Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Okazje, Przepisy, Torty, Walentynki, Wypieki  /  14 lutego, 2018

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Wędrówki po kuchni
Truskawki, czekolada i szampan - to zdecydowanie zestaw idealny na Walentynki. A te wszystkie wspaniałe smaki znajdziecie w jednym wypieku. Delikatny i uroczy torcik, choć nie za słodki z pewnością uczyni ten dzień wyjątkowym. Bez względu na to, czy obchodzicie Walentynki czy też nie, to i tak życzę Wam wielkiej, niekończącej się miłości. Kochajcie się mniej niż jutro, a więcej niż wczoraj...
Przygotowanie40 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 40 min., min.
Drukuj
4.67 from 3 votes
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto czekoladowe

  • 200 g mąki pszennej
  • 280 g brązowego cukru
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka
  • 60 g ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem szampański

  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 180 ml szampana wytrawnego + 100 ml
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Mus truskawkowy

  • 300 g truskawek *
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Dekoracja

  • świeże truskawki i borówki
  • listki mięty

Przygotowanie

    Ciasto czekoladowe

    • Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przy pomocy miksera, dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie i krótko do połączenia się składników.
    • Dno formy o wielkości około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wierzch ciasta ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.

    Krem szampański

    • 100 ml szampana doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze do podwojenia objętości. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych żółtek szampana, powstanie puszysta pianka. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną masę z żółtek, żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Krem chłodzimy w lodówce.

    Mus truskawkowy

    • Do truskawek dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do truskawek. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.

    Przełożenie

    • Jeden blat ciasta czekoladowego przy pomocy tylki nr 12 dekorujemy kremem. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę serca dekorujemy na około kremem szampańskim. W środku tą samą tylką wykładamy mus truskawkowy. Delikatnie przykrywamy drugim blatem ciastem, które w ten sam sposób dekorujemy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami mięty.

    Odnośniki

    • * użyłam mrożonych truskawek

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    3.2 9 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Torty
    • Truskawki
    • Walentynki

    Nawigacja wpisu

    Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
    Tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    39 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Oli
    Oli
    4 lata temu

    5 stars
    Czy żółtka trzeba ucierać na parze? Bo nie mam ręcznego robota, a nie chce zrobić gafy 😊 pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Oli

    Tak

    0
    Odpowiedz
    Bernadeta
    Bernadeta
    4 lata temu

    Cudny torcik idealny na Walentunki.

    0
    Odpowiedz
    Weronika
    Weronika
    4 lata temu

    Jaki szampan pani poleca ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Weronika

    Każdy, dobry szampan się tu świetnie sprawdzi 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    5 lata temu

    Nie potrafię oprzeć się takim pysznościom. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    5 lata temu

    Wygląda naprawdę przepysznie! Będę musiała wypróbować ten przepis!

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    5 lata temu

    5 stars
    Jak zobaczyłam tytuł, to zastanawiał się o co chodzi z tym szampańskim. A tu naprawdę szampan w przepisie! Super! A do tego ślicznie wygląda taki torcik. A te białe kolki, to co to jest?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Kasia

    To jest właśnie krem szampański 🙂

    0
    Odpowiedz
    Donna
    Donna
    5 lata temu

    To ciacho za mną chodzi 😀 i te owoce mniam!

    0
    Odpowiedz
    Angelika
    Angelika
    5 lata temu

    Uwielbiam czekoladę, uwielbiam torty, uwielbiam owoce leśne i szampana!
    To zdecydowanie tort dla mnie <3

    0
    Odpowiedz
    Kawowar
    Kawowar
    5 lata temu

    Przepis pierwsza klasa, a wykonanie to już naprawdę mistrzostwo:)

    0
    Odpowiedz
    Karolina
    Karolina
    5 lata temu

    4 stars
    Aż bym zjadła taki torcik 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    5 lata temu

    o matko! ale pychotka! mniam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    5 lata temu

    Zdecydowanie przekonują mnie te kremy w środku tortu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    5 lata temu

    A gdzie się podziało 180 ml szampana. W przepisie jest 180+100 ml skoro do żelatyny zużyto 100 ml to gdzie tą resztę?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Ania

    100 ml idzie do żelatyny, a resztę wlewamy do żółtek podczas ubijania, co jest napisane w przepisie

    1
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 lata temu

    Przepiękny! Masz taką specjalną foremkę czy wycinałaś formę serduszka…. i gdzie się podział środek?! 😛

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Kasia

    Mam foremkę w kształcie serca, a środek wycięłam mniejszą foremką 🙂 Środek skonsumowany na próbę z kremami 😛

    0
    Odpowiedz
    Martawteatrze
    Martawteatrze
    6 lata temu

    Pycha , na pewno upiekę :)))

    0
    Odpowiedz
    Jeanne
    Jeanne
    7 lata temu

    Aaaa to wygląda tak pysznie! Chętnie bym spróbowała!

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Cudo , przepiękny i taki apetyczny 🙂
    Nie rozumiem dlaczego ta siła wyższa tak nierówno talenty rozdziela 🙂
    Cały czas podziwiam Twoje dzieła kulinarne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Dziękuję za miłe słowa, staram się jak mogę :). Uważam, że każdy człowiek posiada swój zestaw talentów 🙂

    0
    Odpowiedz
    Zwykła Panna Młoda
    Zwykła Panna Młoda
    7 lata temu

    Pysznie <3

    0
    Odpowiedz
    Zdrowiedzma
    Zdrowiedzma
    7 lata temu

    Przepis wygląda na bardzo smaczny. Zastanawiam się tylko czy można zamienić mleko krowie na roślinne. 🙂 jak wypróbuję przepis to dam znac, bo wyglada apetycznie. 🙂 pozdrawiam!

    0
    Odpowiedz
    Słodkie okruszki
    Słodkie okruszki
    7 lata temu

    Wspaniały torcik 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika, zresetowani.pl
    Monika, zresetowani.pl
    7 lata temu

    Ooops, mam ślinotok teraz 😀 smakowicie wygląda i pewnie podobnie smakuje! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Adriana
    Adriana
    7 lata temu

    I robiłaś takie cudo na Walentyny????

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Adriana

    Tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Dzień jak co dzień
    Dzień jak co dzień
    7 lata temu

    Szybki i prosty przepis. Idealny deser na romantyczny wieczór, rodzinny obiad 🙂 też lubię pichcić, więc zapisuje- może w najbliższym czasie się coś upiecze 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wojciech
    Wojciech
    7 lata temu

    Sporo roboty, ale jakie efekty! Mogę zamówić jeden? 😛

    0
    Odpowiedz
    Judomama
    Judomama
    7 lata temu

    Wygląda przepysznie. Po moim postanowieniu 40dniowym zabiorę się za niego 😀

    0
    Odpowiedz
    Angelika F
    Angelika F
    7 lata temu

    Jej jakie cudo:) Zrobię je jak będzie sezon na truskawki, bo te które są teraz w sklepach jakoś nieszczególnie mi smakują a torcik przepiękny!

    0
    Odpowiedz
    Młodzi na Dorobku
    Młodzi na Dorobku
    7 lata temu

    Teraz tylko czekać na truskawki, bo mrożone się do niczego nie nadają, a już z pewnością tort nie będzie taki smaczny.

    0
    Odpowiedz
    Ula
    Ula
    7 lata temu

    Obśliniłam się. A teraz intensywnie się zastanawiam, czy wyjdzie zjadliwe, jeśli mąkę pszenną zastąpię kukurydzianą, mleko krowie mlekiem migdałowym, a śmietankę gęstym mleczkiem kokosowym… (dylematy ludzi puchnących od glutenu i mających wysypkę od nabiału)

    0
    Odpowiedz
    Magda
    Magda
    7 lata temu

    Wygląda przepysznie! Myślę, że skradłby serce każdego 😉

    0
    Odpowiedz
    Ania W
    Ania W
    7 lata temu

    Wow, wygląda bosko! Idealny na imprezę walentynkowa, więc przetestuję w weekend 🙂

    0
    Odpowiedz
    Holly
    Holly
    7 lata temu

    To jest taki wypas, że ja nie mogę?

    0
    Odpowiedz
    Sikoreczka
    Sikoreczka
    7 lata temu

    Aż ślinka cieknie. Cudowny torcik na romantyczny wieczór.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    39
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz