Wiśnie to owoce hodowane od 2,5 tysiąca lat. Ich popularność nie słabnie. W kuchni wykorzystywane do bardzo wielu deserów, przetworów i potraw. Postawiłam dziś na czekoladowe ciasto z wiśniami, bo jak wiadomo czekolada i kwaskowe wiśnie to duet idealny. Ciasto jest cudowne! Mocno czekoladowe, wilgotne i bardzo smaczne. Idealne do popołudniowej kawy.
Porcje: 10
Składniki
- 200 g wydrylowanych wiśni
- 340 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 180 ml mleka
- 60 ml oleju
- 100 g gorzkiej czekolady 60%
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, startą czekoladę i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy mleko, olej i jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy połowę wiśni i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 25x8, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy pozostałe wiśnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Połączenie czekolady z wiśniami jest naprawdę świetne.
zapisuję! ostatnio właśnie szukam pomysłów na takie ciasta 🙂