Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Ciasteczka, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  5 grudnia, 2014

Czekoladowe pierniki

Wędrówki po kuchni
Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają dzieciaki. Nie ma nic przyjemniejszego niż prawdziwa, pachnąca choinka, udekorowana pierniczkami! Taka choinka to dopiero smakuje!
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie8 min., min.
Czas całkowity33 min., min.
Drukuj
4.34 from 6 votes
Porcje: 40
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 510 g mąki tortowej
  • 180 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 65 g ciemnego kakao
  • 270 g golden syrup *
  • 1 jajko
  • 2½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

  • W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier puder, przyprawę i sodę oczyszczoną. Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i golden syrup. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Do suchych składników w misce dodajemy jajko i rozpuszczone masło z czekoladą i golden syrop. Mieszamy za pomocą miksera, aż składniki się połączą. W końcowej fazie mieszania przełożyłam ciasto na blat i kończyłam wyrabianie ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Masa powinna stężeć.
  • Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich wałkujemy na grubość od 3 do 5 mm. Wycinamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy pierniczkami. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 8 minut. Pierniczki po wystudzeniu są twarde, ale bez obaw zmiękną. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Odnośniki

  • *można użyć miodu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Moje wypieki

3.6 18 votes
Article Rating

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasteczka

Nawigacja wpisu

Bułeczki Hot Dogi
Czekoladowy tort z borówkami

Podobne wpisy

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Śledzie z porem i jabłkiem
Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Śledzie z porem i jabłkiem

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
41 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
4 lat temu

Wyglądają pysznie, chętnie wypróbuję przepis.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lat temu

Zjadłabym takie pierniczki. Pożyczę sobie przepis. 🙂

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
4 lat temu

Pierniki to mój absolutny must have każdych świąt.

0
Odpowiedz
AgaMylifestyle
AgaMylifestyle
4 lat temu

Twoje pierniki są idealne! Pieczenie jeszcze przed nami i chyba skusimy się na Twój przepis 🙂 Niech no tylko dorwę takie foremki 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lat temu
Reply to  AgaMylifestyle

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
oliwia marciniak
oliwia marciniak
4 lat temu

właśnie takiego przepisu szukałam na pierniki

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
4 lat temu

5 stars
Wow. Trafiłam na ten przepis w samą porę. Skorzystam z niego z przyjemnością. Prawdą jest, że choinka pachnąca piernikami jest wyjątkowa. Doświadczyłam tego w tamtym roku i teraz już też za taką tęsknię. 🧡

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
4 lat temu

5 stars
Uwielbiam pierniczki domowej roboty. Też szykujemy je na każde święta. Co roku dekorujemy je w innym stylu. Jeszcze trochę i pieczemy własne.

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
4 lat temu

1 star
Trzymałam się ściśle instrukcji, do momentu zarabiania ciasta wszystko super, już po wałkowaniu szło źle. Ciasto się kruszy nie można rozwałkować, potem wyciąć a na koniec piekę i piekę a one surowe. Serio nie wiem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lat temu
Reply to  Katarzyna

Robiłam te pierniczki wielokrotnie i nie tylko ja 🙂 Nie wiem, co może być przyczyną tego, iż pierniki się kruszą. I nie bardzo rozumiem, jak mogą wyjść surowe?

0
Odpowiedz
teresa
teresa
4 lat temu

Wspaniały przepis

Last edited 4 lat temu by Wędrówki po kuchni
0
Odpowiedz
Agata
Agata
4 lat temu

Mniam, zjadłabym 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lat temu

5 stars
szkoda, że nie wszystkie składniki są łatwo dostępne w Polsce, ale myślę, że znajdą się odpowiednie zamienniki 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lat temu
Reply to  Koralina

Wszystkie składniki są z pewnością dostępne w Polsce 🙂

0
Odpowiedz
Chicbykate
Chicbykate
4 lat temu

5 stars
Bardzo dziękuję za prostu przepis na takie ciasteczka. Myślę że je zrobię ale przepis zmodyfikuje bo jestem veganka. Pozdrawiam serdecznie Kasia

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
4 lat temu

mniaaaam 😀 <3 jakie pyszności! 😀 Idealne na niedzielną kawkę 😀

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lat temu

5 stars
Pierniczki lubię. Zawsze podobały mi się na choince. Mama piekła.
Ja się do tego nie nadaję. Popatrzeć wolę, zjeść.
Twoje wyglądają smakowicie.
Przepis jak zwykle dostanie znajoma i niech piecze 🙂

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
4 lat temu

Wyglądają przepysznie , ja po niedzieli będę piekli pierniczki.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
4 lat temu

Podobne pierniczki robię nawet parę razy do roku bo bardzo nam takie ciasteczka odpowiadają:)

0
Odpowiedz
Sia
Sia
4 lat temu

Ojej, uwielbiam pierniki! Koniecznie muszę je upiec 🙂

0
Odpowiedz
K
K
6 lat temu

Niestety zerwałam z dietą tradycyjną, ale z pewnością są pyszne.

1
Odpowiedz
edyta
edyta
6 lat temu

smakowity. kopiuję 🙂

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
6 lat temu

Pierniki to jedna z rzeczy, za które najbardziej kocham święta 🙂

0
Odpowiedz
Holly
Holly
6 lat temu

Pora zacząć pierniczenie ?

0
Odpowiedz
immoral
immoral
6 lat temu

Wyglądają jak malowane 🙂

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lat temu

Lubię czekoladowe, nawet mogłabym ominąć przyprawę korzenną 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lat temu

Alez te pierniki są przepiękne…
Jako dekoracja na stole i mozna tez je zjeść z przyjemnością 🙂

0
Odpowiedz
Gusia
Gusia
6 lat temu

Przepyszne 🙂 chętnie podkradnę przepis ♥️

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
6 lat temu

Bez takich pierniczków nie wyobrażam sobie świąt! Co roku przyrządzamy podobne 🙂

0
Odpowiedz
ada
ada
6 lat temu

Ojj narobiłaś smaczku na pierniczki mniam mniam

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lat temu

Takich jeszcze nie robiłam, na pewno wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
sandra
sandra
7 lat temu

ooo to już kolejny fajny przepis, dzisiaj robimy na przyprawie korzennej, jutro spróbujemy tych twoich.

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
7 lat temu

jezu jak smacznie wyglądają!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lat temu

Jakie ładne i pyszne pewnie 🙂

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
7 lat temu

Już nie mogę się doczekać robienia pierników <3

0
Odpowiedz
Zofia | Podróże po kulturze
Zofia | Podróże po kulturze
7 lat temu

Jak dla mnie bomba!

0
Odpowiedz
kociel
kociel
7 lat temu

Pierniki są podobno banalnie proste, ale ja z moimi umiejętnościami nie podołałam wyzwaniu 🙂

0
Odpowiedz
Monika I Fitpassion
Monika I Fitpassion
7 lat temu

Ostatnio robiłam fit pierniczki ale te twoje czekoladowe też mnie kuszą ❤

0
Odpowiedz
Sarna
Sarna
8 lat temu

gorzka czekolada to to co lubię najbardziej, pewnie bym się objadła takimi pierniczkami 😉

0
Odpowiedz
Evi
Evi
8 lat temu

To jeden z moich ulubionych przepisów na pierniczki. Pięknie Ci wyszły :-).

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lat temu
Reply to  Evi

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
41
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz