Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Sekrety zdrowia  /  20 marca, 2023

Czy glikozydy stewiolowe są szkodliwe? Wszystko o słodziku E960

Materiał zewnętrzny

Stewia, a więc w konsekwencji także glikozydy stewiolowe, są wykorzystywane z uwagi na swoje właściwości słodzące. Co więcej, egzotyczne pochodzenie stewii nie przeszkodziło jej w staniu się jednym z najpopularniejszych, naturalnych zamienników cukru. Stewia stanowi źródło witamin, składników mineralnych, a ponadto jest wykorzystywana do pozyskiwania glikozydów stewiolowych. Słodzik ten cechuje się intensywnie słodkim smakiem, ale także nie dostarcza kalorii. Jednakże, czy glikozydy stewiolowe są zdrowe? Warto włączyć je do diety?

Glikozydy stewiolowe – co to za substancje?

Glikozydy stewiolowe to organiczne związki chemiczne, których źródłem są liście roślinny o łacińskiej nazwie Stevia rebaudiana. Niewątpliwie stewia jest bardzo ciekawą rośliną, ponieważ oprócz glikozydów dostarcza również witamin i składników mineralnych. Aby dowiedzieć się więcej na temat tej rośliny, przejdź tutaj: https://www.straganzdrowia.pl/blog/ziola/stewia-naturalna-slodycz-bez-kalorii.

Sama stewia, a więc po części też glikozydy stewiolowe, pochodzi z Ameryki Południowej. Głównymi producentami tej rośliny jest Brazylia i Paragwaj. Co ciekawe, jej hodowla możliwa jest także w warunkach europejskich. W sklepach ze zdrową żywnością dostać możemy stewię w doniczce lub nasionka do zasiania.

Glikozydy stewiolowe należą do intensywnych substancji słodzących, ponieważ są od 200 do 300 razy słodsze, niż klasyczny cukier spożywczy. Dzięki ich ogromnej sile słodzącej mogą być stosowane w bardzo małych ilościach. W konsekwencji nie dostarczają kalorii – są bezkaloryczne.

Właściwości glikozydów stewiolowych

Glikozydy stewiolowe są ciekawym przedstawicielem słodzików. Podobnie jak inne związki z grupy intensywnych substancji słodzących mają bardzo dużą siłę słodzącą i nie dostarczają kalorii. Z drugiej strony mają dużą przewagę, jaką jest znane i powszechnie akceptowane naturalne pochodzenie (liście rośliny Stevia rebaudiana). Jak wskazują badania, stewia zawiera mieszaninę̨ różnych związków, w tym właśnie słodkich glikozydów stewiolowych, które stanowią̨ od 4% do 20% suchej masy liści.

Glikozydy stewiolowe są stabilne termicznie, dzięki czemu mogą być wykorzystywane zarówno na zimno, jak i na gorąco np. do słodzenia herbaty. Jako że są odporne na ogrzewanie, mogą być wykorzystywane także do ciast czy deserów poddawanych pieczeniu. W zależności od indywidualnych preferencji, wadą lub zaletą jest to, że glikozydy stewiolowe mają lekki posmak lukrecji.

Jak glikozydy stewiolowe wpływają na zdrowie?

Niewątpliwie w przypadku przynajmniej części z nas włączenie glikozydów stewiolowych może być korzystne. Warto tu wymienić osoby z nadmierną masą ciała, z cukrzycą czy takie, które chcą przestrzegać zdrowej diety, ale trudno jest im wyeliminować cukier z diety. Glikozydy stewiolowe słabo wchłaniają się w świetle przewodu pokarmowego, nie dostarczają energii i nie są metabolizowane przez florę bakteryjną jamy ustnej. Dzięki temu nie wpływają na masę ciała i nie powodują rozwoju próchnicy.

Czy glikozydy stewiolowe są szkodliwe?

Glikozydy stewiolowe to stosunkowo młody przedstawiciel słodzików. Dla porównania, jeden z najbardziej znanych słodzików, aspartam, jest uznawany za bezpieczny już od lat 80. XX wieku. W przypadku glikozydów stewiolowych badania nad ich bezpieczeństwem rozpoczęły się dopiero pod koniec XX wieku, po tym, jak po raz pierwszy je wyizolowano w 1931 roku.

Glikozydy stewiolowe są uznawane za bezpieczne od 2008 roku przez USA, Australię i Nową Zelandię, a od 2011 roku także przez Unię Europejską, w tym Polskę. Od tego czasu słodzik ten otrzymał swój numer, E90, który musi zawsze być obecny, jeśli do produktu spożywczego są dodane glikozydy stewiolowe. Co więcej, stosowanie glikozydów stewiolowych jest regulowane prawnie, przez rozporządzenie komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11.11. 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych.

Zgodnie z wyżej wspomnianym dokumentem glikozydy stewiolowe mogą być dodawane wyłącznie do wybranych produktów spożywczych, a także w określonej ilości i formie. Jak wskazuje EFSA, bezpieczeństwo glikozydów stewiolowych zostało potwierdzone do poziomu 4 mg na kilogram masy ciała. Oznacza to, że przeciętna zdrowa osoba dorosła o masie ciała 70 kg może dziennie spożyć do 280 mg tego słodzika bez negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Warto także wiedzieć, że bezpieczeństwo słodzików jest określone dla zdrowych osób dorosłych. Osoby chore lub dzieci należy potraktować indywidulanie i przed włączeniem słodzików do diety, należy skonsultować z się z dietetykiem.

Podsumowując, pomimo iż glikozydy stewiolowe to stosunkowo młody wynalazek w rodzinie słodzików, to dostępne są już wystarczające i przekonujące dowody do tego, aby stwierdzić, że są one bezpieczne. Warto pamiętać, że przed włączeniem słodzików do diety cenne będzie skonsultowanie się z dietetykiem.

Bibliografia:

  1. Kolanowski. Glikozydy stewiolowe – właściwości i zastosowanie w żywności. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, 2013, 2, str. 140–150
  2. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11.11. 2011 r.
  3. Wierzbicka. „Słodziki” – aspekty żywieniowe i zdrowotne. WSZECHNICA ŻYWIENIOWA SGGW, maj 2014.
5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Restauracje w Toruniu – gdzie dobrze zjeść?
Ogólne zasady przygotowania doskonałej nalewki
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
20 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
2 lata temu

ok czyli wnioskuję że jest to bezpieczny zamiennik cukru

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu

Teraz na rynku mamy naprawdę ogromny wybór różnych słodzików.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Miye

Dokładnie tak, ale nie wszystkie niestety są zdrowe

0
Odpowiedz
Kiti
Kiti
2 lata temu

Z pewnością nie zaszkodzi zainteresować się bliżej tym tematem.

0
Odpowiedz
Angela
Angela
2 lata temu

Raz miałam stewię i się oduczyłam w ogóle cukrować. Mówi się że nie ma smaku, a dla mnie smakowała jak miód tfu. Jeśli ktoś na prawdę nie chce cukrować to się oduczy, lub zacznie używać erytrolu jest on neutralny smakowo, a tak samo nie wpływa na masę ciała.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Angela

Tak, warto pporzucić cukier 🙂

1
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lata temu

Raz miałam stewie mój używa słodziaka a ja nic bo i tak we wszystkim jest cukier

0
Odpowiedz
Nadia
Nadia
2 lata temu

Super ze o tym piszesz. Warto wiedziec co jemy i wiedziec jak to sprawdzic

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
2 lata temu

Znam osoby, które mają choćby autyzm i właśnie zamiast normalnego słodziku, używają słodzików, tym stewię. Ale ja sama jak do tej pory jeszcze nie miałam okazji spróbować tego.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Żyć nie umierać

Warto spróbować przerzucić się na coś zdrowszego 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
2 lata temu

Miło się dowiedzieć czegoś nowego o stewii, bo czasami po nią sięgam 😉

0
Odpowiedz
Paula
Paula
2 lata temu

Z pewnością wprowadzenie słodzików powinno być skonsultowane z lekarzem.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Sama stewia jest dla mnie mdła w smaku. Nie używam żadnych słodzików, są dla mnie kontrowersyjne.

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Ja na razie nie wprowadzam słodzików, ale dobrze wiedzieć, że warto to skonsultować z lekarzem.

0
Odpowiedz
Renata
Renata
2 lata temu

Słyszałam o stewii, nawet kupiłam sobie roślinkę. Słodzik na pewno jest wygodniejszy…

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
2 lata temu

Na pewno nie zaszkodzi zainteresować się bliżej tym tematem.

0
Odpowiedz
Przemek
Przemek
2 lata temu

Kiedyś kupię sobie nasiona stewii, ot tak dla samego hodowania (na początku).

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lata temu

Nie interesowałam się wcześniej tym tematem, więc z tym większym zainteresowaniem zapoznałam się z tym artykułem.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lata temu

W takim razie dobrze wiedzieć, że są one bezpieczne. Dziękuję za informację.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
20
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz