Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia polska, Przepisy, Wielkanoc, Zupy  /  2 marca, 2023

Czym różni się żurek od barszczu białego?

Materiał zewnętrzny

Wiele osób myli ze sobą barszcz biały i żurek, sądząc, że jedzą tę samą zupę tylko pod inną nazwą. Nie jest to prawdą. Przygotowuje się je np. na innym zakwasie i różnią się proporcją mięsa i warzyw. Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjny żurek i jak ugotować pokazowy biały barszcz.

Tradycyjny żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą

Czym się różni barszcz biały od żurku?

Barszcz biały to zupa o lżejszej konsystencji niż żurek. Przygotowywana jest zazwyczaj na wywarze z warzyw (włoszczyzna), choć dodawana jest też do niego kiełbasa lub ugotowane jajko. Z kolei żurek to zupa bardziej zawiesista, bo przyrządzana na wywarze mięsnym: wędzonce lub kiełbasie, również z dodatkiem włoszczyzny. Kolorystyka zup różni się nieznacznie, lecz po niej na pierwszy rzut oka można rozpoznać, z jaką potrawą mamy do czynienia. Barszcz jest zdecydowanie bielszy, żurek zaś przybiera barwę szarawą. Ta ciemniejsza barwa żuru wynika z zakwasu, z którego jest przyrządzany. Żur wykonywany jest bowiem na bazie zakwasu żytniego, razowego lub owsianego. Z kolei barszcz – pszennego.

Barszcz biały a żurek – podobieństwa

Jak już było wspomniane, obie zupy wykonywane są na zakwasie. W obu może też występować kiełbasa, z tym, że w żurku dodawana jest na samym początku i stanowi esencję wywaru: do barszczu dodaje się kiełbasę gotowaną osobno. Zarówno w barszczu, jak i żurku zobaczymy ziemniaki. Przyprawianie potraw jest również podobne: dodaje się bowiem do nich czosnek, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie. Zabielane są przy pomocy śmietany lub kefiru.

Żurek czy barszcz biały na Wielkanoc?

Żurek podany w wydrążonym chlebie, z bogatą wkładką mięsną wydaje się być daniem bardziej uroczystym na Wielkanoc niż biały barszcz. Jednakże nie ma żadnej reguły, która mówiłaby, że na wielkanocnym stole ma się pojawić tylko żurek, a barszcz biały przeznaczony jest do spożywania w dni powszednie. Jeśli ktoś preferuje lżejsze zupy, śmiało może ugotować dla siebie i domowników barszcz i podać go w dekoracyjnej wazie, a na talerzu udekorować go jajkiem i kiełbasą. Najlepsze przepisy na świąteczny żurek oraz wyśmienity w smaku barszcz biały z dodatkiem grzybów znajdziecie na stronie Akademii Smaku. Sprawdź przepis na barszcz biały. >> https://akademiasmaku.pl/przepis/wielkanocny-barszcz-bialy,2749

Barszcz biały z jajkiem

Co lepsze: żurek czy barszcz biały dla wegetarian?

Wydaje się, że odpowiedź na pytanie, czy wegetarianin powinien zjeść barszcz biały czy żurek, jest oczywista. Jeśli barszcz biały występuje bez wkładki mięsnej i gotowany jest wyłącznie na włoszczyźnie, wówczas będzie stanowił najlepszą opcję dla osób, które nie jedzą mięsa. Jednak wegetarianie nie muszą sobie odmawiać również żurku, jeśli przygotowany jest według specjalnej, wegańskiej receptury.

Żurek po wegańsku – przepis

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 300 ml żurku sklepowego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 6 łyżek śmietanki wegańskiej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól

Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy go w garnku na oliwie łącznie z przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, ziarenkami pieprzu. Potem zalewamy to wodą i gdy się ona zagotuje, wrzucamy obrane, opłukane: marchew, pietruszkę, seler. Doprawiamy solą i gotujemy około godziny. Później odcedzamy warzywa, do czystego bulionu wrzucamy pokrojone w kostki ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Dodajemy zakwas z żurku, chrzan oraz majeranek. Czekamy do zagotowania wszystkich składników, następnie odstawiamy z ognia i zaprawiamy wegańską śmietanką (najlepiej sojową).

Zrób żurek od podstaw.

Przepis na zakwas

Jeśli marzy nam się żurek wykonany od samego początku do końca samodzielnie, możemy pokusić się o wykonanie własnego zakwasu do niego. W tym celu musimy naszykować sobie:

  •  500 ml wody przegotowanej
  • 6 łyżek mąki żytniej typu 2000
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego

Na początku obieramy czosnek. Potem wlewamy do dużego, czystego słoja wodę przegotowaną, wsypujemy do niej mąkę i dodajemy obrane ząbki czosnku, a także liść laurowy i ziele angielskie. Wszystkie składniki mieszamy przy pomocy czystej łyżki. Wierzch słoja przykrywamy gazą i odstawiamy w ciemne miejsce na 7 dni. Po tym czasie zakwas jest już gotowy do użycia. Ważna uwaga: codziennie musimy zamieszać zakwas czystą łyżką!
Na stronie Akademii Smaku znajdziesz też przepis na żurek >> https://akademiasmaku.pl/przepis/zurek-tradycyjny,3087

4.7 3 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Jaki rodzaj miodu wybrać do wspierania odporności?
Tort Harry Potter
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
29 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
1 rok temu

Zdecydowanie wole bialy barszcz, zurek jest troche za „ciezki”. dziekuje za przepis.

0
Odpowiedz
Dagmara
Dagmara
1 rok temu

To czy żurek po wegańsku można jeszcze nazywać żurkiem?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Dagmara

Moim subiektywnym zdaniem nie, ale tak nazywają 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lata temu

A ja zawsze myślałam że to jest to samo, he tylko każdy nazywa inaczej

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

Większość osób niestety tak myśli 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lata temu

Nie miałam pojęcia, że to dwie różne zupy 😆. Dzięki Tobie nauczyłam się czegoś nowego.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Cieszę się, że mogłam pomóc w poszerzeniu Twojej wiedzy 🙂

0
Odpowiedz
Renata
Renata
2 lata temu

OOO, to bardzo ciekawe! Należę właśnie do tych którzy nazwy zup stosowali zamiennie, dzięki za wyjaśnienie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Renata

Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
2 lata temu

Lubię jedno i drugie z przepisu z pewnością skorzystam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Aga

Bardzo się cieszę 🙂

0
Odpowiedz
Michał
Michał
2 lata temu

Tradycyjnie żurek na żytnim zakwasie był chudą zupą, robioną m.in. na przednówku. Natomiast barszcz na pszennym zakwasie był potrawą na bogato i z dodatkami (kiełbasa, jajka…). Z tej perspektywy jako potrawę świąteczna należałoby podawać jednak barszcz…

0
Odpowiedz
Majka
Majka
2 lata temu

Ja uwielbiam i żurek i barszczyk, chociaż przyznam ze barszcz jest u mnie częściej 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Majka

U mnie też raczej barszcz na domowym zakwasie 🙂

0
Odpowiedz
Angela
Angela
2 lata temu

Przyznam szczerze, że zawsze zastanawiałam się nad różnicą między barszczem białym a żurkiem i nigdy jakoś do tego nie doszłam. Żurek po wegetariańsku, to ciekawa propozycja i z chęcią po nią sięgnę.

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Z przepisu na żurek po wegańsku na pewno skorzystam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Mangomania

Bardzo się cieszę 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu

Żurek po wegańsku to coś zdecydowanie dla mnie!

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
2 lata temu

Ja wole żurek, choć barszczem niby tez nie pogardzę:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Ja znowu wolę barszcz 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

U mnie jest dokładnie tak samo 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lata temu

Lubię jeść żurek, ale na barszcz biały też chętnie się skuszę.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
2 lata temu

Na Śląsku przygotowuje się żur, biały barszcz pierwszy raz jadłam dopiero jako młoda mężatka! Sama robię wegański żur, Ślubnego dodając białą kiełbasę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Akacja

U mnie w domu cieszy się uznaniem barszcz biały 🙂

1
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

U nas właśnie jakoś nie, ale przepadam za czerwonym.

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
2 lata temu

Nie przepadam ani za jednym ani za drugim, ale moi rodzice lubią, podsunę mamie przepisy 😀

0
Odpowiedz
M. Kwiatkowska
M. Kwiatkowska
2 lata temu

Chyba z raz w życiu mieliśmy w domu barszcz biały. Żurek na pewno gości u nas częściej.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  M. Kwiatkowska

U mnie znowu gości barszcz 🙂

1
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Jak widać co region i gust rodzinny to inaczej.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
29
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz