Połączenie czekolady i ostrych przypraw takich jak chili bądź też pieprz to niecodzienne, choć idealne połączenie. Mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem różowego pieprzu są wspaniałe. Ich subtelny, dobrze wyważony ostry smak, doskonale współgra ze smakiem wytrawnego kakao i słodyczą czekolady. Ciasteczka z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie, delikatne i zdecydowanie uzależniające.
Porcje: 20
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g ciemnego cukru muscovado
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 175 g masła
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Przygotowanie
- W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao sól oraz pokruszone w moździerzu ziarenka pieprzu. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy, aż masa będzie jasna. Nie przerywając ucierania dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Teraz powoli dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie dość zwarta i gęsta.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając duże odstępy. Ciastka podczas pieczenia dość mocno rozpływają się na boki. Pieczemy w temperaturze 170'C przez około 15 - 20 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ciastek. Brzegi powinny się lekko zrumienić, a środek wciąż powinien być miękki. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Brunetka w kuchni
Lubię takie kombinacje, czekolada smakuje mi z czymś słonym, a z piperzem też musi być pyszna!
Połączenie czekolady z ostrą przyprawą podobno się sprawdza. Kiedyś wypróbuję.
Lubię słodycze z dodatkiem pierzu, różowego nie używałam, ale chili jako dodatek tak 🙂
Ciekawy pomysł z połączeniem czekolady z pieprzem 🙂 Chętnie spróbuję
Połączenie oryginalne, ale ja za ostrymi rzeczami nie przepadam.
Uwielbiam czekoladę i domowe ciasteczka chociaż nie odważyłam się jeszcze na takie połączenie, może czas spróbować.
Super pomysł na połączenie czekolady i pieprzu. To muszą być naprawdę ciekawe ciasteczka.
Nie słyszałam wcześniej o różowym pieprzu 🙂 Chocby ze względu na ten pieprz zrobię te ciasteczka 😉
Świetnie wyglądają i już sobie wyobrażam ich smak. Ja należę do ludzi, którzy jedzą czipsy z czekolada, więc połączenie słone/słodkie mi nie straszne 🙂 Tylko gdzie kupić ten różowy pieprz? 🙁
Dostępny w każdym markecie 🙂
Chipsy z czekoladą? Tego jeszcze nie łączyłam. 🙂 Ale chętnie sprawdzę. 🙂
Kiedy pierwszy raz spróbowałam połączenia czekolady z papryczką chili, od razu wiedziałam, że to coś zdecydowanie dla mnie. 🙂
Dlatego przepis chętnie wykorzystam, jestem przekonana, że takie ciasteczka zasmakują mojej rodzinie. 🙂
Ten dodatek pieprzu bardzo mnie intryguje 🙂 A ciacha wyglądają apetycznie 🙂
Uwielbiam połączenie słodkiego i ostrego! Sama tworzę czekolady z masła kakaowego, wanilli, miodu lub innego słodzika i właśnie zawsze jest …chilli 😀 pięknie wygląda! A oprócz chilli uwielbiam też dodatek soli, świetnie podkręca słodki smak 😀 Zawsze się dziwiłam, po co w przepisach jest dodawana… teraz już wiem i wszystkim dookoła polecam <3
Rety, a ja się tak zawsze boję tego pieprzu i czekolady z chilli itp. Muszę spróbować w końcu! Przepis jest super, jak zawsze 🙂
Wyobrazam sobie je jeszcze oblane slonym karmelem:)
Jeśli złamie się słodki smak właśnie czymś ostrym to wychodzi świetne połączenie! Te ciasteczka z chęcią bym dziś do kawy zjadła.
Bardzo fajny pomysł na bloga, ciekawy przepis
Chętnie wypróbuję ten przepis, tym bardziej, że zawsze chciałam spróbować połączenia czekolady z ostrością 😀
Lubię takie połączenie smaków. Czuć „to coś” co kocham.
Wyglądają smakowicie. Z tym że moje zdolności kulinarne są marnej jakości…
Muszą byc pyszne, ja uwielbiam takie połączenia smaków z czekoladą 🙂
Słodyczy nie jadam, ale czasami próbuję czekoladę z chilli.
Takie smaki bardzo mi odpowiadają.
Przepis doskonały i chyba się skuszę na ich upieczenie, bo ostrych przypraw Ci u mnie dostatek!
Pozdrawiam!
Ciekawa propozycja. Owszem łączenie czekolady z chili jest mi znane, ale pieprz to nowość.
Różowy pieprz wydaje się być całkiem dobrym pomysłem, jako pikantny dodatek do czekolady 🙂
Jaki przepis! Wow. Zaskoczona jestem składnikami, musze się do tego przymierzyć 😉
To chyba nie jest trudne. Muszę spróbować tego przepisu! Na zdjęciu wyglądają wyśmienicie. 😉
Idealne! Nie przepadam za czekoladowymi ciastami, ale ciasteczka już uwielbiam 😀 takie z ostrą nutą muszą być wyśmienite 🙂