• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Walentynki  /  14 lutego, 2018

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Wędrówki po kuchni
Truskawki, czekolada i szampan - to zdecydowanie zestaw idealny na Walentynki. A te wszystkie wspaniałe smaki znajdziecie w jednym wypieku. Delikatny i uroczy torcik, choć nie za słodki z pewnością uczyni ten dzień wyjątkowym. Bez względu na to, czy obchodzicie Walentynki czy też nie, to i tak życzę Wam wielkiej, niekończącej się miłości. Kochajcie się mniej niż jutro, a więcej niż wczoraj...
Przygotowanie40 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 40 min.
Drukuj
4.5 from 2 votes
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto czekoladowe

    • 200 g mąki pszennej
    • 280 g brązowego cukru
    • 170 ml oleju rzepakowego
    • 200 ml mleka
    • 60 g ciemnego kakao
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem szampański

    • 250 ml śmietanki 36 %
    • 180 ml szampana wytrawnego + 100 ml
    • 3 żółtka
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
    • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Mus truskawkowy

    • 300 g truskawek *
    • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
    • 3 łyżki cukru
    • 2-3 łyżki soku z cytryny

    Dekoracja

    • świeże truskawki i borówki
    • listki mięty

    Przygotowanie

      Ciasto czekoladowe

      • Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przy pomocy miksera, dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie i krótko do połączenia się składników.
      • Dno formy o wielkości około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wierzch ciasta ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.

      Krem szampański

      • 100 ml szampana doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze do podwojenia objętości. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych żółtek szampana, powstanie puszysta pianka. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną masę z żółtek, żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Krem chłodzimy w lodówce.

      Mus truskawkowy

      • Do truskawek dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do truskawek. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.

      Przełożenie

      • Jeden blat ciasta czekoladowego przy pomocy tylki nr 12 dekorujemy kremem. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę serca dekorujemy na około kremem szampańskim. W środku tą samą tylką wykładamy mus truskawkowy. Delikatnie przykrywamy drugim blatem ciastem, które w ten sam sposób dekorujemy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami mięty.

      Odnośniki

      • * użyłam mrożonych truskawek

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      0 0 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Torty
      • Truskawki
      • Walentynki

      Zobacz wpisy

      Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
      Tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      36 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Weronika
      Weronika
      1 miesiąc temu

      Jaki szampan pani poleca ?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 miesiąc temu
      Reply to  Weronika

      Każdy, dobry szampan się tu świetnie sprawdzi 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      11 miesięcy temu

      Nie potrafię oprzeć się takim pysznościom. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Dominika D.
      Dominika D.
      11 miesięcy temu

      Wygląda naprawdę przepysznie! Będę musiała wypróbować ten przepis!

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      11 miesięcy temu

      5 stars
      Jak zobaczyłam tytuł, to zastanawiał się o co chodzi z tym szampańskim. A tu naprawdę szampan w przepisie! Super! A do tego ślicznie wygląda taki torcik. A te białe kolki, to co to jest?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      11 miesięcy temu
      Reply to  Kasia

      To jest właśnie krem szampański 🙂

      0
      Odpowiedz
      Donna
      Donna
      11 miesięcy temu

      To ciacho za mną chodzi 😀 i te owoce mniam!

      0
      Odpowiedz
      Angelika
      Angelika
      11 miesięcy temu

      Uwielbiam czekoladę, uwielbiam torty, uwielbiam owoce leśne i szampana!
      To zdecydowanie tort dla mnie <3

      0
      Odpowiedz
      Kawowar
      Kawowar
      11 miesięcy temu

      Przepis pierwsza klasa, a wykonanie to już naprawdę mistrzostwo:)

      0
      Odpowiedz
      Karolina
      Karolina
      11 miesięcy temu

      4 stars
      Aż bym zjadła taki torcik 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      11 miesięcy temu

      o matko! ale pychotka! mniam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Miye
      Miye
      11 miesięcy temu

      Zdecydowanie przekonują mnie te kremy w środku tortu 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      1 rok temu

      A gdzie się podziało 180 ml szampana. W przepisie jest 180+100 ml skoro do żelatyny zużyto 100 ml to gdzie tą resztę?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      11 miesięcy temu
      Reply to  Ania

      100 ml idzie do żelatyny, a resztę wlewamy do żółtek podczas ubijania, co jest napisane w przepisie

