Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta ucierane, Ciasta z warzywami, Przepisy, Wypieki  /  7 czerwca, 2015

Czekoladowe ciasto z cukinią

Wędrówki po kuchni
Ciasta ucierane są wspaniałe i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Dziś chciałabym się z Wami podzielić fantastycznym wypiekiem na bazie cukinii. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. Dekadenckie, intensywnie czekoladowe i zdecydowanie uzależniające! Idealne na leniwe popołudnie z filiżanką dobrej kawy. Zapraszam!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 20 min., min.
Drukuj
4 from 2 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 500 g cukinii
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 250 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 2 duże jajka
  • 30 g ciemnego kakao
  • 120 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kolejno po jednym jajku, na przemian z mąką i jogurtem naturalnym. Na sam koniec dodajemy cukinię i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  • Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy około 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia może popękać, ale to zupełnie normalne.

Polewa czekoladowa

  • W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Cynamonowy pył

4.4 15 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z warzywami
  • Cukinia

Nawigacja wpisu

Ciasto czekoladowo-kokosowe
Toskańska zapiekanka z cukinią

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
40 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Beata
Beata
1 rok temu

Pierwszy raz robiłam ciasto z tego przepisu, jest pyszne i puszyste. Pieczone 70 minut.
❤️Najlepsze

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Beata

Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Eaa
Eaa
2 lata temu

3 stars
Nie wyszło po raz kolejny,wszystko robie zgodnie z instrukcją oraz waga kuchenna. Ciasto w srodku jest mokre,surowe po pieczeniu w 180 przez 1,40.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Eaa

A to ciekawe. Wczoraj właśnie piekłam to ciasto ponownie 🙂 Czy nie mieszasz zbyt długo ciasta? Wtedy się napowietrza i będzie zakalec. Czy cukinia dobrze odsączona? Ciasto pieczemy w 160’C, a nie w 180 🙂

0
Odpowiedz
Małgorzata
Małgorzata
2 lata temu

5 stars
dziękuję za przepis , dzisiaj zrobię i jak wyjdzie wrzucę zdjęcie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Małgorzata

Czekam z niecierpliwością 🙂

0
Odpowiedz
teresa
teresa
4 lata temu

Wspaniały smak tego ciasta już piekłam

0
Odpowiedz
Angrywaldeuszek
Angrywaldeuszek
4 lata temu

Super przepisy!

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
4 lata temu

Boże to jest najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam 😍😍dziękuję za ten przepis!

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Kinga

Rozumiem, że skisiłaś się na to ciasto? 🙂

0
Odpowiedz
Speckled Fawn
Speckled Fawn
5 lata temu

Czy cukinię zamiast ścierać na małych oczkach można zblendować? (na gładką masę czy delikatne grudki?) 🙂 Po przepisie wydaje mi się, że ciasto nie jest zbyt słodkie przez gorzką czekoladę, czy jednak nie? 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Speckled Fawn

Po zblendowaniu cukinii ciasto będzie miało inna konsystencję, co może mieć znaczny wpływ na tzw zakalec. Polecam jednak ją zetrzeć. Zapewniam, że cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna w cieście :). Ciasto nie jest zbyt słodkie 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

I nie czuc w nim cukinii?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

Zapewniam, że nie 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
5 lata temu

No proszę. Jak zwykle ciasta mnie ratują bo nigdy nie wiem co zrobić z warzywami, które nijak mają się do mojego zaplanowanego menu.

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
5 lata temu

Wyobrażam sobie jak dobrze może smakować, choć dla mnie, ten przepis wymagałby sporych zmian ze względu na dietę:)

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Ciasta z cukinią są przepyszne 🙂 Kiedyś zaskoczyłam rodzinę robią ciasto z cukinii i nikomu o tym nie mówiąc 🙂 Byli w szoku 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

Cudowne ciasto ….
A przepis wygląda mi na to, że jest również do zrobienia dla mnie…
Tak to pysznie opisałaś 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
5 lata temu

Teraz tylko poczekam na własne cukinie z ogrodu i piekę!

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
5 lata temu

Moja mama uwielbiam cukinie, pokażę jej ten przepis.

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
6 lata temu

Ciasto z cukinią? Ciekawe, jak faktycznie smakuje. Nigdy nie miałam okazji takiego jeść.

1
Odpowiedz
Hania
Hania
6 lata temu

Mniam! Faktycznie, wygląda bardzo apetycznie. Muszę koniecznie je upiec w weekend.

0
Odpowiedz
butymodne
butymodne
6 lata temu

Kochana, a Ty nie chcesz mnie na weekend do siebie zaprosić. Już mi ślinka cieknie, tutaj tak pięknie to wszystko wygląda. Dobrze, że ekran laptopa nie przenosi zapachów.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  butymodne

A no oczywiście zapraszam 🙂

0
Odpowiedz
Sonia
Sonia
7 lata temu

Wyglada obłędnie! Uwielbiam ciasta na bazie warzyw!

0
Odpowiedz
Globfoterka
Globfoterka
7 lata temu

Ciasto z cukinią?! Nigdy w życiu nie spotkałam się z takim połączeniem. Piłam za to cappuccino, które tak naprawdę było kremem z kalafiora z białą czekoladą. Trochę dziwne, ale na pewno wyjątkowe. Akurat za mocno czekoladowymi ciastami nie przepadam, bo jestem zwolenniczką owoców i lekkich, śmietankowych kremów.

0
Odpowiedz
Monika Monime.pl
Monika Monime.pl
5 lata temu
Odpowiedź do  Globfoterka

To mnie tym cappuccino zaciekawiłaś. Gdzie takie dziwactwa można wypić?

0
Odpowiedz
AnWuWu
AnWuWu
7 lata temu

Uwielbiam Pani przepisy! Pyyycha!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  AnWuWu

Dziękuję

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Swietny przepis@

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
7 lata temu

Wygląda smacznie

0
Odpowiedz
Olga - Rodzina ze Szczecina
Olga - Rodzina ze Szczecina
7 lata temu

O ja! Wyglada obłędnie! Uwielbiam ciasta warzywne. Moje hity to szpinakowe i fasolowe.

0
Odpowiedz
Mmalena
Mmalena
7 lata temu

Było ciasto z marchewki, z buraka, fasoli, awokado ale tą cukinią to mnie zastrzeliłaś 🙂

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
7 lata temu

Wy to potraficie zadziwić. Ciasto z cukinią? Aż boję się ryzykować takich kulinarnych eksperymentów 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Młodzi na Dorobku

Zapewniam, że jest pyszne i wcale nie czuć w nim cukinii 🙂

0
Odpowiedz
Chadonistka
Chadonistka
7 lata temu

Uwielbiam ciasto z cukinią. Na pewno wypróbuję ten przepis!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Chadonistka

Polecam

0
Odpowiedz
Holly
Holly
7 lata temu

Dodatkiem cukini to mnie zaskoczyłaś. O dyni, marchewce slyszalam, Ale to jest nowość.

0
Odpowiedz
kuchniabellissima
kuchniabellissima
7 lata temu

Kocham cukinię!!! Odkąd odkryłam ten smak jest moim numerem 1 w kuchni! A kiedyś robiłam podobne ciasto i naprawdę smakuje wyśmienicie <3

0
Odpowiedz
Anna Rosińska
Anna Rosińska
7 lata temu

Jeżeli o ciasta chodzi, to jedyną wariacją na temat słodkie + warzywo było przyrządzenie czekoladowego ciasta z marchewką. Ostatnio często spotykam przepisy na ciasta właśnie z cukinią, więc muszę wreszcie spróbować je przyrządzić. Ten przepis wydaje się do tego idealny 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
40
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz