• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta bez pieczenia, Ciasta z owocami, Przepisy  /  24 lipca, 2017

Delicja brzoskwiniowa

Wędrówki po kuchni
Soczyste brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Mają wspaniały, orzeźwiający smak. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto przygotować z nich oryginalny deser. Na niedzielne popołudnie przygotowałam delikatne i lekkie ciasto pełne brzoskwiń. Robi się je na prawdę szybko i niestety równie szybko znika.
Przygotowanie30 min.
Czas całkowity30 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 15
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 260 g ciastek zbożowych
    • 50 g masła

    Pianka brzoskwiniowa

    • 400 g dojrzałych brzoskwiń *
    • 500 ml śmietany kremówki
    • 100 g cukru pudru **
    • 1 ½ łyżeczki żelatyny

    Mus brzoskwiniowy

    • 600 - 650 g dojrzałych brzoskwiń *
    • 1 galaretka brzoskwiniowa

    Przygotowanie

      Spód

      • Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przekładamy do formy, dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.

      Pianka brzoskwiniowa

      • Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus brzoskwiniowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotową piankę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

      Mus brzoskwiniowy

      • Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć, zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstawiamy do schłodzenia. Zimny mus wykładamy na piankę brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
      • Ciasto przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.

      Odnośniki

      • * można zastąpić brzoskwiniami w puszce
        ** jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie można dodać więcej cukru

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Brzoskwinie
      • Ciasta bez pieczenia

      Zobacz wpisy

      Sos Ortolana
      Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      33 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Joanna
      Joanna
      5 miesięcy temu

      No wyglada nieźle. Może w najbliższym czasie spróbuje zrobić

      0
      Odpowiedz
      toksyczna kosmetyczka
      toksyczna kosmetyczka
      5 miesięcy temu

      Zastanawiam się, jak może smakować 🙂

      0
      Odpowiedz
      Koralina
      Koralina
      5 miesięcy temu

      5 stars
      ja nie koniecznie przepadam za takimi ciastami, ale one zawsze idealnie pasują na przyjmowanie gości, więc z chęcią nie długo wypróbuję przepis 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      5 miesięcy temu

      Przepis chętnie wykorzystam, takie słodkie smakołyki bardzo nas kuszą. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Strażaczka
      Strażaczka
      5 miesięcy temu

      Ja jestem dobra przeczytałam depilacja zamiast delicja . Wygląda pysznie.

      0
      Odpowiedz
      Karolina z zapowiedz
      Karolina z zapowiedz
      5 miesięcy temu

      Ale czad! Pyszota! W dodatku ja tak kocham brzoskwinie, że w połączeniu z ciastem leci mi już ślinka na samą myśl 🤤

      0
      Odpowiedz
      Aneta Boritzka
      Aneta Boritzka
      5 miesięcy temu

      5 stars
      Czy już to pisałam, że uwielbiam tutaj zaglądać? Proste łatwe w przygotowaniu przepisy a zarazem bardzo smakowite!

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      5 miesięcy temu
      Reply to  Aneta Boritzka

      Dziękuję bardzo, pozdrawiam

      0
      Odpowiedz
      Roksana www.kopanina.pl
      Roksana www.kopanina.pl
      1 rok temu

      Szybkie i proste w wykonaniu 🙂 Wygląda jak z cukierni, można takim deserem zrobić wrażenie!

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      1 rok temu

      Warto zrobić taki deser aby jeszcze przez chwilę delektować się latem 😀

      0
      Odpowiedz
      Ania W
      Ania W
      1 rok temu

      super! chętnie spróbuję brzoskwiniowej wersji 🙂

      0
      Odpowiedz
      Maria
      Maria
      1 rok temu

      Wersji z brzoskwiniami nie znałam, bardzo ciekawe. wygląda pysznie i zamiast ciastek mozna zrobić na biszkopcie, prawda?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Maria

      Oczywiście, że można 🙂

      0
      Odpowiedz
      GosiaK
      GosiaK
      1 rok temu

      Mniami to musi być pyszne ?

      0
      Odpowiedz
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      1 rok temu

      Jestem pewna, że i u nas takie ciasto zniknęłoby w ekspresowym tempie 🙂 A dodatkowy atut, że jest bez pieczenia 🙂

      0
      Odpowiedz
      Vademecum Mamy
      Vademecum Mamy
      1 rok temu

      Wygląda przepysznie!

      0
      Odpowiedz
      Irena-Hooltayewpodrozy
      Irena-Hooltayewpodrozy
      1 rok temu

      Wygląda rewelacyjnie. Łatwe w przygotowaniu.
      Lubię brzoskwinie.
      Precz z kaloriami!
      Chyba sobie takie zrobię-)))

      0
      Odpowiedz
      Instytutdesignu
      Instytutdesignu
      1 rok temu

      Prosty przepis. Trzeba koniecznie spróbować.

      0
      Odpowiedz
      Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
      Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska
      2 lat temu

      Uwielbiam brzoskwinie ? Upiekę koniecznie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      5 miesięcy temu
      Reply to  Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska

      I pomyśleć, że kiedyś za nimi nie przepadałam. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Nihil Novi
      Nihil Novi
      2 lat temu

      Wygląda na pyszne, a przede wszystkim całkiem łatwe w wykonaniu 🙂 Chętnie bym spróbowała!

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      3 lat temu

      musze upiec

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      3 lat temu

      Cudowny, letni, puszysty deserek. Nie dziwię się, że znika błyskawicznie.

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      3 lat temu

      Pięknie podane , smacznie przyszykowane, pycha 🙂

      0
      Odpowiedz
      Saudyjskie Wielbłądy Gotują
      Saudyjskie Wielbłądy Gotują
      3 lat temu

      Lubimy ostre potrawy, za największą pochwałę uważam słowa naszego kolegi Dinesha, który po zjedzeniu jednej z zup stwierdził następnego dnia do Starego Wielbłąda – “ostro n wejściu, ostro na wyjściu”

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Saudyjskie Wielbłądy Gotują

      Hehe dobre 🙂

      0
      Odpowiedz
      Evi
      Evi
      3 lat temu

      Wygląda zachwycająco! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      3 lat temu

      Uwielbiam takie wakacyjne ciasta. Ostatnio robiłam z morelami, a teraz się czaję na borówki lub brzoskwinie właśnie. Fajny pomysł 🙂

      0
      Odpowiedz
      Karolina Wypenda
      Karolina Wypenda
      3 lat temu

      Mmmm pycha muszę wypróbować przepis 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna Fit
      Anna Fit
      3 lat temu

      Prezentuje się rewelacyjnie! I zapewne właśnie tak też smakuje 🙂
      Ja niestety nie wypróbuję, bo żelatyna jest dla mnie elementem nie do przejścia. A szkoda, bo wszelkie ciasta z brzoskwiniami uwielbiam! <3

      0
      Odpowiedz
      Sylwia - Fashion Hero
      Sylwia - Fashion Hero
      3 lat temu

      Wygląda smakowicie, przepis również wskazuje na to, że to przepyszne ciacho!
      Super 😉

      0
      Odpowiedz
      Renne
      Renne
      3 lat temu

      O rany! Gdyby ktoś to dla mnie zrobił bo sama jestem beztalenciem kulinarnym ;). Wygląda naprawdę smakowicie!

      0
      Odpowiedz
      gość
      gość
      3 lat temu

      pięknie wygląda 🙂 i fajnie, że ze świeżymi brzoskwiniami, bo większość przepisów ma te z puszki, których ja nie znoszę

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      33
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply