Ciasta ucierane są wspaniałe i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Dziś chciałabym się z Wami podzielić fantastycznym wypiekiem na bazie cukinii. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. Dekadenckie, intensywnie czekoladowe i zdecydowanie uzależniające! Idealne na leniwe popołudnie z filiżanką dobrej kawy. Zapraszam!
Porcje: 12
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 500 g cukinii
- 100 g miękkiego masła
- 100 g czekolady gorzkiej 70%
- 250 g cukru
- 125 ml oleju
- 2 duże jajka
- 30 g ciemnego kakao
- 120 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady gorzkiej 70%
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
- Cukinię obieramy, wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
- Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kolejno po jednym jajku, na przemian z mąką i jogurtem naturalnym. Na sam koniec dodajemy cukinię i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy około 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia może popękać, ale to zupełnie normalne.
Polewa czekoladowa
- W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Cynamonowy pył
Pierwszy raz robiłam ciasto z tego przepisu, jest pyszne i puszyste. Pieczone 70 minut.
❤️Najlepsze
Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Nie wyszło po raz kolejny,wszystko robie zgodnie z instrukcją oraz waga kuchenna. Ciasto w srodku jest mokre,surowe po pieczeniu w 180 przez 1,40.
A to ciekawe. Wczoraj właśnie piekłam to ciasto ponownie 🙂 Czy nie mieszasz zbyt długo ciasta? Wtedy się napowietrza i będzie zakalec. Czy cukinia dobrze odsączona? Ciasto pieczemy w 160’C, a nie w 180 🙂
dziękuję za przepis , dzisiaj zrobię i jak wyjdzie wrzucę zdjęcie
Czekam z niecierpliwością 🙂
Wspaniały smak tego ciasta już piekłam
Super przepisy!
Boże to jest najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam 😍😍dziękuję za ten przepis!
Rozumiem, że skisiłaś się na to ciasto? 🙂
Czy cukinię zamiast ścierać na małych oczkach można zblendować? (na gładką masę czy delikatne grudki?) 🙂 Po przepisie wydaje mi się, że ciasto nie jest zbyt słodkie przez gorzką czekoladę, czy jednak nie? 🙂
Po zblendowaniu cukinii ciasto będzie miało inna konsystencję, co może mieć znaczny wpływ na tzw zakalec. Polecam jednak ją zetrzeć. Zapewniam, że cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna w cieście :). Ciasto nie jest zbyt słodkie 🙂
I nie czuc w nim cukinii?
Zapewniam, że nie 🙂
No proszę. Jak zwykle ciasta mnie ratują bo nigdy nie wiem co zrobić z warzywami, które nijak mają się do mojego zaplanowanego menu.
Wyobrażam sobie jak dobrze może smakować, choć dla mnie, ten przepis wymagałby sporych zmian ze względu na dietę:)
Ciasta z cukinią są przepyszne 🙂 Kiedyś zaskoczyłam rodzinę robią ciasto z cukinii i nikomu o tym nie mówiąc 🙂 Byli w szoku 🙂
Cudowne ciasto ….
A przepis wygląda mi na to, że jest również do zrobienia dla mnie…
Tak to pysznie opisałaś 🙂
Teraz tylko poczekam na własne cukinie z ogrodu i piekę!
Moja mama uwielbiam cukinie, pokażę jej ten przepis.
Ciasto z cukinią? Ciekawe, jak faktycznie smakuje. Nigdy nie miałam okazji takiego jeść.
Mniam! Faktycznie, wygląda bardzo apetycznie. Muszę koniecznie je upiec w weekend.
Kochana, a Ty nie chcesz mnie na weekend do siebie zaprosić. Już mi ślinka cieknie, tutaj tak pięknie to wszystko wygląda. Dobrze, że ekran laptopa nie przenosi zapachów.
A no oczywiście zapraszam 🙂
Wyglada obłędnie! Uwielbiam ciasta na bazie warzyw!
Ciasto z cukinią?! Nigdy w życiu nie spotkałam się z takim połączeniem. Piłam za to cappuccino, które tak naprawdę było kremem z kalafiora z białą czekoladą. Trochę dziwne, ale na pewno wyjątkowe. Akurat za mocno czekoladowymi ciastami nie przepadam, bo jestem zwolenniczką owoców i lekkich, śmietankowych kremów.
To mnie tym cappuccino zaciekawiłaś. Gdzie takie dziwactwa można wypić?
Uwielbiam Pani przepisy! Pyyycha!
Dziękuję
Swietny przepis@
Wygląda smacznie
O ja! Wyglada obłędnie! Uwielbiam ciasta warzywne. Moje hity to szpinakowe i fasolowe.
Było ciasto z marchewki, z buraka, fasoli, awokado ale tą cukinią to mnie zastrzeliłaś 🙂
Wy to potraficie zadziwić. Ciasto z cukinią? Aż boję się ryzykować takich kulinarnych eksperymentów 😉
Zapewniam, że jest pyszne i wcale nie czuć w nim cukinii 🙂
Uwielbiam ciasto z cukinią. Na pewno wypróbuję ten przepis!
Polecam
Dodatkiem cukini to mnie zaskoczyłaś. O dyni, marchewce slyszalam, Ale to jest nowość.
Kocham cukinię!!! Odkąd odkryłam ten smak jest moim numerem 1 w kuchni! A kiedyś robiłam podobne ciasto i naprawdę smakuje wyśmienicie <3
Jeżeli o ciasta chodzi, to jedyną wariacją na temat słodkie + warzywo było przyrządzenie czekoladowego ciasta z marchewką. Ostatnio często spotykam przepisy na ciasta właśnie z cukinią, więc muszę wreszcie spróbować je przyrządzić. Ten przepis wydaje się do tego idealny 🙂