Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasteczka, Przepisy, Wypieki  /  30 września, 2015

Czekoladowe ciastka z różowym pieprzem

Wędrówki po kuchni
Połączenie czekolady i ostrych przypraw takich jak chili bądź też pieprz to niecodzienne, choć idealne połączenie. Mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem różowego pieprzu są wspaniałe. Ich subtelny, dobrze wyważony ostry smak, doskonale współgra ze smakiem wytrawnego kakao i słodyczą czekolady. Ciasteczka z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie, delikatne i zdecydowanie uzależniające.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity35 min., min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 20
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g ciemnego cukru muscovado
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 175 g masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao sól oraz pokruszone w moździerzu ziarenka pieprzu. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy, aż masa będzie jasna. Nie przerywając ucierania dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Teraz powoli dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie dość zwarta i gęsta.
  • Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając duże odstępy. Ciastka podczas pieczenia dość mocno rozpływają się na boki. Pieczemy w temperaturze 170'C przez około 15 - 20 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ciastek. Brzegi powinny się lekko zrumienić, a środek wciąż powinien być miękki. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Brunetka w kuchni

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Ciasteczka

Nawigacja wpisu

Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami
Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym

Podobne wpisy

Czekoladowe pierniki
Boże Narodzenie, Ciasteczka, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  5 grudnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 41

Czekoladowe pierniki

Migdałowe ciasteczka
Boże Narodzenie, Ciasteczka, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  12 grudnia, 2017
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Migdałowe ciasteczka

Kruche babeczki
Ciasta, Ciasteczka, Desery, Karnawał, Okazje, Ponadczasowe przepisy, Przepisy  /  16 lutego, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Kruche babeczki

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
29 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
Joanna
4 lata temu

Lubię takie kombinacje, czekolada smakuje mi z czymś słonym, a z piperzem też musi być pyszna!

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
4 lata temu

5 stars
Połączenie czekolady z ostrą przyprawą podobno się sprawdza. Kiedyś wypróbuję.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
Lubię słodycze z dodatkiem pierzu, różowego nie używałam, ale chili jako dodatek tak 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lata temu

Ciekawy pomysł z połączeniem czekolady z pieprzem 🙂 Chętnie spróbuję

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Połączenie oryginalne, ale ja za ostrymi rzeczami nie przepadam.

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
4 lata temu

Uwielbiam czekoladę i domowe ciasteczka chociaż nie odważyłam się jeszcze na takie połączenie, może czas spróbować.

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
4 lata temu

5 stars
Super pomysł na połączenie czekolady i pieprzu. To muszą być naprawdę ciekawe ciasteczka.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
4 lata temu

Nie słyszałam wcześniej o różowym pieprzu 🙂 Chocby ze względu na ten pieprz zrobię te ciasteczka 😉

0
Odpowiedz
Kasika
Kasika
4 lata temu

Świetnie wyglądają i już sobie wyobrażam ich smak. Ja należę do ludzi, którzy jedzą czipsy z czekolada, więc połączenie słone/słodkie mi nie straszne 🙂 Tylko gdzie kupić ten różowy pieprz? 🙁

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Kasika

Dostępny w każdym markecie 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Kasika

Chipsy z czekoladą? Tego jeszcze nie łączyłam. 🙂 Ale chętnie sprawdzę. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Kiedy pierwszy raz spróbowałam połączenia czekolady z papryczką chili, od razu wiedziałam, że to coś zdecydowanie dla mnie. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Dlatego przepis chętnie wykorzystam, jestem przekonana, że takie ciasteczka zasmakują mojej rodzinie. 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
4 lata temu

Ten dodatek pieprzu bardzo mnie intryguje 🙂 A ciacha wyglądają apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Anita
Anita
4 lata temu

5 stars
Uwielbiam połączenie słodkiego i ostrego! Sama tworzę czekolady z masła kakaowego, wanilli, miodu lub innego słodzika i właśnie zawsze jest …chilli 😀 pięknie wygląda! A oprócz chilli uwielbiam też dodatek soli, świetnie podkręca słodki smak 😀 Zawsze się dziwiłam, po co w przepisach jest dodawana… teraz już wiem i wszystkim dookoła polecam <3

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
4 lata temu

Rety, a ja się tak zawsze boję tego pieprzu i czekolady z chilli itp. Muszę spróbować w końcu! Przepis jest super, jak zawsze 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
5 lata temu

Wyobrazam sobie je jeszcze oblane slonym karmelem:)

0
Odpowiedz
Monika Monime.pl
Monika Monime.pl
6 lata temu

Jeśli złamie się słodki smak właśnie czymś ostrym to wychodzi świetne połączenie! Te ciasteczka z chęcią bym dziś do kawy zjadła.

0
Odpowiedz
Beti
Beti
6 lata temu

Bardzo fajny pomysł na bloga, ciekawy przepis

0
Odpowiedz
ewa
ewa
6 lata temu

Chętnie wypróbuję ten przepis, tym bardziej, że zawsze chciałam spróbować połączenia czekolady z ostrością 😀

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
6 lata temu

Lubię takie połączenie smaków. Czuć „to coś” co kocham.

0
Odpowiedz
Girlinglass
Girlinglass
6 lata temu

Wyglądają smakowicie. Z tym że moje zdolności kulinarne są marnej jakości…

0
Odpowiedz
Marta
Marta
6 lata temu

Muszą byc pyszne, ja uwielbiam takie połączenia smaków z czekoladą 🙂

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
6 lata temu

Słodyczy nie jadam, ale czasami próbuję czekoladę z chilli.
Takie smaki bardzo mi odpowiadają.
Przepis doskonały i chyba się skuszę na ich upieczenie, bo ostrych przypraw Ci u mnie dostatek!
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Ciekawa propozycja. Owszem łączenie czekolady z chili jest mi znane, ale pieprz to nowość.

0
Odpowiedz
Olka
Olka
7 lata temu

Różowy pieprz wydaje się być całkiem dobrym pomysłem, jako pikantny dodatek do czekolady 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
8 lata temu

Jaki przepis! Wow. Zaskoczona jestem składnikami, musze się do tego przymierzyć 😉

0
Odpowiedz
Conrad Niedźwiedzki
Conrad Niedźwiedzki
8 lata temu

To chyba nie jest trudne. Muszę spróbować tego przepisu! Na zdjęciu wyglądają wyśmienicie. 😉

0
Odpowiedz
Aleksandra z Cooking Monster
Aleksandra z Cooking Monster
9 lata temu

Idealne! Nie przepadam za czekoladowymi ciastami, ale ciasteczka już uwielbiam 😀 takie z ostrą nutą muszą być wyśmienite 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
29
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz