Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Walentynki, Wypieki  /  12 lutego, 2016

Czekoladowe serduszka na walentynki

Wędrówki po kuchni
Tradycja Walentynek wywodzi się z XIV- wiecznej Anglii. W Polsce ten obyczaj, obchodzony od kilkunastu lat, cieszy się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród młodzieży. Właśnie tego dnia staramy się jeszcze bardziej pokazać ukochanej osobie, jak wielkim uczuciem ją darzymy. Najczęściej są to jednak jednorazowe starania, które w przeciętne dni zdarzają się nielicznym. Polska to kraj, w którym walentynki nie mają łatwego żywota. Święto zakochanych znajduje co prawda swoich zwolenników, ale także wielu przeciwników. Ja nie przynależę do żadnych z tych grup. Walentynki są mi obojętne, ale skoro już są to miło jest w ten dzień okazać choćby mały gest świadczący o naszej miłości. Dla mnie i mojej drugiej połowy jest to często okazja do wspólnego wyjścia na kolację, wypicia szampana czy po prostu spędzenia wspólnego czasu, albowiem każda okazja jest dobra do świętowania, do wyznania miłość i rozpieszczania podniebienia. Pozostając w kwestii rozpieszczania podniebienia: świetnie się tu sprawdzą mocno czekoladowe, urocze serduszka, przybrane jak na ten dzień przystało w czerwień.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 10
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki tortowej
  • 220 g drobnego cukru
  • 130 g masła
  • 115 ml jogurtu naturalnego
  • 180 ml wody
  • 2 średnie jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa

  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • szczypta czerwonego barwnika

Przygotowanie

    Ciasto

    • Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i mieszając podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę. i mieszamy.
    • Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do połączenia się składników. Do miski z mąką dodajemy roztopione masło, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy masę jajeczną i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
    • Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
    • Wierzch ciasta równamy, ścinając nożem wszelkie nierówności. Foremką w kształcie serduszka wycinamy ciastka.

    Polewa

    • Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i mało. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i mieszamy, aby polewa równomiernie zabarwiła się na czerwony kolor. Polewą dekorujemy serduszka.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    0 0 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Ciasta ucierane
    • Walentynki

    Nawigacja wpisu

    Pączki hiszpańskie
    Pasta Waniliowa Hansells

    Podobne wpisy

    Fit ciasto dyniowe
    Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

    Fit ciasto dyniowe

    Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
    Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

    Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

    Czekoladowe ciasto z cukinią
    Ciasta ucierane, Ciasta z warzywami, Przepisy, Wypieki  /  7 czerwca, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

    Czekoladowe ciasto z cukinią

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    36 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Karolina z Mamkowo.pl
    Karolina z Mamkowo.pl
    4 lat temu

    Przepis wygląda super, a już ta polewa zachwyciła mnie. Uwielbiam białą czekoladę!

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    4 lat temu

    Idealne na walentynki 😀

    0
    Odpowiedz
    Szlak Za Szlakiem
    Szlak Za Szlakiem
    4 lat temu

    5 stars
    Piękne <3 Taki prezent na Walentynki to dopiero coś, gdy ukochana osoba go przygotuje. Szkoda, że mój mąż nie je w ogóle słodyczy (nadal nie rozumiem, jak tam można), ale wykorzystam ten przepis na zbliżające się urodziny mojej mamy.

    0
    Odpowiedz
    Urocznica
    Urocznica
    4 lat temu

    Wyglądają ślicznie, a przepis brzmi smakowicie. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agata Zinkiewicz
    Agata Zinkiewicz
    4 lat temu

    Fajny przepis. Kradnę. Pozdrawiam.

    0
    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska
    Paulina Kwiatkowska
    4 lat temu

    5 stars
    Wyglądają naprawdę przepysznie i pewnie tak też smakują. Idealne na Święto Zakochanych.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Paulina Kwiatkowska

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    4 lat temu

    5 stars
    Pycha, uwielbiam słodkości, a dodatkowy kształt i kolor sprawiają, że idealnie nadadzą się na Walentynki.

    0
    Odpowiedz
    Paulina Wu
    Paulina Wu
    5 lat temu

    5 stars
    Wyszły prześlicznie, na pewno równie dobrze smakują 😊

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    5 lat temu

    Myślę że spróbuje zrobić takie serduszka

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    5 lat temu

    Wyglądają przepysznie i wcale nie są trudne do przygotowania 😀

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lat temu
    Reply to  Marta

    Tak, są bardzo łatwe 🙂

    0
    Odpowiedz
    itysia
    itysia
    6 lat temu

    Jejku, jakie one są piękne! Chętnie bym zjadła, ale raz, że wyzwanie bez cukru jeszcze trwa a dwa, że muszę kupić nowy piekarnik 😛 Zjedz i za mnie 🙂

    1
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    6 lat temu

    ciasteczka są poza moimi zainteresowaniami, ale przyznam że wyglądają bardzo ładnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Hanna
    Hanna
    6 lat temu

    Popatrzeć sobie mogę, ale nie upiekę:) Na szczęście są u ciebie też dietetyczne przepisy!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lat temu
    Reply to  Hanna

    A no są 🙂 Może znajdziesz coś dla siebie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina Wu
    Paulina Wu
    6 lat temu

    Pyszności! Miła niespodzianka nie tylko na walentynki 🙂 Pozdrawiam!

    0
    Odpowiedz
    KrystynaB.
    KrystynaB.
    6 lat temu

    Piękne zdjęcie, piękne serduszka, warto z okazji Walentynek takie sobie smaczne ciasteczka zrobić 🙂

    0
    Odpowiedz
    GosiaEr
    GosiaEr
    6 lat temu

    Wspaniale ! Dziękuję za przepis i życzę cudownych Walentynek ! 😀

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    6 lat temu

    Piękne serduszka, ja też na walentynki celuję w czekoladę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 lat temu

    Śliczne te serduszka. I jeszcze czekoladowe. Oj tak, mój M by to polubił 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 lat temu

    Wow !j Jkie piękne, takie serduszko dostać na Walentynki, to jest coś extra 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kaja
    Kaja
    7 lat temu

    Jaaaaadłabym! 😀

    0
    Odpowiedz
    Martyna
    Martyna
    7 lat temu

    Przepis wygląda bardzo ciekawie, a efekt końcowy – coś cudownego 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    7 lat temu

    Ależ rozpusta, uczta dla oka – i zapewne też dla podniebienia 🙂 Mogę takie jeść nawet bez zadnej wyjątkowej okazji 😉

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    7 lat temu

    A gdzie kupić czerwony barwnik? Wygląda pięknie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lat temu
    Reply to  Katarzyna

    Sklepy internetowe, allegro 🙂

    0
    Odpowiedz
    Magdalena Kopała
    Magdalena Kopała
    7 lat temu

    Mało dietetyczne, ale jakie smakowite 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sylwia Wośkowiak-Kierepka
    Sylwia Wośkowiak-Kierepka
    7 lat temu

    Lecę na zakupy! Przepięknie wygląda i jestem pewna, że smakuje tak samo!

    0
    Odpowiedz
    Gosia
    Gosia
    7 lat temu

    No i masz babo placek przypomniałas mi o szampanie no mam ale pikolo na urodziny córki a dziś w sklepie byłam.

    0
    Odpowiedz
    paulina
    paulina
    7 lat temu

    jakie one piękne! nie mogłabym zjeść takich cudeniek!

    0
    Odpowiedz
    Marzena
    Marzena
    7 lat temu

    O jakie śliczne 🙂 uwielbiam wszystkie rzeczy robione samodzielnie 🙂 cudo

    0
    Odpowiedz
    katiessh
    katiessh
    7 lat temu

    Wyglądają uroczo, zastanawiam się czy nie wypróbować tego przepisu dla mojej Walentynki. Pozdrawiam, K!

    0
    Odpowiedz
    Kaja
    Kaja
    7 lat temu

    To już wiem, co zrobię mężowi na walentynki! Dziękuję za przepis :))

    0
    Odpowiedz
    Nihil Novi
    Nihil Novi
    7 lat temu

    Jakie śliczności ♥ Aż szkoda zjeść! Ja walentynki lubię – czułość na co dzień to podstawa, ale fajnie mieć taką dodatkową okazję, żeby zrobić coś wyjątkowego razem. Szkoda tylko, że są w lutym, bo odmrożone stopy zabijają romantyzm 😀

    0
    Odpowiedz
    Trendy Mama
    Trendy Mama
    7 lat temu

    Serduszka wyglądają pysznie i pewnie wybornie smakują! Muszę w końcu uruchomić piekarnik!

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    36
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz