Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta, Przepisy, Wypieki  /  24 lipca, 2017

Delicja brzoskwiniowa

Wędrówki po kuchni
Soczyste brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Mają wspaniały, orzeźwiający smak. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto przygotować z nich oryginalny deser. Na niedzielne popołudnie przygotowałam delikatne i lekkie ciasto pełne brzoskwiń. Robi się je na prawdę szybko i niestety równie szybko znika.
Przygotowanie30 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 15
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Spód

  • 260 g ciastek zbożowych
  • 50 g masła

Pianka brzoskwiniowa

  • 400 g dojrzałych brzoskwiń *
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru **
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny

Mus brzoskwiniowy

  • 600 - 650 g dojrzałych brzoskwiń *
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie

    Spód

    • Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przekładamy do formy, dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.

    Pianka brzoskwiniowa

    • Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus brzoskwiniowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotową piankę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

    Mus brzoskwiniowy

    • Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć, zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstawiamy do schłodzenia. Zimny mus wykładamy na piankę brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    • Ciasto przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.

    Odnośniki

    • * można zastąpić brzoskwiniami w puszce
      ** jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie można dodać więcej cukru

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Brzoskwinie
    • Ciasta bez pieczenia

    Nawigacja wpisu

    Sos Ortolana
    Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

    Podobne wpisy

    Dżem brzoskwiniowy z wanilią
    Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  9 września, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

    Dżem brzoskwiniowy z wanilią

    Sałatka z grillowaną brzoskwinią, prosciutto, kozim serem i dressingiem brzoskwiniowym
    Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Zdrowo i Fit  /  5 września, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

    Sałatka z grillowaną brzoskwinią, prosciutto, kozim serem i dressingiem brzoskwiniowym

    Sernik waniliowy z musem rabarbarowym
    Ciasta, Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  26 maja, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    35 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Elizabeth
    Elizabeth
    3 lata temu

    Czy waga brzoskwin jest podana przed czy po oczyszczeniu?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Elizabeth

    Po oczyszczeniu

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    5 lata temu

    No wyglada nieźle. Może w najbliższym czasie spróbuje zrobić

    0
    Odpowiedz
    toksyczna kosmetyczka
    toksyczna kosmetyczka
    5 lata temu

    Zastanawiam się, jak może smakować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    5 lata temu

    5 stars
    ja nie koniecznie przepadam za takimi ciastami, ale one zawsze idealnie pasują na przyjmowanie gości, więc z chęcią nie długo wypróbuję przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    5 lata temu

    Przepis chętnie wykorzystam, takie słodkie smakołyki bardzo nas kuszą. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Strażaczka
    Strażaczka
    5 lata temu

    Ja jestem dobra przeczytałam depilacja zamiast delicja . Wygląda pysznie.

    0
    Odpowiedz
    Karolina z zapowiedz
    Karolina z zapowiedz
    5 lata temu

    Ale czad! Pyszota! W dodatku ja tak kocham brzoskwinie, że w połączeniu z ciastem leci mi już ślinka na samą myśl 🤤

    0
    Odpowiedz
    Aneta Boritzka
    Aneta Boritzka
    5 lata temu

    5 stars
    Czy już to pisałam, że uwielbiam tutaj zaglądać? Proste łatwe w przygotowaniu przepisy a zarazem bardzo smakowite!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Aneta Boritzka

    Dziękuję bardzo, pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Roksana www.kopanina.pl
    Roksana www.kopanina.pl
    6 lata temu

    Szybkie i proste w wykonaniu 🙂 Wygląda jak z cukierni, można takim deserem zrobić wrażenie!

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    6 lata temu

    Warto zrobić taki deser aby jeszcze przez chwilę delektować się latem 😀

    0
    Odpowiedz
    Ania W
    Ania W
    6 lata temu

    super! chętnie spróbuję brzoskwiniowej wersji 🙂

    0
    Odpowiedz
    Maria
    Maria
    6 lata temu

    Wersji z brzoskwiniami nie znałam, bardzo ciekawe. wygląda pysznie i zamiast ciastek mozna zrobić na biszkopcie, prawda?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Maria

    Oczywiście, że można 🙂

    0
    Odpowiedz
    GosiaK
    GosiaK
    6 lata temu

    Mniami to musi być pyszne ?

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    6 lata temu

    Jestem pewna, że i u nas takie ciasto zniknęłoby w ekspresowym tempie 🙂 A dodatkowy atut, że jest bez pieczenia 🙂

    0
    Odpowiedz
    Vademecum Mamy
    Vademecum Mamy
    6 lata temu

    Wygląda przepysznie!

    0
    Odpowiedz
    Irena-Hooltayewpodrozy
    Irena-Hooltayewpodrozy
    6 lata temu

    Wygląda rewelacyjnie. Łatwe w przygotowaniu.
    Lubię brzoskwinie.
    Precz z kaloriami!
    Chyba sobie takie zrobię-)))

    0
    Odpowiedz
    Instytutdesignu
    Instytutdesignu
    6 lata temu

    Prosty przepis. Trzeba koniecznie spróbować.

    0
    Odpowiedz
    Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
    Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
    7 lata temu

    Uwielbiam brzoskwinie ? Upiekę koniecznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska

    I pomyśleć, że kiedyś za nimi nie przepadałam. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Nihil Novi
    Nihil Novi
    7 lata temu

    Wygląda na pyszne, a przede wszystkim całkiem łatwe w wykonaniu 🙂 Chętnie bym spróbowała!

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    7 lata temu

    musze upiec

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lata temu

    Cudowny, letni, puszysty deserek. Nie dziwię się, że znika błyskawicznie.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    8 lata temu

    Pięknie podane , smacznie przyszykowane, pycha 🙂

    0
    Odpowiedz
    Saudyjskie Wielbłądy Gotują
    Saudyjskie Wielbłądy Gotują
    8 lata temu

    Lubimy ostre potrawy, za największą pochwałę uważam słowa naszego kolegi Dinesha, który po zjedzeniu jednej z zup stwierdził następnego dnia do Starego Wielbłąda – „ostro n wejściu, ostro na wyjściu”

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Saudyjskie Wielbłądy Gotują

    Hehe dobre 🙂

    0
    Odpowiedz
    Evi
    Evi
    8 lata temu

    Wygląda zachwycająco! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    8 lata temu

    Uwielbiam takie wakacyjne ciasta. Ostatnio robiłam z morelami, a teraz się czaję na borówki lub brzoskwinie właśnie. Fajny pomysł 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina Wypenda
    Karolina Wypenda
    8 lata temu

    Mmmm pycha muszę wypróbować przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna Fit
    Anna Fit
    8 lata temu

    Prezentuje się rewelacyjnie! I zapewne właśnie tak też smakuje 🙂
    Ja niestety nie wypróbuję, bo żelatyna jest dla mnie elementem nie do przejścia. A szkoda, bo wszelkie ciasta z brzoskwiniami uwielbiam! <3

    0
    Odpowiedz
    Sylwia - Fashion Hero
    Sylwia - Fashion Hero
    8 lata temu

    Wygląda smakowicie, przepis również wskazuje na to, że to przepyszne ciacho!
    Super 😉

    0
    Odpowiedz
    Renne
    Renne
    8 lata temu

    O rany! Gdyby ktoś to dla mnie zrobił bo sama jestem beztalenciem kulinarnym ;). Wygląda naprawdę smakowicie!

    0
    Odpowiedz
    gość
    gość
    8 lata temu

    pięknie wygląda 🙂 i fajnie, że ze świeżymi brzoskwiniami, bo większość przepisów ma te z puszki, których ja nie znoszę

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    35
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz