Osoby będące na diecie bezglutenowej lub cierpiące na celiakię często mają problemy ze znalezieniem zamienników tradycyjnych produktów. Jak powszechnie wiadomo, gluten znajduje się w większości produktów np. zbożowych – w pieczywie, w makaronach, również w wędlinach i słodyczach. Obecnie na rynku dużo łatwiej jest znaleźć makaron bądź pieczywo bezglutenowe, niż było to jeszcze kilka lat temu. Niestety u osób, które nie mogą spożywać glutenu nadal występuje problem ze znalezieniem zamienników ulubionych słodyczy i przekąsek.
W życiu każdego z nas zdarzają się momenty, kiedy mamy nieodpartą chęć na “coś słodkiego”. O ile osoby bez problemów żołądkowych mogą skosztować ulubionego batonika lub ciastko, tak osoby z nietolerancją glutenu mają znacznie utrudnione zadanie.
Bezglutenowe kremy do smarowania
Ze względu na spore zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe, również te słodkie, wiele firm wprowadza do swojej oferty zdrowszą alternatywę tradycyjnych kremów dostępnych w każdym supermarkecie.
Dzięki temu osoby cierpiące na celiakię bądź na nietolerancję glutenu nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków i smakołyków.
Sklep Centrum Bio oferuje eko kremy do smarowania w dwóch smakach:
● migdałowym,
● orzechowo-czekoladowym.
Pasty te wykorzystuje się do smarowania na tosty, bezglutenowe naleśniki czy gofry. Można je wykorzystać także jako nadzienie do wypieków, np. do muffinek czy ciast.
Objawy nietolerancji glutenu
Nietolerancja glutenu objawia się często w różny sposób, w zależności od stopnia zaawansowania. Jednak do najczęstszych objawów należą:
● biegunka,
● wzdęcia,
● ból brzucha,
● duszności,
● wysypka na skórze oraz swędzenie,
● opuchlizna na twarzy i całym ciele.
Jeśli po spożyciu produktu, w którego składzie znajduje się gluten najlepszym rozwiązaniem będzie wyeliminowanie go z diety. Znajduje się w życie, jęczmieniu i pszenicy, a także wędlinach, śmietanie czy jogurcie. Podczas zakupów należy zwracać uwagę na etykiety i wybierać produkty ze znaczkiem przekreślonego kłosa.
Jednak przed wprowadzeniem jakichkolwiek samodzielnych zmian w odżywianiu warto skonsultować się z lekarzem, wykonać badania i poznać dokładną przyczynę nieprzyjemnych dolegliwości.
Słodycze zazwyczaj kojarzą nam się z najmłodszymi łasuchami, jednak są uwielbiane również przez dorosłych. Dla osób które nie mogą spożywać glutenu odpowiednie będą kremy bezglutenowe bez dodatku oleju palmowego, glutenu i bez dodatków konserwujących. Są to pasty nie tylko dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, ale również dla osób ceniących sobie zdrowe produkty bez dodatku wzmacniaczy. Są stworzone w 100% ze składników pochodzenia ekologicznego.
Naszym ulubionym kremem do smarowania pieczywa, naleśników, placuszków itd. to niezmiennie pasty orzechowe z różnych orzechów <3
To coś dla moich dzieci, bo one uwielbiają kremy czekoladowe.
Jakiś czas teamu sama zrobiłam krem migdałowy i nieskromnie przyznam, że jest pyszny, także polecam <3
Na szczęście nie mamy problemów z glutenem, nasze organizmy dobrze sobie z nim radzą.
Ja się cieszę, że mogę jeść wszystko. Kilka razy takich bezglutenowych zamienników spróbowałam u siostry i nie bardzo mi smakowały. Jedyne co kupuję na dziale bezglutenowym to makaron do rosołu – tylko dlatego, że nitki są idealnie cienkie 🙂
Właśnie takie kremy lubię i ja, choć nie ma problemów z glutenem. Za to często sprawdzam, czy mleka nie zawiera, bo u mnie dieta bezmleczna.
Bardzo fajny wpis. Moja mama jest na diecie bezglutenowej, to akurat jej podrzucę przepis 😀 Super, dzięki 🙂
Na szczęście nie mam nietolerancji pokarmowych, ale uważam że tego typu kremy są o wiele zdrowsze i bardziej wartościowe dla naszego organizmu, nóż te tradycyjne.
Zgadza się 🙂