• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta ucierane, Ciasta z warzywami, Przepisy  /  7 czerwca, 2015

Czekoladowe ciasto z cukinią

Wędrówki po kuchni
Ciasta ucierane są wspaniałe i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Dziś chciałabym się z Wami podzielić fantastycznym wypiekiem na bazie cukinii. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. Dekadenckie, intensywnie czekoladowe i zdecydowanie uzależniające! Idealne na leniwe popołudnie z filiżanką dobrej kawy. Zapraszam!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 20 min.
Drukuj
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 500 g cukinii
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 250 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 30 g ciemnego kakao
  • 120 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kolejno po jednym jajku, na przemian z mąką i jogurtem naturalnym. Na sam koniec dodajemy cukinię i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  • Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy około 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia może popękać, ale to zupełnie normalne.

Polewa czekoladowa

  • W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Ciasto czekoladowo-kokosowe

Adapted from Cynamonowy pył

5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z warzywami
  • Cukinia

Zobacz wpisy

Ciasto czekoladowo-kokosowe
Toskańska zapiekanka z cukinią

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
teresa
teresa
3 miesięcy temu

Wspaniały smak tego ciasta już piekłam

0
Odpowiedz
Angrywaldeuszek
Angrywaldeuszek
6 miesięcy temu

Super przepisy!

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
6 miesięcy temu

Boże to jest najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam 😍😍dziękuję za ten przepis!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 miesięcy temu
Reply to  Kinga

Rozumiem, że skisiłaś się na to ciasto? 🙂

0
Odpowiedz
Speckled Fawn
Speckled Fawn
1 rok temu

Czy cukinię zamiast ścierać na małych oczkach można zblendować? (na gładką masę czy delikatne grudki?) 🙂 Po przepisie wydaje mi się, że ciasto nie jest zbyt słodkie przez gorzką czekoladę, czy jednak nie? 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Speckled Fawn

Po zblendowaniu cukinii ciasto będzie miało inna konsystencję, co może mieć znaczny wpływ na tzw zakalec. Polecam jednak ją zetrzeć. Zapewniam, że cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna w cieście :). Ciasto nie jest zbyt słodkie 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
1 rok temu

I nie czuc w nim cukinii?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  blogierka

Zapewniam, że nie 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
1 rok temu

No proszę. Jak zwykle ciasta mnie ratują bo nigdy nie wiem co zrobić z warzywami, które nijak mają się do mojego zaplanowanego menu.

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
1 rok temu

Wyobrażam sobie jak dobrze może smakować, choć dla mnie, ten przepis wymagałby sporych zmian ze względu na dietę:)

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
1 rok temu

Ciasta z cukinią są przepyszne 🙂 Kiedyś zaskoczyłam rodzinę robią ciasto z cukinii i nikomu o tym nie mówiąc 🙂 Byli w szoku 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

Cudowne ciasto ….
A przepis wygląda mi na to, że jest również do zrobienia dla mnie…
Tak to pysznie opisałaś 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
1 rok temu

Teraz tylko poczekam na własne cukinie z ogrodu i piekę!

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Moja mama uwielbiam cukinie, pokażę jej ten przepis.

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
2 lat temu

Ciasto z cukinią? Ciekawe, jak faktycznie smakuje. Nigdy nie miałam okazji takiego jeść.

0
Odpowiedz
Hania
Hania
2 lat temu

Mniam! Faktycznie, wygląda bardzo apetycznie. Muszę koniecznie je upiec w weekend.

0
Odpowiedz
butymodne
butymodne
2 lat temu

Kochana, a Ty nie chcesz mnie na weekend do siebie zaprosić. Już mi ślinka cieknie, tutaj tak pięknie to wszystko wygląda. Dobrze, że ekran laptopa nie przenosi zapachów.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  butymodne

A no oczywiście zapraszam 🙂

0
Odpowiedz
Sonia
Sonia
2 lat temu

Wyglada obłędnie! Uwielbiam ciasta na bazie warzyw!

0
Odpowiedz
Globfoterka
Globfoterka
2 lat temu

Ciasto z cukinią?! Nigdy w życiu nie spotkałam się z takim połączeniem. Piłam za to cappuccino, które tak naprawdę było kremem z kalafiora z białą czekoladą. Trochę dziwne, ale na pewno wyjątkowe. Akurat za mocno czekoladowymi ciastami nie przepadam, bo jestem zwolenniczką owoców i lekkich, śmietankowych kremów.

0
Odpowiedz
Monika Monime.pl
Monika Monime.pl
1 rok temu
Reply to  Globfoterka

To mnie tym cappuccino zaciekawiłaś. Gdzie takie dziwactwa można wypić?

0
Odpowiedz
AnWuWu
AnWuWu
2 lat temu

Uwielbiam Pani przepisy! Pyyycha!

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Swietny przepis@

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
2 lat temu

Wygląda smacznie

0
Odpowiedz
Olga - Rodzina ze Szczecina
Olga - Rodzina ze Szczecina
2 lat temu

O ja! Wyglada obłędnie! Uwielbiam ciasta warzywne. Moje hity to szpinakowe i fasolowe.

0
Odpowiedz
Mmalena
Mmalena
2 lat temu

Było ciasto z marchewki, z buraka, fasoli, awokado ale tą cukinią to mnie zastrzeliłaś 🙂

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
2 lat temu

Wy to potraficie zadziwić. Ciasto z cukinią? Aż boję się ryzykować takich kulinarnych eksperymentów 😉

0
Odpowiedz
Chadonistka
Chadonistka
3 lat temu

Uwielbiam ciasto z cukinią. Na pewno wypróbuję ten przepis!

0
Odpowiedz
Holly
Holly
3 lat temu

Dodatkiem cukini to mnie zaskoczyłaś. O dyni, marchewce slyszalam, Ale to jest nowość.

0
Odpowiedz
kuchniabellissima
kuchniabellissima
3 lat temu

Kocham cukinię!!! Odkąd odkryłam ten smak jest moim numerem 1 w kuchni! A kiedyś robiłam podobne ciasto i naprawdę smakuje wyśmienicie <3

0
Odpowiedz
Anna Rosińska
Anna Rosińska
3 lat temu

Jeżeli o ciasta chodzi, to jedyną wariacją na temat słodkie + warzywo było przyrządzenie czekoladowego ciasta z marchewką. Ostatnio często spotykam przepisy na ciasta właśnie z cukinią, więc muszę wreszcie spróbować je przyrządzić. Ten przepis wydaje się do tego idealny 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply