• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  14 kwietnia, 2020

Czym zastąpić tradycyjne kremy czekoladowe będąc na diecie bezglutenowej?

Materiał zewnętrzny

Osoby będące na diecie bezglutenowej lub cierpiące na celiakię często mają problemy ze znalezieniem zamienników tradycyjnych produktów. Jak powszechnie wiadomo, gluten znajduje się w większości produktów np. zbożowych – w pieczywie, w makaronach, również w wędlinach i słodyczach. Obecnie na rynku dużo łatwiej jest znaleźć makaron bądź pieczywo bezglutenowe, niż było to jeszcze kilka lat temu. Niestety u osób, które nie mogą spożywać glutenu nadal występuje problem ze znalezieniem zamienników ulubionych słodyczy i przekąsek.

W życiu każdego z nas zdarzają się momenty, kiedy mamy nieodpartą chęć na “coś słodkiego”. O ile osoby bez problemów żołądkowych mogą skosztować ulubionego batonika lub ciastko, tak osoby z nietolerancją glutenu mają znacznie utrudnione zadanie.

Bezglutenowe kremy do smarowania

Ze względu na spore zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe, również te słodkie, wiele firm wprowadza do swojej oferty zdrowszą alternatywę tradycyjnych kremów dostępnych w każdym supermarkecie.
Dzięki temu osoby cierpiące na celiakię bądź na nietolerancję glutenu nie muszą już rezygnować z ulubionych przysmaków i smakołyków.
Sklep Centrum Bio oferuje eko kremy do smarowania w dwóch smakach:
● migdałowym,
● orzechowo-czekoladowym.
Pasty te wykorzystuje się do smarowania na tosty, bezglutenowe naleśniki czy gofry. Można je wykorzystać także jako nadzienie do wypieków, np. do muffinek czy ciast.

Objawy nietolerancji glutenu

Nietolerancja glutenu objawia się często w różny sposób, w zależności od stopnia zaawansowania. Jednak do najczęstszych objawów należą:
● biegunka,
● wzdęcia,
● ból brzucha,
● duszności,
● wysypka na skórze oraz swędzenie,
● opuchlizna na twarzy i całym ciele.
Jeśli po spożyciu produktu, w którego składzie znajduje się gluten najlepszym rozwiązaniem będzie wyeliminowanie go z diety. Znajduje się w życie, jęczmieniu i pszenicy, a także wędlinach, śmietanie czy jogurcie. Podczas zakupów należy zwracać uwagę na etykiety i wybierać produkty ze znaczkiem przekreślonego kłosa.
Jednak przed wprowadzeniem jakichkolwiek samodzielnych zmian w odżywianiu warto skonsultować się z lekarzem, wykonać badania i poznać dokładną przyczynę nieprzyjemnych dolegliwości.

Słodycze zazwyczaj kojarzą nam się z najmłodszymi łasuchami, jednak są uwielbiane również przez dorosłych. Dla osób które nie mogą spożywać glutenu odpowiednie będą kremy bezglutenowe bez dodatku oleju palmowego, glutenu i bez dodatków konserwujących. Są to pasty nie tylko dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, ale również dla osób ceniących sobie zdrowe produkty bez dodatku wzmacniaczy. Są stworzone w 100% ze składników pochodzenia ekologicznego.

0 0 votes
Article Rating

Nawigacja wpisu

Pikantny schab pieczony
Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Podobne wpisy

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 57

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki
ABC kuchni  /  4 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 51

Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki

Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży
ABC kuchni  /  31 października, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lat temu

Naszym ulubionym kremem do smarowania pieczywa, naleśników, placuszków itd. to niezmiennie pasty orzechowe z różnych orzechów <3

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
3 lat temu

To coś dla moich dzieci, bo one uwielbiają kremy czekoladowe.

0
Odpowiedz
Dziewczyny z doherbaty.pl
Dziewczyny z doherbaty.pl
3 lat temu

Jakiś czas teamu sama zrobiłam krem migdałowy i nieskromnie przyznam, że jest pyszny, także polecam <3

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lat temu

Na szczęście nie mamy problemów z glutenem, nasze organizmy dobrze sobie z nim radzą.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
3 lat temu

Ja się cieszę, że mogę jeść wszystko. Kilka razy takich bezglutenowych zamienników spróbowałam u siostry i nie bardzo mi smakowały. Jedyne co kupuję na dziale bezglutenowym to makaron do rosołu – tylko dlatego, że nitki są idealnie cienkie 🙂

0
Odpowiedz
Monika MonimePL
Monika MonimePL
3 lat temu

Właśnie takie kremy lubię i ja, choć nie ma problemów z glutenem. Za to często sprawdzam, czy mleka nie zawiera, bo u mnie dieta bezmleczna.

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
3 lat temu

Bardzo fajny wpis. Moja mama jest na diecie bezglutenowej, to akurat jej podrzucę przepis 😀 Super, dzięki 🙂

0
Odpowiedz
MARLENA H.
MARLENA H.
3 lat temu

Na szczęście nie mam nietolerancji pokarmowych, ale uważam że tego typu kremy są o wiele zdrowsze i bardziej wartościowe dla naszego organizmu, nóż te tradycyjne.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lat temu
Reply to  MARLENA H.

Zgadza się 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Śledzie

Facebook

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz