• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Wędrówki po kuchni

Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Legendy głoszą, że czosnek niedźwiedzi jest pierwszą rośliną, którą niedźwiedzie zjadają po przebudzeniu. Nic w tym dziwnego. Podobno czosnek niedźwiedzi jest źródłem nadludzkiej, niedźwiedziej siły. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne.


Ta naturalna nowalijka, kwitnie na przełomie marca i kwietnia, a więc w okresie, gdy wielu z nas zmaga się z objawami przesilenia wiosennego. Wyglądem znacząco różni się od tradycyjnego czosnku. Jego cechą charakterystyczną są lancetowate liście osiągające do 20-30 cm wysokości. To właśnie w nich znajduje się mnóstwo korzystnych dla zdrowia substancji. Wyglądem przywodzi na myśl konwalię (piękną, ale trująca zarazem). Pachnie jednak na tyle intensywnie, że trudno go z nią pomylić.

Czosnek niedźwiedzi rośnie w wilgotnych lasach liściastych. Występuje dziko w praktycznie w całej Europie, a także w azjatyckich lasach. W Polsce rośnie głównie w Sudetach i Karpatach, ale spotykany jest także na Pojezierzu Mazurskim, Pomorskim i Suwalskim, a także w Puszczy Białowieskiej i jest pod częściowo ochroną. Jednak z powodzeniem można go uprawiać w przydomowym ogródku. A warto, bo czosnek niedźwiedzi ma niebywałe walory zdrowotne i smakowe. Jest delikatniejszy w smaku i zapachu od swojego pospolitego kuzyna. Ma lekko czosnkowy smak, jest łagodny i słodkawy.

Czosnek niedźwiedzi od wieków traktowany był jako remedium na wiele dolegliwości. Długo przed wynalezieniem antybiotyków, stosowany był na różnego rodzaju infekcje, od gruźlicy do duru brzusznego. W starożytnym Egipcie miał dawać niedźwiedzią siłę robotnikom pracującym przy budowie piramid.

Właściwości czosnku niedźwiedziego

Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów

Czosnek niedźwiedzi zawiera najwięcej organicznych związków siarki ze wszystkich roślin w Europie. Związki siarki pełnią funkcję silnego przeciwutleniacza i wykazują działanie antynowotworowe. Wyniki badań zamieszczonych w “Journal of the American Cancer Society” mówią, że związki te oddziałują nawet na glejaka, dlatego mogą być używane jako alternatywa dla leczenia nowotworów.

Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego

Adenozyna zawarta w czosnku niedźwiedzim wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny. Substancja zapobiega przed powstawaniem zakrzepów i zmniejsza ciśnienie poprzez rozszerzenie naczyń. Roślina ma dużo żelaza niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto czosnek niedźwiedzi obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, a także zawału serca, udaru czy choroby wieńcowej.

Wspomaga układ pokarmowy

Czosnek niedźwiedzi, tak jak czosnek tradycyjny, przyspiesza i nasila wydzielanie żółci, wspomaga trawienie, pracę jelit, a co za tym idzie, zapobiega powstawaniu wzdęć. Może być również wykorzystywany w przypadku zaburzeń wytwarzania żółci, ponieważ ma działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Nie powinien być stosowany przez osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy. Poza tym czosnek niedźwiedzi skutecznie rozprawia się z drożdżakami, owsikami, glistami, a nawet z tasiemcem.

Wykazuje silne działanie antywirusowe

Dzięki zawartości związków siarkowych czosnek niedźwiedzi pomaga zwalczać bakterie, pasożyty i grzyby. Kwasy fenolowe, które w nim występują, rozrzedzają wydzielinę, która gromadzi się w oskrzelach, w związku z czym ułatwiają odkrztuszanie. Jest również naturalnym antybiotykiem, ponieważ zwalcza bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym, nie niszcząc naturalnej flory bakteryjnej. Ponadto odpowiada za produkcję immunoglobulin, mianowicie przeciwciał, które biorą udział w procesach odpornościowych.

Pozwala zachować zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci

Siarka to jedna z głównych składowych keratyny – białka, z którego zbudowane są skóra, włosy i paznokcie – oraz kolagenu, który hamuje powstawanie zmarszczek. W przypadku niedoboru keratyny w organizmie skóra przybiera niezdrowy koloryt i widać na niej oznaki zmęczenia, zaś włosy i paznokcie stają się kruche. Osoby, które chcą poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci, powinny wprowadzić czosnek niedźwiedzi do codziennej diety.

Pomaga na reumatyzm

Zawarte w niedźwiedzim czosnku związki siarki skutecznie leczą schorzenia reumatyczne. Siarka zapewnia regenerację oraz sprawne funkcjonowanie chrząstek stawowych. Cechuje się także właściwościami przeciwzapalnymi.
Jakby było mało, stosuje się go w leczeniu arteriosklerozy, bólów głowy, szumów usznych, czyli tinnitusa oraz zakrzepowych stanów zapalnych żył głębokich. Regeneruje jelita. Posiada ogromne ilości żelaza, w czym też jest liderem (30 razy więcej od brata hodowlanego), dlatego stosowany jest w leczeniu anemii i niedoborów żelaza.

A teraz wstrzymajcie oddech!

Jako naturalna nowalijka, nieprzyjmująca nawozów sztucznych, zawiera ogromne ilości aktywnej siarki. Wytwarza niezwykle silne enzymy, powodujące odtrucie i wydalanie z organizmu metali ciężkich, pestycydów, herbicydów, jak i wszelkich związków toksycznych. Jest najbogatszą na świecie rośliną, zawierającą aktywne związki siarki, posiada ich siedem razy więcej niż czosnek naturalny! Znakomity środek rozrzedzający krew, zapobiegający wylewom, miażdżycy, obniża cholesterol oraz zapobiega sklejaniu się płytek krwi.

Jak stosować czosnek?

Oh, możliwości jest naprawdę bardzo dużo! Wszystkie części tej rośliny są jadalne, od kwiatów, po same cebulki. Kwiaty mogą być piękną dekoracją lub składnikiem sałatek. Można przygotować z nich wyśmienite kapary, które z pewnością zaskoczą Waszych gości! Chrupiące cebulki można zamarynować – z pewnością wzbogacą nie jedną przystawkę. Same liście czosnku mogą być składnikiem zdrowych sałatek, śniadaniowych omletów, twarożków, zup czy kanapkowych past. Są świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Na jego podstawie można także przygotować aromatyczną oliwę czy pesto, które sprawdzi się jako dodatek do ryżu, makaronu i warzyw. Ważne, aby liście czosnku niedźwiedziego dodawać do potraw pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna powoduje utratę wielu cennych składników obniżających walory lecznicze.

Ponadto liście można marynować, kisić oraz suszyć. Suszony czosnek niedźwiedzi doskonale wzbogaca smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Susząc liście, należy jednak pamiętać, aby robić to szybko (np. w suszarce do grzybów), bo jeśli zdążą wcześniej zżółknąć, stracą swoje właściwości i aromat.

Czujecie się zachęceni?

Nie da się ukryć, że czosnek niedźwiedzi to Polski Superfood! Jeśli tylko będziecie mieli okazję, koniecznie spróbujcie tego leśnego specjału. Z pewnością wyjdzie Wam to na zdrowie!

Na blogu znajdziecie sporo moich autorskich przepisów z wykorzystaniem tej niezwykłej rośliny. Zapraszam tu

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi

Zobacz wpisy

Masło czy margaryna – co wybrać na smarowanie?
Kurczak Vindaloo

Podobne wpisy

Dieta pudełkowa – czy to ma sens?
Sekrety zdrowia  /  7 listopada, 2020
Materiał zewnętrzny  /  Komentarze: 19

Dieta pudełkowa – czy to ma sens?

Tabletki na odchudzanie – dlaczego są tak skuteczne?
Sekrety zdrowia  /  3 listopada, 2020
Materiał zewnętrzny  /  Komentarze: 12

Tabletki na odchudzanie – dlaczego są tak skuteczne?

Zdrowie w szklance – czyli dlaczego warto sięgać po koktajle owocowe i warzywne?
Sekrety zdrowia  /  18 sierpnia, 2020
Materiał zewnętrzny  /  Komentarze: 8

Zdrowie w szklance – czyli dlaczego warto sięgać po koktajle owocowe i warzywne?

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
49 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
2 miesięcy temu

Od jakiegoś czasu bardzo dużo używam tej przyprawy i bardzo ja lubię 🙂 ciekawy wpis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu
Reply to  Ania

Suszony czosnek jako przyprawa niestety nie ma już tyle smaku i aromatu, jak i właściwości 🙂

0
Odpowiedz
Beata Świtała
Beata Świtała
4 miesięcy temu

To jest moja ulubiona przyprawa. Niestety w Polsce czosnek niedźwiedzi dostępny jest tylko w postaci suszu.

0
Odpowiedz
Lonia
Lonia
4 miesięcy temu

O czosnku niedźwiedzim i jego właściwościach naczytałam się już wiele. Faktycznie jestem pełna podziwu dla tej rośliny. Kilka razy przechodziłam obok niego z zaciekawieniem na bazarku. Jednak przed zakupem powstrzymywało mnie jedynie to, że nie miałam pomysłu jak go wykorzystać. I tak oto trafiłam tutaj. Twoje dania wyglądają mega apetycznie. Właśnie zmierzam do studiowania Twoich przepisów. Moją uwagę najbardziej przykuwa ten zawijas 🙂 Trzymajcie kciuki za moje powodzenie w kuchni z tym czosnkiem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 miesięcy temu
Reply to  Lonia

Czosnek niedźwiedzi daje ogrom możliwości w kuchni 🙂 Trzymam kciuki, powodzenia 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 miesięcy temu

Muszę posadzić ten czosnek u siebie w ogródku, chociaż trochę, bo jakoś w lasach u nas nie spotykam, albo nie odróżniam od innych podobnych liści.
Bardzo cenne są te liście jak piszesz o nim, to naprawdę ileż to on posiada wartości.

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
9 miesięcy temu

Dawniej nie lubiłam czosnku niedźwiedziego, ale wiejski ser z jego dodatkiem znów mnie do niego przekonał 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
10 miesięcy temu

Zawsze na wiosnę jadę do rodzinnego domu i wszyscy zbieramy ten czosnek, potem go suszymy lub ucieramy ze solą.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
10 miesięcy temu

Czosnku niedźwiedziego chyba jeszcze nie miałam w mojej kuchni – za to wersję “klasyczną” wręcz uwielbiam 😉

0
Odpowiedz
Olga
Olga
10 miesięcy temu

I znowu wchodzę na Twojego bloga w porze obiadowej. I znowu jestem trzy razy bardziej głodna …

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
10 miesięcy temu

Kto by pomyślał, że taka niepozorna roślina ma aż tyle różnych zastosowań i właściwości – i że można przygotować z jej udziałem tyle wspaniałych dań!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Karolina/Nasze Bąbelkowo

Tak, to zdecydowanie wspaniała roślina!

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
10 miesięcy temu

w moim domu przyjeło się, że czosnek do wszystkiego 😉 spróbujemy też tego, warto trochę urozmaicić czosnkowe podboje 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Karolina Kosek

U nas też czosnek kochamy, ale niedźwiedzi rządzi 🙂

0
Odpowiedz
Świat Karinki
Świat Karinki
10 miesięcy temu

Ja bardzo lubie jesc pieczony czosnek

0
Odpowiedz
kobietywpewnymwieku
kobietywpewnymwieku
10 miesięcy temu

Zachęcona jestem, zwłaszcza że zaczynam poważnie myśleć o tym co jem 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  kobietywpewnymwieku

To świetnie! Ja również od dłuższego czasu zwracam uwagę co jem

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
10 miesięcy temu

Czytaliśmy już u Ciebie kilka przepisów z tym składnikiem, wydają się ciekawe.

0
Odpowiedz
Paulina Wu
Paulina Wu
10 miesięcy temu

Zawsze czekam na sezon czosnkowy – jest nieocenionym źródłem zdrowia! 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
10 miesięcy temu

mój tata jest zafascynowany czosnkiem niedziiedzim 🙂 Pokaże mu Twój wpis

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Ania

U nas fascynacja trwa bez końca 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
10 miesięcy temu

Kiedyś jadłam pesto z czosnku niedźwiedziego i do tej pory pamiętam ten niezwykły smak 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Pesto jest wyjątkowe!

0
Odpowiedz
wielopokoleniowo
wielopokoleniowo
10 miesięcy temu

Szczerze, w ogóle go nie używam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  wielopokoleniowo

A to szkoda

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
10 miesięcy temu

Od dawna używam w kuchni, przyznam, że najlepiej komponuje mi się smakiem z białym serkiem. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Bookendorfina

Ja najbardziej lubię go w wersji sałatki 🙂

0
Odpowiedz
agaman
agaman
10 miesięcy temu

Uwielbiam czosnek niedzwiedzi, a nawet nie miałam pojęcia, że jest tak zdrowy i wszechstronny 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  agaman

Tak, to bardzo zdrowa roślina

0
Odpowiedz
Miye
Miye
10 miesięcy temu

Również jestem jego fanką, szczególnie we wszystkich pastach kanapkowych.

0
Odpowiedz
Magda Dandelion
Magda Dandelion
10 miesięcy temu

Znałam roślinę i zastosowanie, ale nie znałam genezy nazwy, super 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
10 miesięcy temu

dużo o nim słyszałam, musze wypróbować

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Ania

Zdecydowanie polecam 🙂

0
Odpowiedz
Inga Nowicka
Inga Nowicka
10 miesięcy temu

Za kazym razem jak tu wchodzę to nie dość że czegoś się dowiaduje to kończę głodna, jak żyć 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Inga Nowicka

Ach, no przepraszam 🙂 Ale dawka wiedzy zawsze się przyda 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
10 miesięcy temu

Nigdy nie miałyśmy okazji nawet widzieć czosnku niedźwiedziego.

0
Odpowiedz
Monika
Monika
10 miesięcy temu

Czy czosnek niedźwiedzi czymś się różni w smaku od czosnku pospolitego?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Monika

Różni się i to bardzo. Wystarczy przeczytać artykuł 🙂

0
Odpowiedz
Asia/Lemur Podróżnik
Asia/Lemur Podróżnik
10 miesięcy temu

Uwielbiam! Głównie stosuję jako suszony i dodaję do makaronów, zup, sosów:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Asia/Lemur Podróżnik

Suszony niestety ma zupełnie inny smak niż świeży

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
10 miesięcy temu

Wow widzę że czosnek niedźwiedzi jest niedoceniany i mało se i nim mówi, a powinno być odwotnie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  czerwonafilizanka

Zgadzam się z Tobą 🙂

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
10 miesięcy temu

Jakoś jeszcze nie korzystaliśmy u mnie w domu z tego czosnku. Będzie trzeba to zmienić 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  Dominika D.

Polecam

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
10 miesięcy temu

Ech, cudowny wpis, taki wiosenny o czosnku niedźwiedzim,
najchętniej bym go posadziła u siebie w ogrodzie,
bo u nas jakoś nie mogę na niego trafić.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  krystynabozenna

Jak masz ogród to zachęcam do uprawy tej wspaniałej rośliny 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
10 miesięcy temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

Ciągle mam zamiar i nie nadążam z pogodą, czosnek trzeba posadzić na jesieni niestety…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu
Reply to  krystynabozenna

Ja mamie zawiozłam cebulki w styczniu i posadziła 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
10 miesięcy temu

Czosnek niedźwiedzi od pewnego czasu już gości w naszej kuchni 🙂 I przydaje się do niejednej potrawy.

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
49
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply