym rozwiązaniem jest to, że już od razu można korzystać z gotowego przepisu. Dzięki.
Bardzo proszę 🙂
Z cytryn jeszcze nic nie robiłyśmy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by można było to zmienić.
Tym bardziej polecam wypróbować
Dziękuję za ten sprawdzony przepis, chętnie przekażę go rodzicom.
Na taką naleweczkę bym się skusiła! Dla zdrowotności oczywiście;)
Oczywiście, ze tylko dla zdrowotności 🙂
Choć na co dzień nie piję takich mocnych trunków, przepis zachowuje. Jestem pewna, że go wykorzystam dla kogoś innego.
Pewnie, warto inspirować się również w tym zakresie.
Takie przepisy chętnie zbieram i wykorzystuję. Więc dziękuję za ciekawy przepis i podejrzewam, że jest to bardzo smaczny trunek.
Jest bajecznie smaczny i polecam
Ja ostatnio robiłam cytrynowké, ale troszkę inaczej.Pyszna, choć smak nieco zaskakuje 🙂
Bardzo ciekawy pomysł na cytrynówkę. Osobiście nie przepadam za miodem, dlatego takie pytanie: Czy miód Cytrynowy byłby dobry? Chodzi mi o miód z dodatkiem lifizowanych cytryn. Ten miód jako jedyny jest dla mnie do przyjęcia, dlatego stąd moje pytanie. Była bym wdzięczna za odpowiedź.
Myślę, że nie ma co kombinować. Ta cytrynówka jest idealnie opracowana i nic bym tu nie zmieniała. Jeśli chcesz zrobić cytrynówkę bez miody, napisz do mnie na priv, a podam Ci świetny przepis