Soczyste brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Mają wspaniały, orzeźwiający smak. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto przygotować z nich oryginalny deser. Na niedzielne popołudnie przygotowałam delikatne i lekkie ciasto pełne brzoskwiń. Robi się je na prawdę szybko i niestety równie szybko znika.
Porcje: 15
Składniki
Spód
- 260 g ciastek zbożowych
- 50 g masła
Pianka brzoskwiniowa
- 400 g dojrzałych brzoskwiń *
- 500 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru **
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
Mus brzoskwiniowy
- 600 - 650 g dojrzałych brzoskwiń *
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Przygotowanie
Spód
- Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przekładamy do formy, dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.
Pianka brzoskwiniowa
- Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus brzoskwiniowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotową piankę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Mus brzoskwiniowy
- Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć, zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstawiamy do schłodzenia. Zimny mus wykładamy na piankę brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Ciasto przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.
Odnośniki
- * można zastąpić brzoskwiniami w puszce** jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie można dodać więcej cukru
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Czy waga brzoskwin jest podana przed czy po oczyszczeniu?
Po oczyszczeniu
No wyglada nieźle. Może w najbliższym czasie spróbuje zrobić
Zastanawiam się, jak może smakować 🙂
ja nie koniecznie przepadam za takimi ciastami, ale one zawsze idealnie pasują na przyjmowanie gości, więc z chęcią nie długo wypróbuję przepis 🙂
Przepis chętnie wykorzystam, takie słodkie smakołyki bardzo nas kuszą. 🙂
Ja jestem dobra przeczytałam depilacja zamiast delicja . Wygląda pysznie.
Ale czad! Pyszota! W dodatku ja tak kocham brzoskwinie, że w połączeniu z ciastem leci mi już ślinka na samą myśl 🤤
Czy już to pisałam, że uwielbiam tutaj zaglądać? Proste łatwe w przygotowaniu przepisy a zarazem bardzo smakowite!
Dziękuję bardzo, pozdrawiam
Szybkie i proste w wykonaniu 🙂 Wygląda jak z cukierni, można takim deserem zrobić wrażenie!
Warto zrobić taki deser aby jeszcze przez chwilę delektować się latem 😀
super! chętnie spróbuję brzoskwiniowej wersji 🙂
Wersji z brzoskwiniami nie znałam, bardzo ciekawe. wygląda pysznie i zamiast ciastek mozna zrobić na biszkopcie, prawda?
Oczywiście, że można 🙂
Mniami to musi być pyszne ?
Jestem pewna, że i u nas takie ciasto zniknęłoby w ekspresowym tempie 🙂 A dodatkowy atut, że jest bez pieczenia 🙂
Wygląda przepysznie!
Wygląda rewelacyjnie. Łatwe w przygotowaniu.
Lubię brzoskwinie.
Precz z kaloriami!
Chyba sobie takie zrobię-)))
Prosty przepis. Trzeba koniecznie spróbować.
Uwielbiam brzoskwinie ? Upiekę koniecznie 🙂
I pomyśleć, że kiedyś za nimi nie przepadałam. 🙂
Wygląda na pyszne, a przede wszystkim całkiem łatwe w wykonaniu 🙂 Chętnie bym spróbowała!
musze upiec
Cudowny, letni, puszysty deserek. Nie dziwię się, że znika błyskawicznie.
Pięknie podane , smacznie przyszykowane, pycha 🙂
Lubimy ostre potrawy, za największą pochwałę uważam słowa naszego kolegi Dinesha, który po zjedzeniu jednej z zup stwierdził następnego dnia do Starego Wielbłąda – „ostro n wejściu, ostro na wyjściu”
Hehe dobre 🙂
Wygląda zachwycająco! 🙂
Uwielbiam takie wakacyjne ciasta. Ostatnio robiłam z morelami, a teraz się czaję na borówki lub brzoskwinie właśnie. Fajny pomysł 🙂
Mmmm pycha muszę wypróbować przepis 🙂
Prezentuje się rewelacyjnie! I zapewne właśnie tak też smakuje 🙂
Ja niestety nie wypróbuję, bo żelatyna jest dla mnie elementem nie do przejścia. A szkoda, bo wszelkie ciasta z brzoskwiniami uwielbiam! <3
Wygląda smakowicie, przepis również wskazuje na to, że to przepyszne ciacho!
Super 😉
O rany! Gdyby ktoś to dla mnie zrobił bo sama jestem beztalenciem kulinarnym ;). Wygląda naprawdę smakowicie!
pięknie wygląda 🙂 i fajnie, że ze świeżymi brzoskwiniami, bo większość przepisów ma te z puszki, których ja nie znoszę