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      1 rok temu

      Przepiękny! Masz taką specjalną foremkę czy wycinałaś formę serduszka…. i gdzie się podział środek?! 😛

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Kasia

      Mam foremkę w kształcie serca, a środek wycięłam mniejszą foremką 🙂 Środek skonsumowany na próbę z kremami 😛

      0
      Odpowiedz
      Martawteatrze
      Martawteatrze
      1 rok temu

      Pycha , na pewno upiekę :)))

      0
      Odpowiedz
      Jeanne
      Jeanne
      2 lat temu

      Aaaa to wygląda tak pysznie! Chętnie bym spróbowała!

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      2 lat temu

      Cudo , przepiękny i taki apetyczny 🙂
      Nie rozumiem dlaczego ta siła wyższa tak nierówno talenty rozdziela 🙂
      Cały czas podziwiam Twoje dzieła kulinarne 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  krystynabozenna

      Dziękuję za miłe słowa, staram się jak mogę :). Uważam, że każdy człowiek posiada swój zestaw talentów 🙂

      0
      Odpowiedz
      Zwykła Panna Młoda
      Zwykła Panna Młoda
      2 lat temu

      Pysznie <3

      0
      Odpowiedz
      Zdrowiedzma
      Zdrowiedzma
      2 lat temu

      Przepis wygląda na bardzo smaczny. Zastanawiam się tylko czy można zamienić mleko krowie na roślinne. 🙂 jak wypróbuję przepis to dam znac, bo wyglada apetycznie. 🙂 pozdrawiam!

      0
      Odpowiedz
      Słodkie okruszki
      Słodkie okruszki
      2 lat temu

      Wspaniały torcik 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika, zresetowani.pl
      Monika, zresetowani.pl
      2 lat temu

      Ooops, mam ślinotok teraz 😀 smakowicie wygląda i pewnie podobnie smakuje! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Adriana
      Adriana
      2 lat temu

      I robiłaś takie cudo na Walentyny????

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Adriana

      Tak 🙂

      0
      Odpowiedz
      Dzień jak co dzień
      Dzień jak co dzień
      2 lat temu

      Szybki i prosty przepis. Idealny deser na romantyczny wieczór, rodzinny obiad 🙂 też lubię pichcić, więc zapisuje- może w najbliższym czasie się coś upiecze 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wojciech
      Wojciech
      2 lat temu

      Sporo roboty, ale jakie efekty! Mogę zamówić jeden? 😛

      0
      Odpowiedz
      Judomama
      Judomama
      2 lat temu

      Wygląda przepysznie. Po moim postanowieniu 40dniowym zabiorę się za niego 😀

      0
      Odpowiedz
      Angelika F
      Angelika F
      2 lat temu

      Jej jakie cudo:) Zrobię je jak będzie sezon na truskawki, bo te które są teraz w sklepach jakoś nieszczególnie mi smakują a torcik przepiękny!

      0
      Odpowiedz
      Młodzi na Dorobku
      Młodzi na Dorobku
      2 lat temu

      Teraz tylko czekać na truskawki, bo mrożone się do niczego nie nadają, a już z pewnością tort nie będzie taki smaczny.

      0
      Odpowiedz
      Ula
      Ula
      2 lat temu

      Obśliniłam się. A teraz intensywnie się zastanawiam, czy wyjdzie zjadliwe, jeśli mąkę pszenną zastąpię kukurydzianą, mleko krowie mlekiem migdałowym, a śmietankę gęstym mleczkiem kokosowym… (dylematy ludzi puchnących od glutenu i mających wysypkę od nabiału)

      0
      Odpowiedz
      Magda
      Magda
      2 lat temu

      Wygląda przepysznie! Myślę, że skradłby serce każdego 😉

      0
      Odpowiedz
      Ania W
      Ania W
      2 lat temu

      Wow, wygląda bosko! Idealny na imprezę walentynkowa, więc przetestuję w weekend 🙂

      0
      Odpowiedz
      Holly
      Holly
      2 lat temu

      To jest taki wypas, że ja nie mogę?

      0
      Odpowiedz
      Sikoreczka
      Sikoreczka
      2 lat temu

      Aż ślinka cieknie. Cudowny torcik na romantyczny wieczór.

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      36
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply