Truskawki, czekolada i szampan - to zdecydowanie zestaw idealny na Walentynki. A te wszystkie wspaniałe smaki znajdziecie w jednym wypieku. Delikatny i uroczy torcik, choć nie za słodki z pewnością uczyni ten dzień wyjątkowym. Bez względu na to, czy obchodzicie Walentynki czy też nie, to i tak życzę Wam wielkiej, niekończącej się miłości. Kochajcie się mniej niż jutro, a więcej niż wczoraj...
Porcje: 6
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 200 g mąki pszennej
- 280 g brązowego cukru
- 170 ml oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
- 60 g ciemnego kakao
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem szampański
- 250 ml śmietanki 36 %
- 180 ml szampana wytrawnego + 100 ml
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mus truskawkowy
- 300 g truskawek *
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Dekoracja
- świeże truskawki i borówki
- listki mięty
Przygotowanie
Ciasto czekoladowe
- Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przy pomocy miksera, dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie i krótko do połączenia się składników.
- Dno formy o wielkości około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wierzch ciasta ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.
Krem szampański
- 100 ml szampana doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze do podwojenia objętości. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych żółtek szampana, powstanie puszysta pianka. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną masę z żółtek, żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Krem chłodzimy w lodówce.
Mus truskawkowy
- Do truskawek dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do truskawek. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.
Przełożenie
- Jeden blat ciasta czekoladowego przy pomocy tylki nr 12 dekorujemy kremem. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę serca dekorujemy na około kremem szampańskim. W środku tą samą tylką wykładamy mus truskawkowy. Delikatnie przykrywamy drugim blatem ciastem, które w ten sam sposób dekorujemy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami mięty.
Odnośniki
- * użyłam mrożonych truskawek
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Czy żółtka trzeba ucierać na parze? Bo nie mam ręcznego robota, a nie chce zrobić gafy 😊 pozdrawiam
Tak
Cudny torcik idealny na Walentunki.
Jaki szampan pani poleca ?
Każdy, dobry szampan się tu świetnie sprawdzi 🙂
Nie potrafię oprzeć się takim pysznościom. 🙂
Wygląda naprawdę przepysznie! Będę musiała wypróbować ten przepis!
Jak zobaczyłam tytuł, to zastanawiał się o co chodzi z tym szampańskim. A tu naprawdę szampan w przepisie! Super! A do tego ślicznie wygląda taki torcik. A te białe kolki, to co to jest?
To jest właśnie krem szampański 🙂
To ciacho za mną chodzi 😀 i te owoce mniam!
Uwielbiam czekoladę, uwielbiam torty, uwielbiam owoce leśne i szampana!
To zdecydowanie tort dla mnie <3
Przepis pierwsza klasa, a wykonanie to już naprawdę mistrzostwo:)
Aż bym zjadła taki torcik 🙂
o matko! ale pychotka! mniam 🙂
Zdecydowanie przekonują mnie te kremy w środku tortu 🙂
A gdzie się podziało 180 ml szampana. W przepisie jest 180+100 ml skoro do żelatyny zużyto 100 ml to gdzie tą resztę?
100 ml idzie do żelatyny, a resztę wlewamy do żółtek podczas ubijania, co jest napisane w przepisie
Przepiękny! Masz taką specjalną foremkę czy wycinałaś formę serduszka…. i gdzie się podział środek?! 😛
Mam foremkę w kształcie serca, a środek wycięłam mniejszą foremką 🙂 Środek skonsumowany na próbę z kremami 😛
Pycha , na pewno upiekę :)))
Aaaa to wygląda tak pysznie! Chętnie bym spróbowała!
Cudo , przepiękny i taki apetyczny 🙂
Nie rozumiem dlaczego ta siła wyższa tak nierówno talenty rozdziela 🙂
Cały czas podziwiam Twoje dzieła kulinarne 🙂
Dziękuję za miłe słowa, staram się jak mogę :). Uważam, że każdy człowiek posiada swój zestaw talentów 🙂
Pysznie <3
Przepis wygląda na bardzo smaczny. Zastanawiam się tylko czy można zamienić mleko krowie na roślinne. 🙂 jak wypróbuję przepis to dam znac, bo wyglada apetycznie. 🙂 pozdrawiam!
Wspaniały torcik 🙂
Ooops, mam ślinotok teraz 😀 smakowicie wygląda i pewnie podobnie smakuje! 🙂
I robiłaś takie cudo na Walentyny????
Tak 🙂
Szybki i prosty przepis. Idealny deser na romantyczny wieczór, rodzinny obiad 🙂 też lubię pichcić, więc zapisuje- może w najbliższym czasie się coś upiecze 🙂
Sporo roboty, ale jakie efekty! Mogę zamówić jeden? 😛
Wygląda przepysznie. Po moim postanowieniu 40dniowym zabiorę się za niego 😀
Jej jakie cudo:) Zrobię je jak będzie sezon na truskawki, bo te które są teraz w sklepach jakoś nieszczególnie mi smakują a torcik przepiękny!
Teraz tylko czekać na truskawki, bo mrożone się do niczego nie nadają, a już z pewnością tort nie będzie taki smaczny.
Obśliniłam się. A teraz intensywnie się zastanawiam, czy wyjdzie zjadliwe, jeśli mąkę pszenną zastąpię kukurydzianą, mleko krowie mlekiem migdałowym, a śmietankę gęstym mleczkiem kokosowym… (dylematy ludzi puchnących od glutenu i mających wysypkę od nabiału)
Wygląda przepysznie! Myślę, że skradłby serce każdego 😉
Wow, wygląda bosko! Idealny na imprezę walentynkowa, więc przetestuję w weekend 🙂
To jest taki wypas, że ja nie mogę?
Aż ślinka cieknie. Cudowny torcik na romantyczny wieczór.