Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  6 grudnia, 2014

Czekoladowy tort z borówkami

Wędrówki po kuchni
Letnia wersja tortu czekoladowego z delikatnym kremem waniliowym. W środku tortu mała niespodzianka w postaci niewielkich kostek z galaretki. Udekorowany dużą ilością borówek i ruloników z mlecznej czekolady. Ten subtelni i elegancki tort jest bardzo lekki, nie za słodki i niezwykle smaczny. Każdy solenizant będzie z pewnością zauroczony piękną dekoracją tortu jak i jego smakiem.
Przygotowanie40 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 20 min., min.
Czas całkowity2 hours godz.
Drukuj
Porcje: 45
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt duży

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Biszkopt mały

  • 180 g mąki
  • 130 g cukru
  • 4 jajek
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 900 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 galaretki w kolorze borówek

Nasączenie

  • 180 ml wody
  • 3 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo

  • 300 g borówek amerykańskich
  • 150 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

    Biszkopt duży

    • Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy do momentu, aż uzyskamy lekką pianę. Żółtka odstawiamy na bok. W drugiej misce ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
    • Następnie dodajemy do białek żółtka, kakao i mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 35-40 minut.

    Biszkopt mały

    • Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy do momentu, aż uzyskamy lekką pianę. Żółtka odstawiamy na bok. W drugiej misce ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
    • Następnie dodajemy do białek żółtka, kakao i mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 35-40 minut.

    Krem

    • Do zimnej śmietany dodajemy schłodzony serek mascarpone i pastę z wanilii. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Galaretkę przelewamy do płaskiego pojemnika i odstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie, kroimy ją w niewielką kostkę.
    • Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy do zyskania gładkiej polewy. Płynną, rozsmarowujemy równą i cienką warstwą na stalowej blaszce blacie. Kiedy czekolada zacznie zastygać, ale nadal będzie plastyczna, przy pomocą noża formujemy czekoladowe rurki. Nóż trzymamy ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz.

    Nasączenie

    • Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok.
    • Duży i mały biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Na paterze układamy pierwszy z większych blatów. Nasączmy ponczem, wykładamy część kremu i część pokrojonej galaretki. Przykrywamy drugim większym blatem i również nasączamy go ponczem. Spód jednego z mniejszych biszkoptów smarujemy lekko kremem tak, aby przykleił się do większego biszkoptu. Nasączamy go ponczem, wykładamy krem i pokrojona galaretkę. Przykrywamy drugim mniejszym blatem czekoladowym.
    • Wierzch i boki całego tortu dekorujemy grubą warstwą pozostałego kremu. Dekorujemy wiórkami z czekolady i borówkami. Tort chłodzimy w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Moje wypieki

    0 0 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Torty

    Nawigacja wpisu

    Czekoladowe pierniki
    Waniliowe ciasteczka z Rudolfem

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    0 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    0
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz